Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Igehirdető gép

ervin cikke a Blog rovatból, 2006. október 9. hétfő, 08:00 | 39 hozzászólás

Amint arra nemrég a pápa is rámutatott, az emberek a világ számos részén elfordulni látszanak isten igéjétől. Természetes, hogy az egyházak ebben a helyzetben a kor kihívásainak megfelelő módszerekkel igyekeznek visszaterelni a szétszéledő nyájat a templom falai közé.

Az ígéretes próbálkozások egyike az igehirdető gép. A Magyar Rádió felvételének tanúsága szerint a mosonmagyaróvári evangélikusok máris bevetettek egy prototípust.

Részletek: első | második | harmadik

A szövegösszefüggésből kiragadott részletekben jól hallható, hogy a hanghordozás még kicsit mikrobis, de a teljes felvételből (.mp3, 28 MB) kiderül, hogy a modell nemcsak egyirányú kommunikációra alkalmas, hanem már figyelemre méltó interaktivitásra is képes.
(Hangfelvétel: Magyar Rádió hangtára)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (39)

1

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 08:41 (#)

A témában van valami Bradbury-s íz. A klasszikus scifi aspekt és fíling, és az évtizedekkel későbbi realitások metszete mindig érdekes, színes, elégikus.

2

Author Profile Page ervin, 2006. október 9. hétfő, 09:17 (#)

katmandu, elnézést, pontosan miről beszélsz? :)

3

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 11:12 (#)

Ervin, offolva csapongtam kicsit, de szívesen elmagyarázom :)

Arról van szó, hogy a régi scifikben az egyik alapfogás az volt (ma is az), hogy az élet ismert, megszokott dolgait futurisztikus köntösben megismételték a jövő ábrázolásakor. Ennek inverzeként, ha egy ilyen hírt visszarepítenénk jó 30 évvel az időben, akkor ilyen művekbe jól beleillene.

Képzeljük el, hogy scifi író vagy, a kora 1970-es években :) és a sztoridat ismerős, de mégis kellőképp a jövőbe idegenített környezetbe akarod ágyazni. Veszed a saját álmos középnyugati kisvárosodat, kiszórod a nagy vasakat az utcáról, helyettük furcsa, áramvonalas kocsikat teszel be, az istentiszteleten pedig már gépek mondják az igét. Még megfejeled a történetedet hasonlóan elrugaszkodott, fantaszta képzelgésekkel (az emberek öngyújtónyi szerkentyűkön beszélnek egymással, pénz helyett plasztikkártyákkal fizetnek a boltban, csillogó korongokról néznek mozifilmeket otthon stb.), és beviszed a kiadónak.
A lektor elolvassa, jót röhög, na mondja fiam, ez mikor játszódik? kérdi, te elbizonytalanodva azt mondod, hogy hát valamikor 2000 után, hja, hát addig még bármi lehet, belefér, biccent a lektor, te pedig felveszed a honoráriumot.
:)

Na. Mindez csak azt mutatja, hogy mennyire más dolgokat pendíthet meg ugyanaz a hír az egyes olvasókban. Nekem speciel ez ugrott be.
Ray Bradburyt meg remélem, nem kell külön bemutatni :) de ha mégis:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ray_Bradbury

4

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 11:19 (#)

(a SF játékért elnézést.) Legyen on komment is: az a nagy kérdés, hogy vajon az alkalmazott eszközökön (csatornákon) múlik-e egy eszmerendszer (filozófia, világnézet stb.) népszerűségének megtartása/visszaszerzése/növelése, vagy épp ellenkezőleg, az eszközök lényegtelenek, előbb az emberek "odafordulását" kell megszerezni, és utána lehet az épp kurrens eszközöket a kapcsolat szolgálatába állítani? Vagy ezeknek valamilyen egyidejűségéről, kölcsönös egymásra hatásáról van szó?

5

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 11:21 (#)

Magyarán: nem inkább a szétszéledés _okát_ (okait) kellene-e feltárni, és azok alapján következtetéseket levonni? Ez a visszaterelés aspektus már kicsit utólagos elgondolásnak hat, de nem tudom.

6

Ali, 2006. október 9. hétfő, 11:26 (#)

Mi ebben az új? Igét évtizedek óta hirdetnek gépi közreműködéssel, sőt, ha az imamalmokat is ideszámítjuk, sok évszázada van gépesített lelki élet.

Katmandu,
részemről az elismerés a párhuzamért, nagyon ült, szerintem. Csak tudod itt a Kispadon az SF elismertsége küszködik valamelyes deficittel... (Remélem eléggé P.C. voltam. :) )

7

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 11:32 (#)

#6/Ali:
:) kösz.

Az imamalmokért meg ott a pont! :)

(SF témában meg ki kell várni, a SF óriási terület, nagyon sok szemét is van benne, de kitermelt azért pár klasszikus értéket. Ha ezeket Kispadék nem ismerik, az nem baj, tudásban gyarapodni sose késő :) szőrmentén adjusztálgatni kell őket :) )

8

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 11:34 (#)

(Közben meg egy régebbi Omega-szám is becsúszott, a Babilon, sajnálom :) bár ott nem igét hirdet, hanem harcol a gép, az igék csak egymással szemben állnak.)

9

Author Profile Page ervin, 2006. október 9. hétfő, 12:20 (#)

katmandu, ti nem fogjátok ezt a cikket. tudom én, az mindig a szerző hibája, úgyhogy csak jelzem, hogy a jelek szerint elrontottam valamit. :)

10

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 13:21 (#)

Ervin, ugyan, sose szabadkozz. Te postoltál egy cikket, ami felsorol faktumokat, de igazából mintha ránk, olvasókra bíznád, hogy ezzel mihez kezdjünk :)

De ha most azt írod, hogy "nem fogjuk" a cikket, akkor kutyus kötelességed kifejteni :) Milyen reakciókról ábrándoztál postolás közben, most már kíváncsi lennék.

Pro- vagy kontra-klerikális véleményekről?
Technológiai eszmefuttatásokról?
A rigid eszmerendszerek és a változó világ kölcsönhatásait, lépéstartását fejtegető gondolatokról?
Mi a _te_ véleményed, hogyan kommenteznéd a saját postodat?

Lám, én máris toltam 2 különböző reagálást, de ezek szerint egyik sem olyasmi, amit vártál. Ez engem frusztrál :) Tessék medret nyitni, hozzáfűzni vagy valami.

(Most jöttem a http://napirajz.hu -ról, hatása alatt annak, ami amúgy is :) )

11

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 13:23 (#)

(Különben is, minden post kommentvadász, ha nincs komment, a felét se éri, de majd az olvasók feltornázzák, 20-25-re :) )

12

Ali, 2006. október 9. hétfő, 13:43 (#)

Ez kész, eszembe juttatott pár vizsgát anno. :D
http://napirajz.hu/files/rezignalt.jpg

13

Dr. Minorka, 2006. október 9. hétfő, 16:11 (#)

Nekem inkább Lem neve jutna az eszembe, a Kiberiáda miatt:
http://gatling.ikk.sztaki.hu/~kissg/arts/lem.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiberi%C3%A1da

14

Dr. Minorka, 2006. október 9. hétfő, 16:15 (#)

Most látom csak, hogy az egyik Lem hivatkozás a sztaki gépéről Ali webhelyére mutat, de sajna Not Found!

15

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 16:23 (#)

Lehetne még egy rakásnyi neves szerzőt citálni, de engedjük Ervint kibontakozni, aki már ki tudja mióta csiszolgatja az iránymutatást :)

16

methan, 2006. október 9. hétfő, 16:55 (#)

nem tisztem irányt mutatni, annyit azért megjegyeznék, hogy eddig valamennyi hozzászólásotok off. ilyen erővel az analítikus nyelvészetről vagy a rideg állattartásról is cseveghetnétek, hiszen a cikkben a "mikrobi" és "prototípus" (van, akinek már ettől beindul a nyálelválasztása??) szavak mellett az "ige" és a "nyáj" is szerepel.

17

Ali, 2006. október 9. hétfő, 17:19 (#)

Dr.Minorka:
A helyes cím:
http://kvtlinux.lib.uni-miskolc.hu/ali/story/akk/kiber.html

18

Dr. Minorka, 2006. október 9. hétfő, 17:39 (#)

Methan!
Lem és Bradbury OFF egy gépi igehirdető kapcsán?

19

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 17:48 (#)

#16/methan:
Nincs igazad :) én legalábbis a #4-ben szerintem ontopik kommentet írtam (és überpíszín ki is tértem a saját offjaimra). De ha ez szerinted mind off, akkor nosza, halljunk tőled egy belevaló, fickós on-t, hadd okuljunk.

Ervin, aki szerezte e postot, egészen biztosan mondani akart vele valamit, és semmi kétség, egy arra alkalmas pillanatban feltárja előttünk is, hogy mit.

Addig találgatunk, offolgatunk :)

20

methan, 2006. október 9. hétfő, 18:10 (#)

doktor úr, nincs gépi igehírdető. ismétlem: nincs gépi igehírdető.

kat, a fentiek rád is vonatkoznak. nincsenek kurrens eszközök. épphogy nagyon is tradícionális eszközök vannak.

úgy tűnik, nem hallgattátok meg a belinkelt cuccokat.

21

Ali, 2006. október 9. hétfő, 18:40 (#)

Methan,
mostanában megismételni, lassan mondani és forrásra hivatkozni egyenesen gyanús. Hát melyik oldalon vagy te? A páros, vagy a páratlan oldalon? :) :(

22

Dr. Minorka, 2006. október 9. hétfő, 20:03 (#)

Kedves Methán!
Az én nagy culpám...:) Igazad van. Ervin, a mi zenmesterünk, nem bontotta ki teljesen az igazságot, így azok akik csak olvastak, de nem hallgattak (mint pl. én) szamárságot beszéltek.

23

methan, 2006. október 9. hétfő, 21:30 (#)

ali, úgy érted: a pártos, vagy a pártatlan oldalon? mindegy is, választásom: :)

doktorom, végülis teljesült a vágyam, és nem csak én szenvedtem végig (na végig azért nem) a kis esperes úrból kiszűrödő üzemi zaj kerek 60 percét.

ja, és elértük a 20-25 kommentet. not a single one on-topic. úgyhogy megkérdezem: miért közvetít a magyar rádió misét live?

24

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 22:15 (#)

#20/methan:
(csak semmi spórolás, katról szó sem lehet :) a kat, az észak-jemeni téma :) )

Jól sejted. Bevallom, hogy eszem ágában se volt meghallgatni 28 megányi igét (és ezek után pláne nincs), mert ez a blogger dolga. Foglalja össze, miről van szó, és ha mellesleg be is linkeli, az csak legfeljebb adalék, érdekesség legyen a cikkhez.

Ha Ervin csak odacsapja a linkeket, azzal, hogy "ezt kapjátok ki, és szóljatok hozzá", akkor persze meghallgatnám. De itt a hüjje :) blogger egy teljesen egyértelmű cikket rittyentett, részemről jóhiszeműen a _postra_ és nem a mellékleteire reagáltam, mert azt vontam le, hogy a _jelenségről_ szól a cikk. Ráadásul a cikk végén további nyomatékosítások történtek, amire simán építhető mindenféle válasz, akár olyan is, mint az enyémek.

#9-ben jól írta Ervin, elrontott valamit, nem kicsit, nagyon :) ezért minden felelősséget rá hárítok, kézmosás. A post meg hadd süllyedjen.


25

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 22:16 (#)

#23 kérdésére még: ask me if I care.

26

katmandu, 2006. október 9. hétfő, 23:36 (#)

Nem állom meg, muszáj hozzáfűznöm, mert nem lenne kerek a dolog: tipikusan az a jelenség lépett fel, amikor valaki eredeti és szellemesen burkolt postot akar csinálni, de a dolog - talán egyéb kapcsolódó információk híján -, visszafelé sül el.

Nem túl rég volt, amikor az SMS-ben továbbított napiige-szolgáltatásról cikkeztek. Akinek ez megmaradt, és eléggé geek is, felkapja a fejét egy (technológiailag egyáltalán nem elképzelhetetlen) témára. Ez érdekes és izgalmas dolog lett volna.

Aztán persze amikor kiderül, hogy poénjött, hoppárévigyáztam, akkor hát kissé csalódott, mert poénnak gyenge, témának meg kvázi nulla. Sebaj, legalább mindenki megpróbálta :) és a jó szándék önmagában is dicséretes :)

27

Author Profile Page ervin, 2006. október 10. kedd, 07:47 (#)

katmandu, eddig nem is vettem észre, hogy nem igazán tudsz veszíteni. ezt majd figyelembe veszem a jövőben! :)

A cikk alapgondolata az volt, hogy egyeseket meg fog téveszteni - de nem egészen így, és nem egészen rád gondoltam.

A lövés előtti töltés nemcsak a westernekben jöhet jól.

28

Ali, 2006. október 10. kedd, 07:50 (#)

Methan (23),
nem sikerült olyan szópárt találni, ami elég ironikus lett volna. Nem megy ez nekem, belátom. :)

29

Ali, 2006. október 10. kedd, 08:11 (#)

Katmandu (26),
ezzel akár magadnak hirdethetsz napi parancsolatot:
http://webisztan.blog.hu/2006/10/09/rendszeres_sms_ertesites_a_google_calend
:D

30

Author Profile Page eszpee, 2006. október 10. kedd, 10:08 (#)

ervin (27), pedig észrevehetted volna

http://kispad.hu/kviz/200607/kviz-102b-meg-mindig-mi-ez.html#c28

;)

31

katmandu, 2006. október 10. kedd, 18:32 (#)

#27/ervin:
Örülök, ha helyettem is észreveszel ilyesmiket. Bizony mondom, kész hasznon ide járni :)

32

benger, 2006. október 11. szerda, 14:50 (#)

Legalább sikerült elcsípni néhányat a kényszeres kommentezők közül, akik végig se gondolják, mihez szólnak hozzá, legyen az bármilyen blőd.

A Kispadnak meg tanulság, hogy a nem szabad kizárólag az olvasók humorára és intelligenciájára alapozni. Bizony, oda kell írni a post végére, hogy "Vicc az egész!", különben nem értik.

(Vicc az egész!)

33

Dr. Minorka, 2006. október 11. szerda, 15:08 (#)

Háááááát, ami a fogatlan prókátort illeti....

34

sic, 2006. október 11. szerda, 15:22 (#)

#32-vicces benger
De jot nevettem...

35

Ali, 2006. október 11. szerda, 15:27 (#)

Az "utolsó szavak" gyűjteményében is bent van a "csak vicceltem". :D

36

katmandu, 2006. október 11. szerda, 16:22 (#)

"Ismételten jót nevettünk a vidéki versenyzőn" :)

Ha nem lett volna vicc, azt mondanám, bizony legfőbb ideje volt már, hogy nyakoncsípjék a humorérzéknek és intelligenciának egyaránt híján levő kényszerkommentereket. Most aztán beleharaptak a szappanba :)

37

tekatana, 2006. október 11. szerda, 16:58 (#)

katmandu, és habzik már a szád?

38

katmandu, 2006. október 11. szerda, 18:02 (#)

Ha fogat mosok, mindig :)

39

Author Profile Page ervin, 2006. október 11. szerda, 18:40 (#)

Na most jön a házmester és mindenkit hazazavar. Ahogy a cikkben hallható: "Ámen. Imádkozzunk."


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork