Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A francia elnökválasztás

eszpee cikke a Blog rovatból, 2007. április 22. vasárnap, 00:22 | 21 hozzászólás

Ma van a nagy nap, a frankok milliói járulnak urnákhoz, hogy a következő fél évtizedre elnököt válasszanak maguknak. Lévén barátnőm is francia, az előzetes kampányokba volt szerencsém nekem is belepillantani. Egy szűk szeletet emelek ki: az összes elnökjelöltről egy darab négybehajtott A3-as oldalnyi tájékoztatót a gondoskodó francia állam minden szavazópolgárának elpostáz - még az ilyen messzire szakadtaknak is, akik a budapesti követségen fognak ma voksolni. Nézzük, mi volt a csomagban!

Előre is elnézést kérek a nem kimondottan tökéletes képminőségért, scannerem nincs, fotózgattam, a lámpafény meg néhol megcsillant a vonzóan fényes papírokon... nem is folytatom. Jöjjenek a jelöltek szigorúan ABC sorrendben - a képek pedig kattintásra nagyban nyílnak.

François Bayrou

bayrou.JPGRögtön egy (harmadik) esélyes, ahogy vendégmunkásunk is írta anno. "Franciaország minden erőnkkel", szól a jelmondat, ami kellően általános, sőt, a napokban tűnt föl valakinek, hogy szinte szóról szóra megegyezik Mitterand egy korabeli kampányszlogenjével. Sebaj. Figyeljük meg inkább az óvatos kéztartást, ezt a politikust nem fogja piszkos körömmel csőbe húzni az ellenség fotósa, mint annak idején szegény Palotásunkkal tették. Plusz a kézírásos üzenet, mint a közvetlenség csimborasszója. Engem csak az rémít meg, hogy eddig akárhány fotót láttam emberünkről (jó, nem volt túl sok), azon mind pontosan ugyanez az arckifejezés ült... lehet, hogy biorobot?


Olivier Besancenot

besancenot.JPGIgyekszem megőrizni a helyzethez méltó komolyságot, de nehéz. Inkább maradjunk a tényeknél. Olivier Besancenot az LCR (Ligue communiste révolutionnaire - Forradalmi kommunista liga) elnökjelöltje, jelen pillanatban főállású postás, prospektusa bevallása szerint kevesebb, mint 1400 eurót oszt be havonta. Ennyiből nem lehet megélni! "100% baloldal" mottójához passzol a vörös nagybetűs jelmondat: "A mi életünk többet ér, mint az ő profitjuk!"


José Bové

bove.JPGMeglepő kombináció: egy a XXI. század kihívásaira frappáns válaszokkal készülő olajvállalat negyedéves üzleti jelentésének arculatában nem más, mint a kackiás bajusszal büszkélkedő paraszt, a McDonald'sok réme, José Bové köszön be. Épp hogy, de megcsinálta, 1-2 szavazattal ugrotta meg a bejutási küszöböt, de itt van. Bemutatkozó címlapját a szokásos kézírás zárja: "Polgárok, az urnákhoz!" felkiáltással. Ellenállhatatlan.


Marie-George Buffet

buffet.JPGMégegy radikális baloldali, ezúttal a francia kommunista párt elnökjelöltje. Magáról szerényen: "egy baloldali, aki hű az értékeihez, aki kész a mindennapi életet megváltoztatására". Ahogy elnézem a fotóját, ehhez nem is férhet kétség.


Arlette Laguiller

laguiller.JPGAlakul a baloldali paletta: ez a hölgy itt a Kommunista Unió (Trockista) jelöltje - de ez túl hivatalos név, a pártot általában csak az általuk megjelentetett hetilap alapján Lutte Ouvrière-nek - Munkásharcnak hívják. Rutinos jelölt, idén hatodszor fut neki az elnöki széknek - állítása szerint utoljára. Arculatilag meglepő a választás, engem kapásból a Szófiában megismert gyászjelentésekre emlékeztetett - de lehet, hogy csak realisták.


Jean-Marie Le Pen

lepen.JPGItt van ő is, az előző választás nevető másodikja, a franciák Csurkája, a Nemzeti Front alapítója és elnöke. A szélsőjobbtól nem szokatlan furfanggal ő volt az egyetlen, aki felrúgta a füzetformátumot, és az A3-as méret adta lehetőségeket maximálisan kihasználva egy kinyitható posztert küldött potenciális választóinak. Ideális formátum, első oldalán a vezér, a hátulján - sajnos nincs kép - a pontokba szedett program, egy igaz francia házaspár már rakhatja is az ablakba, miheztartás végett. A - persze kézzel írott - jelmondat az elején: "Éljen az Élet, Éljen a Köztársaság, Éljen Franciaország!" Éljen.


Frédéric Nihous

nihous.JPGKi lehet ez a vidám kopasz srác, kinek krédója "a vidék mindenek előtt"? Ki, hát nem más, mint a Vadászat, Horgászat, Természet, Tradíció párt színeiben induló elnökjelölt - jelenleg még hivatásos vadász, de ki tudja, mit hoz a holnap! Drukkoljunk neki, vicces öt év elé nézne az ország!


Ségolène Royal

royal.JPGRóla két részben is olvashattatok már itt nálunk, így nekem már nem sok elemeznivaló maradt, talán a plakátról pár szó. Hopp, micsoda elírás, hisz nem is plakát, hanem a prospektus első oldala - ami tördelésében teljesen falragasz jellegű. A színhasználat klasszikus baloldali, szövegezésében nem köntörfalaz, egyszerűen kijelenti: "A változás." Van benne valami megnyerően letisztult hatásosság, itt nem is lenne értelme kézírással bohóckodni.


Nicolas Sarkozy

sarkozy.JPGFavoritként nem meglepő, hogy ő a másik, akiről részletesen írt sic, exvendégmunkásunk, így itt is csak a borítón tudnék élcelődni. Teszem is: szerintem az egyik legelrontottabb címlap, legalábbis a komoly jelöltek közt mindenképpen. Eleve a szlogen - "együtt minden lehetséges" - ennél semmitmondóbb már nem is lehetne. Aztán az az arckifejezés... hát nem tudom, engem ne nézzen le senki ilyen nyilvánvalóan, aki a szavazatomra hajt. A hátteret se nagyon tudom értelmezni, naplemente? Egy nemzet alkonya? WTF?! Persze ettől még simán nyerhet.


Gérard Schivardi

schivardi.JPGMerüljünk csak vissza szépen az esélyesek világából a vicces esélytelenek közé! Következő jelöltünk - szerintem azonnal kitaláltátok a tördelésből - szintén szélsőbalos, a helyi Munkáspárt szineit képviseli. Tökéletes az összkép: a sok flancos úri prospektus közül kirí a gyenge minőségű munkáspapírra nyomott fekete-fehér kiáltvány, amiből nem is idéznék, biztos vagyok benne, hogy vágjátok, miről szól. Kézírás persze szóba se jön.


Philippe de Villiers

villiers.JPGNem, nem műfogsorreklám került a kampányanyagok közé, ez itt a Mozgalom Franciaországért jelöltje, nem mellesleg pedig az európai parlament egy jeles képviselője. Jelmondatukból - "A francia lét büszkesége" - már kitalálható, ez itt szélsőjobb. Ő használta először a "lengyel vízvezetékszerelő" kifejezést, ezúttal pedig kampányát a Franciaország vélt eliszlámosodása elleni harcnak szentelte.


Dominique Voynet

voynet.JPGA végére egy átlagos zöldpárti jelölt maradt, rémisztő fogsorral. Komolyan, az eddigi legerősebb érv a zöldségevés ellen ez a vigyor. Aneszteziológus egyébként a hölgy, ifjúkorában független rádiós, Amnesty International tag, a Jospin kormány környezetvédelmi minisztere, blablabla - elnézést, nem tudok elszakadni ettől a fogsortól, teljesen megbabonázott. Lehet, hogy ez volt a cél?!


Na, ezekhez képest szerintem a hazai politikai paletta maga a megkövesedett unalom. Támogassátok a kis pártokat, hadd szórakozzunk itthon is!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

sic, 2007. április 22. vasárnap, 07:06 (#)

Oh, épp akartam updatelni :) meg is teszem.
Amugy ezek tényleg plakàtok, itt http://www.finis-africae.net/index.php?post=894 egy elég talàlo és mulatsàgos elemzésuk van.
Ugy olvasom este hat utàn még torténhet egy csomo minden, az osszes média lehozta hogy hol van a tilos eredmény és egy Le Pen Sarko màsodik kortol valo félelem miatt ugy tunik sokan megvàrjàk :D

2

sic, 2007. április 22. vasárnap, 07:14 (#)

Euh, a Le Pen plakàtot tobbnyire nem teszik ki az ablakba, àltalàban 3 ponttal megtoldjàk a felmérések eredményét lévén a rà szavazok egy része be sem vallja mit tett.

3

sic, 2007. április 22. vasárnap, 08:02 (#)

Ja, még valami, 2002-ben a kis pàrtok igen jol teljesitettek, emiatt is jutott tovàbb Le Pen, a mostani kampànyban ez nekik hàtrànyt jelent. A kampànycsend megszegése 75000 euros birsàgot von maga utàn, és végre egyszer forditott a helyzet és a belgàk és a svàjciak piszkàljàk a franciàkat, tehàt:
http://www.tdg.ch/pages/home/tribune_de_geneve/l_actu/infos_generales/detail_infos_generales/(contenu)/59766
és
http://www.lesoir.be/dossiers/presidentielles/article_524068.shtml

Ha valami csoda folytàn Bayrou tovàbb jut, akkor pedig a hatodik koztàrsasàg alatt remélhetnek a kisebb pàrtok is.

Furcsa, eloszor érzem izgalmasnak, màrmint hasonlo feszultségunek a vàlasztàsokat mint példàul egy rugby meccset vagy egy loversenyt :)

4

Pocakos, 2007. április 22. vasárnap, 11:19 (#)

".....a frankok milliói járulnak urnákhoz...." Először azt hittem a választás költségeiről írsz. ;-)))
Látod, mire jó az "euro"? ;-)))

5

Dr. Minorka, 2007. április 22. vasárnap, 11:54 (#)

Én meg azt hittem, hogy a németek is választanak, bár nincsenek sok-sok millióan (mármint a frankok Ober/Mittel/Unterfranken-ban).

6

sic, 2007. április 22. vasárnap, 14:15 (#)

Negyed oràja szavaztam, itt a lakosàg 60% màr megtette ami meglepoen magas aràny.
Nemzeti szinten 1981 ota nem volt ilyen magas a részvétel.

7

sic, 2007. április 22. vasárnap, 17:54 (#)

17 orakor 73,87% os a részvétel http://www.interieur.gouv.fr/sections/a_la_une/toute_l_actualite/ministere/election-president
ez 58,5% volt 2002-ben.

Grr, belga humor, lerohadt az ujsàg szervere, a svàjciaké még hozzàférheto, Sarko 26, Sego Bayrou egy vonalban 24 és Le Pen 5. Ez brutto szàm, àt kell dolgozni, Le Penre ràtenni 5% mert sokan nem valljàk be stb.
http://www.tdg.ch/pages/home/tribune_de_geneve/l_actu/infos_generales/detail_infos_generales/%20contenu%20/59766

8

sic, 2007. április 22. vasárnap, 18:15 (#)

Hirek, 17ora 45 :(

Azt hiszem kikapcsolom a gépet és megvàrom este 8-at messze mindentol.

9

Dr. Minorka, 2007. április 22. vasárnap, 19:11 (#)

MTV:
Sarkozy: 30%
Royal: 25%
Bayrou: 20%

10

ant, 2007. április 22. vasárnap, 22:58 (#)

"Furcsa, eloszor érzem izgalmasnak, màrmint hasonlo feszultségunek a vàlasztàsokat mint példàul egy rugby meccset vagy egy loversenyt"

En is igy vagyok vele: mindegyikbol eleg negyevente egy...

11

Ali, 2007. április 23. hétfő, 08:23 (#)

"Tegyék meg tétjeiket?" :)

II. forduló szerintem:
1. Royal
2. Sarkozy
(alig néhány százalékos különbséggel)

12

Author Profile Page eszpee, 2007. április 23. hétfő, 08:54 (#)

Kiváncsi leszek, Bayrou kit fog támogatni a második fordulóra, ha jól érzem ez azért nem egyértelmű kérdés, és az a tizenhuszonakárhány százalék bármelyik jelöltnek a győzelmet jelentené...

13

Pocakos, 2007. április 23. hétfő, 10:08 (#)

Azért elgondolkoztató, hogy se a zöldek, se a komcsik nem érték el az 5 %-os határt. Ugyanakkor Le Pen 12 %-ot kapott. Bayour szerdára igért egy beszédet, amelyben kifejti, hogy híveit mit tegyenek. Elvégre - elvben - egyiket (Sarko, Royal) sem támogatja.

Jó összefoglaló
franciául:
http://www.euractiv.com/fr/elections/sarkosy-royal-preparent-second-tour/article-163308
ugyanaz angolul:
http://www.euractiv.com/en/elections/sarkozy-royal-prepare-presidential-run/article-163305


14

sic, 2007. április 24. kedd, 21:21 (#)

Pocakos, szerintem nem pertinens a mostani vàlasztàsokat a 2002-es nélkul elemezni. Akkorra annyira megszokta mindenki hogy ugy is a szokàsos jobb-bal konfrontàcio lesz a màsodik korben hogy vagy el se ment szavazni, vagy kis pàrtokra szavazott. A Le Pen-tol valo félelem most nagyon sokakat motivàlt, "vote utile" kàbé ezt jelentette, egy 6-ik koztàrsasàg alatt szerintem ezek nem "kis" pàrtok volnànak, snif, ez tobbek kozt Bayrou véleménye is.

Ha hu marad magàhoz, akkor Bayrou nem ajànlgat senkit, és ugy tunik tisztességesen megtartja szavàt, holnap pàrtot indit a legislativra. Amin pedig bàrmi lehet, még meglepo modon kohabitàcio is.
Sego felhivogatja, Sarko meg se probàlja, àm korbejàrja az osszes hozzà kozel levo politikust, polgàrmestert stb. gondolom kozelrol tanulmànyozzàk a vàlasztàsi térképet mindkét oldalon.
http://static.20minutes.fr/img/photos/wag/GaucheDroite1tour.swf
http://www.20minutes.fr/img/photos/wag/carte_bayr.swf

A szokàsos vitànak elég nagy tétje van, sokan csak utàna dontenek, màjus 2-àn tartjàk, az lesz elnok aki felmossa a padlot a màssikkal, VGE 74-ben heyreutasitotta Mitterrand-t, aki viszont 81-ben huvosen knockoutolta, stb, 2002 az egyetlen ahol nem volt jelentosége a vitànak.
Ezt meg ma kaptam: http://www.flickr.com/photos/69753327@N00/471440116/

15

sic, 2007. április 27. péntek, 13:13 (#)

eszpee, ezen http://www.aides.org/ màs az arckifejezées :) (via http://embruns.net/logbook/2007/04/26.html#004991 ) a plakàton levo felirat: "udvarolnak? kikezdenek veled?
bàrmi legyen a poziciod, hasznàlj ovszert"

Sego és Bayrou nyilvànos vitàt terveztek. Mivel a centristàkon fog tobbnyire mulni a màsodik kor és egy Royal Bayrou vita elég egyértelmuen kedvezett volna a szocialistàknak, igy hàt màr a màsodik média lép vissza egy letàrgyalt vitàtol. Bayrou aki még 6%-os koràban àgàlt a médiàk fuggosége ellen, kijelentette hogy ez bizony Sàrkozy nyomàsàra tortént. Ami egy igen sulyos vàd.

16

edhellon, 2007. április 27. péntek, 14:55 (#)

Sic, leforditanad a #14-ben linkelt flickr-es kep feliratait (csak ugy kb) ? Kicsit poros a franciam :), de gondolom nem tul hizelgoek Sarkora nezve...

A Bayrou-Sego vita miert kedvezett volna egyertelmuen a szocialistaknak? Az indexen pont ellenkezo kovetkeztetesre jutnak, es nekem kibicnek meggyozo az erveles, hogy ha Sego veszit a centralista szarny megerosodik es ez jo Bayrou-nak.

17

sic, 2007. április 27. péntek, 15:31 (#)

Oh, yesss!! Epp azon toprengtem hogy érdekel-e valakit az updatejeim :)

A flickr-es felirat: Sarko kampànyànak jelmondata az "egyutt minden lehetégessé vàlik" amit egy az egyben àtvettek, ugy hogy
"egyutt
kivéve a szegényeket, az idegeneket, a szociàlis minimàn éloket, a baloldalt, a szélsobalt, a kommunistàkat, a hosszutàvu munkazserzodéseket, a homoszexuàlisokat, a szorakoztatoiparban dolgozokat, az aidseseket, a nyomorékokat, az oktatàsi minisztériumot, a kulturàlisat is, a fuggetlen ujsàgirokat, a feketéket, az arabokat, a Noah-okat, a Thuram-okat, és a pasit aki lenyulta a feleségemet
minden lehetségessé vàlik"

Nem tudom az index mire alapoz hogy ilyeneket mond, megkeresem és elolvasom. En arra alapozok, hogy Bayrou szinte az osszes kijelentésében céloz arra hogy Sarkozyt utàlja. Szerinte Sarko az orszàgot vàgja majd haza, Sego a gazdasàgàt. A vitàt pedig Sego ajànlotta, talàn màr ebbol is gyanithato hogy nem rossz az neki. Sarko meg mindent megtesz hogy ez ne jojjon létre, ez is egy jel, elolvasom mit ir az index és utàna folytatom.

Az pedig hogy Bayrou erosodne attol hogy Sego veszit, hààt... meg is indokoljàk mitol àllitanak ilyet? Szerintem minden tény az ellenkezojére utal, de most màr tényleg elolvasom amit irnak :)

18

sic, 2007. április 28. szombat, 11:21 (#)

Ugy tunik az alapveto félreértés abbol szàrmazik hogy az index szerint van egy merev jobb és baloldali tàbor az egész osszevéve egy stabil létszàm, centrista pedig az ami a kettotol vesz el szavazatokat.
Itt megvan minden ami a szàmolgatàshoz szukséges: http://fr.wikipedia.org/wiki/Archives_des_%C3%A9lections_pr%C3%A9sidentielles_en_France_sous_la_V%C3%A8me_R%C3%A9publique#.C3.89lection_pr.C3.A9sidentielle_de_2002
Ha 2002 ben 41 millio szavazobol csak 29,5 milliot érdekel a politika annyira hogy eljàr szavazni, és 2007ben màr 44 millio vàlaszto van és tobb mint 37 millioan szavaznak, akkor lehet e feltételezni hogy van egy pàr millio ember akinek se a bal se a jobb oldal nem felel meg? (Persze ez igy tul leegyszerusitett, de rà akartam vilàgitani hogy a szokàsos szegmentàcio nem pertinens, talàn vizuàlis mivolta miatt is zavar be.)
A kérdésre Bayrou szerint igen a vàlasz, erre szàmit a legislativnàl, szerintem a kovetkezo lépés (és kérdés) az, hogy miutàn leperegtek az elnokvàlasztàsok, milyen gyorsan tud effektiv pàrtot produkàlni a legislativra.

A tobbi félreértés meg fogalmam sincs honnan jon, az index forràsnak a Libét jeloli meg, kutakodtam de ott nem làttam ilyen àllitàst.
Perpillanat Sego és Bayrou vitàban vilàgit rà programjok kozos és eltéro pontjaira, Sarko pedig duhos mert nem hivtàk meg a buliba: http://www.lexpress.fr/info/infojour/reuters.asp?id=42988 és http://www.lemonde.fr/web/article/0,1-0@2-823448,36-903070@51-825418,0.html egyre nyilvànvalobb hogy ez a két férfi mélységesen utàlja egymàst.

Az hogy Bayrou-t mi erositi és mi gyengiti.. Sarko extrém jobb kiszolàsai ugyan gyengitették Le Pen-t de sok "jobb" oldalinak tul megy a jo izlés hatàràn, ez Bayrou szavazotàbora ugyan ugy, ahogy sok baloldali érzelmunek eszement a szocialistàk programja. Ide tartozik hogy sok UDF (centrista) képviselo elment az UMP (Sarko) felé, màr a legislativra gondolva, (ahol jelentkeznek, ott az UMP nem àllit senkit igy ovék a jobb és a kozép szavazata) tehàt ez egyértelmuen Bayrou-t gyengiti. Sego gyozelme esetén pedig a szocialistàk megprobàlhatjàk beolvasztani (à propos, twio, "felszalàmizni") Bayrou képviseloit. Kérdés az is Bayrou ellenzéki szerepe melyik esetben no meg jobban stb? Voltaképpen nincs egyértelmuen olyan helyzet ahol Bayrou nagyot bukik vagy nyer, azt leszàmitva hogy bebizonyitja hogy képes egyuttmukodni màs pàrtokkal, ami ugye kampànyàban is egy fontos elem volt. A legislativon sok minden fog mulni, (ahogy màr elmondtam :)) ha az elnoknek nincs meg a kormànyzo tobbsége leszukul a szerepe, és ha a centristàk ott is jol teljesitenek dontéshozàshoz ok kellenek majd.

19

sic, 2007. április 28. szombat, 13:50 (#)

Segonak pàrtja szempontjàbol nem sikerult jol a vita, lévén talàlt néhàny kozos pontot Bayrouval igy a szocialistàk bal oldala kitalàlta hogy a vàlasztàsok utàn ok is uj pàrtot alapitanak. http://tempsreel.nouvelobs.com/depeches/politique/20070428.FAP8933/ps_emmanuelli_appelle_a_la_creation_dun_grand_parti_pro.html

Mi lesz ebbol :)
Sokak àllitjàk hogy 81 ota nem volt érdekes a politika, a heveny Le Pen veszélyt leszàmitva tényleg nemtortént semmi.

20

Author Profile Page eszpee, 2007. május 2. szerda, 11:02 (#)

a fejelős zidane mém tovább él! :)

http://www.royalcoupdeboule.com/

21

Author Profile Page eszpee, 2009. március 5. csütörtök, 09:41 (#)

A kis Olivér meg hogy kinőtte magát!

http://index.hu/kulfold/2009/03/04/radikalis_postas_az_uj_politikai_sztar/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork