Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A szüretről és a pincékről

Bodnárék cikke a Blog rovatból, 2006. október 24. kedd, 00:16 | 3 hozzászólás

Mint októberi vendégmunkások a szüretről kezdtünk írni. Azt mondhatjuk, hogy ez az év ismét bebizonyította, hogy igazából nem lehet előre tervezni. Október 14-én és 15-én leszedtük a sárgamuskotályt, majd kétnapos pihenő után folytattuk a területek egy részének tőkén történő aszúzásával, ennek eredménye 480 kg I. osztályú aszúszem lett, és leszüreteltük a Szilvás-dűlőt (1 hektár színtiszta hárslevelű szőlő), innen nagyon szép töppedt szőlőt szedtünk le, melyet bogyózás után egy napig áztattunk és a következő napon préselés után 24,7 fokos mustot nyertünk. Itt tartunk most. Úgy gondoljuk, hogy ezen a héten nem szüretelünk, hagyjuk, hogy tovább töppedjenek a fürtök. A szüret folytatásának időpontja még nem kialakult.

Bodnár-pince

A tokaji borok szempontjából igen fontos a jó pince, hiszen hosszú éveken keresztül itt érlelődnek, pihennek a borok. A tokaji pincék nagy része több évszázados múltra tekint vissza. Nagyon kevés az, amelyről pontos adatokat tudunk. Gondolok itt az építés kezdetére, annak lefolyására, befejezésére stb. A tulajdonunkban lévő három pince múltjáról sem sokat tudunk. Talán érdekesnek mondható, hogy a háromból kettő templom alá fut be, a mádi a katolikus, a tállyai a református templom alá. Az áldást így mindkét részről megkapjuk.

A mádi ún. Dussóczky-pince építésének befejezését a bejárat fölött elhelyezkedő építési kő jelöli, amely 1885-öt mutat. Nemesi család birtokát képezte ez a kétszintes pincerendszer, melynek felső szintje kb. 16 m mélyen van a föld alatt, négy ág található fent és négy ág az alsó szinten. Valamikor 1100 hektoliter bort tudtak itt tárolni. Jelenleg nyolc tulajdonosa van a pincének, közöttük vagyunk mi is, és itt vendéglátással foglalkozunk. A másik kettő az ún. érlelő pince.

Bodnár-pince

A pincék értékét nyilván nem pusztán a koruk határozza meg, hanem a klímájuk. A jó pince ismérvei az állandó hőmérséklet, mely azt jelenti, hogy +/- 1 fok eltéréssel mindig 11 fok van benne, és állandó a páratartalom, ez 87%-ot jelent. Fontos a szellőzés szempontjából az ún. léleklyukak megléte és tisztasága. Az ilyen pincékben összefüggő kékesfekete, bársonyos nemespenész borítja a pincefalakat. A nemespenész szabályozza a pince páratartalmát, elpusztít minden káros gombaféleséget és jó levegőt, jó illatot biztosít. Egy jó pincében borozgatni különös élményt jelent, annak varázsa van. Minden hónapban egyszer végigkóstoljuk az érlelődő aszúkat, és ettől mindig elérzékenyülünk. Érezni a pici változásokat, tapasztalni a természet csodáját nagyon jó dolog.

Akit komolyabban érdekel Tokaj-hegyalja története, annak két könyvet tudnék ajánlani. Balassa Iván: Tokaj-hegyalja szőleje és bora (Tokaj, 1991) és Pap Miklós: A tokaji ( Gondolat, 1985).

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

kereszt, 2006. október 24. kedd, 21:06 (#)

a bogyózás mit takar?

2

Penálen, 2006. október 25. szerda, 17:10 (#)

Ha jól emléxem, akkor a szőlőszemek fürtről való leszedését.

3

Deansdale, 2006. október 27. péntek, 09:43 (#)

Ilyen jó idő szüretre még sosem volt :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork