Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Denver: macskatesztek

ervin cikke a Blog rovatból, 2007. január 29. hétfő, 08:09 | 19 hozzászólás

Denver"Test your pet" - szólít föl a BBC; és ha egyszer maga a BBC mond ilyesmit, akkor az ember nem ötöl-hatol-puhatol, hanem alaposan elolvassa a tudnivalókat, és üstöllést belevág.

Valahogy így gondolkozhatott Kinga, amikor a minap hirtelen üres dobozokkal és székekből barkácsolt barikádokkal vette körül a meglepett, de a játék ígéretétől egyre hosszabb fülekkel figyelő macskát. A rövid, de intenzív tesztidőszak alatt kiváló eredmények születtek - legfőképpen és mindenekelőtt az, hogy a valódi macskaintelligencia jól láthatóan meghaladja a teszt összeállítóinak képességeit.

Előzmény: vadászat

A mancspreferencia-próba (1) még értelmes kísérletnek bizonyult. Egyértelműen kiderült, hogy Denver balkezes, ami az én belsőmet nagy melegséggel töltötte el. Ezt a zseniális állatot elnézve mindig is úgy éreztem, hogy nemcsak az őszinte férfibarátság köt össze bennünket, hanem valami más, kevésbé nyilvánvaló értelemben is együvé tartozunk. Végre megvan a magyarázat.

Denver

Megalázóan alakult viszont a barikádteszt (4). Mármint a mi számunkra. Korrektül összeállítottuk a székeket, az egyre emelkedettebb hangulatban lévő macskát elhelyeztük az egyik oldalon, a párizsit a másikon, elérési távolságon kívül, majd lestük, mi történik. Denver hitetlenkedve ránk nézett - "ti tényleg ennyire egyszerűek lennétek?" -, majd a bal mellső mancsában kinyújtott egy korábban sose használt teleszkópot, és egy szempillantás alatt begyűjtötte az elérhetetlen távolságba letett párizsikockát.

Újból próbálkoztunk, és ezúttal szemérmetlenül messze helyeztük le a kaját. Denver megismételte az előző arckifejezést, majd unottan megkerülte a barikádot, de nem sétált teljesen körbe, hanem az első kínálkozó lyukon átfúrta magát, és leült a párizsi elé. Harmadjára eldugaszoltuk azt a lyukat, erre a másik irányba indult, és az ottani lyukon bújt keresztül.

Nem hozott meglepetést a dobozborogatásos (2) és az asztalra ejtéses (3) kísérlet sem, ráadásul Denver egyre csökkenő lelkesedése egyértelműen arra utalt, hogy az akciós Spar felvágottért nem fogja magát hosszú ideig produkálni.

Itt kell megjegyeznünk, hogy a jutalomalapú teszteknek ez általános hátulütője - ezért azok az olvasóink se feltétlenül keseredjenek el, akiknek a cicája esetleg nem akar közreműködni. A magam részéről tisztában vagyok azzal, hogy ha reggel tesztelnénk, amikor a macska már amúgy is az éhségtől félőrülten tépkedi le rólunk a takarót, és mondjuk a kedvencét, a nyers marhahúst használnánk csalinak, akkor egyszerűen nem lehetne olyan tesztet kitalálni, amelyből Denver ne korszakos zseniként kerülne ki. Ha viszont egy álmos délutánon egy darabka száraz macskacsemegével próbálkoznánk, akkor pillanatok alatt arra az eredményre jutnánk, hogy a kedvencünk mongoloid idióta.

Visszatérve a teszthez: a hátralévő kísérletek voltak azok, amelyek napnál világosabban bizonyították, hogy a teszt összeállítóinak fogalmuk nincsen a macskaintelligencia igazi lényegéről.

A parancsértelmezési próba (5) úgy, ahogy van, tévedés. Mert hiszen milyen macska az, amelyik több, mint 25 emberi parancsra reagál? A teszt szerzői szerint okos. Szerintem pedig az olyan nem is macska, hanem kutya. Ne tegyük magunkat nevetségessé: egy valamirevaló macska egyáltalán nem reagál az emberi parancsokra. Természetesen Denver is mindent megért, amit szeretnénk tőle, de csak annyit hajlandó megtenni, hogy a próbálkozásaink iránti tökéletes közönyét kifejezésre juttassa, elvégre ő is tisztában van a fajaink közötti kommunikáció játékszabályaival. Még ha olyat kérünk tőle, amit magától is szeretne megtenni, akkor is látványosan ignorálja a felszólításunkat, és csak néhány perccel később, "önként" szánja el magát cselekvésre.

Az értelmezett parancsok számolgatása azért mégsem teljes hülyeség, csak az iránya téves. Sokkal inkább azt érdemes vizsgálni, hogy a macska hányféle parancsot tudott megtanítani az embernek! Egy átlagos cica állítólag több mint 100 különféle hangot tud kiadni (többször annyit, mint egy kutya), minden macskatulajdonos meg is tanul értelmezni ezek közül néhányat. Nem állítom, hogy mi 25 fölött járnánk, de legalább egy tucat parancs bizonyosan van, amelyet Denver már egészen jól belénk vert.

A maradék két teszt, a zsinórrángatós (6) és a dugdosós (7) jól illusztrálta az imént elmondottakat. Denver eleve csak akkor hajlandó megtámadni egy zsineget, ha az mozog, és már majdnem eltűnt a szeme elől: egy tizedmilliméternyi menekülő zsákmányt kellő kihívásnak tart, egy jól látható, hosszú, mozdulatlan zsineg viszont kiscsoportos préda. Csak mosolyogni tudok a mintaképeken látható cicán: egy hasonló helyzetben a miénk már régen felborította volna a széket.

Denver egyébként ezt a két utolsó kísérletet ugyanazzal a módszerrel oldotta meg: szépen odasétált a zsákmány rejtekhelye elé, hogy mutassa, érti a viccet - majd turkálás helyett leült és dalra fakadt, hogy mi vegyük ki neki. Kinga előbb-utóbb mindkét esetben szót fogadott neki, tehát a megoldás nemcsak sokkalta intelligensebb, mint amit a teszt szerzői megálmodni képesek, hanem sikeres is.

Ezen a ponton befejeződik a macskateszt ismertetése. Ugyan lenne még mondanivalóm arról, hogy milyen nevetséges ez az egész, illetve, hogy a teszteken felsülő macskák tulajdonosai nyilván mindenféle logikai csűrcsavarral igyekeznek majd igazolni önmagukat, és bebizonyítani, hogy az ő cicájuk igenis okos, a teszt pedig hülyeség. De most nem érek rá, mert - a dallamból ítélve - Denver épp a mosógépen ül a kamrában, és arról énekel, hogy szeretne kimenni a lichthofba, ahová sose engedjük.

Következik: macskagasztronómia

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

Ali, 2007. január 29. hétfő, 08:29 (#)

Denveeeeeer!!

2

ant, 2007. január 29. hétfő, 17:08 (#)

LOL! Nekem is kell egy macska! Mar csak az asszonyt kene meggyozni rola...

3

Agent Bauer, 2007. január 29. hétfő, 21:36 (#)

Lehet, hogy ez csak nekem úgy vagy lehet, hogy csak az én Csabim atipusos macska, de nem állhatja a narancsot!! Amúgy én sem, de meg vagyok fázva, hát vittem az ágyba olvasás közben enni egy kis narancsot. És nem ugrál a könyvön!! És nem közelít!! Győzelem!! A narancs a macskák fokhagymája és ezüst pisztolygolyója!

4

Zuzu, 2007. január 29. hétfő, 22:18 (#)

A macskák általában írtóznak a citrusféléktől. Ez tapasztalat, bár az enyém legfejlebb odamegy, megszagolja, aztán unottan továbbáll. Viszont a magas c-t közelítő, kedveskedésnek szánt hajlított és kitartott "ciiicuuuuuuuuuu" mindig megteszi a hatását. Legutóbb így sikerült kiugrasztani a fenyőfa és a fal közé befészkelődött jószágot, aki elöbb egy csokimikulást döntött fel ijedtében, majd átugorta a jászolban fekvő Kisjézust, könyörögve esdekelt családunk vajszívű tagjánál, hogy engedje már ki egy kicsit promenádozni a kisbarátaival.

5

Author Profile Page ervin, 2007. január 30. kedd, 00:12 (#)

update: közben - nem állítom, hogy a cikk hatására, mert most nem láttam, hogy előtte kispadot olvasott volna - denver első ízben maradt távol több mint egy napig. aztán megtért, de most már tuti, hogy idegen ügynök. részletek majd egy külön leleplező cikkben.

Agent Bauer: ne röhögj, Csabi is az.

6

Ali, 2007. január 30. kedd, 09:44 (#)

Azért érzékelhető az ervinszelidítés sikere, ha visszalapozunk a sorozat elejére:

"(...) A macska a nagy Brehm definíciója szerint az az állat, amelyet e sorok írója nem enged be a lakásba. (...)"

vs

"(...) Ezt a zseniális állatot elnézve mindig is úgy éreztem, hogy nemcsak az őszinte férfibarátság köt össze bennünket (...)"

LOL

7

Author Profile Page ervin, 2007. január 30. kedd, 10:03 (#)

jó megfigyelés, bár a teljes meghódításra is már a sorozat legelején elismerten sor került. :)

8

Ali, 2007. január 30. kedd, 10:43 (#)

Az első rész inkább csak amolyan tűzszüneti megállapodásnak tűnt, nem teljes és feltétel nélküli megadásnak. :)

9

Author Profile Page ervin, 2007. január 30. kedd, 12:16 (#)

a lejtőn csak lefelé van út.

10

deKata, 2007. január 30. kedd, 12:22 (#)

:)
a nyomorult halakat pedig egy egysejtű szintjére süllyesztik azzal, hogy összesen 1db teszt létezik...

11

Dr. Minorka, 2007. január 30. kedd, 15:55 (#)

Hol lehet olvasni Denver blogját? Érdekes lenne tudni, hogy a főnök hogyan látja az eseményeket...

12

Author Profile Page ervin, 2007. január 30. kedd, 16:38 (#)

Denver nem blogol. Az túl fáradságos lenne, és amit akar, anélkül is eléri.

13

nyelv-ész, 2007. január 30. kedd, 20:48 (#)

ervin: ha lenne több macskád, és köztük kölyökcica is, akkor láthatnád, hogy a macskák nem feltétlenül olyan kimértek, mint egy angol lord. Bevallom, számomra is érthetetlen módon hajlandók olykor komoly erőfeszítéseket tenni pusztán szórakozásból, amikor az élelemszerzésnek halvány reménye sincs.

14

Author Profile Page ervin, 2007. január 31. szerda, 08:08 (#)

nyelv-ész, a saját tapasztalataim is ezt erősítik.

15

sic, 2007. január 31. szerda, 23:19 (#)

A belinkelt tesztet a cikk elott olvastam, és nekem is ugyan ez volt a reakciom; tobb mint huszonot fajta parancsot tudok végrehajtani, ezek egyszeruen nem értik mibol àll egy macska. Az meg hogy térben vagy bàrhol elpakolni eloluk bàrmit ami kell nekik... nevetséges.

A teszt készitoket meg meglehet vàdolni antropomorfizmussal, azt mérik intelligenciànak ami emberileg van ugy tekintve. Nemrég Choupette a kert végében odaballagott egy vakondturàshoz, ott volt egy vonalban 8 - 10 turàs halom. Felmàszott az elsore, dolgàt végezte és gondosan elhantolta. Meg is hatodtam milyen kedves okos az én cicàm, megkimél az alomcserétol és mindjàrt meg is talàlta a kertben azt, aminek az àllaga leginkàbb hasonlit arra ami bent van. Csakhogy utàna a kovetkezon is dolgàt végezte, és igy tovàbb sorban az utolsoig, amihez nem nyult csak leult elé vàrakozni, én meg eluntam figyelni. Ez szerintem intelligenciànak szàmit és nincs benne a tesztben.

#3 Agent Bauer, nem tudsz te olyan hosszu ideig narancsot enni...

16

pollner, 2007. február 1. csütörtök, 14:41 (#)

Na csak most látom, miből maradtam ki!
Én eredetileg kutyás vagyok, de az elmút évek során többször is kompromisszumokra (kényszerültem). A jelenlegi u.n. "közönséges házi-", cirmos macska. Hatástalanított nőstény, kandúr természettel (harap, karmol). Tisztán érdek-vezérelt. Eredeti neve Május, de mivel alattomos les-támadásai miatt gyakran hangzik el a "kurva anyád" csatakiátás, erre jobban hallgat. Azt hiszem, ezzel mindent el is mondtam.

17

sic, 2007. július 27. péntek, 18:21 (#)

#16 :DDD

Tesztelem a kutyàs részt, hàààt.

Az elson csunyàn megbuktunk, levàgtam egy muanyag vizespalack felso részét és belepottyantottam a felvàgottat, remélvén hogy kiderul Csikk jobb vagy balkezes, hisz meg van irva hogy egyik tappancsàval kiszedi, de felkapta az egészet és elkezdte ràgni. A csali véletlenul esett ki belole, eloszor fel se tunt neki.
Sebaj, beraktam egy fotel alà a kovetkezo falatot, ahogy a cikk tanàcsolja, a fotelt odébb tolni pedig egy pillanat muve volt.
Szoval nem tudom milyen kezes, ugy tunik nem egy entellektuel kutya, viszont célirànyos.

18

a_petri, 2007. december 26. szerda, 12:35 (#)

Azt hiszem, megtaláltam a summázatot (az egész Denver-sorozatét, en bloc):

http://xkcd.org/231/

19

Author Profile Page ervin, 2007. december 26. szerda, 12:53 (#)

Találónak tűnik.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork