Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Miniszteri fizetések

NagyGa1 cikke a Blog rovatból, 2007. április 10. kedd, 05:43 | 21 hozzászólás

20070410_lky_in_today_IMG_1323.s.jpgEldöntetett. Hetek óta tart a szokatlan vita a tervezett miniszteri fizetésemelésekről - már a CNN is foglalkozott a kérdéssel.

A tegnap meghozott döntés szerint ugyanis a miniszterek és államtitkárok mostantól éves szinten 230 millió forintnyi összeget keresnek (1.9m SGD) a jelenlegi lesajnált 145 millió (1.2m SGD) helyett. A miniszterelnök és az elnök 300 millió helyett 380-at kap, ami háromszor több George W. Bush és négyszer Shinzo Abe javadalmazásánál (természetesen a mellékesekről nem tudunk, az összehasonlítás kicsit demagóg is, de azért nekem tetszik).

A főbb érvek az emelésre a korrupció veszélye ha túl alacsony a vezetők bére, és a privát szektor elszívó ereje. Ez utóbbi nehezen hihető, kinek kellene egy kiöregedett miniszter (jellemzően 60-70 évesekről beszélünk), aki még a szócsavaráshoz is alig ért? Hacsak a kapcsolatai miatt nem. Az állami szférán ellustulásból amúgy sem túl egyszerű a privát felé mozogni.

A hivatalos sajtó természetesen nem jelentet meg negatív cikkeket, csak a csatlósok véleményét, illetve most már maga Lee Kuan Yew is kénytelen volt tekintélyét latba vetve támogatni fia kabinetjét. A képre kattintva érdekes elolvasni az államalapító érvelését (a harmadik oldal rövid bekezdése itt), ami eléggé tipikus: az ország romlásba dől ha a kormány forgóajtó módjára cserélődik, az emberek elveszítik munkájukat, asszonyaink más országok bejárónői lesznek.

Jellemzően ilyen, és ehhez hasonló argumentációval lavírozott évtizedeken keresztül, erősen hatva az emberek gondolkodására. Ugye emlékszünk még a Kádár-rendszer átlagemberének fejében megjelenő mindennapi furcsaságokra? Mint ha ez köszönne vissza.

Az interneten azért elhangzik sok minden más is.

Diktatúrák jó szokását megtartva erőből a társadalom egyértelmű neheztelése ellenére is átnyomták.

Érdemes lenne elgondolkodni mennyivel javulna a jólétünk, ha Magyarországon a szingapúri mércéhez igazítanánk a miniszterek fizetését, és emiatt hirtelen tele lenne a Parlament kompetens emberekkel. Talán rövid időn belül megszűnne a korrupció is.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

gargoyle, 2007. április 10. kedd, 10:01 (#)

kezdjuk kicsibe eloszor. en probakepp keressek 5 even at evi 100 millat es elotte illetve utana merjuk mega korrupcios indexemet (:

2

hoad, 2007. április 10. kedd, 11:37 (#)

Sajnos Magyarországon nem csak a kormánytisztviselők köreiben nagy a korrupció...nem lenne elég csak őket megfizetni. Itt az utolsó kis hangya is korrupt, ha teheti...SAJNOS.

3

Zs, 2007. április 10. kedd, 13:32 (#)

Ahogy nagybecsű barátom mondaná: könyörgöm korrumpáljatok.

:(

4

Ali, 2007. április 10. kedd, 14:14 (#)

A korrupciót fizetésemeléssel visszaszorítani szerintem naív ötlet. Áttekinthetőeknek kellene lenni a törvényeknek, rendeleteknek, szabályoknak, gyorsnak a végehajtásnak, akkor nem lenne túl nagy rétegnek késztetése "kenni", mert működne rendesen a rendszer. Mármost az a hivatalnok, politikus, amelyik épp abból élt eddig, hogy a homályban és a zavarosban neki komoly bevételei a kenésből voltak, éppenhogy egyre kuszább szabályozás létrehozatalában érdekelt. Ha megemelik a fizetését, attól lényegében semmi nem változik.

5

Zs, 2007. április 10. kedd, 14:56 (#)

Ali, igazad van, de mivel pont a hivatalréteg ellenérdekelt a változtatásban elég reménytelennek tűnik a dolog.

6

Dr. Minorka, 2007. április 10. kedd, 15:23 (#)

Ezek a kádáristák...
Még az 1,2 milliós államtitkári fizetés sem elég
http://index.hu/politika/belfold/alltitkmon04/

7

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 10. kedd, 16:09 (#)

(((Az utolsó bekezdés természetesen ironikusan értendő, csak talán kicsit béna lett.)))

9

nyelv-ész, 2007. április 11. szerda, 18:53 (#)

Minor, ez a zindexes cikk az én szemembe is szöget ütött :) Legszebb mondata: "Sosem szabadul meg a kormányzat a politikai kontraszelekciótól, ha nem számol le a fizetések körüli álszenteskedéssel".

Szóval ezek szerint szó sincs a raboljunk-oszt-utánunk-az-özönvíz effektről. Hanem hogy a jómunkásember (jószakember) halálra keresi magát az üzleti szférába' oszt alig lehet őt bekönyörögni a minisztériomba egy kis jócselekedetre.

Aki tudja, mi a legfőbb különbség az angol és a magyar köztisztviselők között, az írja meg.
Mert különben én írom mmeg...

10

Dr. Minorka, 2007. április 11. szerda, 19:08 (#)

Nincs közöttük különbség, a vezetőik között van. A tisztviselő munkáját a körülmények határozzák meg. Nem az anyagi, hanem a szervezeti feltételekre gondolok. Angliában, és más, fejlettebb szervezési kultúrával, rendelkező országban, az intézményi hatékonyságon van a hangsúly, ami értelemszerűen a vezetői felelősségét is jelenti. Nálunk ilyen fel sem merül. Az egyéni teljesítménnyel foglalkoznak csak. Szóval ez tipikusan a büdösfejű hal esete.

11

nyelv-ész, 2007. április 11. szerda, 19:25 (#)

Doktor úr, mit ért azon, hogy a vezetőik közt van különbség?

Egyébként a kérdés nem a mentalitásukra, hanem a jogállásukra vonatkozik (mert a lét határozza meg a tudatot).

12

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 12. csütörtök, 03:40 (#)

Update:
Bocs, nem háromszor és négyszer, hanem ötször és nyolcszor:
http://sg.news.yahoo.com/070411/1/47qxy.html
http://www.iht.com/articles/2007/04/09/asia/singbox.php

13

nyelv-ész, 2007. április 12. csütörtök, 17:12 (#)

Nos a fő különbség, hogy a minisztériumi tisztviselők Őfelsége tisztviselői. Ez elsőre triviálisnak tűnik, a gyakorlatban viszont azt jelenti, hogy egy kormányváltás után nem cserélődik ki a portástól felfelé mindenki, hanem államtitkártól a takarítóig mindenki marad és dolgozik.
Miniszterek jönnek-mennek, az apparátus marad.

Hogy ez mennyivel előnyösebb a más demokráciákban bevett gyakorlatnál, az nyilvánvaló: mire egy posztot kapott minisztériumi vezető képbe kerül, egy év eltelik. Mire betanul, leváltják. Arról nem is beszélve, hogy hány olyan ember kap posztot, aki nem szakmai érdemei alapján kerül oda, ahova...

14

gargoyle, 2007. április 13. péntek, 10:03 (#)

akarat eseten Ofelsege tisztviseloit sem lehet nehez 2 het alatt kirugni, es meg menzasnenit is a partvonalnak megfelelot hozatni

ez megint a politikai kultura es az 500 eves gyepnyiras kerdese inkabb, nem a szervezeti rendszere (hulyesegnek tunik a tisztviseloket bebetonozni az allasukba jogilg, hiaba feltjuk oket a politikusoktol, hisz azert elofordulhat hogy kiderul meg roluk is hogy alkalmatlanok/mashova kene helyezni oket)

15

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 13. péntek, 10:30 (#)

Hát, pedig ez ponthogy a szervezeti rendszeré.

Mivel így függetlenek a mindenkor megválasztottaktól, viszont bebetonozva sincsenek, mert van fölöttük aki kivágja őket, ha nem a királynőnek megfelelően végzik a munkájukat.

16

gargoyle, 2007. április 13. péntek, 10:44 (#)

de ez feltetelezi hogy a kiralyno egy fuggetlen, semmi kozepen lebego entitas, aki kicsit sem elfogult egyik part fele sem, viszont lezerpillantasaval azonnal kiszurja a kozszolgalatra alkalmasakat.

nyilvan a legjobb es leghatekonyabb rendszer mindig egy diktatura lesz, HA a koz javat nezo es zsenialis mastermind jo donteseket hoz. csak ritka ez a tipusu diktator (:

amugy igazatok van, annyibol rosszul fogalmaztam hogy termeszetesen valos helyzetben mindig szukseg van szervezeti szabalyozasra (fekek es ellensulyok ugye) hogy legalabb megnehezitsek a politikai zsakmanyszerzest/korrupciot stb, azugyben nem vagyok meggyozodve hogy a brit rendszer ilyen szempontbol tokeletesebb mint mondjuk a magyar, az embereket kicserelve nem lenne-e ugyanaz a helyzet kormanyvaltas eseten

17

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 13. péntek, 11:29 (#)

Update:
http://www.insanepoly.com/blog/?p=325
http://www.mrbrown.com/blog/2007/04/stfu.html

Mondom, '86 körül lehetünk... :)

"I don’t want to hear anymore about your justifications and rationalisations. Obviously you guys have no intention of listening to any of the people, so why should we the people listen to you. As someone once said, this has ceased to be a conversation. You tells us what you want and you go ahead and do it whether we the people like it or not. So what’s there to say. So shut the fuck up and enjoy your riches. Just don’t tell me you are doing this for my own good or for the good of the country.

For the past 2 friggin days, the ST has daily devoted 5-8 pages to the MIWs justifications for the minsterial pay hikes. Enough of that already.

Shut the fuck up.

You’ve got your money, but must you also have the last word as well. Take your fucking money and go fucking choke on it. Just shut the fuck up and get out of my face. I am sick of your bullshit."

18

nyelv-ész, 2007. április 13. péntek, 15:55 (#)

#15: ott a pont. Ez a lényeg.

#16: nem egészen úgy van az, kérem. Nyilván a szervezeti hierarchia itt is megvan, a főnök itt is kib#ssza a hóra a lámákat. Nem kell ahhoz a királynőnek a semmi közepén lebegnie.

19

Dr. Minorka, 2007. április 13. péntek, 16:00 (#)

A szervezeti kultúra az a politikai kultúra kifejeződése, intézményes szabályokban való megjelenése.

20

nyelv-ész, 2007. április 13. péntek, 16:21 (#)

#19: ezt konkrétan kikérem magam és munkatársaim nevében :-)

Méghogy a mi munkahelyünk szervezeti kultúrája és a honi politikai kultúra között bármilyen analógia lenne!

21

Dr. Minorka, 2007. április 13. péntek, 16:34 (#)

Nem analógia, hanem oksági kapcsolat. Még mélyebbre ásva, az adott, hogy a dolgainkat hogyan intézzük általában. Mit tartunk helyesnek, vagy helytelennek, stb. Ennek megfelelően működnek az intézményeink is, meg a cégeink is.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork