Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Bemutatkozás

Bodnárék cikke a Blog rovatból, 2006. október 9. hétfő, 20:14 | 6 hozzászólás

Néhány sor röviden magunkról. Mádon élünk, közel 10 éve szőlészkedünk és borászkodunk, visszük tovább a családi örökséget. Közel 9 hektár szőlőültetvényen gazdálkodunk, melynek 70%-a furmint fajta, 20% hárslevelű, 10% sárgamuskotály (muscat lunel). Ez a 3 fő fajtája Tokaj-Hegyaljának.

MádKöszönjük a lehetőséget, hogy a vendégmunkásaitok lehetünk októberben. Ez egy igazán küzdelmes hónap egy szőlész-borász életében. Tele nehéz döntésekkel, filózással, hogy hogyan csináljuk a szüretet, mikor kezdjünk hozzá, érdemes-e várni még a kezdetével, stb. Minden az időjárástól függ. Ez az alaptétel; ez az, amit nem tudunk befolyásolni, csak imádkozni érte.

Néhány mondat erejéig tekintsünk vissza a 2006-os évre. Talán egy újabb csúcsévet köszönthetünk benne. Ez már nagyon ránk férne, hisz utoljára 2000-ben volt ennyire jó esztendő.

Bizonyára még emlékeztek rá, hogy milyen hideg tavasz volt, és milyen rossz volt az időjárás még májusban és június elején is. Ebben az időszakban a szőlőültetvények 2-3 hetes lemaradásnál tartottak, azaz a május végi ültetvény állapot gyakorlatilag az április véginek felelt meg. A kedvezőtlen júniusi időjárásban kérdéses volt az is, hogy a szőlőfürtök virítása meg fog-e történni teljes egészében, és érezhetjük-e azt a csodálatos illatot, amely ilyenkor belengi az ültetvényeket. Hál' Istennek a virítás szépen és eredményesen megtörtént. Végre örülhettünk valaminek.

Szőlőültetvény

A későbbiekben bizakodtunk a régi öregek mondásában, mely szerint "a szőlő csodákra képes: ha jó az idő, akkor behozza magát". S ez így is lett: augusztus végén, szeptember elején már mindenki csúcsévben bizakodott. Ilyen meleg szeptemberi napfény rég érlelte a tokaji szőlőket. Egy dolog hiányzott ebből a szép időjárásból, de az nagyon: egy jó kiadós eső, amely lendületet adott volna a Botrytis cinerea térfoglalásának, és megkezdődhetett volna az aszúsodás, úgy "istenigazából". De még van időnk, hiszen ahogy őseink mondták: "akár haszon, akár kár, Simon-Juda a határ". Ez volt a szüret kezdetének időpontja, azaz október 28.

Ilyen sokáig azért nem kell várnotok néhány szüreti fotóra, mert a muscat lunel szüretelését hamarosan elkezdjük. Legközelebb erről a fajtáról írunk. Addig is minden jót!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

Penálen, 2006. október 9. hétfő, 21:17 (#)

Sziasztok.

A legjobb bor, amit valaha a Tokaji régióból ittam, mádi volt, úgyhogy nekem már élből szimpatikusak vagytok :)

(Azzal súlyosbítva, hogy szegről-végről a villányi borvidékkel van kapcsolatom, de mit tegyek, nekem jobban bejönnek a felétek készültek...)

2

attacs, 2006. október 10. kedd, 01:47 (#)

Na ez 1 ötlet, kiváncsi vagyok hány más szőlész-nőgyógyász blogozkopozik még ilyen természetességgel országszerte. Nice niche blog to see. :) Gratula.

3

attacs, 2006. október 10. kedd, 01:50 (#)

Ha már nyelvújítás, akkor legyen benne rendszer, helyesen tehát: blogozkópozik.
Én arra a sárgamuskotályra lennék felette kiváncsi. Ahogy Latinovits-Szinbád is mondja: Korcsmáros, most már meginnék egy fél liter jó bort.

4

Ali, 2006. október 10. kedd, 07:46 (#)

Figyelemmel olvasok majd, mert nekem erről a vidékről a középiskolai aszúzások miatt (mi ezt hívtuk malenkij robotnak) eddig csak nagyon negatív emlékeim vannak (sárban, hidegben, szemerkélő esőben), amit valamelyest tompított az elmúlt idő, de nem feledtetett. Meggyőződésem egyébként, hogy mi se tettünk jót a szőlőnek, mert ahhoz értő kéz kell.

5

Maerlyn, 2006. október 10. kedd, 08:29 (#)

Hmm, Mádon nőttem fel :)

6

Deansdale, 2006. október 10. kedd, 12:36 (#)

Isten hozott! :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork