Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A szüret

Bodnárék cikke a Blog rovatból, 2006. október 15. vasárnap, 19:38

Az első szüreti nap a szép időjárásnak is köszönhetően jó hangulatban telt. Reggel fél 7-kor összeszedtük a dolgozóinkat - 8 szorgos kezű asszonyt, és két férfit, akiknek az volt a feladata, hogy a teli szőlősládákat fölrakják a traktorra - és elindultunk a Danczka-dűlőbe szüretelni. A szüreti napot jófajta 3 éves aszútörköly-párlattal indítottuk, hogy meghozzuk vele a munkakedvet és a hangulatot.

Mád

A hagyományoknak megfelelően az egész évben nálunk dolgozó asszonyok megkötötték a szőlősgazdát egy fürt szőlővel, melyhez néhány száll mezei virág is társult, ezzel köszönve meg az egész éves munkát, jó időt és sok szerencsét kívántak az előttünk álló szürethez. Reméljük ez így is lesz.

A tegnapi nap folyamán 800 négyszögöl sárga muskotályt szüreteltünk le. A hangulatunk nincs a tetőfokán, mert a vártnál kisebb mennyiség termett a területen, igaz a minőségre nem panaszkodhatunk. Az egyre inkább bizonyossá válik, hogy ez nem az az év lesz, amikor a minőség és a mennyiség kéz a kézben jár. Míg a dolgozóink szüreteltek, mi bejártuk a Danczkán lévő 7 hektáros területünket, amelyet kb. 10 nappal ezelőtt láttunk utoljára. Nem lettünk túl boldogok (úgyhogy este egy kis aszútörkölyt valószínűleg mi is magunkhoz veszünk).

A szeptember elejei eső elmaradása, úgy tűnik, végleg szertefoszlatta a bizakodásunkat az iránt, hogy jó évet zárhassunk. A furmint és hárslevelű fajtáknál az eső hiányának következtében nem olyan mértékű az aszúsodás, mint ahogy azt szerettük volna. De majd elválik még, hogy mi lesz velük. A sárgamuskotály szüretje előreláthatólag hétfőn fog befejeződni; akkor tudjuk meg a végleges mennyiségeket. A minőség már adott, az már nem fog jelentősebben változni. Az első napi szedés mustja 23 fokos volt, az aszúszemek I. osztályúak.

Aszú

Az aszúszemek feldolgozása decemberben fog megtörténni. Addigra a mustból bor lesz, és azzal fogjuk felönteni az aszútésztát. A furmint és a hárslevelű szüretelési időpontja még eldöntetlen; lehet, hogy a tőkén a fürt levétele nélkül kiaszúzzuk őket, és a fürtök még kinn maradnak, hogy tovább töppedjenek, aszúsodjanak. Most van a nagy filózás időszaka. A későbbiekben az aszúról és fogyasztásáról is szeretnék írni egy kicsit, és a kérésre válaszul leírom néhány kedvelt receptemet is.

Végezetül egy kis visszapillantás: az előző írásomban a sárgamuskotályból készült aszúra hegyeztem ki a gondolataimat. Természetesen minőségi bor is készül ebből a fajtából. Ha olyan bort akarunk készíteni, akkor kb. 2-3 héttel hamarabb le kell szüretelni a szőlőt. Olyankor az jó, ha a fürtök épek. Amikor 2-3 héttel vagy még később kezdünk szüretelni, és kedvező az időjárás, akkor a szőlő már elkezd töppedni, aszúsodni. Mi ez utóbbira várunk, ahányszor csak erre esélyt látunk. Ennek természetesen nagy a kockázata, mert ha hosszabb esős idő köszönt ránk, akkor a termés rothadásnak indul, és akkor a szőlőből már sem minőségi, sem különleges minőségű bor nem készülhet. Az a veszteség.

Update: itt következik néhány kép a hétvégi szüretről:

szüret

szüret

szüret

szüret

szüret

szüret

(Képek: a szerzők, photoblog.hu, phototiglis)

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork