Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Bombázzátok Kínát!

eszpee cikke a Blog rovatból, 2006. augusztus 21. hétfő, 12:29 | 8 hozzászólás

Érdekes beszélgetés egy negyvenes kínaival - már az elején jól kezdődik, amikor amerikai beszélgetőpartnerével az USA külpolitikáját elemezgetik, de a vége komolyabb: a legtöbb adat a kínai gazdaságról kamu, valójában a katasztrófa előtt áll az ország. Ha más nem is, legalábbis újszerű nézőpont.
(Forrás: Üzenő füzet)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Author Profile Page yves, 2006. augusztus 21. hétfő, 13:06 (#)

Hehe, inkább érdekes, mint igaz.

2

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 21. hétfő, 14:56 (#)

yves, miért nem igaz?

3

Boca, 2006. augusztus 21. hétfő, 17:07 (#)

A linkelt beszélgetés egy illuminált kocsmai diskurzus szintjén van. Ha megbarátkoztunk ezzel a kontextussal, akár érdekesnek is nevezhetjük.

4

Author Profile Page yves, 2006. augusztus 21. hétfő, 21:51 (#)

#2 NagyGa1:

Mármint amit a kínai állít Kína "bukásáról". Mert a blogger állítása szerint soha nem mozdult ki a tartományából, mert ahogy megítéli Irakot, mert statisztikát lehet hamisítani, de a kínai boltokat (nálunk), az ott gyártott árudömpinget, az oda befektető multikat kicsit nehézkesebb. :)

Elfogadom, hogy tönkretették (legalábbis az adott tartományon belül) a környezetet, de azt hiszem, ezt Anglia is megjátszotta az ipari forradalom idején.

5

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 23. szerda, 11:30 (#)

yves, mondjuk úgy hogy nem lennék különösebben megdöbbenve ha mondjuk 5 éven belül bedőlnének.

Azt tudjuk hogy a kínai statisztikáknak nem nagyon lehet hinni, csak az a kérdés hogy mennyire álnak távol a valóságtól.

Azt is tudjuk hogy egyrészt egy csomó pénz jön be ami a., gyártás, szükség van rá, b., "kínai buborék", a cégek versenye egy jelenleg még nem nagyon létező, de hatalmasnak kikiáltott piacért: külföldi tőke bejövetele. Ez bármikor megfordulhat, főleg akkor amikor eddig még nem nagyon volt rá precedens hogy külföldi cég profitot tudott volna kínában felmutatni - csak mindenki fél hogy ha lemarad akkor kimarad.

Másrészt kína súlyos energetikai problémákkal küzd és annak ellenére rengeteget fizet valutában (!!!) olajért, hogy nagy szénkészletei vannak - az olajpiacon versenyzik a világ többi részével az olajért, nem véletlen annyi a benzin amennyi.

(Közben gyors ütemben próbál atomerőműveket építeni, azt hiszem huszonvalamennyi van éppen építés/tervezés/engedélyeztetés alatt.)

A rendszerből adódó problémákat is ismerjük, amikor még ha feltételezünk is egy jól működő felső irányítást (ami messze nem igaz azért), ettől függetlenül a közép és alsóbb káderek még kiskirályként, általában csak a saját haszon maximalizálásával üzemelnek.

Folynak bizonyos reformok, de csak szőrmentén, és olyan módon ami a párt vezető szerepét semmiképpen sem veszélyezteti. (Megjegyzem: szerencsére, mert ha a pár elveszítené a hatalmat akkor igencsak őskáosz lenne az 1.3 milliár emberes országban, ahol az egyetlen létező országos infrastruktúra a katonaság, illetve a szárazföld:partvidék illetve vidék:város jövedelemaránya egy a huszonöthöz, nyomás alatt tartva a belső utazási és áttelepülési tilalmat.)

A kínai paraszt meg szív: mérgezik, elveszik a földjét (tömegesen sajátítanak ki a helyi vezetők földet, amit aztán saját szakállukra adnak el). Folyamatosan érkeznek hírek az ország különböző résziről mindenféle helyi lázongásokról, sokszor megvert helyi erőkről is.

Emellett van egy lufigyanus ingatlanpiaci boom is...

Szóval bonyolult a helyzet és nehéz átlátni hogy most pontosan mi is az igazság, bármi lehet.

6

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 23. szerda, 11:31 (#)

"Ez bármikor megfordulhat":
Jó, meg nem fordulhat, mert kifele pénzt vinni csak a kormány engedélyével lehet cégeknek...

7

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 23. szerda, 14:39 (#)

"nem lennék különösebben megdöbbenve ha mondjuk 5 éven belül bedőlnének." - mint a google? :)

8

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 23. szerda, 17:45 (#)

Aha, pont úgy. :)

Jó is hogy írod, lesz mire linkelnem amikor bekövetkezik! :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork