Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sego 1

sic cikke a Blog rovatból, 2007. február 27. kedd, 20:11 | 6 hozzászólás

Hàtterérol eleinte ugy tunik nincs annyi mondanivalo mint fo rivàlisànak.
Eddig nem toltott be jelentos szerepet, Mitterrand kedvelte és politikai pàlyàjànak javàt ennek koszonheti, a szocialista pàrtvezeto Holland élettàrsaként merult fel még a neve. A macso politikai életben noi mivoltànak megfelelo alkalmazàsokat toltott be: csalàd, szolidaraitàs ilyesmik minisztere, sot, oktatàsugyben még besegito miniszter is volt.

Megszokott dolog hogy az elso lépéseket (a régi, oreg és kozismert rokàkat leszàmitva) gondosan kidolgozott bemutatkozàssal kezdi mindegyik versenyzo, ugyanolyas okokbol kifolyolag mint amiért egy mosoport is kozeli baràtként mesélnek el. A felvezetésbe természetesen beletartozik a kedves csalàd, némi kiszivàrogtatott fénykép az egyensulyrol, oromrol, és bàr nem irjàk oda hogy "kedves vàlaszto, olyan vagyok mint ti", mindegyik ezt hivatott sugallni. Sego is igy kezdte, mit ad isten bikiniben.
Férjéhez, a szocialista pàrt elnokéhez se ragad sok dolog, talàn egy televizios vitàn tortént beszolàsàt: "utàlom a gazdagokat" orzi a kozemlékezet, és persze ilyenkor lehet azon toprengeni hogy havi tobb mint 60 000 euro jovendelmu csalàd vajon mi alapjàn minositi alà magàt a kozéposztàlyba. Ahol vagyok én, egyre csokkenunk, és kitalàlta hogy fizessunk 20%-kal tobb adot. Errol kampànyban lévo feleségével nem konzultàlt midon kijelentette, ràadàsul vàlasztàsok elott ilyet nem mond senki, elszolta magàt, ennélfogva két rossz eset van: felesége ellen dolgozik vagy gàrgyultabb mint hinné az ember.

Sego szovivoje, Arnaud Montebourg, akit Sego playboyànak is hivnak (és két màniàjàrol hirhedt, egyik az hogy Chirac menjen bortonbe, a màsik, hogy ideje volna az otodik koztàrsasàgrol a hatodikra lépni), egy koraesti komolytalan kis tévémusorban megengedte magànak azt a poént hogy "Segolène-nek csak egy hibàja van: az élettàrsa". Ez egy ugyetlen bok, gyakran hallani jopofizioktol, mindenesetre Sego nem értékelte, szigoru tanàrninhez mélto buntatést eszelt ki, a kampàny kellos kozepén egy honapra felfuggesztette.

Franciaorszàgban a keresztnév vàlasztàs jelenthet némi tàrsadalmi és ennél fogva politikai hovatartozàst, az osszetetteknél egy Jean-Paul, Jean-Pierre, Jean-François lehet a pornép gyermeke, ellenben egy Charles-Henri szinte karikatura szinten idézi fel a katolikus, hagyomànyorzo jo anyagi korulményekkel rendelkezo felsokozéposztàlyt, ahogy azt egy filmben szépen megjelinitették màr.
Marie-Segolène is ilyes névvel inditott, melyre csalàdi hàttere (hajdani gyarmatokon katonatiszt apa) nyilvànvalo magyaràzatot ad, persze jogi tanulmànyait elvégezve a tradiciokkal valo szakitàsba sorolhato az is, hogy beperelte apjàt mivel az nem fizette tanulmànyait. Màs elemek mélyebben gyokereznek, a hajviselettol kezdve segolene_1.jpg minden vizuàlis részlet a hagyomànyos jobboldal stilusàt, kodjait idézi, s ezt verseny oblige, egyre tobb kijelentése tàmasztja alà.
Mindezt oszegezve, se megjelenésével, se eddigi szerepléseivel kulonosebben nem keltette fel az érdeklodést hosszu évtizedekig, se botràny, se bukàs, se dicsoség, semmi nem kotodik nevéhez, a vàlasztàson indulokrol egy éve megjelent konyvben egyszeruen nem szerepel, eszébe nem jutott senkinek.

Elhatàroztam hogy fogom ot szeretni. Pontosabban, azt màr sejtettem hogy a szeretés nem fog osszejonni, de legalàbb megelolegezett bizalommal figyelem majd amit mond. Bakizik erre arra, Quebectol Kinàig, persze mindenki, én is fennakadok rajta, de ami igazàn zavar az ez:
(1,45 percnél hangzik el a kérdés, amire nem tud vàlaszolni.
- Hàny nukleàris kutyuje van az orszàgnak?
-... Egy.
- Nem, hét.)
Nekem ne legyen olyan elnokom akit egy jott ment ujsàgiro zavarba hoz és egy vizsgàra felkészuletlen de egyébként jotanulokislànyként reagàl. Kuldje el a jo nénikéjébe, vagy vàllalja fel hogy fingja sincs hàny nukleàris tengeralattjàroja van az orszàgnak, de ne szeppenjen meg. A mostani elnok suket egy kicsit (mikor a tomegben olyasmit kiabàlnak hogy "birosàgra vele" (chez le juge) a tanàcsadoi cipelik odébb mert o nem hallja, mosolyog), vissza kell hivni a NY Times ujsàgiroit és elmagyaràzni nekik hogy ugyan màr, nem azt mondta amit hallottak, de mindez nem baj, amikor még nem teljesen volt nyilvànvalo hogy mégsem kéne ez az Iraki hàboru akkor o igen is felvàllalta a vilàg javàtol eltéro véleményét, miszerint màrpedig Franciaorszàg nem megy oda, hàt rissz rossz ez az oregember de màr csak ezért is elnoknek megtette.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

nyelv-ész, 2007. február 28. szerda, 20:40 (#)

Ez egy kvíz? Ki az a Sego?

2

katmandu, 2007. február 28. szerda, 21:13 (#)

Ejnye, nyelv-ész, hát tessék elolvasni a postot, pont az illető hölgy kibenlétéről szól :)

Egyébként tessék, az idevágó wiki:

"Ségolène Royal, teljes nevén Marie-Ségolène Royal (Szenegál, Dakar, 1953. szeptember 22. – ) francia baloldali politikus.

A francia nemzetgyűlés képviselője, a francia szocialista párt prominens tagja. 2006. november 16-án a szocialista párt őt választotta jelöltjének a 2007-es franciaországi köztársasági elnökválasztásra.

Tony Blair harmadik utas politikájának tisztelője."
(forrás: Wikipédia)

3

nyelv-ész, 2007. február 28. szerda, 21:23 (#)

Köszi. Biztos én vagyok a sötét, de nekem kicsit sem voltak nyilvánvalóak a Sic cikkeiben feltűnt Sarko és Sego nevű egyének.

A teljes név itt például nem szerepel a cikkben, a Sego pedig engem konkrétan egy áruház rövidített nevére emlékeztet. Ilyen keresztnévvel (Segolene) eddig még nem is találkoztam. Sic másik hőse, a Sarko névvel illetett egyén is csak hosszas nyomozás után vált nyilvánvalóvá számomra, miszerint egy Sarkozy nevű francia aspiráns.

4

katmandu, 2007. február 28. szerda, 21:38 (#)

Ugyan, Sárközy nevét (és becenevét) még én is ismerem (ugye belügyminiszter?), pedig ha valamihez nem értek, az a francia belpolitika :)

De tessék kicsit proaktívnak lenni, Kispad-olvasóhoz illően :) Vegyük Sic-et, aki (félig) francia lévén, valsz francia témában postol, a politikai téma az első sorokból kiderül, és a jó olvasó utánawikizik a neveknek.

Bár a politika, stílszerűen szólva en bloc :) nem érdekel túlzottan, ezek a postok mégis érdekesek, mert kicsit képet adnak arról, milyennek látszanak a számunkra idegen, felszínesen ismert külföldi politikai viszonyok "belülről".

(De azért nem bánnám, ha Sic a politika mellett francia mindenféléről is írna :) biztos írt is, csak nem figyeltem eléggé.)

5

katmandu, 2007. február 28. szerda, 21:40 (#)

Nekem meg a Segóról a Segway nevű csodaguriga ugrik be, a sok Seg- ről meg az, hogy Königsegg, és hogy ezen a szón mekkorákat röhögök, ha szembejön valahol, de ez itt teljesen off :)

6

sic, 2007. március 2. péntek, 00:02 (#)

Katmandou koszi hogy kikovetkeztetted mirol beszélek, és azt is hogy nyilvànvalosàgàt kimutattad.
Nyelv-ész helyesen tapint rà; az is igaz hogy ezt nekem kellett volna egyéretelmuvé tennem a jeloltek teljes nevének legalàbb egyszeri megemlitésével, ugy tunik ez nem jott ossze.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork