Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A kertészért nem kár

ervin cikke a Blog rovatból, 2007. január 4. csütörtök, 16:02 | 6 hozzászólás

Egy - megérzésem szerint talán részrehajló - tanulmány szerint az elmúlt évtizedben bevándorlók alapították az amerikai start-up cégek negyedét; 2005-ben majd félmillió embert foglalkoztattak, és több mint 50 milliárd dollárt tettek hozzá az amerikai eladások összvolumenéhez.

Ez nagyon nem mindegy; de nekem legalább ennyire tetszik a tanulmány indiai születésű szerzőjének hozzáállása. A tőle idézett vélemény így kezdődik:

Az egy dolog, ha a kertészedet deportálják...

Hiába, a nézőpontok gyorsan változnak. Részletek a Yahoo News cikkében.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

Dr. Minorka, 2007. január 4. csütörtök, 17:32 (#)

Módszertanilag kicsit problémás a dolog.
Külföldi által alapítottnak vesz minden céget, amelynek az alapításánal, legalább egy vezető "tisztségviselő" (alapító, cégvezető, elnök, főmérnök) külföldi volt. Ebből nyilvánvalóan sokkal kevesebb következik mint amit állít. Azt kellene bizonyítania, hogy a cég alapításához az a létét adó alapötlet, "impulzus" stb. köthető a külföldiekhez. "In February 1982 Bechtolsheim, fellow Stanford graduate students Vinod Khosla and Scott McNealy, plus Bill Joy (a primary developer of BSD), founded the company now known as Sun Microsystems." (Wikipédia) Most akkor a Sun külföldi által alapított?
Az évi 50 milliárd dollárnyi forgalom egyébként csak nekünk sok, az amerikai gazdaság méreteit tekintve picinyke (13 ezer billió dollár a GDP, durván).

2

Pocakos, 2007. január 5. péntek, 16:28 (#)

Azt hittem valami antiszemita szöveg ;-) - (a cím és az idézet alapján). Kertész kis "k"-val, no meg a "deportálás"......... olvasása, látásakor. A "kitoloncolás" - magyarul - jobban hangzik. ;-)

3

Author Profile Page ervin, 2007. január 5. péntek, 17:09 (#)

Pocakos, jogos, tényleg jobban hangzik, ráadásul még ismerem is a szót. Eh, ez a sietség.

4

attacs, 2007. január 5. péntek, 22:12 (#)

Ebből az 52 milliárd dollárból és a foglalkoztatottságból igen nagy percent a Google-é hiszen Szergej Brindicsek a nagy Moszkvában látta meg a világ kevésbé naposabb felét. És ez az arány a későbbiekben csak emelkedni fog. :) Nekem tetszettek az adatok, biztatók jövőm szempontjából.

5

Ali, 2007. január 6. szombat, 10:50 (#)

"13 ezer billió dollár a GDP, durván"
Ugye ez csak beugrás az angol nyelv másfajta számképzési, számmegnevezési szabályainak? Feltételezem, mert sokan elkövetik a hibát, pedig nagyságrendekkel való tévedéshez vezet.

6

Dr. Minorka, 2007. január 6. szombat, 11:19 (#)

"13 ezer billió dollár". Itt szerintem te ugrottál be az amerikai/angol nyelvhasználatnak. A eredetiben trillió volt, ezt lefordítottam ejrópaira.
million: 10 a 6-on, billion: 10 a 9-en, trillion: 10 a 12-en
európai nyelven:
millió, milliárd, billió
Ennek alapján:
http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_large_numbers


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork