Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Írmag

ervin cikke a Blog rovatból, 2007. február 9. péntek, 09:53 | 18 hozzászólás

2008 után már jöhet bármilyen katasztrófa, a magjaink megmaradnak. Na jó, a miénk talán nem föltétlenül, de a mezőgazdasági haszonnövényeké jó eséllyel. A norvégek ugyanis a jövő hónapban megkezdik egy meglehetősen időjárásálló magbank felépítését a kies Spitzbergákon.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (18)

1

a_petri, 2007. február 9. péntek, 11:16 (#)

A zárómondat az igazi gyöngyszem:

"If you design a facility to be used in worst-case scenarios, then you cannot actually have too much dependency on human beings."

2

katmandu, 2007. február 9. péntek, 11:47 (#)

Nekem a mellékelt artistik depiksn tetszik, de nagyon: egy szelektől köszörült, jeges hegyoldalra én is tök ferde járófelületet terveznék, amit legfeljebb térdmagasságú korlát határol, de az odavezető (a megvilágításnak is teljes híjával levő) úton még az se.
Legyen csak challenge a közlekedés, a kutyafáját! :)

Különösen vicces a bejáratot és az út végi pihenőt összekötő totálisan felesleges hidacska, hiszen az út végződhetne közvetlenül a bejárati küszöbnél is. Még ha legalább fel lehetne húzni...

3

Udnamtak, 2007. február 9. péntek, 12:00 (#)

Katmandu, te már megint a legfőbb lényegére tapintottál a témának ezzel az értékes kommenttel :)

4

Ali, 2007. február 9. péntek, 12:09 (#)

Kamandu,
ez egyszerű: a korlatozott tárkapacitás miatt a hozzáférők számát is korlatozni kell. Csak a legéletképesebbek juthatnak majd hozzá a cucchoz, akik nem elég, hogy eljutnak erre a központi fekvésű szigetre, de még az út által támasztott kihívásokat is túlélik. Biztos forrásból tudom, hogy a képen a lényeg nem is látható, azaz a hegy mögötti szabadtéri, illetve az épületbe rejtett szakasz, amelynek megtervezését a történelem legembertelenebb akadálypályáinak beható tanulmányozása előzte meg. Csak miheztartás végett, maga Indiana Jones sem jutna tovább az első 13 méternél. :D

5

Dr. Minorka, 2007. február 9. péntek, 12:12 (#)

Nekem ez tetszett: "The Arctic conditions will help keep the seeds in a frozen state"
Tekintve, hogy kb. 15-20 éven belül meg fog szűnni a sarki jég...

6

katmandu, 2007. február 9. péntek, 12:21 (#)

#4/Ali:
:))
Így már értelmet nyer a hidacska is.
Ahá! A jó öreg "minden második palló nyer" trükk, meg a hidacska alatt rejtőző, félig savval telt 20 méteres kaszásverem!

Micsoda filmek lesznek ebből...
Raiders of the Lost Seeds!
Kémek a Magfészekben!
A mag túl messze van!
stb. :)

7

katmandu, 2007. február 9. péntek, 12:40 (#)

De azon elgondolkodtam, hogy nem lenne-e jobb a tényleges magok helyett csak a DNS-eket tárolni, vagy azok "leírását", és ha kell, kilklónozni ami hiányzik.

Eh, nem jó mégsem:

"A valaha-volt dús gabonaföldekre és a kombájnokra a legöregebbek is csak halványan emlékeztek gyerekkorukból. A felperzselt mezőkön évtizedek óta a régi harci gépek radioaktív vázai rozsdásodtak és az egykori városok romjai között a kutatólaboratóriumok emléke is feledésbe merült.

A helyi atomkonfliktusokba belekeveredett és kiégett országok az újjáépítésnek még a megtervezéséig se juthattak, mert a régóta jövendölt, és a valóságban sokkal borzalmasabbnak bizonyuló aszteroida becsapódások valósággal letaroltak mindent, ami még épen maradt. A csekély számú túlélők pedig megerődített közösségeikbe húzódtak a dudvás-töredezett utakon portyázó, állatisan kegyetlen autós bandák elől.

Legendák, szóbeszédek, pletykák keringtek valamiféle bunkerről, amiben állítólag mindenféle veteménymagot őriznek, valahol Norvégiában. Azokkal talán újra lehetne indítani a mezőgazdaságot, és csökkenteni az éhhalálozások számát, mondogatták sokan, miközben kézifegyvereiket olajozva, aggódóan fürkészték a néptelen országutakat.

De ugyan ki vállalkozna ilyen útra? Még ha élve el is jutna Norvégiába -- ami a bandák vérszomját és az általános húshiányt tekintve szinte esélytelen --, akkor sem biztos, hogy megtalálja a hegyekben rejtőző lerakatot. Amiről egy bizonyos Alu vagy Ali vagy ilyesféle nevű krónikás leírása alapján ráadásul azt is suttogták, hogy megtervezését a történelem legembertelenebb akadálypályáinak beható tanulmányozása előzte meg..."
:)

8

kfgyk, 2007. február 9. péntek, 12:43 (#)

#5/Dr. Minorka

A permafrost tartja majd hidegen.
A jelenlegi klimatikus viszonyok mellett a jeg segit,
de kalkulaltak a klimavaltozassal es a jeg elolvadasaval is.

9

Ali, 2007. február 9. péntek, 16:04 (#)

Katmandu,
a történet csattanója pedig az, hogy aki majd mégis eljut a magtárba, letörten veheti tudomásul, hogy a madarak már mindent felzabáltak. Apró tervezési hiba: csak repülni nem tudó emberszabásúakra volt méretezve a halálcsapda. :)

10

Dr. Minorka, 2007. február 9. péntek, 16:26 (#)

Permafrost? Ahhoz legalább 2 év kell és legalább nulla fok, folyamatosan. Ha az egész miskulancia olvad, nem lesz permafrost sem. "the entire western Siberian sub-Arctic region has begun to melt, and this "has all happened in the last three or four years".
Ez ugyan délebbre van, de azt tudjuk, hogy a sarki jég el fog olvadni, az pedig relative meleget jelent.

11

methan, 2007. február 9. péntek, 17:04 (#)

honnan tudjátok? és tulajdonképpen kik is vagytok ti?

12

Dr. Minorka, 2007. február 9. péntek, 18:07 (#)

Még ha azt is megkérdeznéd, hogy mi a szép, és mi a jó, és mi a helyes, akkor kezdene egy filozófiai program összeállni!:)
A valóság sokkal prózaibb, van amit tud az ember, van amit nem tud. Amit nem tud, azt megnézi, könyvtár/Internet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Permafrost
meg más helyeken.
A sarki jég elolvadása meg nem olyan régen volt hír:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6171053.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/1894740.stm


13

katmandu, 2007. február 9. péntek, 20:32 (#)

Ali madaras poénja tetszett, bár a MadMaxes stílushoz az is pászolna, hogy

"... a sok becsapódástól megmozgatott felszín bizony megrepegette a szuperbunker tetejét is... a repedéseken át pedig leszivárgott a sugárszennyezett savas esők mosadéka... a csep-csep-csepegő savak lassan kimarták a magokat rejtő konténereket, a keletkező gőzök és gázok pedig végzetesen megváltoztatták a magok mélyén rejlő géneket...

... az országutak poklából nagy nehezen a bunkerig elvergődő hősök erről mit sem tudtak. Összeszedték a készleteket, szétosztották egymás között, és nem kevés újabb viszontagságot legyűrve hazavitték. A népek pedig lassacskán megtisztítottak néhány ekealja szántót, elvetették a magokat, és féltő gondoskodással locsoltak, neveltek, hogy aztán arassanak...

... az aranyló kalászok és a búzaszemek látszólag ugyanolyanok voltak, mint azelőtt régen. Malomkerekek lendültek ismét forgásba, lisztfolyamokon híztak a zsákok, cipók formálódtak, sültek ropogósra és kerültek asztalokra. Még az ízük sem mutatta, hogy miféle molekulákat rejtenek az ízes falatok..."

(innentől fakultatív horror/thriller :) )

14

methan, 2007. február 9. péntek, 22:05 (#)

rendben, doktor, akkor idézek a szövegből, amit belinkeltél:
"My gut feeling is"
"may be close"
"We don't think"
"Scientists believe"
ennyit a prózáról és a tudásról.
a permafrost rétegeiből pedig folyamatos melegedést lehet kimutatni az elmúlt 15000 év alatt. ebben kb. egyetértés van azok között az emberek között, akik már a kommented elött is ismerték a könyvtárat és az internetet. legalábbis a wikipediából általad belinkelt lap szerint.

15

Dr. Minorka, 2007. február 10. szombat, 00:15 (#)

Methan!
Az általad megadott idézetek a BBC 2006. december 12-i cikkéből valók. Annak is egyetlen részével foglalkoznak: egy kutató megpróbálja megbecsülni, hogy mikor lesz a fordulópont. Egészen pontosan a "tipping point", vagyis az a pont, amikor a rendszer összetevőiben bekövetkezett egészen pici változásnak is drámai eredménye lesz. Mivel kicsit figyelmetlenül olvasol: NEM arra vonatkozott, hogy elolvad-e, vagy sem a sarki jég, hanem arra, hogy mikor fog ez a folyamat drámaian visszafordíthatatlanná válni.
"We don't think": igen, becsületes tudósok bonyolult rendszerek jövőbeni viselkedésének előrejelzésénél, vagy múltbeli viselkedésének rekonstrukciójánál, így beszélnek. Úgy gondoljuk,... az adataink, és az azokon alapuló modelljeink alapján. Ha neked ez széppróza, és nem tudományos próza, akkor tudásod a tudásról elég vékony jégen csúszkál...
"a permafrost rétegeiből pedig folyamatos melegedést lehet kimutatni az elmúlt 15000 év alatt" Nana!:))"that the present climate of Prudhoe Bay is PROBABBLY considerably warmer " Hogy is van ez?:) Valószínűleg? Legalább egy megjegyzésen belül konzekvensnek kellene lenned! Bár nem tudom, hogy annak mi relevanciája van, hogy kb. 10 ezer évvel ezelőtt végetért az utolsó jégkorszak (tudniillik más szavakkal ezt mondja). Most interglaciálisban vagyunk.
Ennek mi a relevanciája az olvadó permafrost kérdésében?
Egyetlen pici probléma van. Kicsit emelkedik a hőmérséklet. Történetesen a Spizbergákon 12 fokkal lesz magasabb az előrejelzett átlaghőmérséklet 2090-re.

16

methan, 2007. február 10. szombat, 00:53 (#)

doktor, ha az általad megadott linkek nem arról szólnak, hogy tudjuk: a sarki jég el fog olvadni (#10-es bejegyzésed), akkor miért linkelted be őket arra a kérdésemre, hogy tudjuk-e tényleg? én nem tudom, hogy elolvad. szerintem te sem, meg a tudósok sem, de ez a magánvéleményem. különösen, hogy arról még szót sem ejtettem, hogy statisztikailag mennyire megalapozott az, ha két darab, egymástól 20 év távolságban lévő pontszerű adatból próbál valaki 70-80 évre tendenciákat meghatározni és ezt te tudásnak nevezed. nem azt vitatom, hogy tudjuk-e, milyen eredmény jött ki neki (persze, hogy tudjuk), hanem azt, hogy tudjuk-e, hogy az eredmény valós gyök-e (persze, hogy nem tudjuk).

amit lenanáztál, az szintén az általad linkelt wikipédiás oldalról egy idézet (jó, elég szedett-vedett). én nem vagyok konzekvens? #14-es kommentemben a bevezető félmondaton kívül pusztán ez a saját szöveg: "ennyit a prózáról és a tudásról." úgy tűnik, nem velem vitatkozol.

sajnos azt a közlésedet, hogy 2090-ben 12 fokkal több lesz az átlaghőmérséklet, még elvileg sem tudom leellenőrizni, ezért az információértéke számomra nulla. de neked elhiszem, mert beavatottnak tűnsz.

17

Dr. Minorka, 2007. február 10. szombat, 02:13 (#)

Methan!

Első bekezdésre (most nem számítva a "tudás" terminussal űzött bűvészkedésedet): 2 darab adatról van szó? Ezt nevezem close reading-nek!

"amit lenanáztál, az szintén az általad linkelt wikipédiás oldalról egy idézet (jó, elég szedett-vedett). én nem vagyok konzekvens? #14-es kommentemben a bevezető félmondaton kívül pusztán ez a saját szöveg: "ennyit a prózáról és a tudásról." úgy tűnik, nem velem vitatkozol."
Lássuk csak mi történik:
Első lépésben az az ellenvetés, hogy itt nem tudásról van szó, hiszen olyan kifejezések vannak benne, amelyek bizonytalanságot jeleznek.Majd igazadat alátámasztandó egy olyan mondatot írsz le, amely bizonytalanságot jelez.
Mi köze van ennek ahhoz, hogy a második lépcsőben kitől idézel? A szöveg nem a tiéd, de a válogatás, nagyon is!
Továbbá megint, és ismét, az általad felhozott mondatok NEM a sarki jég elovadására vonatkoznak, hanem az ebben a folyamatban bekövetkező drámai fordulópontra.

"sajnos azt a közlésedet, hogy 2090-ben 12 fokkal több lesz az átlaghőmérséklet, még elvileg sem tudom leellenőrizni, ezért az információértéke számomra nulla." Álmatlan éjszakáim lesznek... Én a Google-t használva bukkantam rá. Ahogy a híres reklámszöveg mondta: cipőt a cipőboltból!
"mert beavatottnak tűnsz." Súlyos tévedés! Nem beavatott vagyok, hanem kétlábú tollatlan észhasználó.

18

katmandu, 2007. február 17. szombat, 10:43 (#)

Az origónak ugyan egy hétbe is beletelt, de végül ők is megírták a cikket a témában:
http://www.origo.hu/tudomany/20070215avilagvegen.html

Érdekes cikk, körkép az írmagokról, részletek a norvég koncepcióról és a permafrostról is.

Az ő ábrájukon is jól megfigyelhető a ferdére épített, gyilkos járdaplató és a hidacska alatt zöldesen derengő savas póktartály/skorpiógödör/kaszáskút/stb. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork