Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Muscat lunel

Bodnárék cikke a Blog rovatból, 2006. október 12. csütörtök, 16:49 | 19 hozzászólás

A muskotály szőlő múltja az ókorig visszavezethető. Magyarország minden borvidékén megtalálható. Több fajtája létezik. A tokaji borvidéken a muscat lunel (sárgamuskotály) fajta engedélyezett.

Tokaj-hegyalján jelenleg kb. 5400 hektárnyi területen folyik szőlőtermesztés, ennek a termőterületnek mindössze 10%-án termelik ezt a fajtát. Nekünk 1 hektár muscat lunel területünk van.

Mit kell tudni róla? A legkorábban érő tokaji szőlőfajta. Szüretelési időpontja általában szeptember 20. után kezdődik. Fürtje közepesen nagy, vállas, tömött. Az érett bogyó erősen hamvas, sárga színű, pöttyözött. Lisztharmatra fogékony. Bogyói könnyen rothadnak, kedvező időjárás esetén kitűnően töppednek, ha szerencsénk van, aszúsodnak.

Muscat lunel

Bora különlegesen finom, illatos, telt és zamatos. Szombat reggel ennek a szőlőfajtának a szüretjével fogunk kezdeni. Reményeink szerint nagyon sok szép aszúszemet tudunk majd a fürtökből kiszedni, ezekből készül azután a muscat lunel aszú. Először 1999-ben készítettünk ilyen aszút, majd 2000-ben, 2003-ban és 2005-ben.

Ezek a boraink nagyon kis mennyiségben készültek, és a tokaji aszúkon belül is igazi kuriózumnak számítanak. Olyan különleges illat-, íz- és zamatvilággal rendelkeznek, hogy az egyes évjáratoknak külön nevet is adtunk. Az 1999-es 6 puttonyos aszú a "Citrus", a 2000-es pedig a "Vágy" nevet kapta. Ezek természetesen nem véletlen szerű elnevezések: a "Citrus" azért kapta nevét, mert illatában és ízében dominánsan mediterrán jellegű. A "Vágy" egy krémes, telt, gazdag ízvilágú bor. Az állandó szépsége mellett mindig mutat valami újat, amivel elcsábítja a kóstolóját.

Amióta elkészítettük ezeket a borokat, arra törekszünk, hogy újra hasonló borokat tudjunk csinálni. Úgy tűnik, az idei év megint alkalmas erre – reméljük, hogy a hétvégéig már nem jön közbe semmi.
(Kép: phototiglis)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

Author Profile Page eszpee, 2006. október 12. csütörtök, 17:31 (#)

Én nem értem ezt, félóránként cserélődnek az illusztrációk a cikkben? :)

2

Author Profile Page ervin, 2006. október 12. csütörtök, 17:38 (#)

Nos, ez történik, ha a laikus képszerkesztő elsőre nem a megfelelő szőlőfajtával illusztrálja a cikket.

3

Adi, 2006. október 12. csütörtök, 18:33 (#)

[ primitív, törölve - ervin]

4

katmandu, 2006. október 12. csütörtök, 18:38 (#)

(ez nem lehet igaz bmg)

5

katmandu, 2006. október 12. csütörtök, 22:28 (#)

Nekem mint totál borlaikusnak lenne olyan kérdésem, hogy mitől függ, hogy egy adott borvidéken milyen fajtát engedélyeznek, ill. miért kell maga az engedélyeztetés? Hagyományok, tájjelleg megőrzése?

6

Adi, 2006. október 12. csütörtök, 22:37 (#)

Ervin: ha már annak ellenére kitörölted a hozzászólásomat, hogy ott volt a smiley, tehát _világosan_ jeleztem, hogy poén, akkor légyszíves bővebben is indokold meg! Nem tiszta a számomra, hogy az alkalmazott illemszabályok (http://kispad.hu/tudnivalok.html#illemtan) melyik pontjával ütközött ez.

Köszönöm előre is.

7

katmandu, 2006. október 12. csütörtök, 23:54 (#)

Bocs Adi, tudom, hogy Ervintől kérded, de én is pont azért írtam a #4-be, hogy nem lehet igaz, hogy valaki még egy ilyen békés és érdekes postba (amit ráadásul vendégmunkás ír, tehát egyszeri dolog), képes egy _szerinte_ vicces aktuálpolitikai poént belesütni.

Ha ezt neked külön meg kell magyarázni, hogy miért hatott úgy, mint operaelőadás nagyjelenet közben egy böfögés, akkor az rég rossz :(

Sokkal jobb lenne a világunk, ha az egész rohadt politikát a maga helyén kezelnénk, és akinek ez téma, az menne a rohadt polfórumokra és ott kedvére kipolitizálhatná magát, vagy ha Kispadék olyan blődek, hogy polit-postot írnak, akkor abba kommentezne. De valahol húzzunk már egy vonalat, amin túl nem megyünk sáros csizmában.
(Én elfogult, mert mindenféle kortárs kétpólusú tetves politizálást aimbottal vernék ki a netről, de ez itt mellékes :) )

Köszi a figyelmet.

8

Author Profile Page ervin, 2006. október 13. péntek, 00:03 (#)

Adi,

Szívesen elmondom. Az Illemszabályok 2-es pontjában felállított második lécet konkrétan sem vitted át teljesen, de nem ez az érdekes elsősorban, mert a 3. pont alapján moderáltam ki a hozzászólásodat. Döntően súlyosbító körülménynek vettem, hogy a weben kevésbé járatos vendégmunkásaink cikkéhez otrombáskodtad oda a polvicces kommentedet: egy saját írásom alól nem töröltem volna ki ugyanezt.

A többit katmandu elmagyarázta felettem.

9

katmandu, 2006. október 13. péntek, 08:10 (#)

Akkor várnám a szakértők válaszát a #5 kérdéseire, illetve szívesen olvasnánk többen (gondolom) a fogyasztási tippekről, érdekességekről is.

"Fogyasztását X fokon/napra téve/demizsonból stb. ajánljuk, ízharmóniájának kibontásában segít a dió/camembert/körtés hering rágcsálása, jól illik a húsos császárszalonnával tűzdelt, gombás burgonyával és őszibarackkal gazdagon körített sült libamellhez, amit a környéken fatányérról, vadásztőrrel esznek. Feljegyezték, hogy ez volt XCV. (Mohó) Alexander ellenpápa kedvence."
vagy ilyesmi...

(Aditól meg nyerseségemért utólag is elnézést, nothing personal, de a politika kezd túl sok lenni.)

10

katmandu, 2006. október 13. péntek, 09:10 (#)

(ej, az ilyen karakterek elrontják a nyitóoldalon a kommentbox formázás spanjét :( )

11

gargoyle, 2006. október 13. péntek, 09:31 (#)

pl ez lehetne jo kviz. mindenki megtippeli mihez fogyasztana az illeto tipusu bort, majd az autentikus szakertok is elmondjak a velemenyuket :D

mondjuk aszunal tul konnyu a valasz persze (:

12

Ali, 2006. október 13. péntek, 09:47 (#)

Amikor először megláttam a post címét, azt hittem, hogy valamilyen ománi alagút építéséről lesz szó. :)

13

katmandu, 2006. október 13. péntek, 09:47 (#)

Na, ahhoz képest, hogy mindenféle badarságot leírtam az előbb, ami épp az eszembe jutott, tessék, mit lelek a neten (kiemelés tőlem):

"A sárga Muskotály (Muscat Lunel) az emberiség egyik legrégibb szőlőfajtája. A mondás szerint MÁR BARBAROSSA uralkodó is fogyasztotta (...) fűszerezett ételekhez mártásokhoz, aperitifként és önmagában, 10 fokra hűtve ajánlott." :)

Ehhez vad poénként a Napirajz egyik gyöngyszeme (a szecsői Glittermann-Spiller) passzolna, de nem linkelem be, mert természeténél fogva kissé explicit, akit érdekel, úgyis megtalálja az aktuális oldalon 18.03-nál.

14

gargoyle, 2006. október 13. péntek, 09:55 (#)

ma csak a bor miatt nem kell :DDD

najo kirohogtem magam a rajz felidezese utan, es teljesen amator vagyok szoval inkabb itt egetem magam,mint szakoldalon, de szerintem ez nem az a bor amit fent emlitettek, ha a szolofajta azonos is. a sargamuskotaly igazan finom feherbor tud lenni, de ugye az aszu egeszen mas kategoria, es kizartnak tartom hogy 10 fokon foleg fuszerezett etelekhez ajanljak (:

15

Author Profile Page ervin, 2006. október 15. vasárnap, 18:46 (#)

most érkezett e-mailben - vendégmunkásunk válasza a kérdések egy részére:

"Miért ez a három szőlőfajta van? Tokaj-hegyalja történetében fordulópontot jelent az 1875-ös év. Ekkor jelenik meg a filoxéra (szőlőgyökértetű által okozott tőkepusztulás), mely igen jelentős károkat okozott a tokaji borvidéken is. Az akkori termőterület 80 %-a kipusztult. A filoxéra Amerikából érkezett és Franciaországból elindulva végigtiporta egész Európát. A filoxéra előtt Tokaj-hegyalján kb. 150 szőlőfajta létezett. A pusztulás után a területek rekonstrukciója az 1896. évi V. törvénycikk alapján indul meg. A törvény az újratelepítést hosszú lejáratú kölcsönökkel segítette, ugyanakkor elrendelte a korszerű szőlőtermesztési eljárások bevezetését, és meghatározta a borvidéken telepíthető fajták körét. A kiválasztásnál nyilván szerepet játszottak az ökológiai feltételek, piaci igények, fogyasztási szokások és az évszázados tapasztalat. Ettől az időszaktól egységes a fajtaösszetétel."

16

Dr. Minorka, 2006. október 15. vasárnap, 19:13 (#)

150 fajta szőlő volt???? Nyomtalanul kipusztultak? Nem maradt meg 1-1 példány udvarokban, stb.? Év századokkal ezelőtt ezekből a szőlőkből (is) csinálták a tokajit?

17

gargoyle, 2006. október 15. vasárnap, 22:38 (#)

ez nem csak tokajon tortent igy, egyes velemenyek szerint mar sosem tudhatjuk meg milyen borokat is ittak eleink, hisz a filoxera ota csak ujvilagi, jobb esetben keresztezett fajtak leteznek a kontinensen, a klasszikus europaiak teljesen eltuntek

18

Dr. Minorka, 2006. október 15. vasárnap, 23:04 (#)

Volt egy kiváló francia borászati sorozat a Spektrumon. Ha jól emlékszem azt mondták, hogy a (dél?-)olasz szőlők, azok évezredek óta megvannak (talán a görögök is).
Nem tudom elhinni, hogy minden kipusztult nálunk - értsd: udvarok mélyén, elhagyott dűlőkben nem maradt meg egy-egy tő ősi szőlőfajta.

19

lacibor, 2006. október 16. hétfő, 11:43 (#)

#18 -Bizony, bizony, mikor nálunk Pancsován megjelent a filoxéra(1875), addigra egész Nyugat-Európában már kipusztult a termesztett szőlő. Nem volt az a kerítés ami megállíthatta volna. Az Alföld magas kvarctartalmú talajain viszont megmaradt a szőlő és a szaporítás, nemesítés, visszatelepítésnek itt volt a bázisa.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork