Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Szabadság!

eszpee cikke a Blog rovatból, 2006. szeptember 11. hétfő, 18:48 | 8 hozzászólás

A State of World Liberty Projekt a libertariánus nirvánát keresi, így a világ országait a következő fokmérők szerint rangsorolta: személyes és gazdasági szabadság, az államaparátus, valamint az adók mérete. Az utolsó, 159. hely nem meglepő módon Észak-Koreáé, az első ennél talán váratlanabb: Észtország. Mi valahol az élmezőny végén nyomulunk a 24. helyünkkel. Itt a teljes lista, és örüljetek, hogy - mivel van még megfejtetlen kvízünk -, nem a térképet adtam fel.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Adi, 2006. szeptember 11. hétfő, 23:13 (#)

A libertariánizmussal kapcsolatban javasolt olvasnivaló David C. Korten amerikai közgazdászprofesszortól a Tőkés társaságok világuralma c. remek könyv. Csak hogy a fönti értekelést a megfelelő megvilágításba helyezzük.

2

yaanno, 2006. szeptember 12. kedd, 08:58 (#)

Adi: Ha jól emlékszem, az egész ügyet eredetileg Amartya Sen kezdeményezte, aki közismerten nem tartozott a "libi vagyok, de elnyomó" csoportba. Btw a "megfelelő megvilágítás" szerinted mi is lenne?

3

Dr. Minorka, 2006. szeptember 12. kedd, 09:54 (#)

Mármint Amartya Sen a neoliberális ködképek egyik legértelmesebb kritikusa kezdeményzett ez egy olyan kutatást amelyik ezt az indexet a következőkből állítja elő???????:
Fraser Institute
Cato Institute
Heritage Foundation
Wall Street Journal
Reporters without Borders
Ebben az oszlopban egyedül az utolsó egy elfogulatlan szakmai szervezet, az első tőkés három nagyvállalatok által pénzelt piaci autisták, környezetvédelem ellenes fegyvermániások gyűjtőhelye, a WSJ meg a szócsövük.

http://en.wikipedia.org/wiki/Amartya_Sen
"...in 1981, Sen published Poverty and Famines: An Essay on Entitlement and Deprivation, a book in which he demonstrated that famine occurs not only from a lack of food, but from inequalities built into mechanisms for distributing food..."

Lehet, hogy Sen kezdeményezett egy felmérést, de hogy ennek semmi köze hozzá az hétszentség.

4

Dr. Minorka, 2006. szeptember 12. kedd, 09:56 (#)

Kiegészítés:
1. Helyesen így kellett volna írnom:
"az első három, tőkés nagyvállalatok"
2. yaanno ezzel keverheted:
"In addition to his important work on the causes of famines, Sen's work in the field of development economics has had considerable influence in the formulation of the Human Development Report, published by the United Nations Development Programme. This annual publication that ranks countries on a variety of economic and social indicators owes much to the contributions by Sen among other social choice theorists in the area of economic measurement of poverty and inequality."
Kis különbség...

5

yaanno, 2006. szeptember 12. kedd, 10:19 (#)

Minorka: nem, azt hiszem, valójában ezzel kevertem: http://www.wmd.org - no excuses, sir!

6

Adi, 2006. szeptember 12. kedd, 11:04 (#)

Yaanno: a megfelelő megvilágítás az, hogy a GDP baromira nem a mérőszáma annak, hogy egy adott ország lakosai mennyire élnek jól, mert pusztán azt képes mutatni, ami pénzben mérhető. Az emberi társadalom viszont annál sokkal bonyolultabb, hogy így le lehessen egyszerűsíteni. Arról meg nem is beszélve, hogy a határokon átnyúló szabad kereskedelem az egyénnek sokszor egyáltalán nem jó.

7

esde, 2006. szeptember 12. kedd, 11:43 (#)

Kis adalek Kortenhez, a People-Centered Development Forum oldala: http://www.pcdf.org/

A Korten konyvet egyebkent a BKE Kornyezetgazgasagtan tanszekenek oktatoi forditottak. Evek ota lelkes/fanatikus munka folyik ott tobbek kozott Kindler Jozsef es Kerekes Sandor vezetesevel/reszvetelevel (kb ok a 'huznevek', mar ha szabad ezt igy).
lasd: http://korny.uni-corvinus.hu/kutatasok/index.php

8

sic, 2006. szeptember 12. kedd, 13:43 (#)

Szabadsàg?! Ugy mint szabad roka a szabad tyukolban?

Ha màr listàzàs, ez oszintébbnek tunik: http://www.doingbusiness.org/CustomQuery/ViewCustomReport.aspx
:) és felmerult bennem hogy bekuldom kvizre.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork