Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hogyan kezeljük a hozzászólásokat?

ervin cikke a Blog rovatból, 2006. augusztus 20. vasárnap, 12:06 | 29 hozzászólás

A blogszociológusok kedvenc műfaja következik: amikor a blogban a blogolásról írnak. A minap történt egy s más, ami arra indított bennünket, hogy a címbéli kérdéssel zaklassunk néhány ismertebb hazai blogtulajdonost. Nézzük, mi történt, és milyen válaszokat kaptunk a kérdésre.

A kezdő lökést az adta, hogy egy törzsolvasónk arról tájékoztatott bennünket: a Zugügyvéd nevű indexes kiadványban szó nélkül törölték az egyébként trágárságoktól mentes, témába vágó - bár a szerzővel vitatkozó - hozzászólását, az arra reagáló további hozzászólással együtt.

Hallgattassék meg a másik fél is: írtam a Zugügyvédnek, és megkérdeztem őket a konkrét ügyről, illetve általában a hozzászólások kezeléséről. Gyors választ kaptam: az illetékes, Bodolai László elmondta, hogy tudomása szerint csak ő moderál, és ő eddig egyetlen hozzászólást törölt összesen. Én visszaírtam, hogy az olvasó szerint itt legalább kettőről volt szó, továbbá engem főleg az általános elveik érdekelnek. Erre már nem kaptam választ.

Nézzük akkor a többieket. A körkérdésünk csak az emberek által írt hozzászólásokra vonatkozott: azt alapesetben feltételeztük, hogy a spamtől mindenki szabadulni akar.

Angelday liberális. Szerinte a Plastik rétegblog, ahol nem szoktak törlődni a kommentek, legalábbis eddig nem volt rá példa. Különben sem kell őket túl komolyan venni.

Szántó Balázsnak szerencséje van: eddig megúszta a törlendő kommenteket. De akkor vetemedne ilyesmire, ha alpári és sértő lenne a hozzászólás, és törlés esetén odaírná, hogy miért tett ilyet, illetve összefoglalná a komment tartalmát, ha lenne neki.

Lipilee hozzá méltó módon, műszaki alapról közelíti meg a problémát. A hozzászóló által megadott önazonosítást figyeli. Ha kamu e-mail címet vagy hasonlót lát, villan az egérkurzor. Rendesnek látszó e-mailről viszont szabad a vásár.

Pollner maga a humánum. Csak a nagyon durván személyeskedő hozzászólásokat törli, amennyiben emberi reakcióra alkalmas nyomot talál, akkor inkább megpróbál válaszolni rájuk. Eleddig 1-2 alkalommal kényszerült cenzúrára.

Hasonló elveket követ Papp Laci is a Szigetblogon. Azt írta: nincs egységes gyakorlat, de ha valami megérdemli, azt szó nélkül kiveszi.

A mostanában - éppen néhány komment kapcsán - némi belső adok-kapokot is átélő Blogteren általános elv, hogy az egyes blogokban nem moderálnak, ez a blogok létrehozójának felelőssége. Doransky a szolgáltatói blogból nemrég eltávolított hozzászólást különleges esetnek tartja.

Sztahanov a mezőny vaskancellárja: a spektrum másik véglete, karakteres állásponttal. Az "én blogom az én lakásom" alapon nem hirdet demokráciát: a saját házibulija házigazdájaként, a saját értékei mentén tart rendet, és ami megítélése szerint rontja a levegőt, azt kigyomlálja.

Mióta elküldtük a körkérdésünket, tovább zajlott az élet. A Homár összeomlott a trollok koncentrált támadása alatt, és a nullamegoldást választotta: bezárta a postaládáját. A Webisztánban pedig részben erre reagálva Hírbehozó a külföldi nagy blogok kommentelési gyakorlatáról írt összefoglalót.

A mi moderálási alapelvünket a Tudnivalók oldalon találjátok. Ha ti is vezettek blogot, hogyan kezelitek ugyanezt a kérdést?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (29)

1

Atis, 2006. augusztus 20. vasárnap, 14:38 (#)

Nemtom, idevág-e, de érdekességképp egy módszer: a HUP-on is mostanában volt egy kis szigorítás
http://hup.hu/node/28503

2

Adi, 2006. augusztus 20. vasárnap, 14:59 (#)

Bodolai? Hm. :D

Ne hagyjátok ki a listából Tornádót és az ő elég megkérdőjelezhető módszerét se: a neki nem tetsző hozzászólásokat átszerkeszti, olyat adva az adott szerző szájába, amit ő nem mondott.

3

yaanno, 2006. augusztus 20. vasárnap, 15:51 (#)

Nálunk (a fórumban) szükséges volt egy ilyen létrehozása és alkalmazása: http://www.szv.hu/szv/moderacios-elvek

Alapvetően azt tartom, hogy a jogsértő tartalmakat (ld. kurrens törvények) azonnal törölni kell, majd egy üzi megy a kommentelőnek; ott van némi "holttér", ahol a jogsértés egyfajta civil ellenállást valósít meg, azt lehet respektálni.

4

gargoyle, 2006. augusztus 20. vasárnap, 16:59 (#)

szerintem a legtobb nyilvanos forum moderalhato es idonkent moderalando is, azt azert illendonek tartom ha ez nem "lathatatlanul" tortenik hanem adott helyen a moderator jelez esetleg kommentalja is mi volt a gond roviden. ezzel elkerulheto sok alaptalan vadaskodas is a moderalas elveit illetve reszrehajlasat illetoen. angeldaynek meg annyiban igaza van hogy a retegblogokat eleve egy erosen szurt reteg latogatja, igy ott gyakorlatban persze feleslegesnek tunhet a dolog hasonloan a zeneakademiai rendori intezkedestervhez

5

katmandu, 2006. augusztus 20. vasárnap, 18:53 (#)

Nekem blogom ugyan kicsi sincs, de érdekesek ezek a dolgok.
(Nekem a zeneakadémiai rendőri akcióterves hasonlat nagyon tetszett, nekilóduló fantáziám máris felvázolta a duhaj zenészeket, karmestereket megfékező manővereket... :) )

6

Elefánt, 2006. augusztus 20. vasárnap, 19:28 (#)

Én csak egészen kivételes esetben törlök. Két ilyen volt (néhány véletlen duplázás letakarítását kivéve) emlékeim szerint:
- valaki külön kérés ellenére beírta a választ egy kérdésre
- egy komment tartalma mindösszesen annyi volt: "a zsidokra raferne egy masodik holokaust" vagy valami nagyon hasonló.

Egyébként visszalövök. Amúgysem túl békés a blog hangneme, belefér a vita, még bírom idegekkel.

Off: a Zeneakadémiáról egyszer megpróbáltak ellopni egy elég drága zongorát, ott buktak le, hogy a portás megkérdezte, hova viszik, amire is azt válaszolták (amit egyébként mindenkinek): hangolni. :)

7

gargoyle, 2006. augusztus 20. vasárnap, 19:39 (#)

amig van mire visszaloni addig ok, de hogy kicsit visszaterjunk a kiindulo esemenyhez ha megnezel egy homaros commentsort (jo hely ez a kispad mert utalni sem merek az ott kialakult "hagyomanyok es kozossegi topicok" tobbsegere :) azokon nincs mit visszaszolni, legtomenyebb emberi butasag.

8

Elefánt, 2006. augusztus 20. vasárnap, 19:48 (#)

Igaz.

Mondjuk nálam is van olyan kommentelő, aki bizonyos kulcsszavakra megjelenik, és menetrendszerűen elmondja ugyanazt - mindig. De hát hadd mondja.

Addig nem is akarok keménykedni a kommentezőkkel, míg túl sok troll elő nem kerül.

(Amúgy sajnos nem is nagyon szofisztikált a komment-moderálási technológia, van egy Töröl gomb és kész...)

9

sdw, 2006. augusztus 20. vasárnap, 21:45 (#)

a jp alapvetően tornadóval ért egyet. a mi játszóterünkön mi szabjuk a szabályokat, s ha valaki szórakozik, mi is szórakoz(hat)unk vele. utóbbira eleddig egyébként még nem volt példa. a blog tematikájából adódóan vonzzuk a széljobbot, az értelmesebbjével akár szívesen kommunikálunk is, az értelmetlen kommenteket küldjük a szemétbe. az ön-prolongált barmokat bannoljuk.

10

pollner, 2006. augusztus 20. vasárnap, 21:54 (#)

Engem is ez a zeneakadémi rendőri intézkedés érdekelne.
Egyik-másik zenészt nem ártana igazoltatni, a koncerte kvégén pedig egy kis lovasrendőrős-kardlapos oszlatás gyorsítaná a kijutást. A '70-es évek elején a TV-ből tényleg elloptak egy zongorát (Steinway D-modell), mégpedig úgy, hogy a hórukkosok szóltak is a rendésznek: "Lopjuk a zongorát!"

Na, Ervin, ezzel vissza is kérdeztem: Ti hogy moderáltok?"

11

varánusz, 2006. augusztus 20. vasárnap, 21:58 (#)

Én a legksebb ellenállás felé mozgok. Mivel általában az ismerőseim kommentelnek be hozzám, az ő véleményüket tudomásul veszem és kinthagyom. Ismeretlenek kommentjei -- ha többé-kevésbbé relevánsak -- maradhatnak. Csak a spamot gyomlálom ki, de a blogger.com-on az nem tűnik jelentősnek. Eddig szerencsére nem jött irreleváns komment, vagy ha igen, biztos spamnek néztem :)

12

Prof, 2006. augusztus 20. vasárnap, 22:07 (#)

A Homáron sajnos szerintem nem a hagyományos értelemben vett kommentelés folyt, hanem írta mindenki a magáét. Így tulajdonképp hiányt nem szenved a világ.
Én mint olvasó úgy látom, hogy egy blog gazdája, ha valami zavarja, törölje, tényleg ez az ő játszótere. Itt ezen a blogon nagyon örülök annak, hogy a kommentek általában a téma mentén folynak és így akár maguk a kommentek miatt érdemes nyomon követni egy cikket (lásd 104. Kvíz :-))
Szóval kedves Ervin (Ses), Eszpee, Stsmork csak így tovább!

13

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 20. vasárnap, 23:13 (#)

pollner (10), a cikk végén ugyan külön hivatkozom rá, de itt található az alapállásunk: http://kispad.hu/tudnivalok.html#illemtan

ha ezen felüli, konkrét kérdésed van, akkor bocs, tedd fel, igyekezni fogok.

14

Ali, 2006. augusztus 20. vasárnap, 23:29 (#)

Megint kilógok a sorból, mert blogot nem, de fórumokat, topicokat már túl régóta gondozgatok, többfélét is, anno a FidoNetben kezdve... Nos, témától is függ, mi maradhat, mi nem. Nagyon. Van, ahol érdemi (tehát nem technikai) törlésre nem is került sor, van, ahol a forgalom kétharmada hullik teliholdas napokon (és az még jó eredmény)... Láttam én már sok mindent. :)

Vannak mindenféle stratégiák a userek kezelésére, akár a Unix rendszergazdáknál, nem részletezem, itt megvan:
http://ali.grafoman.hu/szgyt/people/sysadm.htm

Egyvalami biztosan megbocsáthatatlan: a hozzászólás átírása. Az esetleg véleményes, ha valami kicsillagozódik, áthúzásra kerül, vagy külön jelezve törlődik, esetleg más színnel, jól láthatóan, elkülönülten belekommentez a gazda (időmilliomosok érnek ilyesmire rá), de hogy mindenféle kiáltó jelzés nélkül átírják... ez hamisítás. Az ilyenre szakadjon rá a legdurvább hálózati támadás, ami csak létezik...

15

nzanga mobutu junior, 2006. augusztus 21. hétfő, 13:02 (#)

mnltrckbck
http://re.blog.hu/2006/08/21/twb2krtkj_user2_0 s.k.

16

pollner, 2006. augusztus 21. hétfő, 13:20 (#)

ervin (13): Csak arra céloztam, hogy erősen offos hosszászlásomat nyugodtam törölhetitek, csak túlságosan megmozgatta a fantáziámat a téma...

17

zsoltu, 2006. augusztus 21. hétfő, 18:22 (#)

vannak olyanok, akik azt gondolják, megtehetik, hogy átírnak egy-egy hozzászólást, ráadásul olyanok is akadnak közöttük, akik a média fenegyerekei(nek érzik/hiszik magukat). ez a legrosszabb, ilyet sarokba szorított, gyenge jellemű user csinál. egy hozzászólást vagy törlök, vagy sem. nincs középút.
a homár esetében az felettébb érdekes, hogy az amúgy nagyon aktív és igen kevésbé kegyes indexes moderátor csapat egy index kiadvány kommentjeit nem moderálta, vagyis hogy nem vonták be a probléma megoldásába őket. ha már vannak, kézenfekvő lett volna.

azt gondolom, hogy ez egy médiahúzás. beszélünk róla. ez volt a cél. el is érték.

ja, a taxin egy ideig nem volt moderálás és előzetes karantén se, aztán pár (egy) lelkes rajongó, amikor épp afférba kerültem egy szolgáltatóval, szükségét érezte a mundért védeni. ezért picit szemetelt. azóta karantén van, onnan az kerül ki, akit engedek.
mit lehet? mindent, amit otthon is megengednél magadnak. a nagyon buta, szimplán személyeskedő komment nem kerül ki.

18

haujobb, 2006. augusztus 21. hétfő, 22:19 (#)

ervin, megtennétek egy nagy szívessséget? Kérdezzétek meg már légy szíves az nb1.hu-t is, hogy ők hogy moderálnak (persze, tudom, hogy ők nem blog, de vastagon témába vágy, asszem). Szemlátomást ugyanis sehogy - legalábbis kb egy éve volt utoljára, hogy hírek kommentjeit olvastam, de addig az volt a jellemző, hogy bármely hír kommentjének kb 90%-a trágár, nullbites, és sokszor nyíltan antiszemita mocskolódásról szólt. Kedvencem az az - egyébként, ha jól emlékszem, Real Madridról szóló - cikk volt, amelyikre köbö 50 komment érkezett, az első valamiféle "K**** anyját minden zsidó cigány jpesti g*cinek!" volt, erre válaszolt egy újpest-drukker, és kialakult a szájkarate. Magához a hírhez érdemben senki sem szólt hozzá.
Szóval, engem nagyon érdekelne, ők hogy látják a moderálás kérdését...

19

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 21. hétfő, 22:30 (#)

haujobb, elnézést, a leírtak alapján nekem nincs kedvem hozzá, ráadásul a válasz sejthető. egyébként sem ismerem az oldalt. esetleg írj nekik egy e-mailt, hátha válaszolnak rá.

20

zsolti, 2006. augusztus 21. hétfő, 22:50 (#)

Nekünk ugyan nem kifejezetten blogunk van, de hozzászólásra szintén van lehetőség. Egy érdekes jelenség az a feltehetően idősebb korosztályból való úr, aki rendre minden it-újdonságot bemutató cikkünk mögé odaírja ugyanazt: "ez a gazdagok játékszere, a minmálbéres magyarnak nincs rá pénze". És itt még következik egy kis random politizálás, nettó komcsizással, uszkve 20 sor agymenés pocsék helyesírással, de ugyanaz, minden cikk esetében. Korábban a liberalizmus elvét vallva még hagytuk ezeket a kommenteket, mondván az elkövetője biztosan csak beteg, mostmár viszont élvezettel töröljük.

21

akakij, 2006. augusztus 21. hétfő, 22:58 (#)

Torolni csak spamet!

1. Regisztraltak: Alapertelmezesben a jovahagyott kommenteket "kibontva" latjak a tobbit csak egy sorba "összecsukva", de kibonthatjak, ha akrajak egyenkent, vagy mindet is.
2. Latogatok: Mindent látnak, nincs szűrés és moderálás számukra csak a kommentek első "éppen legfrissebb" lapján.
Minden regisztrált hozzászóló megkapja a "jovahagyott" flaget. A moderátor pedig folyamatosan figyel és jóváhagyja, vagy ignorálja a "tomeget".

Regisztraltak kifejezhetik nemtetszesuket egy jovahagyott kommenttel szemben (klikk a kommentezo neve melletti gombra es roviden kifejteni az okot) moderator dont, hogy mit tegyen. (nem torol, legfeljebb a jovahagyott flag ugrik!)

Így tudod a legjobban megvédeni az értékes látogatóidat a plebstől.

22

katmandu, 2006. augusztus 21. hétfő, 23:18 (#)

No és ha egy visitor vagy egy spambot/floodbot szétfloodolja az egészet, folyamatos beírásokkal vagy a Homáron is tapasztaltakkal?

Utóbbit azért nem is olvastam egy idő után, mert a postok legtöbbje kizárólag elsőzésekkel, fospumpákkal, hörgő anyázásokkal, altesti funkciókkal volt tele, az Árkád üzletközpont meg mint visszatérő motívum szerepelt, hogy ott milyen jól lehet ürülni. Mintha megkattant, mattrészeg, IQ

23

katmandu, 2006. augusztus 21. hétfő, 23:20 (#)

Jé, volt egy relációjel az előzőmben, és onnatól levágta, mindegy, az a vége, hogy "kisebbegyenlő 4 emberek mantrázták volna ugyanazokat az értelmetlenségeket."

24

gargoyle, 2006. augusztus 21. hétfő, 23:33 (#)

plusz miutan valaki feltalalta 6 oldal sortores .)

amugy toleralom en a sotetseget is egy ideig, meg at is lapozom fejben ezeket
(kellett nekik a kozossegi erzes mint mikor ezres tomegben skandaljak az istvan a kiralyt/himnuszt/vesszen akarmi vagy akarki/eljen akarmi vagy akarkit) de a gond hogy kozben olvashatatlanna es hasznalhatatlanna tettek az eredeti funkciot, a blogot. ezert nem kerdes hogy ezt kell-e moderalni. (21/akakij modszere szimpatikus de az is azt igenyli hogy minden elszabadult usert elolvassa sok sok regisztralt, ezert en inkabb maradnek a soft diktaturanal)

25

Dr. Minorka, 2006. augusztus 21. hétfő, 23:54 (#)

re: (18)
http://www.nb1.hu/forum2/misc.php?action=rules

26

zsoltu, 2006. augusztus 22. kedd, 21:19 (#)

azért a sava-borsa megmaradjon. ez is fontos. akármi is a modera szabály. fűnyíróval kockafejet ne vágjunk.

27

haujobb, 2006. augusztus 23. szerda, 00:27 (#)

Ervin (19),
pont ezt a munkát próbáltam rádpasszolni, de rutinosan átlépted a labdát :)

28

haujobb, 2006. augusztus 23. szerda, 00:31 (#)

Dr. Minorka (25),
köszi a linket. ezek szerint ezt nem tartják be az oldal moderátorai. Vagy azóta már igen? Mondom, egy ideje nem nyitok meg kommenteket...

29

nyelv-ész, 2006. augusztus 23. szerda, 20:53 (#)

Említtessék meg nyelv-ész is: ő kapásból minden kommentet törölne, merthogy csak a saját hangját (betűit) szereti hallani (látni).
Szerencsére nincs is semmilyen blogja...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork