Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Böjti énblog 4.

ervin cikke a Blog rovatból, 2007. április 6. péntek, 20:12 | 19 hozzászólás

Félidőhöz érkeztünk. Ahogy vendégmunkásunk találóan megfogalmazta, eddig minden alkalommal ugyanazt írtam le különböző szavakkal: vagyis, hogy semmi különös nem történik a böjt hatására. De hát mit csináljak, ha egyszer ma sem az intenzív osztályról jelentkezem.

Az előző rész

Azért a mai napnak legalább már volt két mélypontja, mindkettő sült húsokhoz kapcsolódik. Először a bevásárláskor gyalogoltam el egy grillcsirkés mellett, na az érzékenyen érintett. Másodszor pedig kint a Margitszigeten sétáltam bele gyanútlanul egy kolbászsütő aurájába - az pedig az egész böjt legnehezebb pillanata volt. Idáig.

Tulajdonképpen megnyugtat, hogy ezek a pillanatok megerősítik az öndefiníciómat, miszerint a húsevők közé tartozom. Ugyan nem vagyok addikt, elvoltam már több hétig is csak vegetáriánus kaján, de ha választhatok, akkor inkább mégiscsak lépjünk túl a legelészésen, köszönöm.

Azt a furcsaságot is megfigyeltem, hogy az idő haladtával egyre inkább letisztulnak a vágyaim, és az egyszerű ételek felé tolódnak el. Egy kacifántosan elkészített fogás elképzelt vagy valós képe nem hat meg, viszont a sima krumplipüréé igen. Tegnap a piacon is jól bírtam a csatát egészen addig, amíg a zöldségesnél sorban állva meg nem láttam magam mellett a pékség pultjában feltornyozott baguetteket, és elképzeltem, hogy micsoda szendvicset lehetne csinálni belőlük.

Nézzük az elvonási tüneteket. Nem dohányzom, arról tehát nem tudok nyilatkozni. A kávé amúgy mindennapi betevő, de szinte egyáltalán nem hiányzik. Az italokra se gondoltam ezelőtt a mondat előtt, bár amúgy sem vagyok nagyivó. Hús nélkül is megvagyok, bár az illatát érezni elég emberpróbáló tehertétel.

Eszpee hívta föl a figyelmemet arra, hogy a böjt megkezdése óta csak úgy szórom az apró hibákat. Rosszul adminisztrálom a cikkeimet a Kispadon, elfelejtem a ReplyAll-t a levelekben, ilyesmik. Én persze nem veszem észre, hogy bármivel pontatlanabb lennék, mint máskor, de simán lehet, hogy neki van igaza, és akkor a böjt e tekintetben is agyra támad.

Kinga egyébként jelenleg rosszabb ívet fut be, mint én: ma sikerült annyira leküzdenie a vérnyomását, hogy a szigetről már zombiként támolygott haza, aztán úgy döntött, hogy rögvest kipróbálja a gurukönyv által böjtre javasolt "ágynyugalom" kategóriát is.

Még egy megfigyelésem van mára: az, hogy mennyire gazdaságtalan dolog egy ilyen léböjt. Kimegy az ember a piacra, egy halom pénzt fizet zöldségekért és gyümölcsökért, majd hazajön, a levüket kinyeri és a többit úgy, ahogy van, kidobja. Pazarlás. Nagyikámnak legalább voltak tyúkjai ilyen esetre; igaz, ő ennek ellenére nem böjtölt, és rám is furán nézne most. Nem számítottam rá előre, hogy ennyire zavarni fog a sok kidobott élelem.

Most pedig kezdődjön a második félidő.

A következő rész

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

Penálen, 2007. április 6. péntek, 23:07 (#)

Ervin,

nem kell semmit kidobni. A "maradékból" komposzt, biotrágya. Ki van ez találva :)

A maradék idő már meglesz, hajrá! Én mindenesetre ma ittam az egészségedre (nomeg, a szomjamra) egy V8-at meg valami más zöldségmixet.

2

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 7. szombat, 01:58 (#)

https://nagyga1.homelinux.org/sport/futas_2007/07040601.html

A tegnapot is egészen jól túléltem, igaz a monotonitás miatt eléggé szenvedtem a végére - nem vittem hallgatni valót.
Ezzel szemben a ma reggeli az első, amikor nem fáj ébredéskor az izomzatom, ebből a szempontból a maradék négy nap sétagaloppnak tűnik.

Csakhogy a bal combnyakamat eléggé érzem, ami újdonság, mert még sohasem éreztem ilyet. Hja, alapszabály, hogy a heti futott km-et sohasem szabad több, mint 10%-al emelni egyszerre, ez most eléggé át lett hágva.

Ma lehet, hogy tartok egy egészség védelmi regenerálódós pihenést. Holnap amúgy is motoron vizsgázom, nem baj ha fejben nem teljesen szédült az ember.

3

Author Profile Page ervin, 2007. április 7. szombat, 07:44 (#)

Penálen vallomásából ugyan nem derül ki egyértelműen, de akkor jól érzem, hogy mindketten feladjátok a saját vállalásotokat?

4

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 7. szombat, 07:48 (#)

Estig még meglátjuk, de valószinűleg a komolyabb sérülést vagy tartós gyulladást elkerülendő beiktatok még egy nap csúszást a maradék 4x15km abszolválásáig.

5

Author Profile Page ervin, 2007. április 7. szombat, 07:52 (#)

Sure. Miattam le ne sérülj valami verseny előtt!

6

Dr. Minorka, 2007. április 7. szombat, 10:55 (#)

re: NagyGa(2)
Hát, bizony, bizony. Feletted is kezd elrepülni az idő vasfoga. (Írom ezt bizonyos kajánsággal a Feltüzelt vita tárgyában tett 4-es hozzászólásodra gondolva:)

7

Penálen, 2007. április 7. szombat, 14:20 (#)

Ervin (#3),
amennyioben arról a fogadalmamról beszélsz, hogy mindennap megeszem a te képzeletbeli kajádat is, akkor szó sincs feladásról. Mivel a tavaszi szünet ellenére is igen lótósfutós napjaim vannak, eszem én emberesen... Két-emberesen :D

8

Author Profile Page ervin, 2007. április 7. szombat, 16:19 (#)

Penálen, OK, én hiszek neked, mindazonáltal érdemes lenne legalább egy-két ilyen ebédet-vacsorát tételesen közzétenned, hogy lássuk, mit értesz te két ember adagja alatt.

9

katmandu, 2007. április 7. szombat, 19:21 (#)

Azon morfondírozok (tudom, minek), hogy egy ilyen 8 napos böjt idején ööö, a perisztaltika is megváltozik, hiszen nincs szilárd (jóféle rostos) táplálék, ami serkentené azt. Nem tudom, ez mennyire tesz jót.

10

varanusz, 2007. április 7. szombat, 23:09 (#)

Szinte a számból vetted ki, Katmandu, jómagam is rá akartam kérdezni.

Tehát tudomásom szerint eredetileg ugye azért van a beöntés is a rendszerbe iktatva, hogy az output-folyamat nem szüneteljen teljesen. Ha az unalmat elkerülendő esetleg erről a témáról is irnál kicsit, Ervin...

11

Penálen, 2007. április 7. szombat, 23:23 (#)

Ervin,
ma pölö 6 virsli, kis sólet, majd még, asszem 4 szendvics.

Mármint a vacsi.

12

Penálen, 2007. április 7. szombat, 23:24 (#)

katmandu, varanusz,
Sztem Ervin szarik erre a témára...

Vagy fosik tőle.

13

Dr. Minorka, 2007. április 7. szombat, 23:30 (#)

Te díjbírkózónak készülsz, vagy eladás céljából történő hizlalás esete forog fenn?:)

14

katmandu, 2007. április 8. vasárnap, 01:03 (#)

Ez elég szenyóság leírni, hogy miket zabáltok, miközben Ervin csak ivólevekkel dorbézol :)

Én pl. vacsira hideg főtt csülköt ettem, krumplisalátával, parasztkenyérrel és tojással, és az egészet lenyomtattam 3 pulyka virslivel és egy vájdling szerb salátával. Utána egy Kinder Délice, az egészre meg egy liter 100-as grapefruitlé. Pink :)

15

Penálen, 2007. április 8. vasárnap, 01:38 (#)

katmandu,

én nem akartam leírni, de hát, mit tegyek, ha egyszer Ervin direkt rákérdezett (#8)?

Minorka, egyik sem, csak tartom magam a fogadalmamhoz :)

(Ja, és azóta ettem még egy sütit is :)

16

Author Profile Page ervin, 2007. április 8. vasárnap, 09:45 (#)

Penálen, rendben ez megüti a mértéket.

Perisztaltika-emésztés vonal: sejtettem, hogy ez fel fog jönni, de gondoltam, kivárom. Úgy döntöttem, hogy a beöntésjavallatot a könyvem ezoterikus részéhez sorolom, így figyelmen kívül hagyhattam. Egyébként az alaptanács a stampedli savanyúkáposztalé felkelés után; erre a csíki ismerőseim elég furán néznének, pláne a stampedli szó után, mindenesetre teljesen hatásos. Szilárd táplálék híján sok minden ugye nem jöhet ki, jószerivel csak a szervezet által ilyenkor belülről lebontott (salak)anyagok. De az ki is jön, úgyhogy végül is semmi különös.

Eszpee kérdezte a minap, hogy nem hiányzik-e a rágás. Erre addig nem is gondoltam, pedig releváns problémafelvetés. Egyébként nem hiányzik.

17

Ali, 2007. április 8. vasárnap, 10:41 (#)

#11-re:
Penálen,
ebben az évben az egész tál (naaagy tál) sonka-torma-tojás-saláta kombót beemeltem, igaz, majd egy óra hosszat eltartott a reggeli. :) Lehet, hogy ma még beteg leszek, de így mulat egy magyar úr! :D

18

katmandu, 2007. április 8. vasárnap, 11:47 (#)

Reggel elegendő egy vizespohárnyi meleg (nem forró!) víz is éhomra, esetleg egy jó evőkanál olívaolaj :)

A savanyúkáposzta és más savas levek reggeli bevitelét óvatosan fogadnám (laikusként), mert még az is, aki vacsorázott előző este mondjuk 7 körül, reggel már jó 6-7 órája üres, savban gazdag gyomorral ébred.
Erre savasat bevinni, reflux-wise nem túl ésszerű. Savat lekötő-"dolgoztató" ételek (cereáliák, semlegesítő tejtermékek stb.) inkább azok lennének.
De hát ez biztos nem elég trendi :)

19

Penálen, 2007. április 8. vasárnap, 19:14 (#)

Én a céklalevet hallottam, mint király hashajtót (tanácsként hallottam, nem a hatását :))).

Ali, az se kispálya :)))

Ervin, a mai napomra is kíváncsi vagy részleteiben? (Vigyázz, minimum 16-os karikás lesz az neked :)))


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork