Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Gyereknév-statisztikák

eszpee cikke a Blog rovatból, 2007. február 11. vasárnap, 10:42 | 7 hozzászólás

Irene elmentA címoldali üzenő füzetünkbe kaptuk a tippet a Baby Name Wizardról, ami nevével ellentétben nem egy kérdésfeltevős folyamat végén javasol gyereknevet, hanem az elmúlt közel másfél évszázad amerikai névadási statisztikáit teszi elérhetővé egy látványos felületen. Érdekes, hogy egyre kevesebb több névből választanak, illetve bizonyos nevek tündöklése és bukása is jól követhető.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

nevem nincs, 2007. február 11. vasárnap, 13:29 (#)

hello,

ritkan szolok hozza, de akkor biztos, h belekotok. draga eszpee, h az utolso mondatod erosen jerevani radiosra sikerult, a kovetkeztetesed meg hulyeseg.

nem kevesebb, hanem eppen ellenkezoleg, tobb nevbol valasztanak.

ha szukited a grafikont, akkor kiirja, h a fuggoleges tengelyen name/million babies van, es abban szerintem megallapodhatunk, h az egy millio gyereknek meg pont egymillio neve van. mivel azt szamolja meg, h melyik nevbol hany jatszott be, es a savok vastagsaga pontosan a nevek szamossaganak felel meg, igy a tetejenek egyenesnek kell lenni. ha a szines resz teteje gorbe, akkor nem szerepel benne az osszes nev.

imho ebbol ket dologra lehet kovetkeztetni.

1) van a neveknek egy vizsgalt alaphalmaza.

2) a legygyakrabban elofordulo n. darab nevre vonatkozik az osszesites.

az elso esetben az ebbol valo valasztas az '50-'60-as evekben tetozott, amikor a nevadok durvan 90%-a ebbol a halmazbol valasztott. azota az ebbol valo valasztas folyamatosan csokken, es 2005-re 75-76% kornyekere esett vissza. azaz mig 50 eve a gyerekeknek nagyjabol kevesebb 10%-a, addig 2005-re mar kozel 25% nem ebbol a halmazbol kap nevet.

a masodik esetben a legygyakrabban hasznalt n. darab nev az '50-'60-as evekben lefedte a nevvalasztasok tobb, mint 90%-at, 2005-ben mar csak 75-76%-at fedi.

barmelyiket is valasztottak a grafikon keszitoi, en csak arra tudok kovetkeztetni, h a valasztott nevek szama bovult.

a nevek bovulese itthon is megfigyelheto tendencia, egyre tobb, regen sohasem hallott nevvel talalkozni, es egyre tobb kerelmet nyujtanak be, illetve hagy jova a nyelveszeti intezet, vagy hogyan is hivjak az illetekes hivatalt. de vehetjuk ennek az egyszeru nepi megfigyeleset is, 30-40 evvel ezelott a naptarban egy napon altalaban egy nev allt, addig ma tobbnyire 2, nem egyszer 3.

egyebkent van benne egy csomo erdekes, illetve szorakoztato dolog, pl. az emma 1880-ban 9k koruli valasztassal csak a 9. leggyakoribb nev volt, ma 5500 valasztassal a masodik helyen all. vagy nezd meg a joel-t, amit nepszerusegenk a novekedesekor kezdtek noiesiteni, es egyutt novekszik ill. csokken a ketto, illetve erdekeses alakul a joellen/joelle alakja.

2

Author Profile Page eszpee, 2007. február 11. vasárnap, 13:44 (#)

nevem nincs, ehhez nincs mit hozzátenni, valóban. köszönöm a javítást.

3

Penálen, 2007. február 12. hétfő, 13:49 (#)

Nagyon érdekes grafikon, köszi, eszpee!

Jól el lehet vele szórakozni akkor is, ha az embernek nincs vele konkrét tudományos/kutatási célja. Én pölö elég döbbenten tapasztaltam a George név folyamatos csökkenését, mára a grafikon szerint gyakorlatilag eltűnt az adandó nevek közül.

Ami még nagyon tetszett: a William névre kerestem volna rá, de véletlenül elütöttem, és Willian-t írtam be, és hohó, talált ilyet is - sőt! A grafikon szerint a 19. század végére eltűnt a név, viszont az 1910-es években valahogy újra felbukkant, és az 1930-as évek elejéig egyre "népszerűbb" lett, kb 1930-ban állítólag 25 ember viselte e nevet minden millióból. Nemtom, hányan éltek akkoriban az USA-ban, de, ha olyan 170 millióra tesszük (lehet, hogy nagyon félretippeltem, akkor bocsi), akkor ez köbö 4000 Williant jelent...

Aztán lehanyatlott a Willianok kora :), 50-re újra eltűnt a név.

Ezt az egészet nagy valószínűséggel az égvilágon senki sem találja érdekesnbek rajtam kívül, bocsi az untatásért, én nagyon érdekesnek találom.

És most megyek vissza és tovább szemezgetek :)

4

dafke, 2007. február 12. hétfő, 14:12 (#)

kicsi, savanyú, de már nem kell beírni a google-be

http://www.nyilvantarto.hu/new/kozos/index.php?k=statisztikai_adatok_lakossagi_hu

5

Ali, 2007. február 12. hétfő, 14:20 (#)

Engem megdöbbentett, hogy az Alpha név létezik mindkét nem számára.

6

Ali, 2007. február 12. hétfő, 14:20 (#)

Engem megdöbbentett, hogy az Alpha név létezik mindkét nem számára.

7

Penálen, 2007. február 13. kedd, 10:37 (#)

Tleg érdekes. Igaz, a statisztika szerint a harmincas évek végére gyakorlatilag kihalt a név.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork