Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Böjti énblog 3.

ervin cikke a Blog rovatból, 2007. április 5. csütörtök, 19:14 | 50 hozzászólás

Lehet, hogy rosszul csinálunk valamit, vagy csak vihar előtti csend van, vagy nem akkora tragédia ez a böjt? Mindenesetre a 3. nap egyértelműen javulás az előzőhöz képest, pedig ott sem voltak nagy gondok. Sőt, annyira OK minden, hogy jól láthatóan ma még a Kispadot is én viszem a hátamon.

Az előző rész

Reggelre a fejfájásom elmúlt, sőt kifejezetten pozitívan, energikusan éreztem magam, noha NagyGa1-gyel ellentétben egy 15 km-es futásnak azért nem álltam volna neki.

Tegnap nem írtam, de délután elmentünk a gőzbe. A szaunával együtt ez állítólag jól kiegészíti a böjt méregtelenítő vonalát, hát kipróbáltuk. Semmiféle különbséget nem éreztem ahhoz képest, mint amikor "normális" állapotban csináltuk ugyanezt.

A Burger Kinges találkozó sikerén felbátorodva ma emeltem a tétet. Mivel néhány zöldségből kezdtünk kifogyni, elhatároztam, hogy nem itt a sarkon szerzem be őket, hanem elmegyek a Lehel piacra. Ha pedig már ott vagyok, akkor egyúttal feltöltöm a hetekkel ezelőtt kifogyott Novothkolbász-készletünket.

Ez egyrészt jó pótlólagos kísértést biztosít majd a hátralévő napokra, másrészt megoldhat egy visszatérő problémát. Én ugyanis úgy szeretem a legjobban ezt a kolbászt, ha előtte szikkasztottam egy kicsit: ugyanakkor frissen is annyira jó, hogy nem nagyon szokta túlélni az egy hetet, amíg még száradnia kéne az ideális állapothoz. Most viszont nem ehetünk, tehát simán szikkadhat a spájzban, amíg eljön a dicső halálának ideje.

A mai egyik zöldséglé-mixbe tettem tormát is, és bármilyen töpszli kis rész volt, teljesen ihatatlanná tette a terméket. Nem gondoltam volna, hogy a nyers torma ennyire erős - vagy hogy ennyire érzékeny most a gyomrunk. Pedig a wasabit imádom, és az is tormából van.

Nagy éhség tehát továbbra sincs, ami egyfelől frusztráló, mert nyilván hősies lenne hatalmas csatában felülkerekedni önmagamon; ugyanakkor jó is, mert nem biztos, hogy ha kétségbeesésemben itt nyalnám a falat, akkor is ilyen lazán írogatnék és tenném a dolgomat.

Kinga ma kipróbálja, hogy tud-e tornázni, majd jelentem, hogy sikerült-e neki. Este meg mozi, szerintem bírni fogjuk a perecszagot is.

A következő rész

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (50)

1

Author Profile Page Tapir, 2007. április 5. csütörtök, 20:53 (#)

Hát egy kicsit csalódott vagyok - mivel magamból kiindulva - nem számítottam arra hogy ilyen könnyű lesz nektek. Arra gyanakszom hogy vagy átaludva észrevétlenül átestetek a holtponton, vagy mindketten alvajárók vagytok és éjjel jól belakmároztatok (tényleg be néztetek ma a spájzba / hűtőbe?), vagy a harmadik és legvalószínűbb lehetőség az, hogy a kezetekben egy-egy wasabi-dijoni mustáros Novothkolbásszal (akármi is legyen az) röhögtök a sok hülye hozzászóláson.

2

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 6. péntek, 07:39 (#)

A mai:
https://nagyga1.homelinux.org/sport/futas_2007/07040502.html

Ervinnel ellentétben - aki minden nap változatos módon leírja, hogy tulajdonképpen nem történik semmi - én kezdek kikészülni.
A bal térdem a második napja fáj, a bal csípőcsontom detto, tegnap meg 10 kili után melkasi fájdalmaim voltak.

3

kinga, 2007. április 6. péntek, 08:02 (#)

Azért nem minden fenékig tejfel nekem sem! A 2. napon annyira fájt a fejem (a tarkómból kiindulva), hogy sokáig aludni sem bírtam. A 3. napon pedig néha automatikusan majdnem kinyitottam a hűtőt valami finomságért, és voltak pillanatok amikor ólmosan nehéznek éreztem a lábaim. Viszont a torna teljesen jól ment (gyógytorna-jóga keverék Pilates - mintha kivasalnák a hátam tőle), és csak utána lettem kicsit fáradtabb megint. Ervinnel ellentétben én egy nap alatt többször is éreztem éhséget, igaz, hogy csak röpke pillanatokra (még éjjel is megébredtem rá), talán azért mert nem sikerült elég vizet innom. Ma igyekszem többet.
Kinga

4

kinga, 2007. április 6. péntek, 08:04 (#)

Ja és ami érdekes, ha zöldség- vagy gyümölcslevet iszom, akkor a westendi kifőzdék látvány és illata is eltelít, nem kívánom megenni az ételt.

5

Ali, 2007. április 6. péntek, 11:09 (#)

A cukorhiánnyal hogy álltok? Ez a rész, ami nekem hihetetlen (ez is). Nálam a szervezet egy idő után egyszerűen átmegy stand-by állapotba, amiből csak szakszemélyzet tud kihozni. A dolog valamelyest életveszélyes, ezért kerülöm az újbóli előfordulását.

6

gargoyle, 2007. április 6. péntek, 11:10 (#)

elvben a gyumolcsleben akad cukor boven (ezert is kerulik az allando gyumolcsleivast?)

7

Author Profile Page ervin, 2007. április 6. péntek, 11:46 (#)

Cukorügyben: nem értek hozzá, de felteszem, a teljes cukorhiány elég zord hatásokat produkálhat, azt nem is próbáljuk meg elérni.

Naponta kétszer, reggel és este iszunk egy fél pohár, répalével kevert gyümölcslevet, abból gazdálkodunk. :) Illetve Kinga a kommentje szerint az ételek illatával jóllakik, de azt meg én nem tudom, hogy a fenébe csinálja.

8

Dr. Minorka, 2007. április 6. péntek, 11:47 (#)

Erőteljes belégzés + még erőteljesebb fantázia.

9

gargoyle, 2007. április 6. péntek, 11:48 (#)

ez noi metabolizmus lehet mert nalunk is nagyobb unnepek alkalmaval szokta edesanyam/nagymama bejelenteni hogy o mar az illattal jollakott fozes kozben (jelzem, nem soviniszta a csalad szoval a konyhaban N nore legalabb N ferfi is jut kontrollcsoportkent fozeskor :)

10

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 6. péntek, 11:58 (#)

Cukor hiánya nem gond, mert a szervezetnek nem cukorra van szüksége elsősorban, hanem az energiára amit a cukorból nyer.
Ha kifogyott a cukorból, elkezdi a felhalmozott zsírt elégetni - ami egy kicsit lassabb meg gazdaságtalanabb folyamat, viszont nagyon sokáig el lehet vele lenni. Csak pl a keze-lába kicsit nehezebb az embernek. :)

Maratoninál 30 kili után szokás ilyet érezni, na az nagyon kemény tud lenni.

11

Balage, 2007. április 6. péntek, 12:02 (#)

"...akkor a westendi kifőzdék látvány és illata is eltelít"

Én így vagyok a Deák téri metróban a pékséggel. Soha életemben semmit nem vettem ott, mert mindig mikor elmegyek mellette, teleszívom magam az illatával, és az valahogy elég. :-) Hülye egy dolog, mi?

12

Author Profile Page ervin, 2007. április 6. péntek, 13:00 (#)

Balage, én meg metamorfózison mentem át a látvány- (vagy inkább szagvány-)pékségekkel kapcsolatban. régen szerettem az illatukat, manapság kifejezetten idegesítőnek találom, hogy ott vannak. ma már inkább édeskés-émelyítőnek gondolom azt az illatot.

mindezt úgy, hogy közben az igazi pékség illata még mindig nagyon meg tud hatni. :) ez is hülye dolog.

13

Author Profile Page eszpee, 2007. április 6. péntek, 13:03 (#)

12, nem, ez normális dolog, én az első pillanattól fogva így vagyok ezekkel a műanyagpékekkel.

14

sy, 2007. április 6. péntek, 13:59 (#)

szia ervin,

az a helyzet, hogy ezek a léböjtök nem sokat érnek: a szervezet ugyanis ugyanúgy jut tápanyaghoz és cukorhoz a kül. zöldséglevekből, és nincs rákényszerítve a drasztikus váltásra. egy igazi oldskool böjt során, amikor kizárólag vizet, esetleg üres teát veszel magadhoz, kb. hatórás hullámokban jönnek a nagyon kemény dolgok (többek között a dr. Orosz által említett nyálcsorgatás bármilyen kajával kapcsolatos ingerre), amik a 24., 48. és 72. óra táján kulminálnak. a harmadik nap végén a szervezet átkapcsol, és onantól jön komoly tudatállapot változás többek között. természetesen böjt alatt a dohányzást és hasonlóakat szigorúan mellőzni kell.

üdv,

sy

15

gargoyle, 2007. április 6. péntek, 14:55 (#)

sy. es ez mennyivel jobb/egeszsegesebb mint ha berugok vagy bemeszkalinozok? (:
csak mert azok masnapossaggal egyutt sem tartanak ilyen hosszan.

16

Ali, 2007. április 6. péntek, 15:54 (#)

Gargoyle,
olcsóbb. :)

17

gargoyle, 2007. április 6. péntek, 17:00 (#)

hacsak az nem :D

18

sy, 2007. április 6. péntek, 18:51 (#)

gargoyle: nem az a kérdés, hogy mennyivel egészségesebb, mert sokkal - ez evidens. Hanem, hogy mennyivel szórakoztatóbb böjtölni. igazi jó mulatság, férfi munka. trust me, a tudatmódosítás igen sok formáját próbálgattam bohó ifjúkoromban...:)

19

Author Profile Page ervin, 2007. április 6. péntek, 19:30 (#)

sy,

"az a helyzet, hogy ezek a léböjtök nem sokat érnek"

ezzel megleptél. én eddig azt hittem, hogy mindenki a saját egyéni megfontolásaiból csinál ilyesmit, és ha ezután nem csalódik, akkor neki definíció szerint máris ért valamit a kúra.

erre most jössz te ezzel az ex-catedra kijelentéssel. tényleg van valami abszolút értékrended vagy csak a saját definíciódat tekinted mindenkire érvényesnek?

20

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 7. szombat, 01:41 (#)

#19 Csak nem ettél?

21

Author Profile Page ervin, 2007. április 7. szombat, 07:53 (#)

Enni? Léböjt közben? Dehogy.:)

Amúgy hogy jön ez a 19-ből?

22

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 7. szombat, 07:56 (#)

Mert egész érthetően írsz.
Bár lehet, hogy csak én szokom a kilómétert. :)

23

Dr. Minorka, 2007. április 7. szombat, 11:11 (#)

re: (19)
Mivel semmi sem különösebb célt nem tűztél ki, azonkívül, hogy kiváncsi vagy ("Ergo elszántam magam, hogy végre tényleg kipróbálom, milyen érzés 8 napig nem enni.") ezért a te esetedben sy megjegyzése eleve értelmetlen. Viszont a léböjtölők általában azért kínlódnak, mert azt remélik, hogy egészségesebbek lesznek. Ez iránt nekem lennének kételyeim (a méregtelenítés első ránézésre ostobaságnak tűnik).

24

Author Profile Page ervin, 2007. április 7. szombat, 11:19 (#)

Dr. Minorka, a (23) elejével egyetértek, pont az általános megfogalmazás hiábavalóságára igyekeztem felhívni a szaktárs figyelmét.

Az viszont érdekel, hogy miért tartod hülyeségnek ezt a méregtelenítés dolgot. Ezt a fajta álláspontot még nem hallottam senkitől, nem árt egy kis látótér-tágítás. Nyilatkozz. :)

25

katmandu, 2007. április 7. szombat, 12:10 (#)

Engem is érdekelne, hogy lé vagy bármilyen más böjtöknek milyen jótékony hatásai vannak. Mondjuk, egy dietetikus billentyűzetéből, és nem vajákosokéból :)

Oké, ha valaki úgy általában egészségtelen kajákat eszik (nehéz, vörös húsokat, kevés zöldséget/gyümölcsöt stb.), akkor a böjt a _rossz hatású_ ételek bevitelét kicsit mérsékli, a szervezet kicsit fellélegezhet. Valahol olvastam, hogy a vallásos böjti időszakok beiktatása mögött (mint egyéb étkezési előírások mögött is) egészségvédelmi szempontok húzódtak meg.

De kijelenthető-e (exkatedra, ahogy Ervin mondaná) az, hogy léböjtre márpedig _mindenkinek_ szüksége van, függetlenül az étkezési szokásaitól? Mi a helyzet a vegákkal vagy veganokkal vagy akárkikkel? Mi a helyzet azokkal, akik a mindennapokban is teljes kiőrlésű zöldséget :) és ritkábban és akkor is legfeljebb halat vagy szárnyast esznek, és literszám isszák a különféle leveket?

Tök off, de a léböjt szóról egyfelől az egyik hazai politikus ugrik be, aki valami 40 napot csinált végig (talán nem volt dietetikus a környezetében, aki szólt volna), úgy is nézett ki utána szegény, másfelől meg a böjt fogalmának vallási vetületei miatt, valami bizarr, okkult kultusz is felködlik :)

Jó, tudom, Ervinék elsősorban tudósítani akarnak, répabálványokat még nem állítottak maguknak.
:)

26

Ali, 2007. április 7. szombat, 12:24 (#)

Halkan megjegyzem, hogy a levegő minősége számít. Méregteleníthetsz, amennyit akarsz, ha lájtmérgesgáz az, amit beszívsz. Jobb levegőn élve az étel is jobban "ég". Helsinkiben oda-vissza jártam a steakest, a török kajáldákat, ami belefért, ennek ellenére még fogytam is. :) (Na, tegyük hozzá, hogy a finnek mindenhez esznek salátát és alig van zsíros ételük, de ez találkozott az egyébként is meglevő ízlésemmel.)

27

Penálen, 2007. április 7. szombat, 14:26 (#)

Valaki a rádióban mondta valamikor régebben, hogy améregtelenítés sem csodaszer, pláne, ha nem rendszeresen csinálják - egy méregtelenítés köbö annyit ér, mint egy egy napos fogyókúra. Nemetom, igaz-e, mindenesetre én akkor mondtam le arról, hogy valaha is ilyesmit csináljak. Magyar férfi haljon meg úgy, ahogy egy magyar férfihez illik: kövéren, betegen, tönkrement szervezettel :D

28

Dr. Minorka, 2007. április 7. szombat, 14:40 (#)

Nem kitérésként mondom, de nehéz bármit is megcáfolni, vagy elfogadni, mert a konkrét tényeket (értsd: tudományosan érvényes), alátámasztandó az állításokat, nem igen szoktak felhozni. Milyen tudós könyvből dolgoztál?
Milyen mérgekről van szó? Ha ezek lebomlanak akkor milyen lesz az a májadnak? Csak a mérgek bomlanak le, hasznos/szükséges anyagok nem? Miért lehet csak folyadékot inni, szilárd táplálékot enni viszont nem? Miért nem lehet húst enni, pl. húslevest?
Ha fogysz egy csomó kilót 8 nap alatt, majd visszahízod 8 nap alatt, az minden, csak nem jó.
Ui: Aki még beöntéssel is megkoronázza ezt, az megérdemli...
Mit szoktak tanácsolni az orvosok? Rendszeres, állandó testedzés, mérsékelt kalória bevitel, kiegyensúlyozott táplálkozás (lehetőleg mediterrán stílusban), ha lehet, kerülni a stresszt. That's all folks... Kiegyensúlyozott, állandó, mérsékelt. A léböjt-kúra ezzel homlokegyenest ellenkezik.
Meg akartam nézni közelebbről a dolgot, de a Google 12. lapja után feladtam, csupa nőmagazin, vajákos oldal, wellnes szálló volt...

29

katmandu, 2007. április 7. szombat, 15:02 (#)

Egyet kell értenem Minorka dokival, pontosabban van egy olyan érzésem, hogy időről időre felkapottá válik egy csomó egészségjobbító ötlet, de a ténylegesen értékes és orvosilag is igazolható alternatív megoldások és a különféle vajákolások között elég elmosódó a határ.

Ehhez venném hozzá, hogy (feltevés) sok olyan ember veti bele magát ezekbe a dolgokba, akinek az adott témakörben az ismeretei relatíve csekélyek, de azok pótlására, kibővítésére nincs energiája és/vagy affinitása. Ugyanakkor ezeknek az embereknek nagy része ténylegesen küzd valamilyen megoldásra váró problémával.

A fenti "kombináció" (szerintem) nagyon kiszolgáltatottá teszi ezeket az embereket, és egyben teret és aranybányát nyit a kellően gátlástalan vállalkozóknak. Csodakapszulák, downdate :) programok, delejezések, varázskristályok és ördög tudja még mi minden jelenik meg a piacon, mint valami középkori vásártéren. Ez a 21. században elég ijesztő.

Ali észrevételét is belekumulálva, felrajzolódik egy büdös, szennyezett metropoliszban, agyonstresszelt állásban keccsölő célszemély, aki problémáit varázstablettákkal, felkapott fitneszguruval, csudaböjttel, ráolvasással, életmódmagazinok sarkából szalajtott, gagyivá aljasított keleti kultúrmaradványokkal próbálja enyhíteni, ahelyett, hogy megpróbálna előbb utánanézni, aztán pedig megfelelő (orvosi, piszchológusi, ingatlanügynökségi, lakberendezési) megoldást keresni.

"Valami nincs rendben máma ezzel a világgal, és nemtom hogy mi az"
:)

30

Author Profile Page ervin, 2007. április 7. szombat, 16:16 (#)

Dr. Minorka,

az egészségjavító hatások mikéntjéről nincs pontosabb információm, ahogy az elején jeleztem, engem a kíváncsiság hajt; gyógyulni, fogyni, megvilágosodni nem feltétlenül akarok, bár egyik sem zavar, ha mellékesen megtörténik.

Két könyvet kaptam kölcsön, egy Rüdiger Dahlke nevű arc jegyzi őket. A saját szempontomból két részre osztható a tartalmuk: egyrészt praktikus tanácsokat és leírásokat tartalmaznak a böjt kivitelezésére vonatkozóan, másfelől ezoterikával és Jézus-idézetekkel egészítik ki mindezt. Én az első halmazból tudok válogatni, a másodikkal sajnos nem tudok mit kezdeni. Ezen fölül több böjtleírást szereztünk be és vetettünk össze, valamint ismerősöket kérdeztünk meg, így vélhetően sikerült használható és végigvihető menetrendhez jutnunk.

katmandu, te viszont mintha valami másról beszélnél, a végére egészen elemelkedett a gondolatmeneted. legalábbis a böjti témától bizonyosan :)

31

gargoyle, 2007. április 7. szombat, 16:18 (#)

szegeny Dr. Minorka sikitani fog de tokeletesen egyetertek a velemenyevel (:

amugy szerintem azert "vonzoak" ezek a tipusu dietak mert a. kelloen drasztikusnak tunnek es latszateredmenyeik lehetnek is, hisz 1-2 het nem eves azert jo esellyel hoz valami fogyast. b. konnyebb sokkszeruen elhatarozni es vegrehajtani hogy 1 hetig nem eszem, majd vagni a centit sikitva, mint teszemazt "innentol eletem vegeig figyelek a taplalek minosegere es mennyisegere valamint heti 3x1 orat mozgok ha esik ha fuj".

(ezzel nem akarom lebecsulni az 1 hetig csak desztillalt vizzel beontesen keresztul taplalkozok kinjait, de 1 hetig konnyebb vegigcsinalni barmit mint 73 evig)

32

gargoyle, 2007. április 7. szombat, 16:24 (#)

ervin: de ha a bojt leleknemesito es eliziumi mezokre emelo hatasaban nem hiszel, a meregtelenito/egeszsegi hatas legalabbis ketseges akkor azert teoretice hamar eljutunk ahhoz hogy vegul is minek altalaban bojtolni? (: kiprobalni mindent lehet, semmikeppen nem akarok vitazni az elhatarozasoddal (es amugy is sirnek ha nekem kene hasonlot tennem, szoval tisztelem a dolgot :), ezugyben en is katmandu offtopicja fele terelodnek inkabb, ergo altalanosan az akar vallasi akar egeszsegugyi celzatu bojt valodi eredmenyei/okai fele

(nagymamam mondta mindig, a reformatus bojt akkor van, amikor nincs mit enni .)

33

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 7. szombat, 16:51 (#)

Gargoyle, a nagymamád ezt ugye elég gyakran elmondta?

34

katmandu, 2007. április 7. szombat, 17:21 (#)

#30/Ervin:
Az "elemelkedett" rész nekem nagyon tetszik, köszi :) extrapolálok, kortárs jelenségekbe ágyazom a dolgokat, holisztika stb :)

35

Author Profile Page ervin, 2007. április 7. szombat, 18:28 (#)

gargoyle, szerintem én nem beszéltem arról, hogy miben hiszek és miben nem, ergo azokat te értelmezted bele a mondataimba. persze ezt szabad, csak a végén nehogy azt hidd, hogy én mondtam őket. :)

36

gargoyle, 2007. április 7. szombat, 19:47 (#)

nem dehogy, probaltam elegge egyertelmusiteni hogy semmikeppen nem arrol irtam vajh te miert bojtolsz vagy mit remelsz tole, azt elegge kifejtetted, es igazabol szamomra megalapozottnak tunt (ha batornak is :)

inkabb az a kerdes aki ettol tenyleg hosszutavo elonyoket remel testileg/lelkileg, az mivel alapozza meg a velemenyet. hirtelen az akaratero megmutatasan tul mas nem igazan jut eszembe, azt meg mas modszerrel is meg lehet oldani szvsz...

37

katmandu, 2007. április 7. szombat, 20:03 (#)

#36/gargoyle:

"mivel alapozza meg a velemenyet"

Hát, a Xxxxxi mondta, vagy a kolléganő, vagy megírta a Blakk vagy hallott félprofilból egy ismerőst, akinek az akárkijénél mesésen bevált.

Simán tippelem, hogy _félinformációk_ és tudományosan hangzó állításokból áll össze az a habarcs, ami az ilyen jellegű hiteket (mert ez is hit, ha nem vennénk észre) összetartja.

A méregtelenítés közszájon forgó fogalma implicite azt tartalmazza, hogy az Átlagember csupa mérget eszik, amit ki kell purgálni a szervezetből. Holott az embernek van egy direkt méregtelenítésre való szerve, a tényleg mérgező anyagok lebontása jórészt ott történik.

Ami meg a tápcsatornában lerakódott anyagokat illeti, ott az első lépés az lenne, hogy nem eszik az illető _rendszeresen_ nehéz vörös húsokat, mert pl. a röfi 36 órán át emésztődik, hanem ahogy korábban elhangzott, igyekszik sok rostanyagot bevinni, amiket nagyon nehéz szétszedni, elfolyósítani, ezért a beleket folyamatosan mozgatják, javul az anyagcsere (megfelelő gyakoriság stb), következésképp nem rakódik le olyan tömegű salakanyag, ami aztán később ha nem is mérgezést, de negatív hatásokat okozhatna.

Tehát aki így étkezik, annak ritkán van szüksége tápcsatorna-átmosásra (akár így, akár úgy), tippelem én.

De ha Ervinék nem akarnának félmunkát végezni, akkor a saját szubjektív tesztjük mellé csinálnának egy villáminterjút egy tényleg hozzáértő, metabolizmushoz, gasztroenterológiához értő szakorvossal, dietetikussal, és csatolnák a végére :)

38

Author Profile Page ervin, 2007. április 7. szombat, 20:32 (#)

Akkor inkább a félmunka. :)

39

Dr. Minorka, 2007. április 7. szombat, 21:57 (#)

Ervin!
Egy 8 napos szigorú diéta azért nem gyerekjáték, minimum egy diétetikussal konzultálni kellett volna. Ha beveszel egy orvosságot, akkor nem olvasod el az ellenjavallatokat?

40

katmandu, 2007. április 7. szombat, 22:52 (#)

Jójó, azért 8 napot valahogy csak kihúznak, Minorka, ne ijesztgesd őket :)
Viszont figyeld meg, az anyagcsere változásairól nem fognak egy szót se írni, pedig azon a téren tippelnék markáns változásokat.

Érdekes lesz az is, amikor visszaállnak, pl. erre van-e valami előírás, hogy a böjt után mivel lehet indítani, vagy lehet-e azonnal misemtörtént üzemmódban enni.

(Anno nagyfater mesélte a tanulságos hadifogoly sztorikat az éhezések után hirtelen kajához jutó emberek esetéről, igaz, ott nem 8 napig koplaltak.)

41

Penálen, 2007. április 7. szombat, 23:42 (#)

Kíváncsi vagyok, ki fogja kipróbálni az inverzét: 8 napig semmi folyékony, csak "szilárd" tpálálék, minden szükséges vizet csakis nagy létartalmú élelmiszerekből szabad beszerezni (bogyósok, narancs, nashi, dinnye stb...).

Na, az lenne durva...

42

gargoyle, 2007. április 8. vasárnap, 00:14 (#)

dinnye nem er (: bar ha ezeket kizarjuk felo hogy nem marad aki elmeselje a tapasztalatokat :D

43

katmandu, 2007. április 8. vasárnap, 01:16 (#)

Ó, most nézem, hát ez a léböjt nagyot turbóz majd a kísérleti alanyokon:

"A léböjtkúra méregtelenítő hatásának köszönhetően az anyagcsere folyamatok javulnak, a túlsúly csökken, a bőr feszesebb és tisztább lesz, a haj fényesebb, a szem csillogóbb."

Pár nap múlva feszes hajjal, fényes szemmel (eszközhatározós eset!) postolnak majd mindahányan.

És itt írva vagyon, hogy az anyagcsere folyamatok javulnak, kérdés persze, hogy sejtanyagcserét vagy a kiválasztási folyamatokat értjük-e rajta.

De a cikk azért hozzáteszi, hogy
"A böjtre azonban sokszor csak orvosi felügyelettel, az egészségügyi állapotunk teljes ismeretében szabad vállalkoznunk. Ha fogyókúrázunk, tekintsünk a léböjtöt inkább egy epizódnak, amely nem fog végső megoldást nyújtani a túltápláltság problémájára."

(forrás: hazipatika.com)

44

katmandu, 2007. április 8. vasárnap, 01:20 (#)

off:
Bőrfeszesség (turgor) ellenőrzése, érdeklődőknek:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/17223.jpg

(A 3-5 másodpercig tartott, majd eleresztett bőrnek vissza kell simulnia eredeti állapotába.)

45

Author Profile Page ervin, 2007. április 8. vasárnap, 09:36 (#)

Dr. Minorka, a sok egy irányba mutató kommentből azt szűröm le, hogy téged valami nagyon zavar ebben a léböjt-kísérletben.

46

Ali, 2007. április 8. vasárnap, 10:42 (#)

Ervin,
tulajdonképpen engem is nagyon zavar, nem csak a doktor urat, csak másképp reagálom le. :)

47

Dr. Minorka, 2007. április 8. vasárnap, 11:27 (#)

A "zavar" nem jó szó. Drága édesanyám mondása jut eszembe: "Értem, értem, csak fel nem foghatom".

48

katmandu, 2007. április 8. vasárnap, 11:34 (#)

Fogalmazzunk úgy, Ervin, hogy sokunkat sokféleképp foglalkoztat a kérdés. A miérteket keressük, miközben megvan a saját különbejáratú véleményünk a léböjtökről (meg a kőfaragókról és a balett-táncosokról), és próbáljuk összepasszítani ezeket :)

Részemről egyelőre úgy fogom fel, hogy egy napjainkba divatos dologról akartok első kézből tudósítani, tartalmat hozni, ami tök érdekes. Ez most a léböjt, de ha jó 80 évvel korábban járnánk, akkor lehet, hogy a bicsérdizmust próbálnátok ki vagy ilyesmi. Ja és kicsit azért szerintem aggódunk is, mert elég soktényezős a dolog, nehogy megsínyelje a szervezetetek.

(Vegyük pl. a folyamatosan termelődő gyomorsavat, amit a jobbára savas kémhatású gyümölcslevek nemhogy nem semlegesítenek, de egyenesen triggerelnek. Gyomorszájak jól zárnak, ugye?)

49

zuzmó, 2007. április 8. vasárnap, 12:06 (#)

48: én eddig úgy tudtam, hogy a gyomorsavhoz képest a gyümölcsök lúgosak. ez hülyeség? ami engem illet, nekem a narancs is csillapítja az éhségemet, nyilván csak rövid időre.

50

katmandu, 2007. április 8. vasárnap, 13:52 (#)

A savas/lúgos kémhatás valsz nem a gyomorsavhoz (vagy a Vasedényhez :) ), hanem a semleges pH 7-hez képest értelmezhető (7 alatt savas, felette lúgos). Úgy rémlik, a citrusfélék leve savas kémhatású, de nem tudom pontosan. A zellerről úgy tudom, hogy lúgos.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork