Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Népszabaccság

eszpee cikke a Blog rovatból, 2007. március 31. szombat, 12:00 | 31 hozzászólás

Mai számában szellemes címmel rántja le a leplet Karcagi László a blogokról. 2007 márciusában az egyébként szintén blogszolgáltató újság lapigazgatója felfedezi, hogy a blogok valójában köldöknézős egoömlengések. Pár hónappal az Aktív, a Fókusz, a Blikk, talán még a Napkelte után is. Nehéz értelmezni ezt.

Illetve nehéz másként értelmezni, mint a kapuzárási pánikban szenvedő valaha volt dinoszaurusz utolsó rugdalózásainak egyikeként. Persze, sokkal kényelmesebb a szembenézés helyett felemelt, befogott orral az újat okolni, meg persze a közízlést, a trendet, bármit, ami felelős azért, hogy elsöpörnek minket ezek a gyüttmentek.

Illetve... ó nem, dehogy, most esett csak le. Április elsejei cikk lesz ez, csak papírújság, vasárnap nem tudnak megjelenni szegények.
(Forrás: HH itt és itt)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (31)

1

Dr. Minorka, 2007. március 31. szombat, 14:37 (#)

eszpee!
A blogokról, újmédiumokról csak az ájult tisztelet és csoda hangján lehet írni????? Miért kell midenfélét belefabulálni a cikkbe? Ez nem lehet igaz, valaki elelménckedik azon, hogy a blogok jó része érdektelen, erre már egy egész mozgalom indulna:))

2

Author Profile Page eszpee, 2007. március 31. szombat, 14:43 (#)

Dr. Minorka, nem, dehogyis. Csak az szokott fájni, ha ez a blog-énblog összemosás újra meg újra előjön. Az meg csak hab a tortán - és persze kiváló magas labda -, ha pont az nem vesz tudomást az énblogokon kívüli blogos világról, akinek nagyon is oda kéne figyelnie rá - és ezt nyilván érzi is, lásd nolblog.

3

HH, 2007. március 31. szombat, 15:18 (#)

Arról nem beszélve, hogy akkor most mit szóljanak azok, akik a NolBlogon blogolnak? Menjenek el máshova, ahol nem nézik le őket? Ja, igen, én ezt tenném.

4

BlueBunny, 2007. március 31. szombat, 15:29 (#)

Karcagi:
"Olyan, mint a pápa melle - szokták mondani."

Nem ezt szokták mondani, hanem azt, hogy "olyan felesleges, mint a férfiak mellbimbója VAGY a pápa pénisze".

"De hát az ember már csak ilyen. Jár az agya, gondolkodik"

Úgy látszik, nem mindenki.

5

HR, 2007. március 31. szombat, 15:52 (#)

Szerintem az ilyen cikkek azért születnek meg egy újságnál, vagy akár a hagyományos média felületein, mivel már érződik náluk, hogy az olvasók egyre jobban hagyják el őket. Valahogy pedig vissza kell vágni. De azért is tehette, hogy beszéljenek a blogokon erről. Ezt a célt elérte. Lehet, hogy van benne marketing is?!

6

sztahanov, 2007. március 31. szombat, 16:09 (#)

Az a baj, hogy tökre nem értitek, mit akar a szerző mondani, pedig számos klasszikus metaforát használ fel írásában mondanivalója megvilágítására. Csak néhány:

'kinyitottam a szemem' = nol.hu-t olvasok, ha viszont már a számat is kinyitom, akkor blogolok! Ez könnyű volt.

'nyitott szájjal alszik' - ez teljesen egyértelműen az értelem nélküli blogolás metaforája. Nagyon alacsony szintű absztrakciókkal indulunk, ez még csak a bemelegítés.

plafon = lufi, sőt, a plafon leszakadása = a lufi kipukkanása. A szerző semmi kétséget sem hagy efelől, hiszen a légyszart is felhozza analógiának / hangulatfestő elemnek. És milyen jól látja!

És most jön egy fura csavar: alternatív értelmezésünk szerint a plafon jelentheti a blogoszférát is, hiszen mindkét szóban a második betű az 'l'.

köldök - ez bizony az egoblogolást jelenti! Simple like that!

plafonról a köldökre tévedő tekintet - (igazunk volt, a plafon gyönyörű kettős metafora, ez minden bizonnyal az írás tetőpontja) ez bizony a blogoszféráról az egoblogolásra átirányított reflektorra utal, mely éles fénnyel világít bele a sötétségbe a szerző elemlámpájából!

lyuk a hasa közepén - túl sok szó van a blogokban (v.ö. Mozart - túl sok hangjegy). Itt Karcagi már-már dadaista módon egyszerűsíti az áttételeket, a direkt jelentések nem sok teret adnak a hermeneutikai kalandozásnak.

A hónaljas fejezet pedig zseniálisan kristálytiszta tükrözése annak a politikai skizofréniának, a bal és jobb közötti tipródásnak, az egyforma távolság elve megkérdőjelezésének, mely korunk gondolkodásának oly' jellemző kételye! Szemem előtt családok jelennek meg, amelynek tagjait egy árok választja egymástól. (Második csúcspont.)

köldök a hát közepén - természetesen a webkettőről van itt szó, a frictionless user experience-ről (köldök elől), ami ha nem lenne, (köldök a hát közepén = web 1.0!), akkor milyen rossz lenne. Azért nem semmi egy tradicionális médiabeli újságírótól, hogy ennyire pontosan érti a webkettő lényegét!

pápa melle - ez nekem első olvasatra csakis a nol.hu-ra utalhat, estleg a papírnépszabadságra. Bár az talán már túl távoli asszociáció.

7

HR, 2007. március 31. szombat, 16:23 (#)

Ez érdekes eszmefuttatás. :) Tetszett. Kérdés, hogy tényleg ez alapján íródott-e a cikk?

8

Author Profile Page eszpee, 2007. március 31. szombat, 16:28 (#)

sztahanov, gyönyörű, rég olvastam ilyen pontos műelemzést! :D

9

katmandu, 2007. március 31. szombat, 17:02 (#)

off: (warning! explicit lyrics!)
"pápa pénisze/pöcse", ez értelmetlenségben vetekszik az "állj odébb, nem volt apád üveges" jópoizós beszólással. Barom, aki ilyet mond. Ha apám üveges lett volna, akkor átlátszó lennék? A pápának soha nincs szüksége vizelésre? Ja, kiizzadja, kegyes gondolattal. A péniszt a mondás alapján csak kúrásra (ami nem szent dolog, mint tudjuk :) használják? Hagyjuk a hülyeséget a hanyatló hülyék ópiumának.

on:
Egyik 19, a másik egy híján eb.
Megkésettnek érződik a(z én)blogoknak való beszólás, mert ezekről már sokkal korábban, sokkal vitriolosabb cikkek is napvilágot láttak. Újságszerző le van maradva.

Ugyanakkor teljesen felesleges utolsó rúgásaival kaput záró dinoszauruszról vizionálni, delirálni, konfabulálni, mert az egyszeri kommentező esetleg eltöpreng, hogy mi vált ki ilyesmiket a post szerzőjéből, pláne egy nem-énblog hasábjain. Találva érzi magát? Vagy védelmezni akar valami megfoghatatlant (webkettő, blogoszféra)? Vagy mivan?

Az nem baj, ha jönnek újak és alkotnak, különben még mindig lyukkártyákat szortíroznánk, de az már utálatos szokás, ha valaki jő mint új, azt hiszi, hogy alkot valamit (holott valójában nem), és amikor beleverik az orrát, akkor menten besértődik.

Az újságcikk elég satnya, anakronizmus és provcsi :) a címében a szellemességnek a nyomai se fedezhetők fel (a blőg/blőd enyhén szólva erőltetett, ennél már a Blőd Runner is jobb lenne, csak az nem passzol ide), de amire a poszt kifuttatta, az se kevésbé gáz, főleg, hogy felveti a fentebb felvetetteket.

Mindezt nem a Nol védelmében mondom (se kutyám, se macskám az ügy, politikai vonal se izgat), hanem csak úgy :)

10

Author Profile Page ervin, 2007. március 31. szombat, 17:04 (#)

Karcagi László? Ezt nem hiszem el! Nem ismerem az urat, ezért nem tudom, hogy véletlen egyezésről van-e szó, mindenesetre az alábbi verset kaptam a kispados e-mailemre a minap, K. L. aláírással:

LXXV. szonett

Az vagy nekem, mi fejnek a plafon
s a gerendalét távlata a tölgynek;
egy poénért a lelkem eladom -
jobb, mint ha a Sós B. Peti öl meg.

Csupa fény és boldogság büszke elmém:
az én belemtől döng a Népszabi!
Dicsőségem (vagy csak azt szeretném?)
már blogokból is visszahallani.

Elmém varázsa csordultig betölt,
s egy pillantásomért is sorvadok;
nincs más, nem is akarok más gyönyört,
csak mi hónom alól árad föl legott.

A pápa mellét tirátok hagyom:
sokkal jobb a saját illatom.

11

Author Profile Page NagyGa1, 2007. március 31. szombat, 17:13 (#)

Sűrűn kapsz ilyen verseket a khm... rajongóidtól?

12

BlueBunny, 2007. március 31. szombat, 20:15 (#)

Katmandu:

" 'pápa pénisze/pöcse', ez értelmetlenségben vetekszik az "állj odébb, nem volt apád üveges" jópoizós beszólással. Barom, aki ilyet mond. Ha apám üveges lett volna, akkor átlátszó lennék? A pápának soha nincs szüksége vizelésre?"

Elnézést, ha megsértettem pápista érzéseidet, de a mondás így szól.
Az emberiség 50 százalékának nincsen hímvesszeje, mégis egészen jól tud vizelni. Barom, aki ezt nem tudja.

13

Anton, 2007. március 31. szombat, 21:14 (#)

Nincs semmi baj ezzel a cikkel.
Hisztis banda.

14

watera, 2007. március 31. szombat, 21:29 (#)

LOL!

A cikk is, meg a reakció itt is és másutt is XD

15

Dr. Minorka, 2007. március 31. szombat, 21:39 (#)

Kéknyuszi azért még tud dobni a dolgon...

16

katmandu, 2007. március 31. szombat, 22:16 (#)

Bunny:
Az az 50% ugye a nők akarnak lenni.
Szólj majd, ha tudsz női pápáról.
Addig meg ne irkálj hülyeségeket.

17

katmandu, 2007. március 31. szombat, 22:18 (#)

#15/Minorka:
Ja, BB-nek alaposan átment a lényeg, szegénynek.

18

katmandu, 2007. március 31. szombat, 22:29 (#)

És kiegészítésként a #12-re:

"Elnézést, ha megsértettem pápista érzéseidet, de a mondás így szól."

1. pápista érzelmekről nem tudok (bármik is legyenek azok), ne erőlködj
2. a mondás nem így szól, legfeljebb te így ismered
3. nézz utána az anatómiának, és akkor megérted, miért ismered rosszul
4. olvass figyelmesebben (ezt nem győzöm errefelé hangsúlyozni :) ) és akkor esetleg arra is tudsz reagálni, amiről szó volt
5. a burkolt álfeminista bepróbálkozás szánalmasra sikeredett, pláne, hogy abszolút másról volt szó.

19

zoli, 2007. április 1. vasárnap, 01:23 (#)

Az a baj, hogy a blogok többsége tényleg unalmas egoömlengés.
Semmitmondás és érdektelenség. A kölcsönös „szopjuk egymás faszát”, „ugye milyen trendik és modernek vagyunk”.

Közben meg csak hétköznapi operatív tevékenységről, érdektelen napi eseményekről, halálosan unalmas dolgokról fecserésznek. Ennyi erővel meg a szomszéd kisnyugdíjas nénit és végíghallgatnám. (pl. ma lementem a boltba, késett a busz stb...)

Viszont az egy szakterületre (grafika, design, technika stb.) koncetráló blogok tényleg jók és hasznosak (és mellettük tényleg ott van a blog egyik valódi előnye: a rugalmasabb reagálás. de ez nekem semmit több, mint egy ősrégi fórumtopik, csak trendibb designnal és nagyobb betűkkel).

: PPP

20

Asszem, 2007. április 1. vasárnap, 02:51 (#)

Az énblogok ellen kikelni kábé annyira értelmes, mint az offline naplóírás ellen felháborodni. Az énblog nem publicisztika, a szerzőről szól és ennyi. Abból, hogy vannak kifejezetten jó énblogok (mint ahogy vannak kifejezetten jó önéletrajzi írások) még nem következik, hogy minden énblognak hasonlóan magas színvonalúnak kellene lennie. Ez megint annak a régi beidegződésnek az eredménye, miszerint csak az publikálható, ami értékes.

Az interneten ez a szabály már nem érvényes és ez jó. Nyugodtan lehet szar, érdektelen, köldöknéző, rosszul megfogalmazott, unalmas, semmitmondó, echo chamber, akármilyen blogot írni, ha ez a szerzőnek valamiért örömet okoz. Ugyanaz a különbség, mint a professzionális zenélés és a hobbizenélés között. Utóbbi lehet, hogy nem túl élvezetes egy kívülálló számára, mégis örömteli azoknak, akik csinálják. Az énblogírás is ilyen.

A Népszabadság cikkírója ezt érti félre. Nem a produktum, hanem a folyamat számít. Ha a "termék" publicisztikailag is megállja a helyét, az maximum hab a tortán.


21

BlueBunny, 2007. április 1. vasárnap, 10:07 (#)

katmandu: Wow, egyből három reakció! :) Egy címet adj légyszi, ott folytatnám a kioktatásodat, vagy ha nem mersz címet/nevet adni, gyere a blogomra, ott beszólhatsz névtelenül is, ugyanúgy, mint itt.

"Az az 50% ugye a nők akarnak lenni."

Lám, okos gyerek vagy te! Helyes megfejtés.

"1. pápista érzelmekről nem tudok (bármik is legyenek azok)"

Ez a szó azt jelenti, hogy katolikus. Most már tudod.

"2. nézz utána az anatómiának"

Megvolt, ötösre vizsgáztam belőle :) Te hányasra? Gondolom, sehányasra, mert nem tanultál anatómiát soha.

"Szólj majd, ha tudsz női pápáról."

Szól te, ha téged érdekel. (Egyébként elárulom, hogy VIII. János néven volt egy ilyen, de valószínűleg csak legenda.) Nem erről volt szó, hanem te azt állítottad, hogy pénisz nélkül a pápa (vagy bárki) nem tudna vizelni, ami nyilvánvaló ostobaság volt a részedről.

22

Author Profile Page ervin, 2007. április 1. vasárnap, 10:18 (#)

bunny és kat, a továbbiakat tényleg e-mailben vagy másik blogon tisztázzátok. köszi.

23

BlueBunny, 2007. április 1. vasárnap, 11:28 (#)

ervin: elnézést kérek.

24

pollner, 2007. április 1. vasárnap, 15:35 (#)

Szerintem valamennyien tévesen értelmeztétek a dolgot.
Karcagi a hazai újságírás egyik őskövülete, korábban a NSZ egyik főszerk-helyettese, kiszortása utn visszaszorult a lapigazgatói pozícióba. Állandó rovatában minden hétvégi számban elkövet egy "vicces" cikket, amit szerencsére egy nagyobb méretű Tettamanti grafikával jelölnek, így nagy biztonsággal kikerülhető.
Az tehát, hogy a blog - mint olyan - megjelenik Karcagi munkásságában jelzi, hogy ha már az oroszok nem is, de a bloggerek a spájzban vannak. Vagyis nem tiltakoznotok, hanem örülnötök kellene, az már Big Media közelgő kapitulációjának a jele!

25

nzanga mobutu junior, 2007. április 2. hétfő, 00:22 (#)

szerintem eszpee te vagy a k.l. escsak azer irtad a cikket, h legyen min rugodzni :) s.k.

26

Ali, 2007. április 2. hétfő, 08:17 (#)

Ha én Demcsák Zsuzsa tanácsadója lennék
http://index.hu/velemeny/eheti/blogme0402/
Anarki, 2007. április 2., hétfő

27

Author Profile Page ervin, 2007. április 2. hétfő, 09:14 (#)

Ali,

egy ideje már fontolgatom, hogy mikor mondjam, hát mondom most - vagy inkább kérdezem: lehetne-e egy kicsit kevesebbet az index-cikkeket ajánló linkeidből?

28

Ali, 2007. április 2. hétfő, 09:22 (#)

Bocs, azt hittem hasznos és kapcsolódik is. :(

29

tüsmester, 2007. április 2. hétfő, 09:35 (#)

Asszem: kikelni tényleg nem érdemes, de dohogni igenis lehet a sok értelmetlen, köldöknéző énblogon (kivétel van bőven, mielőtt leharapjátok a fejem....). Elöntik a netet, az ember belefárad, mire megtalálja azt a pár gyöngyszemet, amit tényleg érdemes olvasni. Nem igaz, hogy az offline naplózáshoz lenne köze, mert azt tényleg magának írja az ember. Aki kiteszi a szövegeit a netre, az szeretné, ha mások olvasnák. Aki mást mond, hazudik.
Félreértések elkerülése végett még egyszer: szeretek blogolvasni, ha stílusos, eredeti, vagy éppen hasznos, informatív. Ha hozzátesz valamit a világhoz.

30

isolde, 2007. április 2. hétfő, 10:04 (#)

Szerintem az a cikk az enblogokat parodizalja nem is veszesen rosszul, en magamra ismertem es rohogtem. Meg csak hozzavetolegesen sem ertem, mi ez a kozfelhaborodas. Nem rolatok, tematikusblogokrol van szo.

31

tüsmester, 2007. április 2. hétfő, 15:02 (#)

isoldének igaza van :-)
Ne vegye magára, aki. Én inkább az ismeretterjesztésre tenném a hangsúlyt: el kell oszlatni a tévhiteket, mert aki csak a papírból értesül a net dolgairól, annak van egy rakás.
Hadd tudjanak már róla az emberek, hogy nem csak köldöknéző énblogok is vannak, és nem-énblogok is...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork