Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


█▀▄ █ ▄█ █▬▀ █▬█ █▄▀

eszpee cikke a Blog rovatból, 2006. október 12. csütörtök, 14:23 | 26 hozzászólás

Az ASCII-art visszavág! Minden egyéb komment nélkül ráérő karakterbűvészeknek ajánlom a következő linket.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (26)

1

katmandu, 2006. október 12. csütörtök, 15:15 (#)

500: Internal Server Error
"Ötszáz bizony dalolva ment, errorba ascii art..."

2

Author Profile Page eszpee, 2006. október 12. csütörtök, 16:34 (#)

Most már megy - néha a Google is lehal. :)

3

Author Profile Page Tapir, 2006. október 12. csütörtök, 16:43 (#)

▄█▀ █ █▬▀▄ ▄▀▄ █▄ ▀▄▀

4

Author Profile Page Tapir, 2006. október 13. péntek, 08:55 (#)

Lustáknak ajánlom ezt az oldalt: http://grebowiec.net/unicode.html

5

∙-= |</\ŧ|V|4ΠĐů =-∙, 2006. október 13. péntek, 09:08 (#)

Megnézegettem, érdekes. Sok betű nem megy, párból meg más dolgok lesznek (o, y). Ascii "art" egy sorban, ümm, sok szódával elmegy, de ennél a 1337 egyes verziói látványosabbak voltak. Rémlik például, hogy bizonyos lövöldözős online játékokban voltak klánok, amelyekben a tagoknak tetkó szintű nickjei voltak (már az írásmódot tekintve), percekig lehetett fejtegeni, hogyan is nevezik magukat :)

6

Ali, 2006. október 13. péntek, 09:42 (#)

Akinek vannak régebbi CHIP CD-i, azokon fordultak elő olyan zip-ek, amik tele voltak ascii art-os info állományokkal, vagy maga a zip komment része volt ilyen. A SAC-ban szintén sokszor előfordult ez. Boldogult kilencvenes évek, akkor még divat volt ez és még lynx-re is figyelve tervezett az ember weblapot. :) (Pl. ezt: http://net.hu/interpen/ , igazi őskövület ma már. :) )

Lehet ezzel is játszani, ha valaki nagyon unatkozik:
http://kvtlinux.lib.uni-miskolc.hu/ali/work/etc/qwr/qwr2.html
(Mozilla alól megy, java támogatással, de más alól nem biztos.)

7

katmandu, 2006. október 13. péntek, 09:56 (#)

Ha nagyon régészetre vesszük, akkor már a C64-es lemez tartalomjegyzékekben is megjelent mindenféle karakteres kalligráfia. Külön editor volt rá, hogy a load"$",8 parancsra kiíródó lista teljes egészét egységesen át lehessen írni, meg az ascii rilíz nfo-k fejléce is agyon volt firkálva. És aztán még jött az ANSI :)

8

Ali, 2006. október 13. péntek, 09:58 (#)

Eh, C64, ugyan! A HT1080Z-n (TRS80 magyar klón) _eleve_ ez volt a grafika. 2x3-as blokkokból kellett összerakni mindent. Galaxy rulz! :D

9

katmandu, 2006. október 13. péntek, 09:59 (#)

Ezt meg a Wikin találtam, ázze milyen sophisticated beszólás a Relictől az Electronic Arts ("3A") -nak:
http://href.hu/x/1tv7
:)

10

Ali, 2006. október 13. péntek, 10:02 (#)

Te, ezen az álcázott képen egy CG van. Mi ebben a poén?

11

katmandu, 2006. október 13. péntek, 10:03 (#)

#8/Ali:
Jaja, arra a vasra sok ilyesmi volt, lásd még Kardhalak és kincsek "grafikus" verziója (aki megmondja, milyen karakter volt a játékos, zálogot ad :) )

12

katmandu, 2006. október 13. péntek, 10:04 (#)

Ali:
Nézd meg jobban a dzsipre felfestett azonosító számot...

13

gargoyle, 2006. október 13. péntek, 10:04 (#)

tuti kincs, a kardhal tul konnyu lenne

yarrr

14

Ali, 2006. október 13. péntek, 10:08 (#)

#12: Jaaa... :D

15

nyelv-ész, 2006. október 13. péntek, 20:34 (#)

Ha már itt tartunk: a post címében lévő felirat mi akar lenni? Mert én akárhonnan nézem, nem jövök rá...

16

sic, 2006. október 13. péntek, 20:42 (#)

#15-nyelv-ész
En "kispad" nak nézem. De lehet hogy csak valami Rorschach alapon.

17

Author Profile Page eszpee, 2006. október 13. péntek, 20:45 (#)

sic, annak szántam. (mármint kispadnak, nem rorschach tesztnek :) )

18

nyelv-ész, 2006. október 14. szombat, 17:52 (#)

Na azt már meg sem merem kérdezni, mi az a rorschach... még a fejemhez vágjátok, hogy gugli meg wiki.

19

katmandu, 2006. október 14. szombat, 18:12 (#)

nyelv-ész:
Ezen ne múljon:
"Rorschach: Csősakk. Svájci találmány. Antitesztecskékkel játsszák."
(Timár György: Nevető Lexikon)
:)

De komolyan, nem mondod, hogy nemtod mi az a rorsahh teszt, amikor papírlapokon szimmetrikus tintapacákat kell nézned, és megmondani, hogy melyikben ismersz fel vérmedvét meg táncoló leányokat vagy amit épp beléjük látsz :)

20

Dr. Minorka, 2006. október 14. szombat, 19:17 (#)

Eeeeeeeeeeeeegen? Vérmedvével táncoló leánkák? Asszem küldöm a fogdmegeket a prizniccel!

21

katmandu, 2006. október 14. szombat, 20:29 (#)

Á, nyelv-ész csak nem észlel bennük olyat :)
(Az ide vágó alapviccet most nem írom be, mert sertés.)

22

nyelv-ész, 2006. október 15. vasárnap, 12:18 (#)

De, a tintapacás marhaságot milliószor láttam már amerikai filmekben, csak nem tudtam, hogy rorschach-tesztnek híjják. Merthogy nincs személyes pszichiátriai élményem... de még lehet...

Az én időmben még nem volt divat, hogy állásinterjúkon analitikusok tegyenek fel velőtrázó kérdéseket. Mostanában azonban egyre inkább dívik ez a módi. Láttam, már némely agyturkász direkt szakosodott céges ügyfelekre.

23

katmandu, 2006. október 15. vasárnap, 18:14 (#)

#22/nyelv-ész:
kis off: Elszomorítasz, mert beírásodból az süt, hogy keveset tudsz erről a tudományról. "Agyturkász"-nak nevezni a szakpszichológusokat, és "marhaság"-nak titulálni az egyik legelterjedtebb alaptesztet legalább olyan sértő, mint amilyen árulkodó (már ti. arról, hogy az illetőnek igen kevés az ismerete arról, amiről beszél.)

A pszichológiának nagyon sok alkalmazott ága van, többek között van vállalati pszichológia, igen. A vállalati és vezetéslélektan külön szakág. A munkaerő kiválasztásnál, állásra jelentkezők kiválasztásánál szintén alkalmaznak pszichológiai méréseket.
Nem tudom, mikor volt a "te időd", de ilyen módszereket hosszú évtizedek óta alkalmaznak a világban. Nálunk a rendszerváltást követő leépítés-menedzselésben, válságkezelésben, munkaerő-kiválasztásban jutott nagy szerephez, mert a külföldi tulajdonosok (teljesen természetesen) alkalmazni kívánták a kint már rég bevált módszereket.

Arra is ügyelj, hogy ne keverd össze a pszichológiát a pszichiátriával. Előbbi egy gyűjtőfogalom, utóbbi a mentális problémák gyógyászati ága (és nem csak a kórházi diliosztály neve), ami számos pszichológiai alapra épít.

Ami a Rorschach tesztet illeti, valóban használják klinikai pszichológiában is, elsősorban az érzelmi funkciókat teszteli, azt vizsgálja, hogy milyen belső érzelmeket vetít ki az illető, de sajnos, mélységében nem értek ehhez a teszthez, érdemes szakmai forrásokban utána nézned.
Egy rövid összefoglalót és forrásokat talász itt:
http://href.hu/x/1u3y

Elnézést a hosszú offolásért.

24

nyelv-ész, 2006. október 17. kedd, 20:39 (#)

katmandu,
elszomorít, hogy elszomorítottalak... mindazonáltal nem vagyok nagy véleménnyel azokról a cégekről (pontosabban: azokról a HR-esekről), amelyek pszichológus egítségével válogatnak munkaerőt.
Illetve annyi kiegészítéssel: el tudok képzelni néhány munkakört, ahol hasznos lehet. Pl.: fegyveres testületeknél, tűzoltóknál, utasszállító repülőgép pilótáknál. De hogy egyszerű irodai munkára vagy árufeltöltőnek, eladónak, portásnak, stb. jelentkezőket tintapaca-teszttel szűrjenek...

Ha már itt szét-offoltuk a postot, hát azt is elmondom, miért: egy ilyen maszat látványa bizonnyal egész más asszociációkat kelt egy fogfájós kialvatlan kora téli reggelen, mint mondjuk a vakáció kellős közepén, a tengerparti nyugágyban. Ennek okán nem alkalmas személyiségtesztre.

Ja és agyturkásznak nevezni a szipológust nem sértőbb, mint pl.: bitvadásznak hívni az informatikust.

25

gargoyle, 2006. október 17. kedd, 21:23 (#)

bar egyetertek abban hogy az agyturkaszban kello sertodeskeszseg kell hogy bajt lasson az ember, valamint abban is hogy a pszichologia nem a legegkzaktabb tudomanyagak koze tartozik, azert abban biztos vagyok hogy akarhol dolgozom napi 8 orat, halas vagyok ha elore kiszurik a pszichopata/depresszios, vagy egszeruen csak kiallhatatlan alakokat


amugy is megkerdik a kulcskerdeseket mindenhol (szereted-e a csapatmunkat, onallo vagy-e stb) igy max nehezebb fullenteni :D

26

katmandu, 2006. október 17. kedd, 22:30 (#)

#24/nyelv-ész:
:( egy szóval nem említetted, milyen munkakörökről van szó. Targonca stb. esetében biztosan vannak szakmai szempontok, és mint veszélyes gépkezelői munkára, valsz vannak egyéb vizsgálatok. Én vezetéslélektanról írtam, egy vezető kiválasztásánál, akitől gazdasági és személyi döntések függnek, nagyon jelentős szerepe van a vállalati pszichológiának.

Attól tartok, hogy felületesen nézed a kérdést. A pilóta, tűzoltó stb. kiválogatásához valóban szoktak pszichológiai vizsgálatokat is végezni, ugyanúgy, mint egy középvezető, egy vezérigazgató vagy akár ügynök kiválasztásánál. Éppen azért, mert más és más szempontok a döntőek. Egy tűzoltónál pl. a gyors helyzetfelismerés, pánikhajlam, döntéskészség, kockázatkezelés kerülhet előtérbe, míg mondjuk egy menedzsernél a személyiség jellege, stressztűrés és a konfliktusok kezelésének képessége. Egy cégnél, ahol 8-10 órákat dolgoznak majd egymás mellett emberek, nagyon fontos az elemzés. Sok konfliktusnak lehet elejét venni, ha ezekre odafigyelnek.

Csak egy egyszerű példa:
van mondjuk X és Y. Mindkettő kiváló szakember, csoportvezetésre és csapatmunkára egyformán jók, de mindkettőről kiderül a tesztekben, hogy domináns személyiségek. Ha volt teszt, akkor okos főnök 2 külön teambe teszi őket, lehetőleg szubordináns beállítódású emberekkel együtt, így a csoport dinamizmusa ideális lesz. Ha nincs teszt, és egy csapatba kerülnek, megfojtják egymás kezdeményezéseit, rivalizálás indul be, konfliktusok pattanak ki, és ha ráadásul azokat nem is tudják jól kezelni (és nem derült ki előzetesen a tesztekből), akkor lesz egy szarul teljesítő, civódó csapat, ami csak bajt hoz a divízióra stb.

Ezeket ésszerű felmérni, és mint írtam, ennek szükségességét már évtizedek óta nem kérdőjelezik meg Nyugaton. Nálunk 1990-ig nem is léteztek azok a struktúrák (vállalatoknál), ahol ezeknek a dolgoknak alapvető jelentősége van, így természetes, hogy sokak fejébe még nem épült be, hogy más szempontok érvényesülnek, mint anno - bár azért 16 év alatt lassan illene :)

Az ilyen teszteknél különben a legritkább esetben vetik be a Rorschachot, mert sokkal komplexebb személyiségrajzra van szükség, amihez másféle tesztek (pl. a CPI) alkalmasabbak. Az pedig, hogy hogyan kell felvenni egy tesztet, az is le van írva, és a téli reggel vagy a beach délután igazából nem releváns, illetve megfelelő módszerekkel ezek a hibafaktorok kezelhetők. Éppúgy, mint a vállalati teszteknél, amik úgy vannak felépítve, hogy még az is kimutatható, hol, milyen kérdéseknél maszatolt az illető (ami nem baj, mert ez is a profilját árnyalja, így a megbízó is hamarabb képbe kerül).

Csináltam én is ilyet próbaképp, és a szakember rábökött, hogy "na, itt meg itt hazudott" és tényleg :)

Abban viszont igazságod van, hogy sok cég sekélyesen, nem megfelelő szakmai alapokon csinálja a tesztelést, amivel többet ártanak mint használnak. Ki minek nem mestere, annak kontára, tartja a mondás.

A különféle pszich. skálák (motiváció, konfliktuskezelés, emóciók, frusztrációs tolerancia és még egy sereg paraméter) tesztelése és értékelése után, ezek arányításából és egyéb kiegészítő mérésekből (nem pacás, hanem kérdőíves) állítható össze egy mondjuk vezetési aspektusú személyiségprofil. Mondom, bonyolult dolog ez, és nagy és régi irodalma van.

Agyturkász: azért nem tetszik nekem a szó, mert számomra ez az agysebészt idézi, aki tényleg ott dolgozik. Agyturkálásnak olyan hentesíze van, és van benne olyan is, hogy na ez most vájkál. Pedig nem. A pszichológus legfeljebb kérdez, és abból, amit és ahogy elmondanak (vagy metakommunikálnak) neki,
értékel, összegez, elemez. De bevallom, én is neveztem már őket - agyásznak :) Különben nincs jelentősége a dolognak, igazad van, én csak azért reagálok rá, mert közelebbről érint a téma.

Nem, Katmandu nem pszichológus, és restelkedik, hogy nem ért jobban ehhez, így csak ilyen hevenyészett széljegyzeteket tud firkálni :) Elnézést.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork