Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Yo nekem: viszlát, T-Rex!

ervin cikke a Blog rovatból, 2006. december 4. hétfő, 21:28 | 30 hozzászólás

T-RexHosszas tépelődés után végre elszántam magam, és kitörtem a T-csoport dinoszauruszainak szorításából. A váltás utáni fejleményekről híven beszámolok majd itt a Kispadon. Kezdjük az első benyomással, amely határozottan pozitív.

A matávos/axelerós/t-valamis ADSL-nek sose tudtam felhőtlenül örülni. Azzal még nem lenne semmi bajom, sőt, igazából nem is érdekel, hogy egy nagyvállalattól kaptam a szolgáltatást. Viszont soha nem éreztem tisztességesnek a cég eljárását.

A Gazdasági Versenyhivatal több ízben kinyilvánította, hogy az ADSL és a telefonelőfizetés összekapcsolása márpedig nem árukapcsolás, tehát a trükk nem jogellenes. Ettől még az én teljesen laikus érzésem szerint ha ez nem árukapcsolás, akkor semmi nem az. Emlékezzünk csak: eleinte kizárólag ISDN vonallal adták az ADSL-t Matávék, mielőtt hajlandóak voltak lemenni a normál telefonvonalig. Már akkor sem műszaki bonyodalmak rejtőztek a háttérben, a cég hozzáállása szerintem elég egyértelműen kiolvasható volt a magatartásából.

Amikor a telefonra még szükség volt, de elvileg már lehetett internet-szolgáltatót váltani, akkor azzal a trükkel akadályozták az elvándorlást, hogy a sima váltókat büntetőárakkal sújtották, amelyet persze úgy fogalmaztak meg, hogy az új előfizetőket részesítik kedvezményben. Ha tehát valakinek fontos volt az állandó kapcsolat (és többek között azért vesz valaki szélessávot, mert az), akkor gyakorlatilag meg volt kötve a keze, hiába volt a betű szerint szabad, hiszen három hónapot ki kellett várnia net nélkül, ha normális árakat akart.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az a cégcsoport, amelyik rákényszerít engem arra, hogy teljesen feleslegesen megvásároljam a telefon-előfizetését csak azért, hogy internetezhessek, még arra sem hajlandó, hogy a telefonos ügyfélszolgálatán, amelyet gyakorta hosszas várakozás árán lehet csak elérni, egy visszahívás-kérő lehetőséget ajánljon fel. Még mit nem: nekem van bajom, próbálkozzak, amíg majd hajlandók lesznek fölvenni. Ha jól emlékszem, 15 perc volt a mért türelmi rekordom válasz nélkül.

Minden tiszteletem ellenére amolyan élő kövületnek tartom a T-Rex csapatot, és úgy tűnik, az üzletvitelükkel nemzetközileg is akadnak gondok. A magam részéről alig vártam, hogy megjelenjen a telefon nélküli ADSL, és ahogy reálisan elérhetővé vált (nálunk nincs chello vagy kábel), léptem.

Szögezzük le rögtön: a Yo Neked szolgáltatást nem a neve miatt választottam. Kétségkívül sikerorientált marketinges szülhette ezt a márkanevet, de amikor az ügyfélszolgálaton a mellettem ülő panaszos azzal kezdte a mondókáját, hogy "Tudják, ez így egyáltalán nem jó nekem...", akkor belegondoltam, hogy valószínűleg mindenki ezt játssza el, és én is pont így kezdtem volna az esetleges panaszomat, ha nem hallom mástól.

Elvileg ma már kihagyási idő nélkül is lehet szolgáltatót váltani, de azért voltak fenntartásaim. Ezért a ghánai utazásunk megkezdése előtt néhány nappal indítottam el a kérést, hogy a szerződésben vállalt 30-45 munkanap jó része leteljen, mire hazaérkezünk. A papírtöltögetés gyorsan lezajlott, és megnyugtattak, hogy mire megjövök, valószínűleg minden rendben lesz.

Tegnap hazaértünk, ma körbetelefonáltam. A T-Rexnél azt mondták, hogy nem értik, miért nem működik a netem, hiszen tőlük nézve minden rendben. A Datanetnél viszont kiderült, hogy a telefonszolgáltatás átadása már megtörtént, a számot áthoztam magammal, tehát ezután is használhatom, ha éppen szeretném, de ha úgy tetszik, máris tőlük beszélek. Ezen felül azt is elmondták, hogy az ügyfélszolgálaton bármikor átvehetem a modemet és az előfizetés adatait. (Ez egyébként nem feltétlenül magyarázza meg, hogy a T-Rex miért nem tud nekem internetet szolgáltatni, hiszen azt még nem mondtam le, de így már nem is érdekel annyira a válasz.)

Bementem az ügyfélszolgálatra, ahol átadták a kütyüket, amelyeket Kingára bíztam, és szóban elmondtam neki, hogyan tudja otthon konfigurálni a vezeték nélküli routert. Ő hazament és meg is csinált mindent, mégsem működött a kapcsolat. Ekkor váratlanul megcsörrent a telefon, és jelentkezett a Datanet, anélkül, hogy mi hívtuk volna őket. Köszöntöttek az előfizetőik között, és két óra türelmet kértek, hogy gatyába rázzák a rendszert. Megcsinálták.

Azóta ismét digitális polgárok vagyunk, a havi netköltségünk egy csapásra kevesebb mint a felére csökkent (nincs telefon-előfizetés, és egyelőre egy kisebb csomaggal nyitottunk, hátha az is elég lesz). Ja, és a Datanet telefonos ügyfélszolgálatán már az első körben felajánlják a visszahívást.

Persze, ha a mézeshetek elmúltával borongósabb idők jönnek, arról is be fogok számolni. Erre is van esély, hiszen például lipileenek nem ment ilyen simán a dolog. De egyelőre úgy tűnik, részemről vége a dinoszauruszok korának.

Update (2007. január 16.): be is tartom az ígéretemet.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (30)

1

Penálen, 2006. december 4. hétfő, 22:06 (#)

Nekem sajna egy ideig nem lesz Yo, mert köbö 1 héttel azután jött ki a Datanet ezzel a csomaggal, miután eladtam a lelkem a UPC-nek...

2

Penálen, 2006. december 4. hétfő, 22:10 (#)

Amúgy, ha már T-Rex (én is tőlük menekültem a nyáron)... A szerződésbontás után pár héttel felhívnak, hogy visszakérnék a modemet (jogos). Nekem hogy jobb: ha ők kijönnek érte, vagy, ha én beviszem egy T-Pontba. Utóbbi. OK. Kérdem, mit kell pontosan bevinnem. A dobozt. Azt az egy fémdobozt? Igen.
Beviszem. Köszönik, de a router hol van? Be kellett volna hozni? Aha. Na, mondom, akkor ezt tárgyalják le egymás között, engem csak a végeredmény érdekelne. A modem azóta is itthon figyel, kíváncsi vagyok, mi lesz. Sejtem, köbö az, hogy a köv megkereséskor már az alaplapomat is kérik.

3

robi, 2006. december 4. hétfő, 23:30 (#)

Pedig én most fontolgatom a chello-ról a t-valamilyen adsl-re áttérést. Semmi gondom nincsen, viszont a t-nél létezik az iptv, ami nagyon jól néz ki papíron... Persze telefonra nincsen szükségem.

4

Author Profile Page ervin, 2006. december 4. hétfő, 23:34 (#)

robi, amennyiben téged nem érint meg a dolog "árukapcsolás" jellege, akkor szerintem nyugodtan tekintsd egyszerű pénzkérdésnek a dolgot. a költségekbe számítsd bele a telefondíjakat is, és ha azzal együtt is megéri neked, akkor miért ne.

5

Dr. Minorka, 2006. december 5. kedd, 00:11 (#)

Mi szükség van az IPTV-re, ha van kábeltv?
Az ADSl nagyon problémás műszakilag nálunk. Idézet egy e-mailból:"és azt is tudjuk, hogy a telkó last mile kábelhálózat jellemzői miatt 40% penetráció fölött az egész ADSL technika elkezd majd megborulni".

6

kobak, 2006. december 5. kedd, 00:39 (#)

nekem is minden simán ment, s csak dicsérni tudom a datanetet.

7

Author Profile Page ervin, 2006. december 5. kedd, 00:57 (#)

lemértem a kapcsolatot a kobak oldalán talált link alapján. hivatalosan 1280/256-ot ajánl a csomagom, a valós mérés eredménye 1310/249.

8

robi, 2006. december 5. kedd, 09:03 (#)

Az a baj a kábeltvvel (upc), hogy az lcd tvken nagyon látszik, hogy zajos. Amig a dvd szép éles, addig a tv adás egy paca. Valójában nem tudom hogy az iptv lenne-e jó nekem (elvileg kétféle tömörítéssel mennek ki, és a kisebb tömörítéssel kb dvd minőség lenne), mint feljebb írtam még csak nézegetem, viszont az nem tetszik ezekben a szolgáltatásokban, hogy nem lehet kipróbálni.

Másrészről persze zavar az árukapcsolás, ezért versenyez még a digitv/upc direct/AH.

9

mrbond, 2006. december 5. kedd, 10:21 (#)

nekem a pantellel vannak kellemes tapasztalataim.
dsl + telefon (ott kell), de mindezt a t-rex arai alatt joval. 6 megat garantal (a 24 max csomagban) 10+k hufert, de kitolja azt ami technologiailag es forgalmilag kitolhato. ehhez jon a telefon ami 2+k. ebben meg benne van 100 ora landline inbound hivas. igy havi

10

Penálen, 2006. december 5. kedd, 18:19 (#)

Robi,
nálunk nincs nagy gond a UPC adással, érdekes módon az m1 lett kicsit zajos pont azóta, hogy behúzták a netet is, de minden más ugyanolyan.

11

nyelv-ész, 2006. december 6. szerda, 08:15 (#)

robi, az hogy egy tévéadás "papíron jól néz ki", nem biztos, hogy tévéden is jól fog. Szerintem ez megint csak egy marketinges merénylet a pénztárcánk ellen.

Kíváncsi lennék, hogy az a bizonyos "ípétévé" hogyan fog működni, amikor egy hálózati szegmensben kettőnél többen kezdenek el tévézni úgy, hogy közben Pistike vadul töltöget lefele a décépluszon... Esetleg 320x240-es felbontásban alacsony bitrátával agyontömörítve lehet, hogy akadásmentesen fog működni. Ami viszont kicsinyt odébb van a DVD minőségétől.

12

Author Profile Page NagyGa1, 2006. december 7. csütörtök, 02:12 (#)

6 éve használok broadband tv-t amit nálunk IPTV néven fut.

Zaj az nincs, viszont a kép egy kicsit szoftos a tömörítés miatt, de mivel a nagyobb adók jórésze már a saját belső műholdas átvitelénél is tömörít ezért ez nem nagy különbség.
Pl az Eurosporton lehet látni normál kábeltévén is amikor a gyors mozgások szépen blokkosodnak.

Van adóm ami jön kábeltévén és broadbandon is, utóbbit preferálom. Felbontásilag kb ugyan az.

Azért nem zavar be a nethasználat, mert ez csak egyirányú és ráadásul multicast adatforgalom. (egy csatornán jön lefelé is mindeni ugyan azt az adatforgalmat látja, nem többszöröződik az előfizetők számával)

13

Author Profile Page NagyGa1, 2006. december 7. csütörtök, 02:14 (#)

Mínusz: www.datanet.hu-n nem tudom megnézni az "Egyéni ügyfeleknek" menüpontot FF2 alatt.

14

Agent Bauer, 2006. december 7. csütörtök, 07:53 (#)

Dr. Minorka,

Azért jó az IPTV, mert a set-top box csomó kényelmi funkcióval rendelkezik, amit kábeltévé mellett csak egy videóval/hdd-s felvevővel meg sok tököléssel tudnál reprodukálni, ha egyáltalán. Menet közben meg tudsz állítani egy műsort, egy gombnyomással fel tudsz venni műsort az online műsorújság alapján, és van video-on-demand is. Tehát ha még a különösebben interaktív jövőbeli fícsöröket nem is vesszük figyelembe, már most kb. 8x kényelmesebb az IPTV használata, mint a kábeltévé és csak alig drágább.
Én láttam, kipróbáltam, eddig nem volt tévém, most elgondolkodtam... :-)

15

Author Profile Page ervin, 2006. december 7. csütörtök, 08:02 (#)

Jack, ne ess áldozatul a trükkökknek. Ha tévéd lesz, úgyis megszívod, mindegy, mennyire kényelmesen teszed. :)

16

Dr. Minorka, 2006. december 7. csütörtök, 09:21 (#)

A vevőkészülék kényelmi funkciói nem az IPTV specialitásai, hanem minden digitális televízióé! Rövidesen minden adás digitális lesz.
Továbbá ha egy video/dvd felvevőm van akkor a felvett anyagok korlátlanul megmaradnak, míg pl. a MATÁV IPTV-nél:
"Az IPTV-vevôegység megközelítôleg 91 órányi rögzítésre elegendô tárhelyet (80 GB) biztosít az Ön számára.
A felvett anyagok rangsorolhatóak. Ha megtelik a merevlemeze, akkor a már rögzített anyagok közül
a rangsorolás alapján automatikusan törlôdnek a korábbi felvételek"

17

gargoyle, 2006. december 7. csütörtök, 09:43 (#)

minorka ezek szerint nalad a dvd lemezek es a videoszalagok tarkapacitasa vegtelen? o_O

gondolom nincs akadalya hogy a matav altal nagylelkuen adomanyozott noname hujeseget kidobd az ablakon, vegyel egy rendeset rakoss egy szamitogepet es

1. belerakhass akarhany terabyte helyet ha epp archivalni akarod az osszes musort 113 evre visszamenoleg

2. a fileokat ne a taviranyitoval kinlodd ideoda, hanem rendes filekezelovel

stb (:

18

Agent Bauer, 2006. december 7. csütörtök, 10:05 (#)

Dr Minorka,

Ez így van, de egyelőre most csak a T-Home tudja ezt. Ráadásul felhasználóbarát módon. Az eredeti kérdés úgy szólt, hogy miért kéne váltani. Szerintem ezért érdemes lehet. Főleg, hogy többe nem kerül.

19

Dr. Minorka, 2006. december 7. csütörtök, 10:18 (#)

Gargoyle:
Nem végtelen a kapacitás, de egyelőre bírjuk hellyel. Mármint az igazi kérdés az, hogy fizikailag hova rakod a ménkű sok DVD-lemezt.
Teljesen kényelmesen lehet dolgozni egy HDD/DVD-felvevővel is.

20

nyelv-ész, 2006. december 9. szombat, 11:01 (#)

#12, NagyGa1:

Hát ez amit leírsz, kb. annyit tud, mint a kábeltévé, csak más a továbbító közeg. Így mi értelme van? Aminek értelme lenne, az a viszonylag kötetlen műsoridő, a filmek időponttól független, tetszés szerinti letöltése.

Ennek volna értelme, nem pedig a "csináljunk kábeltévét ADSL-en, oszt nevezzük el ípétévének" című műsorszámnak...

21

methan, 2007. július 10. kedd, 20:21 (#)

ervin, ugyanezt választanád, ha most váltanál? nem kimondottan a yo miatt kérdezem, inkább a 3g/hsdpa megjelenésével előállt új helyzet értékelése érdekel.

22

Author Profile Page ervin, 2007. július 10. kedd, 20:46 (#)

methan, nem tudom megmondani. egyáltalán nem ástam bele magam a hdspa dologba. a desktop gépekre való áttérésem miatt a számítógép-használatom se annyira mobil. fogalmam sincs, mit jelentene egy ilyen váltás a jelenlegi routeres itthoni hálózatunk számára, stb-stb. szóval tudatlan vagyok.

23

Author Profile Page eszpee, 2007. július 10. kedd, 20:53 (#)

methan, szerintem ha már néha-néha leszedegetsz filmeket, zenéket is, akkor túl kicsi a hsdpa.

24

Author Profile Page ervin, 2007. július 10. kedd, 21:07 (#)

methan, közben gyorsan (és persze felszínesen) átfutottam a lehetőségeket, és ennek alapján új véleményem van: számomra nem túl lelkesítő a dolog.

- a pannon drágának tűnik, és rugalmatlannak
- a t-mobile drágának tűnik, ráadásul sunyinak is, mert egy 28 oldalas pdf-et töltet le veled, ha az áraira vagy kíváncsi, ott aztán keresheted az eldugott részleteket a sokféle tarifa között
- első blikkre messze a vodafone tűnik a legkorrektebbnek (ez jó hír, mert náluk vagyok); ingyen kipróbálás, a legjobb árak, viszont az apróbetűik elég fenyegetőek nekik is

a jelenleg mindegyikre jellemző, két éves hűségkövetelés is ciki szerintem, ezen azért már túl vagyunk. no de sebaj, novemberben jár le a jelenlegi hűségakcióm, addigra dúlni fog a karácsonyi akciózás náluk is, meg a hagyományos szolgáltatóknál is, úgyhogy mindenki kap majd még egy esélyt. :)

25

methan, 2007. július 10. kedd, 22:31 (#)

ervin és eszpee: én augusztusban váltanék upc-ről, összefoglalnám, hogy számomra mi a dilemma az adsl-hsdpa vonalon (hsdpa-ban egyértelműen csak a vodafone játszik, az "internet szabadon" keretében a havi díj 5000, az első havi díjat és az 5GB feletti adatforgalom díját elengedi (ez utóbbit vagy nem értem, vagy nem hiszem: ezek szerint korlátlan adatforgalmat bonyolíthatsz a teljes szolgáltatási időszakban?!)).

pro hsdpa:
- azt a gépet kötöd rá, amelyiket akarod;
- erős korlátok között, de mobil;
- még az 1.2 Mbit/s-es upc-nél is olcsóbb;
kontra hsdpa:
- a 2 év hűség gáz (ez mintha a fix szélessávnál is megkerülhetetlen lenne);
- a reális adatátvitel kb 2-3 Mbit/s (negyede a jól működő fixnek, de még elviselhető);
- a szolgáltatás elérhetősége és sebessége változhat (a fix az fix).

a legjobban a 2. és 3. kontra zavar (az első majd 1-1.5 év múlva kezdene), különösen a 3., mert fogalmam nincs, hogy ez reális kockázat-e, vagy azért normál használat esetén nem lehet vele gond. ha nem lehet, akkor pillanatnyilag nem látom, hogy miért ne a hsdpa lenne a nyerő. de érvekkel meggyőzhető vagyok.

26

Dr. Minorka, 2007. július 11. szerda, 00:00 (#)

Ha már az UPC-ről van szó, ha nem titok, miért váltasz?

27

Ply, 2007. július 11. szerda, 00:58 (#)

#25 methan

Én a múlt héten Vodásodtam, úgyhogy a tapasztalatok címszavakban:

Igen, korlátlan lehet az adatforgalmad, leszámítva, hogy mindenféle fájlcsere tiltva van. Ha ilyesmit észlelnek, elébb kapsz egy ejnyebejnyés levelet, utóbb áttesznek a sima 5G csomagba, ami ugyanennyibe kerül, de már fizetned kell az 5 Gb-n felüli forgalmat is.

A mobilitás korlátok között teljesül, egyelőre Budapest és a nagyobb városok vannak HSDPA-val fedve, ha máshova mész, az eszköz (nálam egy USB-s szappantartó) gracefully degradálódik UMTS-re, EDGE-re, végső esetben GPRS-re.

A sötét oldal:

A két év hűség gáz, az első évre még tarifahűséget is vállalsz, úgyhogy ha ekkor mondasz fel, az olyan 80E-be fáj. A második évben már 25E-ért le lehet lépni.

Nálam 1-1.5 Mbit/s között ingadozik a letöltés (Németvölgyi út környéke), a 2-3 Mbit/s legfeljebb az álmaimban szerepel. Ráadásul igen szeszélyes, gyakran leesik fél megabitre, néha leáll pár másodpercre is.

Ja igen, és NAT-olt hálózatot kapsz, úgyhogy a gépedet kívülről nem fogod látni.

Nekem albérletbe kell, a fix vonal kizárva, úgyhogy én ezt ennyiért korrekt ajánlatnak tartom, habár egy ADSL-t nem cserélnék le ilyen megoldásra. Én dolgozni is fogok rajta keresztül, lesz minimum havi 10 Gb forgalmam, majd meglátjuk, pampognak-e a Vodások emiatt.

28

Author Profile Page eszpee, 2007. július 11. szerda, 10:05 (#)

Ez a bizonytalan, akciós korlátlan adatmennyiség nekem egy nagyon nagy no-no. Úgy tűnik nekem, hogy bármikor eltörölhetik, és csak a napi backup mennyiségem simán negyed giga körül van.

29

methan, 2007. július 11. szerda, 21:20 (#)

minorka: váltok, mert
1. a két éves hűség közepén hip-hop 20%-kal nőtt a díj és nem tudták elfogadható indokát adni, miért.
2. a legkisebb késést sem tolerálják fizetésileg, én meg ennél fontosabb dolgokat is simán elfelejtek.
3. ha késve fizetek, lekapcsolnak 10kbit/s-ra és csak egy nem jelentéktelen fix összeg fejében kapcsolnak vissza; amennyiben az ő hibájukból szünetel a szolgáltatás (eleinte többször, mostanában egyre ritkábban), ugyanezzel a fix összeggel valahogy sosem csökkentették a számlát (bár el kell ismerni, hogy a miattuk kiesett időt arányosan levonják belőle).
4. arcpirítóan drága (persze ettől még maradhatnék is, új szerződéssel, az csak simán drága).

ply, köszönöm az infót, pont ez érdekelt. ha hsdpa-val eleve tizedére esik a sebesség és még az is bizonytalan, akkor ez számomra eldőlt. pláne, ha még eszpee saját félelmeimmel igen egybevágó félelmeit is ideveszem.

30

Dr. Minorka, 2007. július 11. szerda, 21:54 (#)

Köszönöm.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork