Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sarko - 1

sic cikke a Blog rovatból, 2007. február 2. péntek, 16:05 | 4 hozzászólás

(Zàrojelben de eloszor is, magyar eredete nem szokott felmerulni, vagy legalàbb is szemrevetésként nem. Ennek az oka messze nem piszi, és még az sem, hogy sok francia visszakézbol osszekeveri a Budapest és Bukarest szavakat. Egyszeruen a legtobb francia ha nem tud felmutatni valami pontosabb eredetet identitàs gyanànt (baszk, korzikai, occitan, breton stb) akkor kutat egy kicsit a csalàdfàjàn és màr a nagyapànàl talàl benne valami egzotikumot, azutàn azt vallja szàrmazàsnak. Sàrkozy magyar erdetét leginkàbb akkor szoktàk felhànytorgatni mikor épp kitoloncolàshoz fog, és ezt is inkàbb olyas felhanggal hogy pont neki moderàltnak kéne lennie a témàban, elvégre mi lett volna ha anno az apjàval ugyanigy viselkednek. A szàrmazàs hàtrànyt a kokemény nacionalsitàknàl jelenthetne, de nàluk sem merul fel, mindent osszevetve Sarkozy egy standard francia.)

Az foszereplok bemutatàsàt tobb részben teszem, itt a jobboldali jelolt hàtterérol lesz szo.

Nougyek az anglo-saxon orszàgokkal ellentétben Franciaorszàgban legfeljebb valamiféle életrevalosàgot, fittséget jelentenek, botrànyt nem. Chirac koztudottan szoknyabolond, bàr mint nemrég màs témàval kapcsolatban a NY Timesnak is feltunt, mintha fàradna, mindenesetre ez nem kerul annyiba az àllamnak mint elodje dupla élete és titkolt lànya.

Van egy idosodo francia tévés szemilyéség, Jacques Martin, aki gyerekeknek szolo vasàrnapi musort mutatott be évtizedekig, egy màsik hétvégi délutànra programozott eloadàsban tehetségeket fedezett fel, producerként is novelte amit a tàlba aprithatott, igy hàt a rendkivul elegàns Neuilly-sur-Seine ben lakott, ott is hàzasodott ossze Ceciliàval az akkori polgàrmester, Nicolas Sarkozy szine elott.

Alig két évtizeddel késobb feltunt a nagykozonségnek hogy Cecilia valahogy màr nem szerepel férje, Sarko oldalàn. Nem is, mert férje pàrtjànak, az UMP-nek egy kongreszusàn osszefutott a reklàmmal megbizott cég fonokével, Richard Attais-vel és el is utaztak New Yorkba. Persze ettol a cég elveszitette a pàrt exkluziv reklàmozàsàt, amitol meg a szereto vesztette el igazgatoi poziciojàt, és annak az ujsàgnak a foszerkesztoje az àllàsàt aki lehozta a szerelmesekrol a fényképet. Màs ujsàgirok jobban megusztàk, némi csencseléssel; aki felesége nevét szàjàra vette vezekelhetett a belugyminiszternél példàul azzal hogy meghuztak egy màsik riportot, egy énekes exteniszezo interjujàbol pont az a mondat hullott ki amiben kijelentette hogy Sàrkozy gyozelme esetén elhagyja az orszàgot. Betiltott konyvekrol nem is szolok.

Bevallom Cecilia màr csak ennyi alapjàn is szimpatikus, khem, értékelem hogy nem hagyja magàt mindenféle konvenciok igàjàba hajszolni. Igy kipréselek magambol valami pozitivat a férjérol is: meg kell hagyni, rissz rossz dàn karikaturàk kapcsàn az egész orszàgban egy darab politikus nyilatkozta teljes mellszélességgel hogy tul sok sajtoszabadsàg jobb mint kevés cenzura, és az o volt. Tehàt legalàbb a teoria az megvan. Lehet hogy ilyet màs is szeretett volna mondani, nem tudom, elvégre TF1 Bouygues-é, az àllami tévébe (France 2, 3, 5) pedig nem lehet csak ugy bejàrni, mindenesetre Segonak és az egész baloldalnak is modja lett volna nyilatkozni, de nem szolt semmit, vagy ha igen nagyon halkan. Nem magànéleti témàhoz tartozik, viszont sajtoszabadsàghoz igen, hogy ugyancsak a frànya gyakorlatban sikerult az AFP egyik ujsàgirojànak akreditàsàt megvonnia, mert a nyomorult mindenféle téves hàzkutatàsokrol csinàlt riportot, és ez belugyminiszteri auràjàt csorbitotta.

Magànéletbe tartozik még hogy van màs hàzassàgbol két kamasz fia, az egyiknek nemrégiben elloptàk motorbiciklijét, valoszinutlen hogy a rendorség standard proceduràja ilyen esetekre a koltséges ADN vizsgàlat alkalmazàsa, viszont ettol legalàbb meglett a motorbicikli. Nézzuk a jo oldalàt az ugynek, legalàbb nyiltan megmutatja hogy nem csak o szolgàlja az àllamot hanem ennek ellenkezojét is simàn elvàrja. (Ha nem tunne fel: a jo oldal az, hogy van aki hagynà a motorbiciklit màsra, mert kozben az àrànak sokszorosàt elsikkasztja, és az eddigiek szerint Sarko bàr mélyen ragaszkodik tulajdonàhoz, legalàbb nem lop.)

Nem tudom magànéletébe tartozik e baràti kore, lévén olyas emberekrol van szo mint Arnaud Lagardère, akinek csoportja tulajdonàban van tobbek kozt nagy mennyiségu ujsàg, ràdio, némi tévé, Martin Bouygues, aki épitkezo vàllalata és telefonhàlozata mellett az orszàg elso szàmu televiziojànak tulaja, némi tévécsatorna igazgatok, és az màr a kampàny részébe tartozik hogy melyik kozéleti személyiség kit tàmogat, tehàt nem itt részletezem.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

methan, 2007. február 2. péntek, 16:43 (#)

a hozzám hasonló gyengék kedvéért kifejteném, mi történhetett a 4. és 5. bekezdés között szerintem, és szeretném ha megerősítenéd, vagy cáfolnád. ez utóbbi esetben bővebb magyarázatot kérek, mert akkor nem értem.

a cecilia-t és jacques-t összeadó nicolas felfigyelt az arára és elszerette jacques-tól, majd húsz éven belül ő is feleségül vette.

2

Author Profile Page eszpee, 2007. február 2. péntek, 16:56 (#)

Igen, de tőle meg viszi a reklámfőnök, ilyenek ezek a marketingesek. :)

3

sic, 2007. április 13. péntek, 15:08 (#)

Csak most làtom ezt a marketingesekrol szolo beszolàt :) Pfft, a marketesek magànélete telejesen unlamas, ok nem sajàt magukat adjàk el, tehàt alapvetoen kevesebb nàrcizmussal rendelkezo embereket vonz ez a pàlya, ellenben egy politikussal vagy egy firkàsszal akiknek lényege hogy tetsszen a nagyérdemunek.
E kozos pontok alapjàn logikus hogy Cecilia tàvolléte alatt Sarko a Figaro egy ujàgirojàval vigasztalodott, talàn még lesz konyv is belole, lévén a holgy elodei into példàjàt észbentartva ovatosan elmentett dokumentumokat mielott a szakitàsuk napjàn eltunt volna mindene. Elod alatt persze a Figaro egy màsik ujsàgirojàt értem aki réges régen egy tobb éves fuzionàlis kapcsolatot élt meg Chirackal, majd eldobva, elfelejtve végezte volna ha csak Mitterrand nem dont ugy hogy megvigasztalja. Vannak kevésbé nevezetes példàk is akik leginkàbb az àllamhàztartàs furcsa kiadàsaiban tukrozodnek, ajàndékok, repuloutak, csinos fiatal 'ujsàgiroknak'. Persze a Figaro igen diszkréten kezeli ezeket az ugyeket, valoszinu ez a tradicio visszavezetheto arra, hogy a mult szàzad elején (1914?) egy miniszter felhàborodott felesége berohant az ujsàghoz és lelotte a foszerkesztot, mivel az publikàlkta néhàny levelét (amit férjéhez irt midon még csak a szeretoje volt).

4

sic, 2007. április 28. szombat, 11:25 (#)

Egy kis update magànéletbol, eleinte Segohoz akartam berakni, mert mégiscsak gyermekei apjàhoz nincs immàr koze, de Cecilia nagyon szines és rendhagyo egyéniség, egy rovid mondattal lefoz mindent és mindenkit.
http://www.nytimes.com/2007/04/27/world/europe/27france.html?pagewanted=1&_r=1&hp


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork