Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hé, te! Akarsz nekem àrtani?

sic cikke a Blog rovatból, 2007. január 25. csütörtök, 22:07 | 15 hozzászólás

Mint sokak US hatàr àthàgàsa elott, én is jol szorakoztam ezt olvasvàn. Eloszor csak ide akartam szkennelni, mulassatok ti is. Amit persze meg is teszek:

(Gna! Tennék, de a scan, nyomtato, miegyéb nem reagàl, fényképpel kell beérni, elnézést.)
Question_US_Kispad.jpg

Hozzàfuzendom:
Manapsàg konnyedén utàlja oket mindenki, én kifejezetten szeretem ezt a népet. Izé, pontositok, SF kivételével inkàbb az orszàg északi feléért lelkesedek, a dél, ahogy sok északi mondja, "igen csak erényoves, semmi pénzért nem élnék ott". Gusztus szerint, van akinek "dél" màr Kentucky-nàl kezdodik.

Van ami a jo oreg europa àllampolgàrànak gyermetegnek tunik, anélkul hogy felmerulne bennunk hogy talàn mi blazirtkodjuk el vagy tanusitunk dermesztoen tulzott, szenteskedo tiszteletet, vagy még rosszabb, agresszivitàst.

Részemrol ennyi volt a poénhoz jàro kiegészités.
Volt ez a cikk ennél hosszabb is, de flame-tol tartva cenzuràztam magam, legyetek ti is olyan kedvesek hogy nem beszéltek az .....rol. Még bokrot se mondjatok.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

katmandu, 2007. január 26. péntek, 08:21 (#)

Ezt a kérdőívet hallomásból már ismerem, de most volt hozzá szerencsém így képen. Köszi, sic, ez igen érdekes.

Mindmáig töprengek rajta, hogy vajon azok között, akikre a fenti definíciók állnak, akad-e olyan idióta vagy önmagával meghasonlott jámbor, aki ezt "igen" válasszal deklarálja, pláne vízumkérés előtt.

Formális logika szerint nem, de hát akkor meg minek a kérdőív? Ez valami becsület-bevallós dolog lenne?

Ha viszont kőkeményen utána tudnak nézni, hogy az aktuális illetőre ezek a kérdések hogyan állnak, akkor pláne minek a kérdőív (azon túlmenően, hogy egy csomó embernek kenyeret ad, a papírgyáraktól az adminisztrációig)?
:)

álnaiv ps.:
Furcsa. Miért nem szabad kimondani azt, hogy "bokor"? Unpíszí lett? :)

2

katmandu, 2007. január 26. péntek, 08:33 (#)

A C. pont különösen tanulságos, így 2007-ben: a nácis időintervallum felső határán frissen született (és náci csecsemőként világot felforgató) emberek is már hatvan felett járnak...
De persze nem kizárt, hogy annak idején huszonéves náci tömeggyilkosnak pont manapság, 80-egynéhány évesen szottyan kedve besurranni az USÁba, ráadásul az ilyenek azóta valószínűleg terrorista zsoldba léptek, illetve busásan megfizetett szabotázsakciókkal tartották fenn magukat.

Éberség.

Egyébként az elnagyolt, összevont, és ostoba kérdések mellé érdekes lenne tudni, hogy ki által minősített tevékenységről van szó.

Például a berlini fal felhúzása és a belnémet határ beszigorodása után nyugatnémetek százai vettek részt aktívan a keletnémetek menekítésében, ide értve a határvédelmi műtárgyak (fal, drótkerítések stb.) tevékeny megrongálását, sőt a tűzharcot.

Ezeket a nyugatnémeteket a keletnémet hatóságok terroristának és szabotőrnek bélyegezték, és így is tartották nyilván, akárcsak a keletnémet belső ellenállás tagjait (akik pl. dolgoztak az amerikai katonai hírszerzésnek is). Keletnémet fogalmak szerint kémkedtek.

Ezek az emberek tehát azóta se tehetik be a lábukat az USÁba...

A legbárgyúbb kitétel ebben a blokkban az "are ypu now involved in espionage" rész.
Ja, a kémek ilyenkor beírják, hogy hát igen, bizony.
:)


3

a_petri, 2007. január 26. péntek, 09:48 (#)

Nekem speciel nem is a kérdések a legmegdöbbentőbbek, hanem az utolsó félmondat alul:

"...mert esetleg nem fogják Önt beengedni az Egyesült Államokba."

ESETLEG?!?!? Azok után, hogy igennel válaszolt?!?!?

(Innentől szabadon jöhetnek mindenféle összeesküvés-elméletek.)

4

Dr. Minorka, 2007. január 26. péntek, 10:06 (#)

Lehetséges spekulatív magyarázatok:
* a hivatali észjárás ostobasága
* jogi formalitás (ha mondjuk kiderül, már az országban dolgozva, hogy kábítószeres vagy, akkor arra hivatkozva, hogy itt hazudtál, könnyebben kiutasíthatnak)

5

gargoyle, 2007. január 26. péntek, 10:50 (#)

nalunk meg az anyja nevet kerik el minden szallodaportanal is. hatha nincs.

6

Pocakos, 2007. január 26. péntek, 12:17 (#)

Minorka doki kettes pontjában az igazság.

7

katmandu, 2007. január 26. péntek, 12:58 (#)

Azért értelmetlen még jogilag is, mert ha a kérdőíven bevallod [hogy drogos vagy], akkor be se jutsz (különben nem lenne értelme a kérdőívnek, ha ráírod, hogy igen, és mégis beengednek).

Tehát drogos külföldiként mindenképp kirúgnak, hiszen ilyeneknek nem lehet ott helye, a kérdőív is ezt támasztja alá.

Tehát ha drogozáson kapnak kintléted alatt, akkor mindenképp repülsz kifelé, teljesen függetlenül bármiféle kérdőívtől.

Tehát a kérdőív felesleges.

QED. :)

8

Dr. Minorka, 2007. január 26. péntek, 13:16 (#)

Az érv az volt, hogy a kiutasítási jogi procedúrát egyszerűsítheti le ez a kérdőív. Nem olyan egyszerű valakit kiuatasítani, legalábbis jogállamban nem. Számtalan időhúzó jogi bűvészkedés lehet, stb., az egész procedúra pénzbe és időbe kerül.
Egyébként egyáltalán nem az jelenti a kérdőív, hogy igen válasz esetén kötelezőleg nem engednek be! Ezek szerint AIDS-es ember nem utazhatna be az USA-ba.

9

kfgyk, 2007. január 26. péntek, 13:17 (#)

gargoyle (5) -> azt azert kerik mert ez az adat a teged azonosito kodhalmaz resze. magyarorszagon ugy tudom 6 ilyen azonosit egy embert (nev, cim, szuletesi ido, hely, anyja neve, nem), ennek ellenere egy nyilvantartasban dolgozott ismeros szerint a kozelmultban 6 (3 par) ember volt Magyarorszagon akik eseteben ez kevesnek bizonyult.
mellek a vagany, de ok valoszinuleg amerikai vizumot is nehezen kapnak, szerencse, hogy kozel a mentesseg.

10

edhellon, 2007. január 26. péntek, 14:14 (#)

Teljesen hulyesegnek tunik a dolog, megis, amikor tavalyelott vizumert folyamodtam ez azon keves reszek koze tartozott (az egyebkent terjedelmes) vizumkero lapon amit tuzetesen megneztek, es be is karikaztak, hogy igen, en itt bizony minden kerdesre nemmel feleltem, es csak azutan mondtak hogy okes, mehetek a masik sorba a voltakeppeni konzuli alkalmazottal csevegni...

Egyebkent az F) pontra siman lehet igennel felelni, ha egyszer regebben mar elutasitottak a vizumkerelmedet (azert ez nem olyan valoszerutlen szituacio), nem?

11

Psyche, 2007. január 28. vasárnap, 13:22 (#)

Kb. 1 éve töltöttem ki majdnem ugyanezt, és a sic által betűzött változatból hiányoltam a war on terror kihangsúlyozását. Nálam még ez szerepelt a hármas pont alatt:

"Do you seek to enter the United States to engage in export control violations, subversive or terrorist activities, or any other unlawful purpose? Are you a member or representative of a terrorist organization as currently designated by the U.S. Secretary of State? Have you ever participated in persecutions directed by the Nazi government of Germany; or have you ever participated in genocide?"

Azt hittem elsőre, hogy azóta változott a politikai légkör, de lecsekkoltam a friss űrlapot, és semmi változás. https://evisaforms.state.gov/ds156.asp
Lehet, hogy Magyarországról nagyobb eséllyel várják egy "representative of a terrorist organization" látogatását?

12

sic, 2007. január 31. szerda, 23:04 (#)

#11 Psyche ugy tunik a tied nem ugyan az, nekem ezt az urlapot adtàk:
http://www.immihelp.com/visas/i-94w.html

Valami egyezmény alapjàn bizonyos utlevél tipussal rendelkezok 90 napnàl rovidebb ideig vizum mentesen kozlekedhetnek. Semmi terrorizmus elvàràs nincs a megkulonboztetés mogott, hanem az hogy mennyire nyilvànitjàk az okmànyokat megbizhatonak, akinek 2005 oktober 26 utàni a francia utlevele, az vizumozik :)

13

a_petri, 2007. február 1. csütörtök, 09:47 (#)

#12: sic, jól értem, hogy a 2005. okt. 26-a *előtti* (azaz régebbi) okmányokat tartják az amerikai hatóságok megbízhatóbbnak? Mi történt akkor Franciaországban?

14

sic, 2007. február 1. csütörtök, 21:28 (#)

#13 a_petri, teljesen jol érted, ha jol olvasom itt: http://www.amb-usa.fr/textes/092605.htm akkor arrol van szo hogy e dàtumtol kezdve a Kongresszus ugy dontott hogy biometrikus adatok kell legyenek az utlevélben. Tehàt nem Franciaorszàgban tortént.
Nem tudom hogy valoban vàltoztattak e akkor az itt kiadott dokumentumokon vagy csak a torvény tiszteletben tartàsa miatt kell a vizum.

15

a_petri, 2007. február 2. péntek, 09:58 (#)

#14: köszi, így már érthető - tehát annak kell plusz köröket futni, akinek a fenti időpont utáni kiadású az útlevele ÉS nincs benne biometrikus adatchip.

(Az én első tippem az volt, hogy a franciák akkor tértek át a jó kis papíralapú 'hagyományos' útlevélről valami gagyiplasztik könyvklubtagsági kártyára...)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork