Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Érdekességek a régmúltból

Bodnárék cikke a Blog rovatból, 2006. október 30. hétfő, 17:55 | 8 hozzászólás

Néhány régi kifejezéssel szeretnék megismertetni mindenkit, melyeket több száz évvel ezelőtt használtak.

Boroshordó

Az első ilyen kifejezés az ordinaribor. Ennek a jelentése nem más, mint közönséges bor. Azokban az években készített borokra használták, amikor nem termett aszúszem. Az ordinaribor készítését tekintve kétféle bort különböztettek meg, mely egyben két minőségi kategóriát is jelentett. Az első kategóriába a megcsömöszölt vagy kitaposott szőlőből készített bor tartozott. Ezt nevezték szín bornak, melynek ára sokkal magasabb volt a préselt bor áráétól.

Felvetődik még egy kérdés: mi az, hogy csömöszölés? A csömöszölő egy kb. 120 cm hosszú farúd volt, melynek a vége olyan volt, mint a háromlábú szék lába. Ezzel az eszközzel gyakorlatilag szétnyomták a szőlőbogyót a fakádban, melyet aztán megcsapoltak és az így kifolyt mustból készült a színbor. A minőséget még azzal is javították, hogy lebogyózták a szőlőfürtöket, ehhez egy fából készült "ollót" használtak, mely között áthúzták a fürtöt és így arról leperegtek a bogyók, ezáltal a kocsány sem került bele a mustba.

A másik ún. gyengébb minőségű bor a sajtolt bor. Ehhez az előző eljárás során visszamaradt szőlőt használták fel. Érdekesség, hogy az ilyen sajtolt borból nem szedtek tizedet, csak a színborból.

A főbor kifejezést napjainkban is használjuk, sőt reneszánszát éli ez a borkülönlegesség. Először a XVI. század II. felében tűnik fel és a következő évszázadokban is nyomon lehet követni. Mit is takar ez az elnevezés ? Nem mást, mint az aszúszemek kiszedése nélkül készített mustból erjedő, nagyon jó minőségű bort. Napjainkban ez gyakorlatilag ugyanezt jelenti.

A másik ma is élő, sőt egyre nagyobb hangsúlyt kapó borkülönlegesség a szamorodnibor. Minden bizonnyal a szamorodni egykori neve főbor volt. A különbség a kettő között az, hogy a főbor esetében töppedtek voltak a szőlőszemek, amelyekkel együtt feldolgozták az aszúszemeket, tehát egy nagyon magas cukortartalmú mustot kaptak. A szamorodni esetében a fürtön még ép, zöld szőlőszemek voltak az aszúszemek mellett és így történt az együttes feldolgozásuk. Nyilván ilyenkor alacsonyabb mustfokról indult az erjedés, más típusú bor keletkezett.

Mit jelent a fordítás elnevezés? "Fordítás: Ha az aszú törkölyét a zsákból ismét kifordítják, és azt újból musttal felöntik..." Napjainkban az aszútészta másodszori felöntését nevezzük fordításnak.

A múlt századokban a 3 és 5 puttonyos aszúk voltak az általánosak, a 6 puttonyos már ritkaságszámba ment, nem is beszélve az essenciáról, mely a XVIII. század első éveiből ismert. Az essencia, az aszúszemekből saját súlya alól kicsurgó, sűrű lé. Essenciát csak a legkiválóbb években vettek le, és ezt a későbbiekben pl. aszúbor javításához használták. Fontos szerepet tulajdonítottak gyógyító erejének is, melyről nem egy tanulmány született.
(Kép: phototiglis)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Author Profile Page NagyGa1, 2006. október 31. kedd, 04:09 (#)

Felvetődik a kérdés: mit jelent az hogy x. puttonyos aszú?
(khmm, egy barátom kérdezte.)

2

Author Profile Page NagyGa1, 2006. október 31. kedd, 04:10 (#)

A puttonyt tudja a barátom, az aszút is, de sajnos már nincs közöttünk a nagyapja akitől megkérdezhetné.

3

mate, 2006. október 31. kedd, 08:27 (#)

és milyen a háromlábú szék lába?
három bábú? http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg.phtml?szk=1571

4

perger, 2006. október 31. kedd, 09:20 (#)

Azt jelenti, hogy hány puttony (kb. 30 l) aszút tesznek egy gönci hordó (kb. 140 l) musthoz.

5

Forsage, 2006. október 31. kedd, 09:32 (#)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Asz%C3%BA

"Ahány puttony (kb. 42-46 kiló) aszúszem kerül az újbor egy hordónyi mennyiségéhez („gönci” hordónyi: kb. 136 liter), annyi puttonyos az aszú, 2-től 6 puttonyosig.

A régi előírás szerint annyi további évig kell hordóban érlelni a bort, ahány puttonyos."

6

Author Profile Page NagyGa1, 2006. október 31. kedd, 10:20 (#)

Köszönöm!!! :)

7

nyelv-ész, 2006. november 3. péntek, 20:57 (#)

A nagyfatertól én is örököltem (többek között) egy csömöszölőt, de sajnos a legutóbbi költözés során a legtöbb borászati eszközzel együtt eltűnt. Mit ahogy a méhészethez szükséges kellékek is: a pörgetőgépet egyszerűen egyik napról a másikra elvitte valaki az udvarunkról, amikor még nem volt minden bepakolva a helyére.
A maredékot aztán megörökölte az újszentiváni helytörténeti gyűjtemény.

Áldassék a tolvajok istene...

8

bodnárék, 2006. november 8. szerda, 10:33 (#)

Kb.25 kg aszútésztát jelent az egy puttony.Ahány puttony (3-4-5-6) aszútésztát öntöttek fel egy gönci hordónyi (136l)borral, annyi puttonyos aszúbort kaptak.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork