Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Bayrou

sic cikke a Blog rovatból, 2007. február 28. szerda, 23:50 | 3 hozzászólás

Ugy tunik a 2007-es vàlasztàsokban o a harmadik ember.

bayrou.jpg Szerény csalàdbol szàrmazik, és a Bordeaux-i egyetemen antik irodalombol egyetemi tanàr szinten végez. Igen fiatal mikor apja munkabalesetben elhalàlozik és tanàri munkàja mellett segit anyjànak a csalàdi mezogazdasàgi vàllalkozàs szinten tartàsàban. Késobb mint versenylo tenyészto ér el sikereket, ami szerintem, egy ugyvédhez képest példàul, teljesen màs hozzààllàst ad az idohoz és az esetlegességhez, az élet véletlenein vagy osszegyult rizikofaktorain alapulo balesetekez, vagy ellentétén, a sikeren és megérdemeltégén is sokat relativizàl.

Hatgyermekes csalàdapa, és ami màig felmerul nàla, az az elozo vàlasztàsokbol egy pofon. A lokdosodo tomegben egy kolyoknek ugy tunt hogy a korulmények pont megfeleloek a kizsebelésére, és Bayrou az osszegyult kameràk elott, reflexszeruen lekevert egy nem tul eros pofont a fiunak.

Beszéde nagyon ritkàn kissé lelassul, és nem kavicsot rejtett nyelve alà hanem versek hangos olvasàsàval jutott urrà dadogàsàn. Még mesze nem volt jelolt semmire, mikor Mitterrand azt mondta rola "nagyon komolyan kell venni egy olyan embert aki legyozi dadogàsàt annak érdekében hogy a torténelemhez beszéljen".

Kezdeti feszultségének, illetve udvariassàgànak az ujsàgirokkal màr nyoma sincs. Amugy is kedvelem azokat akik egy kérdésben levo implicit àllitàst ahelyett hogy belesétàlnànak visszakézbol lekezelik. Erre tobb mod van, tapintatosan, kedvesen egy ujrafogalmazàssal visszaveszi az ember a fonalvezetést, vagy kissé helyreutasitoan, "ne probàlkozz ilyennel" mutatja ki azonnal a gyakran szàndékos fogalomkeveredést. Bayrounak egy szép napon elege lett az emlitett Bouygues zsoldjàban àllo ujsàgirokbol, ennek hangot adott, kissé kevésbé volt jelen a fo médiàkban, àm azota a nekiszegezett tendenciozus kérdéseket felboncolja, pontosan, szikràzo logikàval és csalo formulàk nélkul meg- és nem mellé-vàlaszolja.

Rendszeresen jelennek meg cikkek arrol hogy a kozvéleménykutatàsok mennyire ellentmondoak, tovàbbà hogy milyen mértékben zavarjàk meg a vàlasztàsokat. (Személy szerint érdekelne az a paralel vilàg ahol a zavartalan vàlasztàsok folynak és amihez képest ezt csomo pénzért kijelentik.) Allandoan vàltozik az egész, egyszeruen azért mert a hagyomànyos értelemben vett jobb és bal oldal valoszinuleg màr nem létezik.
Az orszàg legnagyobb pàrtjai osszesitve nem teszik ki a vàlasztok otven szàzalékàt, illetve a hagyomànyos pàrthozkotottég egy mult fogalom; mi sem illusztràlja jobban mikor kiadtàk a népnek ukàzba hogy szavazzon igennel az Europai konstituciora és ez nem jott ossze.
Tehàt uj szegmentàciora van szukség, és ennek Bayrou teljesen megfelel, a kormànyt ugyanugy jobb mint baloldali politikusokbol àll szàndékàban osszeàllitani, bàr ez utobbiak a maguk részérol hevesen tiltakoznak, valahogy nehéz komolyan venni.

Programja, mint o maga is centràlis, az àllam kiadàsainak fékezése ugyanugy ahogy az àllam adossàg csokkentése fontos szerepet kap. A jelenlegi jobboldal aprobb zuhanàsokkal vitte lejjebb a munkanélkuliéget, ehhez elég volt nem munkanélkulinek nyilvànitani aki félàllàsban tengodik, a szàmolàsi alapokon vàltoztatni stb. Bayrou szerint pedig a munkaado szàmàra elonyos 4/5-od àllàsoknak ideje véget vetni,
Elege van az eszement vàlasztàsi igéretek miatt elfecsérelt osszegekbol is. Egy szerényebb de igazsàgossabb àllamrol szol minden vàlasztàsi "igérete" ami esetében csak cselekvést jelenthet.
Elonye az is hogy semmilyen sàrba visszahuzo elkotelezettsége nincs, pepecs modon vigyàz hogy hatalom felé vezeto utjàn semmi becsulet megkérdojelezo elkotelezettsége ne legyen.
Januàrban 5 pontra kreditàltàk, onnan jutott fel 17%-ra, és minden egyes vita, vélemény nyilvànitàs utàn ez emelkedik. Ha màrcius kozepén àtesik a 20%-on talàn még elnok is lehet belole. Ez esetben sztàrmentes, ismeretlen szakértokbol àllo kormànyt fog alapitani.

Izé, nem àllitottam hogy elfogulatlan leszek, legfeljebb csak probàltam.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

gargoyle, 2007. március 1. csütörtök, 13:35 (#)

eddig kivulallo kibickent sego hivo voltam de most elfogulatlan elemzeseddel felnyitottad a szemem :D

kar hogy a magyar sajtoban a fenti ur neve pl 99%osan elsikkad (legalabbis en meg keretes elemzest sem olvastam rola, nem hogy reszletes jellemzest)

2

sic, 2007. március 1. csütörtök, 23:26 (#)

Damned, lemaradt egy mondat jo része, ugy làtszik a "save" gomb mellé klikkeltem. Tehàt az utolso bekezdés kozepe tàjàn ez van:

"Bayrou szerint pedig a munkaado szàmàra elonyos 4/5-od àllàsoknak ideje véget vetni, és ellenzi hogy az eddigi modon nagy cégek kihasznàljàk az àllam àltal kinàlt elonyoket részleges àllàsoknàl. Kis cégeknél viszont, az elso két alkalmazott fizetését csak 10%-os, nyugdij hozzàjàrulàssal àll szàndékàban terhelni, és àltalàban a KKV sot KV (kozép nélkul) http://www.sba.gov/regulations/sbaact/sbaact.html tàmogatoja."

Ugye, ugye? Gargoyle, orulok végre tàrgyilagosan tekintesz ràjuk, metaforikàzva: ez volt a szàraz tények lolàba.
Talàn azért nem emlitik, mert az elozo vàlasztàsoknàl csak o és esetleg kedves felesége hitt abban hogy elnok lesz. Most o, és tàg értelemben vett kornyezete is hisz benne.
Es persze Balladur példàja neki bàtorito, Segonak ijeszto, hiszen ha az 1995-os vàlasztàsok két honappal koràbban vannak akkor Balladur nyeri meg, tehàt még bàrmit lehet remélni.

3

sic, 2007. március 7. szerda, 19:45 (#)

Update: Tegnaptol Monsieur 20% nak hivja néhàny riporter, esetleg mégiscsak elnok lesz.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork