Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sarko 2

sic cikke a Blog rovatból, 2007. február 28. szerda, 16:54 | 5 hozzászólás

Eletérol màr volt szo, kovetkezzék munkàssàga.

Iskolai pàlyafutàsa az ami, ismétlés a tudàs anyja (ez gimnàziumi osztàlyra vonatkozik) de minden jo ha vége jo, kozepes eredménnyel leérettségizik. Jogi tanulmànyokat végez, és elvégez, majd a màr emlitett Sciences Po iskola irànt nyilvànit érdeklodést, eredmény nélkul.

Ami nem szerepel az iskolai értékelésben az Sàrkozy tobb interjuban feltuno riposzt tehetsége, ami példàul egy studioban gyorsan dominàns poziciot biztosit szàmàra.

Néhàny éve ràkérdeztek miniszteri fizetésére, (ezt a kérdést soha senki nem teszi fel, még nagyon kozeli baràtok kozt sem, pénzrol tabu ilyen konkrétan beszélni) és kissé meglepoen, Sàrkozy nem fojtotta vizbe a halat hanem konkrétan vàlaszolt: 11 000 €. A riporter hatàsszunetet akart tartani, mert a nagykozonség àltalàban sokallja a politikusok fizetését, (a francia csalàdok fele kevesebb mint havi 2050 eurobol él) àm Sarkozy azonnal viszakérdezett: és maga? A riporter tulàgosan meglepodott ahhoz hogy kitérjen,
- 10 000.
- Es hàny éves?
- Harmincnégy.
- En otven.
A menetet o nyerte, hirtelen egyetlen nézonek sem jutott eszébe a minimàlfizetéshez hasonlitani az osszeget, hanem egy jobbfajta, khem, nagyon jobb fajta menedzser fizetéséhez. Sego alapos rhetorikai enarque-os felkészultsége nem biztos hogy rendesen tartja magàt ezzel a volt ugyvéddel szemben. Foképp hogy a kérdés az volt "mennyi a fizetése" és nem a jovedelme, mert ez esetben meg kellett volna emlitenie egy ugyvédi iroda tàrtulajdonossàgàbol szàrmazo évi usque 250 000 eurot, meg tudomisénmit.

Talàn Mitterrand ota van jelentosége a kampàny szlogennek, mivel az ové igen hatàsos volt és Seguela munkàssàgàt koronàzta meg: "A nyugodt ero". Sarkozy szlogenje, "A nyugodt szakitàs" talàn tulsàgosan is sarkozy_sac.jpg felidézte az elobbit, mindenesetre igen gyorsan levàltotta "minden lehetégessé vàlik" re és lévén ez kissé kétélu, hozzàfuzték utolag "egyutt minden lehetségessé vàlik" amit viszont màr le lehet ugy is forditani hogy egyutt képesek vagyunk mindenre.

Az 1995-os vàlasztàsoknàl Balladur-t tàmogatta Chirac-kal szemben, ennek a jelenben tobb szempontbol van jelentosége:
- Anno minden véleménykutatàs Balladurt adta nyeronek, Chiracot az osszes karikaturàban kedves luzerként és leginkàbb késsel a hàtàban jelenitették meg. (Mellékszàl: sok megfigyelo àllitotta hogy ez a politikai karikatura musor befolyàsolta a vàlasztàsok eredményét) Végul mégis csak Chirac futott be, ebbol azt a kovetkeztetést is le lehet vonni hogy Balladur tul koràn dobta magàt piacra, nem meglepo hogy Sarko joval Sego utàn kezdte kampànyàt.
- A Chirac karikatura hàtàban az egyik kés a tole Balladurhez pàrtolo Sàrko-tol szàrmazik, éz az oregur ezt nem felejtette el. Elég sok chiraquista felzàrkozott Sàrkozy mogott, még a huségesebbje is mint MAM példàul, a jelenlegi miniszterelnok mindenestre marad az elnok mellett.
guignol_chirac.jpg
Chiracot pedig nem lehet csak ugy kiszàmolni, attol hogy jobbra van még bàrmi lehet. Elvégre 81-ben utàlta annyira Giscard d'Estaing-t hogy a màsodik korbol kiesve, fittyet hànyva mindenféle jobb és bal oldalnak szavazàsi utasitàsàban (=? conseil de vote) Mitterrand-t ajànlotta.

Sarko programja tobb mint liberàlis, (a szonak ugy tunik nem ugyanaz a szemantikai mezeje mint franciàul, ahol free merketeer-hez kozelit) és àràt o maga 30 milliàrdra taksàlja, a baloldal szerint duplàja lesz. Ahogy a mondàs is megàllapitja, az ember szive balra van, a pénztàrcàja jobbra, a program àrànak egy jelentos része az adocsokkentés, tovàbbà a "ado pajzs" (= bouclier fiscal)* levitele 60-rol 50%-ra.
A CPE àltal kivàltott zavargàsok ota kozponti téma lett a munkanélkuliég egy ujabb szempontbol, nem gazdasàgilag àltalàban, hanem hogy ki milyen osztonzést ad egy vàllalatnak hogy munkaerot felvegyen. Az osztonzést tobbnyire az alkalmazott fizetésére juto "charges sociales" (= tàrsadalmi ado) elengedése jelenti.
Ez egy érdekes elgondolàs, szerintem leginkàbb minimàlfizetésért dolgozok esetében mukodhet, tehàt a fogyasztok és a vàsàrloero jelentosen nem emelkedik tole. Ellene szol tovàbbà az is hogy nincs az az épeszu vàllalat akinek munkateremtés a célja.
A szégyenletesen alacsony minimàlfizetés emelésére szerinte a tuloràzàs a legjobb megoldàs. Programjàt àthatja valami irracionàlis, "amerikai àlom"-ba vetett hit, aki koràn kel és szorgos az sikeres lesz, a tobbi lustàja pedig késonkelo asszisztàlt népség, emiatt munkanélkuliek.
Legtobb javaslata kozjoléti ugyekben màr eleve jolétben éloket tàmogat, példàul a hajlékhoz jutàst a kolcson àllami garanciàjàval és alacsony kamatàval szàndékozik tàmogatni, ami megintcsak nem a leginkàbb ràszoruloknak fog kedvezni.

Jelenléte a màsodik forduloban eddig nincs megkérdojelezve, semmi sem nem utal arra hogy nem lesz ott.

*Hatàr mely szerint senki nem fizet jovedelme 60%-nàl tobb adot, ezt szàndékozik levinni 50%-ra. Azzal egyutt hogy ha ketten havi 1600€-nàl tobbet adoznak, ami a kozéposztàly, tobzodnak a legàlis, tobbnyire ingatlan befektetési lehetoségekeben ahhoz hogy ennek csak egy részét fizessék ki, az alacsonyabb jovedelmueknek nincs lehetoséguk "defiszkalizàlni" és persze a jovedelmuknek messze nem 50%-rol van szo. Tehàt nem épp egy szociàlis, kozjoléti intézkedés.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

pblue, 2007. február 28. szerda, 18:03 (#)

számomra, az utóbbi sok-sok év messze legszimpatikusabb európai politikusa, én szívből drukkolok neki. ((igaz, én kifejezetten szeretem gyurcsányt is, pim fortuynért meg egyenesen rajongtam))

2

Ali, 2007. március 29. csütörtök, 11:04 (#)

(...)Sarkozy szerdán védelmébe vette az intézkedő rendőröket. "Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol normálisnak tekintik, ha valaki nem vesz jegyet. Ha a rendőrség nem azért van, hogy minimális rendet tartson, akkor mi a szerepe?" Hozzátette: "Nem vagyok belügyminiszter, nem tudom a részleteit annak, ami történt, de mégsem adhatunk annak igazat, aki jegy nélkül akart utazni és megütött egy rendőrt" - mondta Sarkozy a France Info hírrádióban.(...)
http://www.origo.hu/nagyvilag/20070328parizsi.html

(A Budapest nevű országról elfeledkezett...)

3

sic, 2007. április 13. péntek, 15:26 (#)

Yep. Sok helyen Sarko igen magas mértéku kozutàlatnak orvend, még szikra sem kell a robbanàshoz.
Pàr hete egy kinai nagypapàt igazoltattak a rendorok, feltételezve hogy illegàlisan tartozkodik az orszàgban. Ezt sikerult ugy idoziteniuk hogy a bàcsi egy kàvét ivott vàrva hogy a szemben levo ovodàbol kijojjon két kisunokàja akikért tul koràn érkezett, ott vàrakozott vele egyutt majd egy oràt a rendorség is, majd a kitodulo gyermekek és az értuk jott szulok szeme làttàra ugy gondoltàk elviszik az oregurat, àm a jelenlévo szulok és a helyi lakossàg ezt ellenezte, a heveny osszecsapàs vége az lett hogy a bàcsit mégis elvitték és màsnap kiengedték, valamint az ovoda igazgatonojét is bent tartottàk, és vàdolnak egy rakàs embert rendorok sérulésével.
Néhàny nappal elotte ugyanabban a keruletben szulok és ovonénik olyas kérése ellenére hogy "kérem ne itt" ugyancsak egy ovoda és ott levo gyermekek elott kérdeztek ki és motoztak meg egy anyukàt, betuszkoltàk egy kocsiba, magàra maradt siro gyermekének és àltalàban senkinek nem voltak hajlandoak megmondani hova viszik, de mivel a tobbi szulo utànuk eredt és vehemensen kérdore vontàk a rendoroket, végul inkàbb elengedték.
(Ja és persze az ovodàsoknak mindkét esetben kijutott némi konnygàz, amiért a szulok kozosen panaszt tesznek.)

Itt a tuzoltok szerepe minden formàju elsosegély. Legyen az kozuti baleset, daràzsfészek a kert végében, àrviz, tuz, rosszullét, bàrmi, eloszor a tuzoltok lépnek kozbe. Tehàt tobbnyire kozszeretetnek orvendenek, és mindenre felkészult, edzett emberek. A zavargàsok idején a nagy negativ pont az volt hogy "még a tuzoltokat is megdobàltàk". Ehhez képest pàr éve Sarko kivezényelte ellenuk a rohamrendoroket, csakhogy itt nem risszrosszul sportolgato kisdiàkok àlltak szemben, tehàt elég komoly volt az osszecsapàs (kb kétévente a Bastillenàl tartjàk meg). Még emlékszem a kameràba kiàlto véres piszkos tuzoltora "nézzétek, ez Sàrkozy".

Az ilyen jellegu Sarko akciok igen csak alakitjàk a kozvéleményt, semmi meglepo nincs abban hogy az utazokozonség osztonosen a potyautas védelmére kelt, sok màs esemény a hàttere az ugynek. Persze azonkivul hogy ez a "mort aux vaches" orszàga :)

4

sic, 2007. április 22. vasárnap, 07:23 (#)

Euh, csalàdom szerint egy rakàs embernek itt attol szimpatikus Sarko hogy magyar szàrmazàsu. Ehhez hozzàfuzném o sajàt részérol nagyon magasrol tesz rà, és teljesen igaza van. Magyar apjàval semmilyen kapcsolata nem volt, a nyelvet nem beszéli, és Le Pennek vàlaszolva bàr emlitette magyar szàrmazàsàt, hosszasabban tért ki anyai részrol gorog felmenoire, akik az elso vilàghàboruban Franciaorszàgért harcoltak.

Legujabb kijelentései kifejezetten ellenszenvesek, a pedofiliàt és az ongyilkossàgra valo hajlamot genetikai problémànak minositi, tovàbbà izlésemhez kicsit tulsàgosan tàmogatja a keresztényeket.
Ezt leginkàbb muzulmàn ellenes felhanggal teszi, de nekem mindegy, az àllam és a jovendo àllamfo legyen olyan kedves minden tekintetben elkulonulni a vallàstol. Mindegyiktol. Màr az is elkesertito hogy belugyminiszterként kissé tul nagy toleranciàval kezelte a szektàkat, pontosabban elcsencselt néhàny értéket hatalom felé vezeto utjàn a szcientologusokkal.

5

methan, 2007. április 22. vasárnap, 22:30 (#)

http://www.dolichocephale.net/photoblog/?showimage=183


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork