Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Egykezes rendelet

stsmork cikke a Blog rovatból, 2007. január 3. szerda, 22:13 | 46 hozzászólás

Egy friss kormányrendelet értelmében januártól nem fizeti a társadalombiztosítás azoknak a nem életveszélyes sérüléseknek az ellátását, amelyekre a következő sportágak űzése közben teszünk szert:

 • vízisíelés
 • jet-ski
 • vadvízi evezés
 • hegy- és sziklamászás az V. foktól
 • magashegyi expedíció
 • barlangászat
 • bázisugrás, mélybe ugrás (bungee jumping)
 • falmászás
 • roncsautó (auto-crash) sport, rally
 • hőlégballonozás
 • félkezes és nyílttengeri vitorlázás
 • sárkányrepülés, ejtőernyőzés, paplanernyőzés, műrepülés

Ugyan az általam űzött sportok egyike sem szerepel a jelenlegi listán, de az ügy jó alkalom arra, hogy áttekintsük az ilyenkor szokásos pro és kontra érveket.

Az extrém sportok veszélyesek, akik ilyesmivel foglalkoznak, jól tudják, hogy milyen nagy veszélynek teszik ki magukat. Nem várható el a társadalombiztosítástól, hogy a saját egészségüket tudatosan kockára tévőket tolerálja. Az utazási biztosításoknál is bevett gyakorlat, hogy a veszélyesebb sportágakra kiegészítő biztosítást kell kötni.

Ha a társadalombiztosítás bevételei a jövedelemtől, és nem a kockázati tényezőktől függenek, akkor a kifizetéseket miért akarják kockázati tényezőkhöz kötni? Ezen az alapon a dohányosokkal is kifizettethetnék a tüdőrák kezelési költségeit, a túlsúlyosaktól pedig magasabb biztosítási díjat szedhetnének, mert ők sokkal fogékonyabbak a szív- és érrendszeri betegségekre.

Megkerülhetetlen kérdés: miért pont ezek a sportágak szerepelnek a listán, és miért nincs rajta mondjuk a downhill mountain bike-ozás, a könnyűbúvárkodás vagy a lesiklás? A hivatalos verzió szerint a rendeletmódosítás kialakításánál megkérdezték a szakmai kollégiumok, az ÁNTSZ, és a biztosítók véleményét, valamint figyelembe vették más országok és a biztosítók gyakorlatát is, konkrét számadatokat azonban nem közöltek arról, hogy mennyivel nagyobb mondjuk a lábtörés kockázata a hőlégballonozásnál, mint a focinál.

Az egész rendeletmódosításnak igencsak hasraütés-szaga van: Horváth Ágnes szakállamtitkár nem tudta megmondani, hogy hány extrémsport-baleset történt az elmúlt években, és azt sem, hogy a társadalombiztosítás ezzel mennyi pénzt spórol meg.

Még valami: valaki magyarázza el nekem, hogy mi fán terem az egykezes vitorlázás!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (46)

1

Optikal, 2007. január 3. szerda, 22:23 (#)

Az egykezes vitorlázás szerintem a kite (kájt).
üdv

2

nyelv-ész, 2007. január 3. szerda, 22:29 (#)

Az semmi, de a hegy- és sziklamászás miért csak az V. foktól intolerált, és alatta miért nem? Egyáltalán mit kell érteni V. fok alatt?

A hőlégballon vs. foci sem világos: nyilván veszélyesebb a hőlégballon, de nagyságrendekkel több ember focizik, mint ahány hőlégballonozik. Mit számítana a TB-nek az az évi 3-4 palacsintává lapult hőlégballonos? Mellényzsebből kifizetnék...

3

nyelv-ész, 2007. január 3. szerda, 22:32 (#)

Az viszont szerintem teljesen egyértelmű, hogy miért nincs rajta mondjuk a downhill mountain bike-ozás, a könnyűbúvárkodás meg a lesiklás: fent nevezett sportágakat űzik a kormány érintett miniszterei/államtitkárai, illetve azok családtagjai, így tehát ezeknek feltétlenül finanszírozottaknak kell lenniük.

4

darwin, 2007. január 3. szerda, 22:39 (#)

mi van akkor, ha valaki kutatni megy a barlangba (pl. barlangi fauna kutatása, paleontológia, új járatok felfedezése, stb.)? gondolom akkor se állják a költségeket

5

szilvus, 2007. január 3. szerda, 22:46 (#)

A hegymaszo nehezsegi skala egy szupiremek dolog. Ha V-osrol beszelnek, akkor az bizony az UIAA skala (http://www.uiaa.ch/index.aspx), ez amugy a hegymaszo egyesuletek nemzetkozi szovetsege. A skala I-tol X+ -ig tartott meg ugy ket eve, de ha jol hallottam azota masztak mar XI-es, talan XII-es utakat is a vilagban. Ezenkivul az amcsiknak, franciaknak, ausztraloknak, braziloknak, briteknek van sajat skalajuk... azt egyszeruseg kedveert.

Az I-XI skala az un. klasszikus maszasra ertendo, amikor is szabad maszas tortenik, tehat biztositunk meg mindent, de a falon allunk, abba kapaszkodunk es nem egyeb segedeszkozokbe. A skala II-tol folfele meg + es - jelekkel is meg van varialva.

A modern maszast A1-A5-tel jeloljuk, azt mondjuk vki A0-zik, ha belefog pl a falba berakott fix biztositopontokba, stb, ami nem szep es jo dolog. A1 pl. amikor a letraszeru trepnit hasznaljak a lepesmentes pontokon valo athaladashoz, stb.

Persze a skala nem abszolut, ami husz-harminc eve V-os nehezsegu volt, az ma lehet h nehezebb, lehet h konnyebb, mert regen csak VI-osig szamoztak.

Azt gondolom butasag a hegymaszast ilyen lazan elintezni, h V-os felett nem fizetik a koltsegeket, hiszen a dologhoz rengeteg objektiv veszely is jarul, ugymint az idojaras es kohullas, stb. IV-es utban is lehet meghalni, meg nyomorekka valni, meg jo idoben is, es nehezebbeket is ki lehet maszni.

Raadasul egy maszout tobb kulonbozo nehezsegu szakaszbol all. Lehet pl. olyan h vegig III-as es IV-es, de van egy par meteres VI- -os szakasz, es lehet olyan is ami vegig V+ -os. A ket ut nem bizti h osszemerheto, es megis a legnehezebb szakasza alapjan szoktak besorolni altalaban az utakat.

6

szilvus, 2007. január 3. szerda, 22:53 (#)

Raadasul a falmaszast rengetegen felso biztositassal uzik, ami eleg veszelytelen. Ugyanakkor mivel ma trendies maszni, ezert rengetegen nulla tudassal masznak teremben is, sziklan is.

Kerdes: aki sokat maszik annak altalaban van OEAV tagsagija (osztrak alpin klub), ez olyan hha baj van akkor lehoznak mindenhonnan helikopterrel, es utana nem kellett fizetni... ennyit errol. Sztem a kulfoldi korhazi ellatast is allja, meg a hazaszallitast is.

Link a skalarol:
http://www.uiaa.ch/article.aspx?c=177&a=64

Hasznos linkek meg:
http://szikla.hu/
http://mahoe.hu/

Ha kell meg vkinek, akkor az egyik blogomon ossze van gyujtve rengeteg hasznos europai maszos oldal linkje =))

7

Prof, 2007. január 3. szerda, 22:53 (#)

Honnan állapítják meg, hogy én mit másztam? Ráadásul aki V felett mászik, annak nagy tapasztalata van, míg esetleg egy kezdőnek a III+, IV sokkal veszélyesebb. Vagy például ott a boulder, ami sokkal rosszabb, mert nincs semmi biztosítás...
Ja és még egy. Akkor legyen lehetőség plusz biztosítás kötésére, mert ok, hogy ő azt mondja kockázatosabb, én meg azt mondom, fizetek, mint a katonatiszt, de ne a kórházi számlába rokkanjak bele.

8

Prof, 2007. január 3. szerda, 22:59 (#)

Mire megírtam, addigra szilvus megelőzött. Az osztrák alpinista biztosítás tudtommal magára a mentésre vonatkozik, ami persze már maga nagy dolog, mert nem két fillér...

9

szilvus, 2007. január 3. szerda, 23:00 (#)

Prof, #7, pont erre gondoltam en is. Illetve azt akartam kerdezni, h akkor most az OEAV addig megoldja a dolgot, amig nem hoznak haza? Es onnantol fizet az ember?

A boulder is jogos. Amugymeg, ha belegondolok (Neidenbach Akos :: Hegymaszobalesetek konyvebol nehany reszlet: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/egyeb/balesetek.htm) akkor a legtobb baleset tapasztalatlanokkal tortenik ugye... es nem is feltetlenul veszelyes helyeken.

Es az is erdekelne, h milyen magassagtol magashegyi egy expedicio? Telleg csak az expedicios maszasok szamitanak ide, vagy minden mas is? Pl. nyaron a Tatra melyik csucsa hova szamit? Es telen? Es amikor a Gross Glocknerre megy vki?

10

Dr. Minorka, 2007. január 3. szerda, 23:01 (#)

1. "Most a szó igazi értelmében "egykézzel" vitorlázik (a szólóvitorlázást angolul "egykezes" vitorlázásnak hívják.) "
http://www.sztaki.hu/providers/vitorlazas/1996/vg.htm
2. "Horváth Ágnes szakállamtitkár nem tudta megmondani, hogy hány extrémsport-baleset történt az elmúlt években, és azt sem, hogy a társadalombiztosítás ezzel mennyi pénzt spórol meg." Ő az egészségügy területén végzi el a maga pusztító munkáját. De ha számokat kérnél arra, hogy mi a vén istennek építünk annyi km sztrádát, amennyit építünk, és miért nem mondjuk vasutat, vagy horibille dictu optikai kábelt, akkor az arra illetékes pontosan ugyanúgy nem tudna számokkal alátámasztott választ adni. Nem mellesleg Ágnes asszony volt egy bizonyos Somody úr egészségügyi vállalkozásának az ügyvezetője, és ennek a vállalkozásnak a tevékenységét az ÁSZ komplett kudarcnak minősítette (már a közösség számára). Azon gondolom senki sem csodálkozik, hogy Somody úr nagy tételben készül gyógyszertárat nyitni...
Még ide tartozik, a szakszerűsége és mély, cselekvő humanizmusa okán, hogy Ágnes asszony bejelentette, hogy ha valakinek olyan kötszert írnak fel naponta, amelyet a gyártó 3 napos használatra szánt, akkor azt nem fogják téríteni. Ebből világosan következik, hogy életében embert nem kötözött.

11

szilvus, 2007. január 3. szerda, 23:03 (#)

Najo, akkor erre valaszoltal, Prof =)) de az bizti h a kulfoldi ellatas is benne van az OEAV-ban. Pl. baratnom svajci comb mutetje benne volt asszem...

Otlet: minden teli hegymaszobaleset utan mondhatjuk, h sielni voltunk =)) az nem szerepel a listan.

12

Dr. Minorka, 2007. január 3. szerda, 23:09 (#)

Az államtitkár asszony erre azt mondta, hogy reméli, hogy nem fognak csalni!

13

Prof, 2007. január 3. szerda, 23:09 (#)

szilvus: ismerlek :)
A durva még a dologban az, hogy ha kötsz is kiegészítő biztosítást külföldre, akkor általában azt teszik, hogy az állapotod stabilizálják, szállíthatóvá tesznek, azt be a mentőbe, irány haza. Akkor megúszom a kinti kezelés árát, de itthon továbbra is fizetnem kell, amire meg nem biztosítanak, azaz tuti anyagi csőd.

14

szilvus, 2007. január 3. szerda, 23:16 (#)

Prof, telleg ismersz?

Kozben irtam a mahoe-levlistara (Magyar Hegymaszo Oktatok Egyesulete), h ok mit tudnk a dolgrol.

15

Prof, 2007. január 3. szerda, 23:25 (#)

#14 szilvus: télleg. BME VIK 2000. angol nyelven matek. Beléd kommenteltem az elérhetőségem.
Drága kispad, bocs az off-ért.
Hogy érdemben hozzászóljak a fentiekhez: a síbalesetek legalább ennyire durvák, ráadásul sokkal gyakoribbak... (nem is beszélve az extrém sízőkről, akik távol minden kiépített pályától síelnek)

16

peter, 2007. január 4. csütörtök, 03:09 (#)

Mar elore latom a parbeszedet a (maszo)parommal:
- Figyelj nagyon az elso-masodik akasztasig, karacsonyra ipodot igertel!

17

Zs, 2007. január 4. csütörtök, 08:51 (#)

Stsmorknak igaza van szerintem, hogy pl a cigifogyasztókat,alkoholfogyasztókat, zsírevőket, idegeskedőket miért nem fenyítik meg?:)
Komolyra fordítva biztos, hogy nem normális dolog, hogy ha valaki az átlag feletti kockázatot vállal az egészsége veszélyeztetésében az átlagos díjat fizessen. Viszont ez a mostani megoldás a szokásos össze-vissza csapkodás.

18

Author Profile Page eszpee, 2007. január 4. csütörtök, 09:04 (#)

A zsigeri reakcióm nekem is az volt, hogy "nehogy már az én pénzemből", de igaza van stsmorknek abban, hogy a jelenlegi társadalombiztosítási rendszerünk nem az elvárható igénybevétel, hanem a lehetőségek alapján alakítja a beszedett pénz mértékét - és valószínűleg ez a járhatóbb út, mert isten ments hogy nekiálljanak évente teljes kockázati analízist csinálni mindenkin...

19

katmandu, 2007. január 4. csütörtök, 09:05 (#)

Jobb lesz inkább sakkozni :)
Különben nekem az egészben a "szakállamtitkár" szó tetszik a legjobban, ezen mindig derülök, ha (írásban) megjelenik, és eszembe jut, hogy ideje borotválkozni :)

20

szilvus, 2007. január 4. csütörtök, 09:45 (#)

Nna, a maszos levlistan ez jott reggelre:

1. Ha ez telleg igy van, akkor ha a fal alatt osszetorve talaltok ra vkire, azt pliz huzzatok at egy IV-es fal ala, es mondjatok a mentosoknek h onnan esett ki.

2. A klettersteig (= via ferrata) es a canyoning miert nincs benne?

3. A jegmaszas sincs benne, mert az nincs benne az UIAA szamozasban.

4. Akinek kell az adrenalin, az szólózgasson IV-eseket a Tátrában.

5. UIAA: az eletmentes tovabbra is ingyenes, csak a rehabilitacio nem. Azaz vki nagymamaja szerint: ne ess le, vagy ha igen, csinald rendesen.
par link:
http://www.extrem.hu/cikk/extrem.hu/3216
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-95439/2
http://www.uno.hu/news/story/230917

21

szilvus, 2007. január 4. csütörtök, 09:46 (#)

Es az extrem motorosokat meg ne az en penzembol kezeljek lecci, ha mar itt tartunk =)))

22

lipilee, 2007. január 4. csütörtök, 09:49 (#)

ha jól tudom, a magyar állam középtávon be akarja vezetni a kockázatfüggő biztosítás intézményét, vagyis tényleg többet fizettet majd a túlsúlyosokkal. abba a koncepcióba beleférhet(ne) ez a hülyeség, persze csak úgy, hogy fedezi, csak fizess sokkal többet.
így, külön: baromság. "remélem nem csalnak", hát az államtitkár asszony körülnézhetne, hogy melyik országban mondta ezt :)

23

lipilee, 2007. január 4. csütörtök, 09:51 (#)

de hogy duplázzak és feltegyek egy okos kérdést: ha én most eltaknyolok síelés közben és kezem-lábam töröm, mindezt Ausztiában, akkor a magyar TB állja a gyógyításomat/szállításomat? én úgy tudtam, hogy nem, és ezért szokás külön biztosítást kötni, ha sízni megy az ember.

24

Agent Bauer, 2007. január 4. csütörtök, 10:13 (#)

én mondjuk idevenném akkor a gyorshajtás és az ittas vezetés miatti baleseteket.

25

eti, 2007. január 4. csütörtök, 10:36 (#)

Lipilee, csak egy feltételezés: ha fizet is a TB, gondolom csak utólag, tehát neked meg kell előlegezned a költségeket. A biztosítási kötvényt viszont szerintem elfogadják "fedezetnek". Tapasztalatom persze nincs, úgyhogy lehet, hogy mellélövök.

26

szilvus, 2007. január 4. csütörtök, 10:44 (#)

Lipilee, lehet h ebben igazad van, hiszen szoktak sielesre biztositast kotni az emberek. Ugyanakkor az is biztos, h az a biztositas meg nem jo hegymaszasra. Sot, pl. ha ot napra szeretnel elmenni a Dolomitokba klettersteigezni, akkor pl. arra nem tudsz csak ugy egy biztositoban biztositast kotni, legalabbis negy eve meg igy volt... ezert van szinte mindenkinek OEAV-ja.
De persze a normal sibiztosito is csak utolag fizet... itthon be kell menni hozzajuk a papirokkal, stb.

27

lipilee, 2007. január 4. csütörtök, 12:05 (#)

szilvus: én is úyg tudom, hogy csak utólag fizet a biztosító, ráadásul ha a különösen veszélyes sportokra nem is tudsz biztosítást kötni, akkor ugyanott vagy, mint a TB-vel, nem? (magam részéről sízésnél veszélyesebbet nem csinálok, hacsak a városi bringázást nem tekintjük annak.)

28

zsolo, 2007. január 4. csütörtök, 13:35 (#)

Ez a lista már végleges?


"Az extrém sportok veszélyesek, akik ilyesmivel foglalkoznak, jól tudják, hogy milyen nagy veszélynek teszik ki magukat. Nem várható el a társadalombiztosítástól, hogy a saját egészségüket tudatosan kockára tévőket tolerálja. Az utazási biztosításoknál is bevett gyakorlat, hogy a veszélyesebb sportágakra kiegészítő biztosítást kell kötni."

Valószínűleg ugyanígy tisztában van a veszélyekkel minden dohányos, biztonsági övet autóban be nem kapcsoló, túlsúlyos stb...
Esetükben miért toleráns a TB?


#3
"Az viszont szerintem teljesen egyértelmű, hogy miért nincs rajta mondjuk a downhill mountain bike-ozás, a könnyűbúvárkodás meg a lesiklás: fent nevezett sportágakat űzik a kormány érintett miniszterei/államtitkárai, illetve azok családtagjai, így tehát ezeknek feltétlenül finanszírozottaknak kell lenniük."

Ki az kormány közeli ember aki DHzik?

29

dolphin, 2007. január 4. csütörtök, 14:35 (#)

Nyugodtan fel lehet keszulni arra, hogy ez a trend folytatodni fog, foleg mert Nyugaton sincs nagyon maskepp. Angliaban epp most vezettek be, hogy az NHS nem allja az IVF-szamlat a korosan tulsulyos szemelyek szamara, mivel esetukben a sikeres transzplantacio eselye annyira alacsony, hogy abbol a penzbol, amit a sikertelen probalkozasokra koltenek, tobb normalis kockzatu beavatkozas finanszirozhato. Aki ezzel nincs megelegedve, felkereshet egy maganbiztositot (biztos vagyok benne, hogy jo penzert a magyar biztositok is adnak majd extrem-sport balesetbiztositast - es ezzel megvalosul stsmork kivansaga is :-)).

Egyebkent en szemelyszerint tamogatom, hogy a cigarettazok is valamilyen formaban jobban fizessenek (akar a cigire kivetetett (meg)nagyobb, kotelezoen a TB-be befolyo ado formajaban), mert egy-egy legzorendszeri rakos daganat kikezelese nem ket filler...

30

Boca, 2007. január 4. csütörtök, 14:42 (#)

Mi van azokkal a srácokkal, akiket azért visznek le barlangba, mert légúti panaszaikat kezelik vele? Remélem nekik azért fizeti a TB a kezelésüket egy esetleges baleset után.

Agent Bauer, az említett eseteket elég jól lefedik a biztosítók kifizetései és a kiszabott büntetések, legalábbis az egyik céljuk ez.

31

Author Profile Page ervin, 2007. január 4. csütörtök, 14:45 (#)

Boca, szerintem a légutasokkal nem lesz gond - persze, ha pont egy V-ös sziklázó esik rájuk, akkor azon el lehet csámcsogni egy ideig.

32

Dr. Minorka, 2007. január 4. csütörtök, 15:08 (#)

re: (29)
Be is vezették, vagy csak a nyáron megfogalmazott ajánlásokról van szó? AZ viszont igaz, hogy mindenütt nagy a nyomás, hogy az emberekre hárítsák a költségek egyre nagyobb részét, a legkülönfélébb indokok alapján.

33

dolphin, 2007. január 4. csütörtök, 15:19 (#)

Én úgy tudom, hogy az ajánlás megfogalmazása óta be is vezették:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/5296202.stm

34

szilvus, 2007. január 4. csütörtök, 15:37 (#)

#27, Lipilee, igazad van.

#29, dolphin, ma a hegyamszo levlistan felvetette vki h mi lenne ha az egyesulet megkeresne pl. a multkori himalaja expedeicio biztositojat, es kerne toluk ajanlatot, ugyh gondolom valoszinuleg ilyenek lesznek. es akkor az eves klub tagsagi dijban benne lesz a biztositas is.... vegulis az OEAV is ilyen.

amugy egy ujabb otletes megoldast hallottam vkitol: mivel az OEAV biztositas minden olyan koltseget megterit ami nem az anyaorszagban er, ezert baleset eseten meg kell akadalyozni h hazaszallitsanak =))))))

35

dolphin, 2007. január 4. csütörtök, 16:05 (#)

szilvus,
valszleg valami ilyesmi marad a jarhato ut. Regebben amikor rendszeresen merultem, akkor volt kulon biztositasom is ra (a DAN-től), ami sok mas hasznos dolgot is fedezett egyben. Ennyit megert - bar persze azt hozza kell tennem, hogy a biztositasi kaoszrol hirhedt Amerikaban volt mindez ;-).

36

Agent Bauer, 2007. január 4. csütörtök, 16:58 (#)

Boca:
de az továbbra sem a tb-be folyik be.

Amúgy elővehetnénk a kedvenc vesszőparipámat, a sisak nélkül bringázókat :-)) de az egy másik topic, ahogy mondani szokás.

37

Ali, 2007. január 4. csütörtök, 18:37 (#)

Ez az egykezes dolog nem hagy nyugodni. Amilyen elmebeli képességekre lehet munkájuk eredményeiből következtetni, könnyen lehet, hogy a jégkoronggal keverték... :)

38

Dr. Minorka, 2007. január 4. csütörtök, 19:11 (#)

El lehet gondolkozni ezen a logikán. Meg kellene állapítani a tökéletes biztosított ideális típusát (soha semmi baja nincs, életvitele olyan, hogy soha semmi nem fenyegeti, és kórházi kezelés nélkül dobja fel a talpát). Mindenki másnak plusz fizetnie kellene, aki irodai munkát végez annak azért, az építőmunkás meg azért mert veszélyes a munkája. Természetesen a plusz fizetés módja biztosítás lenne, gondolom nem lennének hálátlanok a nehéz sorsú biztosítók annak, aki kis kenyeret juttat nekik.

39

a_petri, 2007. január 5. péntek, 09:01 (#)

#37: nos, szerintem is hüJék, de angolul ezt tényleg így hívják:

http://en.wikipedia.org/wiki/Single-handed_sailing

(És egy kis TWIO: állítólag ebből származik a "singlehandedly" - azaz "teljesen egyedül, segítség nélkül" - kifejezés is.

Egy komplikáltabb magyarázkodás szerint pedig azért hívják a hajók legénységi állományú tagjait "hand"-nek - ld. még "Mindenki a fedélzetre!" = "All hands up!" -, mert a vitorláshajók idejében az árbocokon mászkáló matrózok csak egyik kezükkel végeztek tényleges munkát: a másikkal ugyanis kapaszkodtak, hogy le ne essenek ;)

40

Author Profile Page ervin, 2007. január 5. péntek, 09:55 (#)

a_petri, köszi! Ali máris visszavehet a remek színvonalú államigazgatásunk méltánytalan fikázásából(37) :D

41

Ali, 2007. január 5. péntek, 10:14 (#)

Majd ha lesz rá okom. :)

42

Dr. Minorka, 2007. január 5. péntek, 10:38 (#)

Most két eset van:
Vagy arra gondoltak, hogy a Balatonon ezentúl aki egyedül megy ki vitorázni, az előtte biztosítsa magát külön.
Vagy tekintettel a Fa Nándorok és Méder Áronok felette nagy számára uraink jónak látták ezt a kérdést külön elrendezni. Ez a törekvésük feltétlen dicséretet érdemel, remélem, hogy energiáikból az olyan kisebb jelentőségű, csak néhány embert érintő ügyekre is fogja futni valamikor, hogy pl. az idős betegeknek legyen felfekvés elleni matrac a kórházakban.
Gyanúm szerint itt egy biznisz díl nyilvános lecsapódását olvashattuk. Ti teremttek nekünk egy piacot, mi ezért téged és pártodat illő jutalomban részesítünk.

43

Geri, 2007. január 5. péntek, 15:50 (#)

Ha jól emlékszem ezt a rendeletet, az olimpiai válogatott tb. finanszírozásásnak megszüntetésével együtt jelentették be. Ami valljuk be nagyobb horderejü probléma. Mellétették ezt az extrém sportolókat se támogatjuk baromságot, hogy mindenki azt higgye mennyire igazságos a rendszer.

44

Dr. Minorka, 2007. január 6. szombat, 13:54 (#)

Államtitkárnő akcióban:
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=390751&rvt=114

45

NZ, 2007. január 8. hétfő, 15:45 (#)

Ez csak egy link a témáról: http://whitewater.hu/magyartb.html

46

szilvus, 2007. február 20. kedd, 16:26 (#)

Update:

Ma kaptam egy levelet a MAHOE listán, amiben az állt, hogy egy másik hegymászóklub (Excelsior) elnöke arra kéri az Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnökét h lépjen valamit az ügyben. Az Excelsiorosok jogi szempontból is megvizsgálták a dolgot, és két dologra tértek ki: az egyik az h a Nemzeti Sporthivatal most kezdeményezi az extrém sportok szövetségeinek összefogását a jogszabály módositására, a másik pedig h ha ez mégsem vezetne sikerre, akkor az Alkotmánybirósághoz kellene benyújtani vmi utólagos normakontrollra vonatkozó beadványt.

Szerintük amúgy a jogszabály (1) sérti az egészséghez, szociális biztonsághoz való jogot, (2) a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, (3) sérti a jogbiztonság követelményét, mert a jogszabály igy értelmezhetetlen.

Ennyi.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork