Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Département

sic cikke a Blog rovatból, 2007. január 12. péntek, 13:51

A département nevû közigazgatàsi egységet Franciaorszàgban a forradalom utàni évben hoztàk létre, jelenleg 100 van belõlük. A könnyebb irànyithatosàg kedvéért nem túl nagyok, hozzàvetõlegesen azonos méretuek, màr csak annàl fogva is hogy kiszabàsuknàl szempont volt hogy székhelyeik egynapi lovaglàsra legyenek egymàstol.

ABC sorrendben megszàmoztàk õket, e szàmok fõbb elõfordulàsi helye: írànyitószàmnàl az elsõ két szàmjegy, rendszàmnàl az utolsó kettõ, tovàbbà a tàrsadalombiztositàsi szàmban is szerepel a születési helyé (Magyarorszàgé a 112).
A sorrendet nem kell túl szigorúan értelmezni, csak saccolni segít, újrafelbontàsok stb kapcsàn némileg eltolódott, felborzolódott itt-ott. A 100-as szàmot sem kell keresni, a sorrend megõrzése végett a 20-as szàmu Korzika kettéosztàsakor felvette a 2A illetve 2B nevet.
A felosztàs néha megegyezik létezo hatàrokkal, de leginkàbb csak némi földrajzi logikàja van. Ezért meglepõ lehet, hogy még ma is gyakran hovatartozàst jelöl, egyazon régiobol szàrmazok département szerint is teljesen különbözõnek tudjàk tekinteni egymàst. Bretagne-ban példàul, aszerint hogy 29-es, 35-ös stb illetõségu valaki, teljesen màs 'jellemzõi' lesznek. Gyakran hallani hogy valaki a 22-bõl jön, vagy egyéb szàmjegybol. Kivétel ez alol talàn Pàrizs és kornyéke, valamint a szomorúan hírhedt 93-as département-et hívjàk inkàbb neuf-trois = kilenc-hàromnak.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork