Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53889 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hajóvonták találkozása tilos

Orosz Péter cikke a Blog rovatból, 2006. július 12. szerda, 11:30 | 17 hozzászólás

Kora februári nap volt. Pár nappal korábban az amerikai űrkutatási hivatal száztizenharmadik alkalommal tett fel egy kérdést, amire már negyven éve megvolt a válasz. Arra voltak kíváncsiak, hogy ki tudnak-e lőni nagytestű emlősöket földkörüli pályára, és vissza tudják-e hozni onnan őket élve. A kísérlet nem sikerült. Az aktuális kísérletsorozat hibaszázaléka 99,1-ről 98,2-re romlott.

Az apámmal ültünk egy Providenciales nevű szigeten, a Grace Kellyről elnevezett öböltől néhány lépésre, és rumot ittunk. Az apám azt mondta, hogy nem véletlen alakultak ki a technológiai civilizáció központjai olyan helyeken, ahol az év jelentős részében hideg van. A hideg folyamatos, megoldandó probléma. Innovációra sarkall. Providenciales permanens 27 fokjában a megoldandó problémák köre ezekre redukálódik:

  • mangószelet felcsippentése és nyelvre helyezése
  • rumpuncsos pohár utántöltése
  • langusztafarok olvadt vajba mártása

Nem éppen a mágneslebegtetésű vasutak kifejlesztéséhez vezető út!


Ahol meleg van, ott soha semmi nem történik. Lásd Európát júliusban és augusztusban, a csikorogva leálló vállalatokkal és közhivatalokkal. Vannak kivételek persze. Tavaly augusztusban például a Fővárosi Gázművek egy huszonnégy órás periódusban likvidálta Budapest legjobb neonreklámját. Speed freaks!

Fűtéskultúra Európában és Amerikában egyaránt van, de a légkondicionálás errefelé nem divat. Tömegek hisztiznek tőle. És hányszor de hányszor hallottam a légkondicionálót összemosni az amerikai imperializmussal és a kötelező felszínes jelzővel ellátott amerikai kultúrával.


Amikor tizenhat éves voltam, készítettem egy listát a tíz legjobb dologról a világon. A számítógéppel kezdődött természetesen, aztán így folytatódott:

  • Scotch ragasztószalag
  • távirányító
  • xeroxgép
  • vér
  • papír
  • légkondicionáló

A kilencediket elfelejtettem. A tizediket pedig még nem találtam meg. Valószínűleg az autó lesz az egyébként.


A harminc fok feletti és a nulla fok alatti hőmérséklet olyan, mint a dohányzás és a fejlövés. A hideg azonnal elpusztítja az élet- és munkakedvet. A meleg az csak lassan őröl, elsőre nem riasztó.


Hétfőn ültem az íróasztalomnál. Melaszban vonszolt vitorla sebességével pipáltam ki az agyműködést nem igénylő taszkokat a feladatlistámon. Arra vártam, hogy legyen már hat óra.

Amikor az emberek nagy része már elment.
És be lehet végre kapcsolni a légkondicionálót.
És senki nem fog károgni.
És elkezdhetek értelmes munkát végezni.

Elpusztult és leégett agykéreggel elkezdtem keresgélni a légkondicionáló távirányítóját, mire Nínó Karotta azt mondta: egész nap be volt kapcsolva. Sötét, padlizsánszínű ködöt láttam, semmi mást.

Aztán nem sokkal később álltam a zuhany alatt és apró, fürge rovarok jöttek elő a lefolyóból és nem tudtam eldönteni, hogy léteznek-e.


Seth Godin, a kopasz amerikai marketingpunk írta valamelyik nap, hogy a légkondicionáló nemhogy a tíz legjobb dolog között van a világon, hanem az utóbbi évszázad legnagyobb találmánya. Egyenlővé teszi a világot, mind térben, mind időben.

Időjárásjelentés Peshawarból 2006. július 12-én

Lenne Indiában IT-forradalom nélküle?

Vagy képzeljük el a pastun kultúra fővárosát, Peshawart, ahol három hónapja 35-45 fok van napközben és 25-35 éjszaka.

A hidegkedvelés irányába polarizált hőtűrési görbémet egyébként az apámtól örökölhettem. A nyaralónkban ültünk, a szúnyoghálós terasz alatt. Talán tíz éves voltam. Ő egyszerre haldokolt a szénanáthától és a 35 foktól. A Petőfi Rádión hallgattuk a vízállásjelentést, háromnegyed kettőkor. Volt egy kockás füzete, amiben követte a fontosabb mérőpontok értékeinek napi változását.

Ekkor még nem voltak RSS feedek.

Az 1767-es folyamkilométernél folyamszűkület.
Hajóvonták találkozása tilos.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

Author Profile Page ervin, 2006. július 12. szerda, 12:39 (#)

indiai barátom hasonló érveléssel élt: - nézd, nálunk még a megfőzött lencse kidobott maradéka is kihajt. hova küzdjünk?

2

Dr. Minorka, 2006. július 12. szerda, 13:24 (#)

Azért még csiszolgatnék ezen az érven.
Néhány kézenfekvő ellenpélda:
ókori Egyiptom, sumérek, Kréta, a komplett Mediterráneum az ő kb. 3000 évével, ókori India, maják, Dél-Kína, Malájzia (pedig ott is kihajt a megfőzött lencse maradéka)

3

Orosz Péter, 2006. július 12. szerda, 14:10 (#)

> [2] Dr. Minorka

Ezek mind elpusztult civilizációk! Sőt, egy részük a technológiai civilizációval szemben maradt alul.

Ne érts félre, nem azt mondom, hogy meleg vagy részben meleg éghajlaton nem alakul ki civilizáció - mert az egészen borzasztó körülmények között is kialakul - hanem azt, hogy a jelenleg domináns _technológiai_ civilizáció központjai mérsékelt éghajlatú városok. Vagy olyan városok, amiket légkondicionálnak.

4

Ali, 2006. július 12. szerda, 15:36 (#)

Hát nem is tudom. Finnország és Svédország ugyanúgy bezár majd' másfél hónapra, csak a vendégmunkások járnak be dolgozni, meg néhány workaholic főnök (saját tapasztalat), miközben Japánban igazán fűtés csak az ország egészéhez képest kicsit lemaradt Hokkaidón létezik és szeptember végén még mindig tud brutális lenni a hőség, ha az ember kidugja az orrát a shinkansenből...

5

kikko77, 2006. július 12. szerda, 15:46 (#)

Ez a post olyan vonnegutosra sikerült. Csip-csirip

6

Zsolt, 2006. július 12. szerda, 17:37 (#)

Abba még senki nem gondolt bele, hogy mi lett volna, ha a nagy processzorgyártóknak Peshawarban kellett volna gyorsabbnál gyorsabb procikat gyártani, természetesen légkondi nélkül? Lenne egy csomó gyors, csendes és hideg számítógépünk. Vagy mindenhol egy Intel légkondink... :-)

7

Anibell, 2006. július 12. szerda, 20:44 (#)

"Melaszban vonszolt vitorla sebességével" :)))))
(ráadásul a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetséget is melasznak hívják: http://www.melasz.hu :)

karotta link nem működik, van benne egy felesleges kispad...

8

Author Profile Page stsmork, 2006. július 13. csütörtök, 13:22 (#)

Jó nyomon indultál el, de nem önmagában a meleg teszi. Van egy meggyőző és olvasmányos könyv arról, hogy miért van az, hogy a föld egyes pontjain az emberek autón járnak és légkondícionált lakásokban élnek, máshol meg még mindig kőbaltával vadásznak és fatörzsből kivájt csónakkal közlekednek:

http://kispad.hu/muvhaz/200507/kola-puska-tudovesz.html

9

Orosz Péter, 2006. július 13. csütörtök, 16:10 (#)

Erről hallottam már sok jót, többek között ezt is amit írtál, sőt, meg is vettem az apámnak valamikor négy éve hogy aztán majd kölcsönkérjem tőle elolvasni, de ez még odább van. Olvastam viszont JD-től a "Why Is Sex Fun?"-t (http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0465031269/ , magyarul "Miért élvezet a szex?" címen jelent meg) ami nagyon jó.

10

rás, 2006. július 13. csütörtök, 17:55 (#)

1./ Szerintem az esernyő az emberiség legnagyobb találmánya.
2./ Gyerekkorom óta imádom a vízállásjelentést. (De "ezek" persze már rövidítették, s most állítólag meg is akarják szüntetni.)

11

nyelv-ész, 2006. július 14. péntek, 10:35 (#)

- "Én egy olyan világról álmodom, ahol a hajóvontáknak nem tiltja meg senki, hogy találkozhassanak..." -

12

Ali, 2006. július 14. péntek, 10:42 (#)

Nyelv-ész, ha az erőforrások korlátlanok lennének, mennyivel teljesebb életet lehetne élni, nemde? Addig viszont a hajóvonták, ahol nem férnek át egyszerre, inkább ne találkozzanak, mert szar dolog a mederfenékbe beágyazódott uszályok kirakása, levontatása, foltozása.

13

nyelv-ész, 2006. július 14. péntek, 10:52 (#)

Ali,

ez egy idézet volt. Sajnos nem emléxem az illető nevére, de a célja az volt, hogy vitapartnerét ráébressze annak szélsőségesen liberális, már-már anarchiába torkolló nézetei hibás voltára.

14

Deansdale, 2006. július 14. péntek, 12:51 (#)

Jó gondolat, jó cikk.

15

Ali, 2006. július 14. péntek, 21:54 (#)

Nyelv-ész, elnézést kérek. Rossz helyre címeztem eszerint.

16

Ali, 2006. július 14. péntek, 22:03 (#)

Az "emberiség legjobb találmányai" nálam így kevés utánagondolással:

1) A betűvetés, mint információrögzítő és -átvivő eszköz, agyunk bővítése a biológiai korláton túl.
2) A távközlés, a bantu doboktól a műholdakig.
3) A kerék, mint a helyváltoztatás és anyagmozgatás megkönnyítője és a kerékpár, mint annak legkörnyezetbarátabb prófétája. :)
4) Az elektromos áram használata gyakorlatilag bármire.
5) A zene.

17

fater, 2006. július 16. vasárnap, 19:11 (#)

hallod, a legkondi az megy egesz nap, ha akarod ha nem :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork