Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A SonyEricsson deal

eszpee cikke a Blog rovatból, 2006. augusztus 7. hétfő, 21:36 | 26 hozzászólás

No, hát a nemsokárából majdnem kiesett a negáló előtag, elnézéseteket kérjük, mással voltunk elfoglalva - ám ami késik, nem múlik, jöjjenek hát a részletek.

Egészen röviden arról van szó, hogy két K800i telefonért cserébe vállaltuk, hogy mobilcikkeinkhez egy hónapon át ezeket a készülékeket használjuk, továbbá a masszív nyúzás után írunk egy - számok helyett a valódi hétköznapi használatra koncentráló - értékelést is.

De minthogy ez a Kispad, volt egy kikötésünk is: a teljes szólásszabadság. A SonyEricsson belement ebbe, ami egy multi esetében meglepően pozitív attitűd. A cég kiállt a terméke mellett - egyúttal beállt a magyar blogoszférát támogató vállalatok egyelőre nem túl népes táborába. Köszönet nekik.

Kezdődik hát az intenzív tesztidőszak; ha van valami kérdésetek a telefonokkal kapcsolatban, ide is jöhet nyugodtan.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (26)

1

Adi, 2006. augusztus 7. hétfő, 23:28 (#)

Akkor kezdeném rögtön egy kemény kérdéssel: hogyan fog ez a telefon kinézni és mennyire lesz működőképes 3,5 éves használat után? :))) Ennyi ideje használom a Siemens ME45-ömet, persze új akksit vettem már bele egyszer. Kicsit kifényesedett és a hátulján a középső gumibak egy része lekopott, de ezen kívül semmi baja.

Szeretném ezt a teljesítményt látni egy mai, a föntihez hasonló stricitelefontól. :)

2

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 8. kedd, 01:13 (#)

Adi, a rossz hír az, hogy az egy hónapos teszt során erre a kérdésedre valószínűleg nem fogunk tudni választ adni. kérdezz vissza 3,5 év múlva.

a jó hír viszont az, hogy sikerült beleszőnöd a hozzászólásba a "stricitelefon" kifejezésedet, ami eredmény, mert gyaníthatóan a vége-számjlizás ellenére ezért írtad az egészet.

3

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 8. kedd, 03:27 (#)

Q: Van-e gyors fájlmásolási lehetőség? A SE 810i-n a leggyorsabb az USB2.0 "kompatibilis", de 1.0 sebességű csatoló, ami megy mondjuk úgy 500KB/seccel. Minden más (BlueTooth, Infrared) ennél lassabb, kivéve ha külső olvasóba rakod be az MMC kártyát, de az meg körülményes.

Q: Van-e már ebben Symbian? A 810i-t azért vettem mert a 600i-t illetve 950i-t még nem lehetett kapni, és naivan azt feltételeztem hogy a 810i is Symbian, csak régebbi verzió.

Q: Van-e lehetőség több különböző nyelvű prediktív bevitel használatára? Kellene nekem a magyar és az angol közötti átválthatóság. (A Symbian azt hiszem ezen segítene...)

Q: Shortcutot lehet-e az Applications alatti alkalmazásra direkt rakni? (810i: nem, bár ez tulajdonképpen nem annyira zavaró, az Operát egy gombnyomással többől lehet előhozni.)

4

goldenAXE, 2006. augusztus 8. kedd, 08:11 (#)

A többnyelvű prediktív szövegbevitel már a k750-ben is bennevan, sőt még a k700-as is tudja. Biztos vagyok benne, mert használtam/használom mindkettőt.

5

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 8. kedd, 08:31 (#)

Nagyga1, a harmadikat goldenAXE megválaszolta, a negyedikre a válasz: nincs, sajnos. engem is az opera miatt töltene el örömmel. az elsőt még nem próbáltam, a másodikat nem tudom. :)

6

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 8. kedd, 08:33 (#)

#4: Köszi, tényleg. És új nyelveket tudod hogy kell hozzáadni a listához? (Az enyém az Angol meg Kínai.)

7

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 8. kedd, 08:46 (#)

NagyGa1: új nyelvek firmwarefrissítéssel szerintem.

Egyébként érdemes praktikusan olyan kérdésekkel bombázni minket, amik nem deríthetőek ki pár perc guglizással. A legtöbb teszt pont az ilyen feature-ökre koncentrál (Symbian, stb), mi igyekszünk majd egy hónap intenzív használat után olyanokra is fényt deríteni, hogy beakad-e a zsebbe a kameravédő lapka, illetve elfújja-e a szél az új MemoryStick Micro-t. :)

8

carl'os'x, 2006. augusztus 8. kedd, 11:18 (#)

telefonalni lehet vele? csupan telefonalni...

9

Adi, 2006. augusztus 8. kedd, 12:16 (#)

Ervin: nem a stricitelefon miatt írtam, amúgy meg ne húzd föl magadat, ha a neked kedves branden élcelődik valaki. A stricitelefon bélyeget gyakorlatilag szinte mindegyik mai típusra rásüthetném, gyártótól függetlenül; hiszen lassan az összes tele van parasztvakító, csilli-villi, (majdnem) teljesen szükségtelen funkciókkal. Amik a mindjobban kifinomuló gyártástechnológia ellenére is egyre több energiát fogyasztanak. Az én szememben ez nem fejlődés, hanem a környezeti erőforrások felelőtlen pocsékolása. :I

Amúgy tényleg kíváncsi vagyok, hogy mit bír(na) egy ilyen telefon hosszú távon. Részben azért is, mert hőn kedvelt ME45-ösöm azért nem lesz örökéletű, s fogalmam sincs, hogy ha a jövőben csak ilyen irányú "fejlődés" várható, akkor mivel fogom pótolni.

10

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 8. kedd, 14:27 (#)

Adi, felhúzásról nincs szó, ahhoz azért ennél több kéne. csak a kommented (szerintem) irreleváns mivoltát próbáltam érzékeltetni, a jelek szerint mérsékelt sikerrel.

11

fater, 2006. augusztus 8. kedd, 14:40 (#)

érthetetlen számomra, hogy miért nem bírták egy ici picit a videórekordert feltuningolni. legalább 320x240-en vagy valami... lehet nem elég gyors a nagyobb videó feldolgozásához? így nem sokkal jobb a se750-nél...
viszont az LG KG920-al elbabrálnék

12

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 8. kedd, 15:12 (#)

"lehet nem elég gyors a nagyobb videó feldolgozásához?"

Igen.

13

Adi, 2006. augusztus 8. kedd, 20:01 (#)

Ervin: tekintsd akkor a második hozzászólásomat kérdésnek, mit bír egy ilyen telefon?

Amit Angelday valamelyik elődjéről írt, hogy egy pár száz Ft-os gumimembrán meghal a joystick alatt, az alapján nekem olyan Spectrum-feelingem lett tőle. :)))

14

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 8. kedd, 21:06 (#)

OK, annak tekintem. a kérdés elég általános, de a hónap végén talán tudunnk rá válaszolni.

angelday írásából én anno azt vettem ki, hogy ő az egész joystickes megoldás ellen van, és örül, hogy a k800-ban ez megszűnik,. de félreérthettem a dolgot, mert az új modellben is joystick van. lehet, hogy a kétféle kialakítás különbözik?

negatív személyes tapasztalatom e téren nincsen: a családban két k750-es teljesít szolgálatot, igaz, még csak fél éve. eddig nem vettünk észre ilyen problémát. funkcionális oldalról közelítve szerintem jó ötlet a joystick, mert felgyorsítja a dolgokat.

15

nyelv-ész, 2006. augusztus 9. szerda, 08:01 (#)

1.) Tud-e olyat ez a csodatelefon, hogy a telefonkönyv bármely bejegyzését elküldöd SMS-ben (text és/vagy vCard formátumban), illetve infrán/BT-on átküldi-e másik telefonba? Mennyire kompatibilis ilyen téren nem SE gyártmányokkal? (Vagyis a kontakt megfelelő bejegyzéseit - név, cím, mobiltel, stb - mennyire tudja a helyére tenni egy másik gyártmányú készülék?

2.) Ugyanez a küldés pl egy PDA-ra hogyan működik?

3.) Szinkronizálható-e a naptára Lotus Notes, Outlook, és egyéb ilyen programokkal? (Gyakorlati tapasztalatokra lennék kíváncsi, mert elvileg a SE válasza igenlő, gyakorlatilag kollégám K750-ese semmilyen módon nem tud kapcsolatot teremteni Lotusszal.)

4.) Van-e limit a naptárbejegyzéseket illetően? Ha igen, mekkora ez a limit?

5.) Ébresztés működik-e kikapcsolt állapotban? Hány időpont adható meg?

6.) Lehet-e valamelyik gombra saját egyéni menüt készíteni? Azaz összeválogathatom-e a leggyakrabban használt menüpontokat?

7.) Korábbi cikketekben ( http://kispad.hu/torokgeek/200608/sonyericsson-k800i-in-da-house.html ) elhangzott, hogy ez egy "blogtelefon"? Magyarra fordítva ez mit jelent? Milyen extra funkció támogatja a blogolást?

Kellemes tesztelést!

16

Orosz Péter, 2006. augusztus 9. szerda, 08:54 (#)

Sasvári József beszámolója szerint a telefonkönyv mérete a K750 510 számáról 1000-re nőtt. Ezerre! Sejtettem, hogy a memóriacsipek kapacitása exponenciálisan nő, de hogy 2006-ra a korábbi 16 helyett már-már 32 kilobájtnyi telefonszámadatot tárolhatunk, azért az még most is szédítően merész.

A technológia fejlődés ilyen tempója mellett, főleg ha a tétova mérnökök helyett precíz marketingszakemberek irányítják, nem irreális egy 2009-es Mars-expedíció.

17

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 9. szerda, 09:16 (#)

Péter, sőt! további fejtörésre készteti majd a szakembereket, hogy az "1000 contacts" mellett még egy "2500 numbers" felirat is szerepel a memória kapacitásáról tájékoztató képernyőn. :)

engem speciel érzékenyen érint a dolog, mert anno klassz előnyt kovácsoltam abból a rettenetes tényből, hogy csak 100 hely volt a telefonomban: megalkottam a saját exkluzív TOP 100-as listámat, ahová újonnan érkezőknek csak kihalásos vagy összeveszéses alapon volt esélyük feljutni.

továbbra is azt gondolom, hogy a normális emberek többsége számára teljesen szükségtelen funkció 500 vagy 1000 telefonszám tárolása - ugyanakkor elindultam a lejtőn, mert az iménti ellenőrzés szerint már 143-nál tartok.

18

Orosz Péter, 2006. augusztus 9. szerda, 09:48 (#)

2500 numbers! A számítógéped meg 34 terahertzen működik, mi? Roarlol!

Az én telefonkönyvemben ebben a pillanatban 537 ember van, legtöbbjük 2-3 számmal, ugyanennyi emailcímmel, URL-lel, postai címmel, és így tovább. Egyszerűen nem akarok azzal foglalkozni, hogy kategorizálom őket, keresőmappákat hozok létre, próbálom kitalálni, hogy kivel, mikor, mekkora eséllyel akarok beszélni. Akarok egy készüléket, amire így gondolhatok: "Ebben a dobozban benne van mindenki, aki ismerek. Ha fel akarok valakit hívni, akkor felhívom. Ha beleírtam valakit a számítógépemen a telefonkönyvbe, akkor az a következő szinkronizáció után ebben is benne van."

És rendben, hogy ebben a készülékben most pont elférnék, de egyszerűen piszkosnak érzem magam az ennyire nyilvánvalóan marketingvezérelte fejlesztéstől. 2006-ban nem szabadna hogy ez legyen a unique selling point. Legyen automatikus over-the-air backup és szinkronizáció, legyen papírvékony kicsúsztatható billentyűzet és hiperszaturált OLED kijelző, legyen kristálytiszta beszédhang inkább.

Mint ahogy 2001-ben az iPod megcsinálta azt a paradigmaváltást a zenében, hogy: "Ebben a dobozban benne van az összes zeném." És nem kellett többé ácsorogni reggel a discmannel a polc előtt, próbálni kitalálni, hogy délután négykor lesz-e kedvem és milyen eséllyel Nine Inch Nailst hallgatni, és hogy a valószínűség indokol-e plusz 160 grammot a hátizsákomban.

19

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 9. szerda, 10:01 (#)

Igen, és ezért kell mindenképpem Symbianos telefont venni!

20

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 9. szerda, 10:07 (#)

Ja, bocs, mégsem feltétlenül. Azt hittem "open", de úgy látszik annyira azért nem mint gondoltam.

21

Adi, 2006. augusztus 9. szerda, 11:16 (#)

Közben eszembe jutott még egy kérdés: mennyire működik ez a telefon együtt szabad PIM-szoftverekkel? Gondolok elsősorban a Kontact/Evolution párosra és mondjuk Linux alatt.

22

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 9. szerda, 11:23 (#)

Sony?
:DDD

23

nyelv-ész, 2006. augusztus 12. szombat, 14:41 (#)

Izgatottan várom, hogy a #15-ben feltett kérdésekre milyen válasz születik. Talán a szigetelés közbeni komolyabb igénybevétel során feltárulnak eme csodakészülék rejtett tulajdonságai is...

24

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 12. szombat, 15:52 (#)

nyelv-ész, a jó hír az, hogy már csak kevesebb mint egy hónapot kell várnod. a rossz hír az, hogy - amint eszpee kifejtette - nem mennyiségi tesztelésre vállakoztunk, tehát a különféle létező fórumokon amúgyis elolvasható mennyiségi adatok (hány centi ez, hány darab fér rá abból, pontosan hány ezredmásodpercig bírja amaz) kevéssé érdekelnek minket. inkább a valós használatra megyünk rá, elméleti alapon nem fogunk centizni, illetve általunk amúgy nem használt rendszereket valószínűleg nem fogunk telepíteni a teszt kedvéért.

25

nyelv-ész, 2006. augusztus 13. vasárnap, 11:33 (#)

Asszem összesen egy olyan mennyiségi kérdésem volt, hogy mennyit bír a naptára. Ezt is csak azért, mert sok típusnál vagy egyáltalán nem adják meg, vagy csak úgy, hogy több, mint x tétel - és aztán az ember csodálkozik, hogy 50 vagy 100 bejegyzésnél beveri a fejét a memóriába...

Szerintem a többi mind olyan funkcionalitást érintő kérdés, ami nem nagyon dokumentált, csak a használat során szembesül vele az ember.

Mondok egy példát: anno tesztelésre kaptam egy Nokia 9500 kommunikátort, és a telefonszámaimat szerettem volna áttölteni valamilyen egyszerű módon. A saját Siemens telefonom és a PDA-m között egyszerű Bluetooth kapcsolattal hibátlanul lehet oda-vissza szinkronizálni a kontaktokat és naptárbejegyzéseket, ellenben a csodakommunikátor erre nem volt képes. Az átküldött kontaktok az Inbox-ban landoltak, és onnan csak egyesével engedte volna vCard formátumban átemelni a kontaktok közé. Ez ugye 3-400 tételnél egy félnapos elfoglaltság.

A megoldás végül a PC közbeiktatása és kétszeres fájlkonverzió volt. Ehhez telepíteni kellett a Siemens szoftverét és a Nokia PC Suite nevű rettenetet is.

26

birka, 2006. szeptember 27. szerda, 14:12 (#)

nyelv-esz
ez ugyan w950i (meg nemrég egy s700) tapasztalat
1. Lehet küldeni, szöveg vagy vcard formátumban, infrán, BT-n, e-mailben és sms-ben is.
2. Dunno, mennie kéne
3. Outlook sima ügy. A kollegádnál vmi nem stimmel sztem.
4. asszem 400 a réginél, most nem tudom
5. Kikapcsoltan, vagy lenémítva (ebbe anno a siemens belefutott rendesen, ti. lenémítva nem ébresztett), két ébresztés van: egy alkalmi és egy heti. Szundi: 9 perc.
6. A négy navigációs irányhoz lehet funkciókat hozzárendelni, elég szabadon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork