Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Bemutatkozàs?

sic cikke a Blog rovatból, 2007. január 2. kedd, 00:22 | 13 hozzászólás

Sic néven jàrok ucsorogni a kispadra, figyelni és megbeszélni az arra meno hireket.

Husvétkor meglàtogattak (utba ejtettek) szuleim, és meglepodtem mennyire fontos volt apàmnak hogy elvergodjon szavazni, azzal egyutt hogy Pàrizsban neki nem orom vezetni, és amugy is lett volna csomo màs dolga, vàrta a tenger, hajo, a vitorlàs haverja, mindenféle egész évben àhitott fontos dolog.
Ugy éreztem helyzet van, az elozo vàlasztàsoknàl Franciaorszàgban megéltem ilyesmit, aminek eredményeként egy koztudottan korrupt, az igazsàgszolgàltatàs elol menekulo ember, jobbfajta diktàtorhoz mélto majd 84%-kal lett megvàlasztva, és ebben ott volt az én voksom is.
Nem éreztem teljesen objektivnak a csalàdon beluli magyaràzatokat, igy hàt hopp, internetre fel, megtudni mi folyik itt. Lofràltam erre arra, és sikerult kikotnom az orszàg talàn egyetlen olyan blogjàn, ami ha nem is apolitikus, mindenesetre nem terhelten politizàlodott. Belekotoràsztam az akkori sesblog archivumàba, olvasgattam a hireket, kommenteket, és egyszer csak belebotlottam egy olyan megjegyzésbe ami kàbé ugy kezdodott hogy "bezzeg europai szintu orszàgokban".
Tolem mindenki szolja le nyugodtan a sajàt népét, egészséges dolog is ez, de az àllandoan negativra végzodo osszehasonlitàsok ingerelnek, igy hàt nekifutottam és beleszoltam. Ezt a szokàsom tobbnyire meg is tartom, erre az esetekre mindig eszembe jut valami "hasonlo" esetleg "van ennél rosszabb is" példa abbol az orszàgbol ahol élek.
Eloszor mindig ugy érzi az ember hogy valami kozosségbe dumàl bele vadidegenként, ami igaz is, csak ez a kozosség nyitott és akként is fogadott. Kvizeltem, elmondtam, kérdeztem, figyeltem - jo dolog itt a kispadon uldogélni.

Midon tomoren és velosen feltették a kéredést volna e kedvem itt vendégmunkàzni megilletodtem, hirtelen igent mondtam és megijedtem. Mi érdekeset is tudnék én mesélni?
A kétmondatos vàlasz fele: irj amirol akarsz, francia/magyar kulturkor kulonbsegeiben ugy tunik otthon mozogsz peldaul. :)
Ja! Arrol tudok mesélni, voltaképpen errol szol az életem.
Azt slussz passz, semmi 'fogom a kezed el ne taknyolj' féle hàzigazdàs paternalitàs, entye pentye, semmi aggodalom hogy esetleg osszepiszkolom a szépen kialakitott teret, igy szoktuk és amugy nem, erre figyelj oda meg nem, hanem egy bizalomteli 'ekkortàjt kuldom majd a kégli kulcsàt' jellegu mondattal le van tàrgyalva minden (ez vala a vàlasz màsik fele).

Az ujjaimba AZERTY billentyuzett idegzodott be, a tobbi elott hosszasan keresgélek, tehàt ékezetek szempontjàbol ennek lehetoségeinél maradok. Elore is elnézést.
Elofordulhat hogy szakkifejezések nem magyarul ugranak be, vagy megprobàlom kérdojelezve forditani mivel nem ismerem a pontos megfelelojét, euh, ha tudtok pontositani annak nagyon orulok.

Mint elso kommentelobol lett vendégmunkàs egyrészt kissé majrézok, màsrészt mindenki belerakja a magàét és attol jo ez a hely a weben, tehàt hozzàteszek, a kulonbség talàn az hogy off helyett post lesz belole.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

Jano, 2007. január 2. kedd, 01:14 (#)

Ez a fordított ékezet sokkal zavaróbb mintha ékezet nélkül írnál!

2

katmandu, 2007. január 2. kedd, 08:47 (#)

Szerintem mindegy hogy merre dőlnek az ékezetek, legalább vannak :)

3

Haszprus, 2007. január 2. kedd, 09:29 (#)

(Szerintem is zavaróbb így, jobban mondva ékezet nélkül nem zavaró így meg eléggé, pláne hogy hol van hol nincs, így tképpen állandóan váltogatni kell az ékezetes meg ékezet nélküli szófelismerés között.)

4

katmandu, 2007. január 2. kedd, 09:59 (#)

Ez eddig 2:1, szerintem szavazzunk, mert Sic még szinte el se kezdte a vendégmunkát, és máris leragadunk az írásképénél :)

Vagy fogjuk fel úgy, hogy ekezet nelkul ir, és időnként ad egy-egy bonus ékezetet :)

Az accent grave ráadásul autentikusan egy kis gall ízt is lop a postok megjelenésébe, tipografikus fűszer ez, ne bántsátok :)

5

Ali, 2007. január 2. kedd, 10:01 (#)

Nekem évtizedes tapasztalatom van kódolt, de nem megfelelően dekódolt ékezetes szövegek olvasásában és már a kétbyte-os Unicode-os szövegek "nyers" olvasása is majdnem folyékonyan megy pl. AIX alatt, tehát csak nyugodtan, sic! :)

6

katmandu, 2007. január 2. kedd, 10:02 (#)

(... vagy ortografikus fűszer? Mhm.)

7

zhaoman (gbrk), 2007. január 2. kedd, 11:20 (#)

Kövezzetek meg, de mindig felhorkanok, ha valaki az ékezet hiánya miatt fanyalog...

Egyszerűen vannak olyan helyzetek, amikor nincs lehetőség magyar-kiosztást használni... legtöbbször alapos oka van, ha valaki ékezet nélkül ír, nem pedig "lazázik", "menőzik", stb.

lehet, hogy én vagyok a nemnormális, de ugyanúgy olvasom az ékezet nélküli szövegeket, mint az ékezeteseket. Szóval kedves sic!: keep going!

8

karaj, 2007. január 2. kedd, 13:35 (#)

Úgy látom, itt már csak az ékezetekről lesz szó, úgyhogy szavaznék én is: engem se zavar az, ha nincs ékezet a szövegben, a fenti finom vegyes viszont olyan, mint a rossz cipő: kicsit kényelmetlen, de pár nap alatt meg lehetne szokni :)

9

Deansdale, 2007. január 2. kedd, 16:41 (#)

A következő fázis a szavak betűinek összekeverése lesz, mint azt bizonyára ismerik itt is páran :)
"Egy aongl eteegym sznerit nem fnotos, hgoy myilen srodrneben vnanak a beűtk a szvakaban, az etglyeen fnotos doolg az, hgoy az eslő és az ulotsó bteű a hyleén lyegen. Az özsess tböbit özsse lheet kreevni a szeövg miégs ohalvsató mraad mdnien pobrélma nlkéül. Ez aézrt van, mret nem onvlasuk ki mdnien btûet engkyeént, hneam cask a szót, ezgbésen."

10

Author Profile Page ervin, 2007. január 2. kedd, 16:49 (#)

Itt a házmester beszél:

kiválóan szórakoztunk az ötletes élceken és a komoly felvetéseken egyaránt - mindazonáltal tisztelettel kérlek benneteket, hogy fejezzétek be az ékezet-szótag-betűcsere vonalat; aki eddig nem hallatta a hangját ebben a végtelenül izgalmas kérdésben, az most már ne is tegye, hanem a továbbiakban a sic-féle cikkek *tartalmára* összpontosítsunk hasonló alapossággal. Kérem és köszönöm az együttműködéseteket.

11

katmandu, 2007. január 2. kedd, 16:55 (#)

Dnalsdaee, a mgyaar szegveök eéeestbn a tbögyejbű
malósghzaknásat jbob "ebegyn" tanatri. A doolg sznerietm a todkkléoalat nem hánlaszó aalbgnon möidkűk iáagzn jól. :)

12

katmandu, 2007. január 2. kedd, 16:56 (#)

(upsz. Mire összetákoltam parádés riposztomat, befutott az Úr szava -- elnézést, Ervin.)

13

sic, 2007. január 2. kedd, 23:48 (#)

Csak most térek internethez vissza, igy nem tudtam koràbban vàlaszolni.
Ugy szàmolom 2,5 hoz 5 lett az aràny, a kikényelmesedo cipo érzést ismerem, eleinte igy voltam az ékezethiànyokkal én is, a mondatot nem folytatom mert a hàzmesternek nem csak kulcsa de igaza is van.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork