Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Licence to Speak

NagyGa1 cikke a Blog rovatból, 2007. április 14. szombat, 15:23 | 21 hozzászólás

Zajlik az élet. Most éppen az Európa Parlament képviselői vettek részt egy ellenzéki párt (SDP) szervezte fórumon.

Azaz vettek volna, mert mivel nem kaptak a rendőrségtől engedélyt nyílvános beszédre, ezért a másfél órás beszélgetést az emelvényen némán végigülték. (A rendőrség előre figyelmeztetett, hogy letartóztatják őket, ha megszólalnak.)

Graham Watson EP képviselő szerint az incidens jól mutatja: Szingapúr egy ligában versenyez Észak Koreával, Myanmarral és a Kínai Népköztársasággal.

Az SDP többi cikke: 1, 2, 3

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

inscius, 2007. április 14. szombat, 20:52 (#)

mennyire népszerű ez a rezsim? Szoktak erről beszélni az emberek? Azonnal kiutasítanának, ha külföldiként elmennél valami kormányellenes megmozdulásra?

2

nightw, 2007. április 14. szombat, 22:05 (#)

Mondjuk azt elismerem, hogy túl fiatal vagyok ahhoz, hogy saját tapasztalatom legyen kommunizmus/népköztársaság/authoritarian state és egyéb hasonló témákban, de az, hogy ez napjainkban egy olyan helyen történik, aminek az éjszakai fényképéről elsőre mindenki azt hiszi, hogy Japán vagy Amerika szinte teljesen hihetetlen. Egyszerű, átlag magyar fiatalként számomra olyannyira elképesztő ez a dolog, hogy egyszerűnek és naívnak érzem magam. A legkeményebb pedig a komment, amit Belügyminisztérium adott ki. Mintha kabaréba találták volna ki szándékosan. Részemről teljes döbbenet.

3

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 15. vasárnap, 03:25 (#)

A rezsim az emberek jó részénél igen népszerű, szerintük a PAP és LKY zsenik, akik az első világba vezették a természetes erőforrás nélküli államot. Amennyire tudom, LKY is szereti ezt terjeszteni. Azt persze nem említik meg, hogy mekkora bevétel van az itt átmenő kereskedelemből, ami ha úgy vesszük mégis csak természetes erőforás.

Ezek az emberek úgy gondolják, hogy romokba dőlne itt minden, ha valaki más lenne hatalmon.

Működik egy fajta öncenzúra is. A Szingapúriak nagy része a világon a legfélősebb embernek látszik, aki a saját árnyékától is megijed. Már gyerekkoruktól kezdve a félelemre vannak kondicionálva, mondjuk féltik az állásukat. Egy példa: amikor a mostani lakásomba beköltöztem, a tulajdonos - teljesen értelmetlen módon - a cégemmel szeretett volna szerződést kötni, mert félt tőle, hogy ha esetleg lejár a munkavállalási engedélyem, és nem értesítem róla viszont tovább maradok a lakásában, akkor börtönbe kerül illegális munkavállalók bújtatásáért.

66% szavazott a PAP-ra a legutóbbi választáson, ami erős csökkenő tendenciát mutat. :)

Ha nagyon ugrálnék, és a látókörükbe kerülnék, akkor szerintem egészen egyszerűen bevonnák a munkavállalási engedélyemet.

4

eMM, 2007. április 15. vasárnap, 11:22 (#)

Meg a Magyar köztársasággal.Ne adjuk nekik kölcsön a fúrcsányit és barátait? Ott még biztos sok elkúrni való van,mi meg már kezdünk kifogyni belőlük.

5

Author Profile Page ervin, 2007. április 15. vasárnap, 11:34 (#)

eMM, ez itt most teljesen irreleváns, nem?

6

eMM, 2007. április 15. vasárnap, 11:40 (#)

Nem.Politikai diktatúráról szól a bejegyzés nem?Itt is az van bár az igaz hogy az ellenzéknek szólnia még szabad.
Azért gondoltam hogy kölcsönadjuk a mi "szakembereinket".

7

methan, 2007. április 15. vasárnap, 12:07 (#)

nem vitatva a lényeget: graham watson azért nyilván látja a nüansznyi eltéréseket, például hogy a felsorolt országokban nem létezik ellenzéki párt, aminek a rendezvényére elmehetne; ezenkívül észak-koreába alkalmasint egyáltalán be sem tehetné a lábát.

8

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 15. vasárnap, 12:25 (#)

eMM, nálunk azért félelem nélkül arra szavazhatsz akire akarsz, és a választók többsége ezt a garnitúrát válsztotta ebben a négy évben. Hol van itt a diktatúra?

9

eMM, 2007. április 15. vasárnap, 14:23 (#)

NagyGa1!
Nálunk ez jó, Te is ferdeszemű szingapúri vagy?:)
A diktatúra ott kezdődik hogy nem szólalhat meg az ellenzék.
Most jövök rá hogy micsoda demokrácia van nálunk............

10

Author Profile Page ervin, 2007. április 15. vasárnap, 15:45 (#)

eMM, "Az ellenzéknek szólnia még szabad" - nem elég, hogy offtopik vagy, még programzenét is játszol.

11

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 15. vasárnap, 15:48 (#)

A diktatúra rómától kezdődik, a diktátor áll az élén, teljhatalommal. Mára ez kicsit módosult, lehet ez egy csoport is. Nálunk mindenki azt beszél, amit csak akar, arra szavaz akire akar, gyakorlatilag azt tesz amit akar. A többség ezt választotta, ez van. Négy év múlva majd választ mást. Nálunk demokratikus rendszer van.

12

eMM, 2007. április 15. vasárnap, 16:01 (#)

ervin!
Már mér lenne offtopic? Államberendezkedésről volt szó én meg hasonlítottam.Programzenét meg nem szokásom játszani nem vagyok semelyik pártnak sem az aktivistája.Bezonyám.
De ha nem texik hogy reagáltam egy politikai felvetésre akkor meg ne tessék politikáról írni.És nem lesz politizálás meg offtopic.

NagyGa1 Hát ez nem demokrácia hanem ami itt is van.(bár felétek tán kevesebb az elkúrás)
A jónép 4 évre választ magának diktatúrát mert visszahívhatóság az semmi.Nem éppen mintaszerű demokrácia, még ha annak is van kinevezve.

13

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 15. vasárnap, 16:11 (#)

Van visszahívhatóság, megfelelő támogatottság kell hozzá, az meg esetünkben nincs meg.

14

gargoyle, 2007. április 15. vasárnap, 16:43 (#)

es nem tudom nem eszrevenni hogy itt eppen szingapurrol beszelgetnenek emberek ha nem tolakodnal be ide a fix ideaiddal. mashol masmikor szivesen vitazik veled gondolom mas is, de ahhoz majd keres egy errol szolo blogot/forumot stb


de ha erdekel elmeselhetek en is valami vidam csajozos sztorit, szingapurban nok is laknak ugye.

15

eMM, 2007. április 15. vasárnap, 16:51 (#)

NagyGa1.
Nem is lesz meg ha meg sem szólalhat az ellenzék.(Szingapúrról van szó!:)

16

Dr. Minorka, 2007. április 15. vasárnap, 20:22 (#)

A demokrácia, eredeti definíció szerint, amikor a démosz kratosz, amikor a nép az uralkodó. Ez később kiegészült az emberi jogok érvényesülésével. Továbbá léteznek a denokrácia (szabadság) alternatív felfogásai is, amelyek a szabadságot/emberi jogokat nem csak a politika területén tartják érvényes fogalomnak. Nevezhetjük ezt a demokrácia teljesebb felfogásának. A kérdés akkor kezd "izgalmassá" válni, amikor az egyik szabadságot kijátszák a másikkal szemben. 1989 előtti uraink a politikai szabadságjogok korlátozását a szociális jogok terén elért eredményekkel próbálták fedezni (ahogy tették és teszik Szingapúr vezetői is), 1989 utáni uraink csavarintottak egyet a dolgon és pont fordítva érvelnek. Annyi újdonság van, hogy az utóbbi év fejleményei fényében a politikai demokrácia is leépülőben van. Ma Magyaroszágon minden tekintetben erősen deficites a demokrácia.

17

gargoyle, 2007. április 15. vasárnap, 20:54 (#)

pont a fenti pelda mutatja hogy azert van meg hely lefele .)
amugy a demokracio fo (ha nem egyetlen) elonye hogy jobban szuri a szelsosegesseget mint barmely mas politikai berendezkedes (ezt a letezo ellenpeldak ellenere is ervenyesnek tartom, azok pont azert olyan emlekezetesek mert ritkan vall kudarcot a rendszer). szingapur es eszak korea kozt is erzek kulonbseget azert. szerintem a fent bemutatott minimalis demokratikus jogok, vagy ezek illuzioja miatt

18

inscius, 2007. április 15. vasárnap, 23:04 (#)

eMM (12),
visszahívhatóság (mármint ha a képviselők visszahívhatóságára gondolsz)Mo-n csak Kádár alatt létezett, bizonyára valami olyasmit jelképezhetett, hogy mekkora a demokrácia, a gyakorlatban persze nem ért semmit, mert a parlament csak egy gittegylet volt (OK, amikor a rendszer már haldoklott, éltek is ezzel a módszerrel.) Egy demokráciában ez nem lenne valami életképes, mert így lehetetlen lenne népszerűtlen intézkedéseket hozni, és a kormányzat működésképtelenné válna.
Egy Szingapúr méretű állammal a nyugat könnyen elbánhatna, ha elrendelné a termékeik bojkottját, néhány műszaki cikk ára biztos felmenne, de valószínűleg ők dobnák be előbb a törölközőt, és kiírnának egy demokratikus választást. Persze azt nehéz lenne fennkölt érvekkel megmagyarázni, hogy ha a szingapúri rezsim büdös a nyugatnak, akkor miért állnak szóba pl. kínával :)

19

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 16. hétfő, 02:18 (#)

Khmm, azt is nehéz lenne megmagyarázni, hogy ha megbélyegeznek egy pár államot, úgymint Észak-Korea, Irán, meg bevonulnak pl Irakba, akkor miért kerülik még a rossz szóhasználatot is Kínával kapcsolatban, nehogy a rezsimet rosszul érintse.

20

gargoyle, 2007. április 16. hétfő, 09:19 (#)

egy bizonyos merethatar es tarsasagmeret felett en sem szoktam szova tenni masok antiszocialis viselkedeset az utcan/tomegkozlekedesi jarmuveken .)

azert ennyire szigoru elveket mi se kerjunk szamon masoktol, nem hiszem hogy itt barki alkalmazna oket szemelyesen. foleg nem addig amig a jelek szerint azert igy is hatasos a dolog, persze azt megjosolni hogy oroszorszag es foleg kina eseteben mikorra alakul ki valodi demokracia, illetve kialakul-e egyaltalan tul kis es tudatlan pont vagyok en. biztato es elszomorito jelek is akadnak.

21

eMM, 2007. április 16. hétfő, 16:54 (#)

Ontopic!:)
Április 25-én Szerdán az m2-őn(királyi kettes) doksi film Szingapúrról,14.00-15.00.-ig.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork