Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Elections - 1

sic cikke a Blog rovatból, 2007. január 10. szerda, 11:06 | 25 hozzászólás

A cim attol van franciàul mert igy is értheto és arrol fogok beszélni. Nem àll szàndékomban a kispad értelmes vilàgàt mindenféle szedett vedett jobb, bal, neo és konzervativ, extrém és egyéb helyezésekkel agitàlni, bàr az emberi hulyeség valoszinu univerzàlis, attol még a megjelenési formàja némi eltérést mutat. Az esetleges konkrét kulonbségekre a szereplok bemutatàsànàl térek majd ki. Itt inkàbb hàttér informàciokat szeretnék felvàzolni, mert a fent listàzott szavakat e nélkul nehezebb egy màsik orszàgra àtértelmezni.

Franciaorszàgban van egy ENA (= ecole national d'administration nevu iskola), ami arra szakosodott hogy poitikusokat, adminisztràcioban magas szintre tisztviseloket, a még valamelyest àllami tulajdonu cégek vezetoit, valamint a CAC40 fobb vàllalatainak vezetoit képezze ki. Tehàt lehet az ENA-bol kikerulokre ugy tekinteni mint egy eros lobbyra, politikai orientàcioktol fuggetlenul, a nepotizmusbol adodo osszes hàtrànnyal és akkor képben vagyunk. Esetleg egy két eltévedt SciencePo iskolàt végzett is beharcolhatja magàt e zàrt korbe, de e szféra mértékeivel nyilvànvaloan hàtrànyos helyzetu emberekrol van szo.
Lévén a szociàlis mobilitàs mint ideàl màr rég a sufniban porosodik, talàn épp a sajtoszabadsàg mellé van elpakolva. (Természetesen ENA-t végezni nem elég a boldogulàshoz, egy korosztàlyban kàbé 0,01% enarque leszàrmazott van, de az ena-ban e populàcio surusége màr 4,4%-ra szokken, és a lediplomàzottaknak ajànlott, igen keresett, nagy testuletekben betoltheto poziciok 27,7%-àt ok viszik el.) Olvastam egy multasàgos kis tanulmànyt a Conseil d'Etat tagjainak tàrsadalmi szàrmazàsàrol, mely olyas megàllapitàssal végzodott hogy csalàdi szàrmazàst tekintve most ez bizony még elitistàbb mint a 19-ik szàzad kozepén volt.

Homogén képzettséguk egyik folyomànya hogy bàr gondolhotnak màst, de nem màshogy. Ennélfogva, amennyiben politikusokrol van szo, bàrmilyen oldali is legyen, igen nehéz kidolgozni a nagykozonség szàmàra vilàgos USP-t, lévén kedvelt szótartomànyuk, mondatformàlàsuk, taglejtésük szinte teljesen azonos. Ez egy SWOT-nàl egyételműen a weakness rubrikàba esik, mivel egy toluk eltérő szonoki hàttérrel rendelkezo ember igen konnyedén és gyorsan tudja magàt differenciàlni (erről konkrét példàkat későbbiekben).

Vàlasztàsok elott az uzleti élet àltalàban kissé viszaesik, nagyobb dontéseket inkàbb utàna hoznak. A 2007 hetes vàlaztàsok érdekessége, hogy ezuttal (egyenlore?) semmi ilyesfajta vàrakozàs, lelassulàs, elodàzàs nem figyelheto meg, minden megy a maga utjàn mintha mi sem torténne majd. Ami ugye kissé aggaszto mert jelentheti azt, hogy semmi sem fog torténni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (25)

1

goldenAXE, 2007. január 10. szerda, 16:23 (#)

Mi? Vagyis inkább: hö? Számok és isemretlen betűszavak. Enélkül is megfő a pürkűt.

2

Author Profile Page ervin, 2007. január 10. szerda, 16:25 (#)

goldenAXE, nekem valami azt súgja, hogy nem te voltál a célközönség.

3

Pro, 2007. január 10. szerda, 16:37 (#)

http://gate2home.com a vendégmunkásnak is jól jöhet.

4

Author Profile Page eszpee, 2007. január 10. szerda, 17:00 (#)

Ő a saját otthoni billentyűzetkiosztásán ír ;)

5

katmandu, 2007. január 10. szerda, 18:29 (#)

#2/ervin:
Ezt a decens alázást... :)
De különben vitathatatlan igazságot fogalmazott meg gAxe, a (probably) pörkölt a fentiek híján is egész biztosan megfő :)

6

Author Profile Page stsmork, 2007. január 10. szerda, 19:20 (#)

Szolgálati közlemény: linkeket raktam a kifogásolt betűszavakra,amelyeket egyébként én sem ismertem, de ennek ellenére helyénvalónak találom őket a cikkben (pedig gyűlölöm a TLA-kat :), mégpedig azért, mert itt fontos szerepük van: rávilágítanak a szerző hátterére...

7

Dr. Minorka, 2007. január 10. szerda, 19:40 (#)

Az ENA-ra jobb lenne ez:
http://www.ena.fr/en/accueil.php
angolul, bár az álatlad megadottról is könnyen elérhető
háttérnek:
ENA
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_nationale_d'administration
SciPo
http://en.wikipedia.org/wiki/Sciences_Po

8

goldenAXE, 2007. január 11. csütörtök, 03:33 (#)

Igen, ez nem nekem szólt. Ebből a cikkből egy-két kötőszónál többet nem értettem. De most akkor ne olvassam a kispadot, mert nem vagyok tisztában a francia politikai berendezkedéssel? Ez műveletlenség? Pro(bab)li vagyok, rossz vagyok?
Amúgy OFFdate: finom lett a pürkűt.

9

sic, 2007. január 11. csütörtök, 08:05 (#)

Elnézést a betuszavak túltengéséért, környezetemben nyilvànvalonak tûnnek és ettõl nem merült fel bennem hogy túl elvont a mindennapi hasznàlattol. Remélem van màs értelmuk is mint a hàtterem :)

#2 Pro, 96 ota Azerty-t hasznàlok, karàcsonykor van a kornyezetemben Qwertz, kispad miatt idén eloszor leultem mellé, ilyesmire http://www.thekidzpage.com/freekidsgames/games/memory/pumpkinpatch.html hasonlított szàmomra egy betût megtalàlni rajta.
Beàllitottam a szövegszerkesztõt magyar betûkömbinàciokra, kétszer összeesett (bàr csak egyszer kellett újra kezdeném) és néhànyszor àtértelmezte a sajàt normàlis azerty-met mindenféle màsra, az ékezet ügyet ezen a ponton adtam fel.

#8 goldenAXE, Kispad olvasàsnak nem hiszem hogy vannak elõféltételeí, a cikket pont azért írtam hogy elolvasàsa utàn legyen valami ötleted arról mibõl lesz a francia politikus. Ami pedig nem érthetõ de érdekel, arra nyugodtan kérdezz rà.

10

gargoyle, 2007. január 11. csütörtök, 10:36 (#)

engem az erdekel hogy ertem en hogy mi kutyank kolke, de nem uvolt ebbol a politikai "szelekcio"bol, hogy kisse hatterbe van szoritva a verseny? osztan csodalkoznak ha 200 evvel kesobb a hires francia diplomacia egy halom teljesen atlagos fickobol all (jo esetben) akiket egy atlag alatti egyetemen kepeznek (mert minek is fejlodjon az intezmeny, ha nincs versenytars)

11

Dr. Minorka, 2007. január 11. csütörtök, 10:38 (#)

Háááááá, átlag alatti egyetem??????
très ridicule...

12

gargoyle, 2007. január 11. csütörtök, 10:43 (#)

nyilvan most meg rettentoen zsenialis es jo, de tedd a szivedre a kezed. 0 versenytars es automatikus elonyt elvezes eseten meddig lesz ez igy? mit tapasztalsz a monopolhelyzetu cegeknel intezmenyeknel szemelyesen?

en jartam mar tanulmanyi osztalyon fizetos kisebb iskolnala es nagy allami osi es meltosagteljes egyetemnel is. nem igazan volt hasonlosag :P tanaroknal ugyanez.

13

Zs, 2007. január 11. csütörtök, 11:04 (#)

#12 és melyik egyetem volt jobb?

14

Dr. Minorka, 2007. január 11. csütörtök, 11:05 (#)

Háááááá. Szóval teoretice dedukáljuk a valóságot? Ismersz te egy országon belül versengő államigazgatást? Az egyik országbaN mégis kiválóan dolgoznak, a másikban meg nem.
"en jartam mar tanulmanyi osztalyon fizetos kisebb iskolnala es nagy allami osi es meltosagteljes egyetemnel is. nem igazan volt hasonlosag" És????? Statisztikailag ennek mi a relevanciája? Bizony, bizony, a dán, svéd, finn állami egyetemek szörnyűek.... Hasonlítsd össze a versengő amerikai egészségügyet a verseny nélküli dán, svéd, finn állami egészségügyel....

15

gargoyle, 2007. január 11. csütörtök, 11:31 (#)

nem tudom, en tovabbra is jobban hiszek a kikenyszeritett minosegben mint abban hogy mindenki a szivere teszi a kezet es majd jokisfiu lesz. (az egyetemi peldamban -ahol egyebkent mivel nem igazan voltam szorgalmatos a diakkozosseg miatt az allami tetszett jobban- nem az allami finanszirozas hanem a verseny volt a lenyeg, nem tudom a skandinav oktatasi rendszerben mennyire vannak bebetonozva az intezmenyek/helyek sot igazabol azt sem tudom mennyivel jobbak mint az eszak amerikai egyetemek, ahonnan tudomason szerint a vilag kutatoinak meg mindig igen nagy szazaleka kerul ki. az egeszsegugy meg kisse tavoli pelda ide de megvitathatjuk mashol :)

amugy az utobbi evekben oszinten szolva nem igazan arrol olvastam hogy a francia politikusok annyira rettentoen jol csinalnak amit, sot. meg a fiatal szuperudvoskekrol is gyorsan kiderul hogy nem is annyira ujszeruek, cserebe 30 evesen mar tudjak hogy potolhatatlanok. ugy is viselkednek :P de errol gondolom sic joval tajekozottabb esszet tud irni ha akar, szoval nem kontarkodom tobbet :D

16

Dr. Minorka, 2007. január 11. csütörtök, 12:18 (#)

A kikényszerítésnek sok fajtája lehetséges, ezeknek csak egyike a verseny (különösen a piaci). Mindegyiknek megvan a maga optimális alkalmazási területe. (Nem mintha nem született volna elképzelés Angliában a légvédelem megszervezésére vállalkozói alapon...).
Nem azt mondtam egyébként, hogy a fizetős rosszul működik, hanem azt hogy a nem-fizetős jól. Kevés olyan ország van, ahol azt olvashattad, hogy a politikusok jól dolgoznak.

17

gargoyle, 2007. január 11. csütörtök, 12:23 (#)

mindenhol akadnak problemak, de franciaorszagrol mashol is azt olvastam hogy az altalanos hatalmi gondok (korrupcio, mindenhez ertunk effekt stb) mellett az is gond, hogy letakart fejjel megkulonboztetni se lehet oket, akar sorshuzassal is eldonthetnek ki milyen partba megy. azert en naiv modon meg mindig elvarom hogy egy politikus kepviseljen elveket is :)

mashol is gond a politikai elit osszefonodasa, es ha ezt mar 18 evesen (sot akar korabban) elkezdik automatikussa tenni, az biztos nem fogja megakadalyozni. nalunk is sok szo esik arrol ki kinek a kollegiumi ez aza, meg cegtarsa es hasonlok, kepzeld el ha a teljes politikai osztaly a masik evfolyam/osztaly de legalabbis iskolatarsa lenne (: meg en is vilagosszeeskuvest vizionalnek, es alapja is lenne (:

18

Dr. Minorka, 2007. január 11. csütörtök, 12:35 (#)

Ami Franciaországban az ENA, az az USA-ban az Ivy League, Angliában Oxbridge. Az elit hajéamos újratermelni magát.

Ha én jól olvasom, akkor a francia rendszer kritikusainak részben azt sérelmezik (a kasztjelleg mellett), hogy az ENA végzett hallgatói (vagy egy részük) automatikusan a francia államigazgatásban helyezkedhetnek el, + onnan hamar a gazdasági élet vezető posztjaira kerülnek.

19

pblue, 2007. január 12. péntek, 14:23 (#)

teljesen off de versenyalapú egészségügy versus nem ilyen egészségügy témában igen szemléletes a barbárok a kapuknál c. kanadai film, ami sajátos humorral élcelődik a kanadai állami korházakon, az amerikai egészségügy fényében...

20

sic, 2007. január 12. péntek, 15:21 (#)

#18 Dr Minorka, a rendszer kritikusai nem azt sérelmezik hova jutnak, hanem buntetlenséguket, oszetartàsukat, az àltaluk létrehozott zàrt kasztot, még a kozuluk valok is képesek errol konyvet irni.
Az egyik miniszterelnok elszolàsa volt: "Nem vagyok enarque, én azt mondom amit gondolok."
Az àltalam emlitett szonoki és kifejezési jellemzok kezdenek nyomni a latban, a tipikusan énarque Ségolène is megmondos, kerek perec stilusu nyelvezetet kezd hasznàlni, ami ugye nem sminkeli el az esetleges ugyetlenségeket. Ebbol a legutolso, hogy azért van mit tanulnunk igazsàgszolgàltatàs szempontjàbol Kinàtol, mert példàul ok sokkal gyorsabbak.
Valahogy sok vàlasztonak az itteni lassu fajta jobb lesz inkàbb.

21

Dr. Minorka, 2007. január 12. péntek, 15:32 (#)

Nem a "Barbárok a kapunál" volt a címe, hanem a "Barbárok inváziója".
http://www.imdb.com/title/tt0338135/
http://www.abc.net.au/tasmania/stories/s1134742.htm
(Én azonban szolid statisztikákra alapoztam mondandómat.)

22

Dr. Minorka, 2007. január 12. péntek, 15:35 (#)

re: 20-hoz
Liberté, egalité and exclusivity
http://education.guardian.co.uk/higher/worldwide/story/0,9959,1093812,00.html

23

pblue, 2007. január 12. péntek, 17:02 (#)

Dr.Minorka, itthon barbárok a kapuknál címmel futott http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=59119&i_city_id=3372&i_county_id=-1 de az eredeti cím valóban barbárok inváziója

24

sic, 2007. január 13. szombat, 13:29 (#)

#22 Hja, ez az, pont ez az! :) minek is irtam cikket, itt teljesen jol elmondjàk.
Kiegészités: Jean Pierre Chevènement irta àlnéven a kovetkezo konyvet: "L'énarchie ou les mandarins de la société bourgeoise" = ENA-rchia, avagy a kozéposztàly tàrsadalmànak mandarinjai, gondolom a cikk erre céloz az àtvett szohasznàlattal.

Az àltalam idézett miniszter pont Raffarin volt, aki a cikk iràsakor miniszterelnok volt. Ugyan ebben az évben, (a francia wiki emliti) a 2002-2004 es évfolyam 134 diàkjàbol 132 alàirt egy tanulmànyt mely az ikola fobb hiànyait és a reform surgosségét taglalta, mig a "ministre de la fonction publique" (= àllami alkalmazottak minisztere?) fulébe nem jutott és szankcioval megfenyegette az egész bandàt.

Azota Raffarin lejàrt, Chevènement Sego-t tàmogat, meg ugy àltalàban, az ENA vàltozatatlanul mukodik. Talàn ez is mentalitàs dolog, nem szeretik a vàltoztatàsokat, tobb mint 200 éve inkàbb forradalmit ujitanak.

25

sic, 2007. január 13. szombat, 13:37 (#)

Ujraolvasva a #18-at talàn updatelenm kéne magam; pontositok: a fontos poziciok 27,7% -àt betoltok nem csak hogy ena végzettséguek hanem a szuleik is azok. A szimpla ena végzettséguek elhelyezkedésérol nincs megbizhato adatom.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork