Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kis lábnyom, nagy boldogság

ervin cikke a Blog rovatból, 2006. július 14. péntek, 11:40 | 4 hozzászólás

Vanuatu zászlajaEleinte "A trópusok dicsérete", vagy valami hasonló címmel terveztem szösszenetet írni Orosz Péter minapi cikkére válaszul; nehogy még a végén valaki elhiggye bülbülszavú vendégmunkásunknak, hogy az időnkénti esővel színezett örök napfénynél létezik jobb alaphelyzet a mosolygós emberi élet számára. De aztán hozzám is eljutott a Happy Planet Index, és a ranglista első oldala - nemcsak a dobogója - szebben beszél minden szavamnál.

Mindenekelőtt szögezzük le a frankót: Vanuatu uralkodik. Ezután nézzük a részleteket.

Első blikkre elképesztő marhaságnak tűnik a megállapítás, hogy a félig-meddig anarchiában élő kolumbiaiak vagy a béke mintaállamával kevéssé büszkélkedő bosnyákok boldogabbak lennének, mint a tiszta levegőben egészségesen, gazdagon, kétszáz évig élő norvégek.

Másodikra is az.

A lista összeállítói ugyanakkor úgy gondolták, hogy a boldogság szerves része az, hogy annak megszerzése közben mennyire nyomorítjuk meg a Földet úgy egészében vagy más országokat konkrétan. Ez nemes hozzáállás, bár én nem gondolom, hogy feltétlenül megalapozott lenne. Valószínűleg viszonylag kevés amerikait izgat, hogy a németekével állítólag megegyező boldogságérzet előállítása közben kétszer akkora lábnyomot hagynak maguk után, mint a derék teutonok.

Pápua gyerekek Indonéziában

Eszembe jut egy korábbi prófétai meglátásom: egy adott helyen elérhető boldogság mértéke fordítottan arányos azzal a ruhamennyiséggel, amelyet ott magunkra kell öltenünk. Ennek fényében nagyon rokonszenves számomra az, hogy a trópusi szigetek lealáznak minden más versenyzőt. Az sem baj, sőt külön öröm, hogy az öltözködésre bármit költő országok sorából csak Bhután tudott befurakodni az élmezőnybe: ez ugyanis az az állam, amelynek vezetője egyszer úgy fogalmazott: nem a bruttó nemzeti termék, hanem a bruttó nemzeti boldogság növelését tekinti fő céljának.

A tanulmány szerzőit dicséret illeti azért a zsenialitásért is, amellyel betornászták magukat a zsúfolt médiába. Vanuatut kihozni győztesnek az egész világgal szemben, ez azért valahol trükkös húzás, és meg is kapták érte a megérdemelt jutalmukat.

Bejutottak még a Kispadra is.
(Képek: Wikipedia, sestravelpix)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Dr. Minorka, 2006. július 14. péntek, 18:53 (#)

"Valószínűleg viszonylag kevés amerikait izgat, hogy a németekével állítólag megegyező boldogságérzet előállítása közben kétszer akkora lábnyomot hagynak maguk után, mint a derék teutonok."
Hát, momentán. Bár kezdenek kijózanodni. Érdekes reakcióik lesznek, ha 6 méteres hullámok fognak megjelenni New York előtt.

egy érdekes kommentár:
http://www.worldchanging.com/archives/004679.html

2

Ali, 2006. július 14. péntek, 21:51 (#)

Ami azt illeti, az amennyire kedvelem az amerikaiakat, eletronmikroszkópok tesztobjektuma szokott lenni, de most a németeknek kellene összekapniuk magukat:

Hekkelik a hibrideket
http://index.hu/tech/ihirek/?main&272726

3

Dr. Minorka, 2006. július 14. péntek, 23:56 (#)

Változik Amerika is (csak lassan):
http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2006/06/05/Egy_kenyelmetlen_igazsag/

4

bkkcharlie, 2006. július 15. szombat, 23:23 (#)

Próbálom a logikát felfedezni a listában, de nem megy, olyan trükkös algoritmus lehet a háttérben :-) Inkább csak azt látom, hogy igen meglepő társbérletek jöttek létre ebben a toplistában.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork