Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Segítség! Van itt orvos?

NagyGa1 cikke a Blog rovatból, 2007. április 22. vasárnap, 17:57 | 31 hozzászólás

Úgy néz ki egy héttel a tervezett félmaratoni előtt lesérültem.

A legutóbbi hülyeségem után az esti futások alkalmával finoman fájdogált a bal csípőizületem (ha így hívják ahol a combcsont cupákja bemegy), de különösebb baj nem volt vele, rosszabb sem lett.

Tegnap este volt az utolsó hosszabb edzésem - 14 km közepes tempóban. Nem volt vele probléma, ma is normálisan éreztem magam, nem voltam túlzottan fáradt.

Viszont az esti könnyű futás előtt a vécéről felállva egy hatalmas csattanást hallottam, amit a bal csípőmből jövőként azonosítottam. Ijesztő volt, de mivel semmi nem fájt, elindultam edzeni.

Sajnos pár száz méter után szúró fájdalmat éreztem, ami mindig visszatért amikor újra nekiindultam. A további próbálkozást természetesen rögtön feladtam. Itthon beleültem egy kád hideg vízbe, azt feltételezve hogy a csak egy gyulladás, a csattanás meg valamelyik szalag visszapattanása volt a helyére.

Most aggódom, nem szeretném a jövő hétvégét feladni. Abban reménykedem, hogy holnapra jobb lesz, meg elmegyek a háziorvosomhoz orális gyulladáscsökkentőért.

Nyomásra csak egy kicsit érzékeny, a cupák fejénél. Járásra nem nagyon fáj, egy lábon ugrálásra sem, csak futás közben a futólépés végén, amikor a láb eléri a leghátsó pozíciót.

Van itt valaki, akinek lenne jó ötlete, hogy mi lehet ez, és mit csináljak vele?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (31)

1

Dr. Minorka, 2007. április 22. vasárnap, 18:26 (#)

Nem orvosként, hanem józan ész alapon:
Ne a háziorvoshoz menjél holnap, hanem szakorvoshoz. Röntgen, ultrahang, ki-tudja-még-mi. Inkább maradjon ki a félmaraton egyébként. Nem csak orális gyulladáscsökkenő van. Kenőcsben pl. a Flector EP gél (hatóanyaga a diclofenac epolamin) szokott használni.

2

Dr. Minorka, 2007. április 22. vasárnap, 18:33 (#)

Nincs ügyeletes gyógyszertár valahol, ne várjál holnapig.

3

DA, 2007. április 22. vasárnap, 22:21 (#)

Hello!
Ez az ún. coxa saltans, pattanó csípő. A csípő oldalán lefutó, a térd alatt végződő szalag átugrik a csonton, és ez pattan. Futóknál gyakori. Jegelés nem rossz, gyúrás, nyújtás még ami segíthet. Alapvetően nyújtani kell többet.

Ez nem rossz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Snapping_hip_syndrome

4

DA, 2007. április 22. vasárnap, 22:24 (#)

Egyébként azért csak most, mert most jött csak az rss-feed a cikkről.

5

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 23. hétfő, 02:35 (#)

Köszönöm mindenkinek!

DA, azt hiszem helyes a diagnózis, a képet megnézvén tényleg a "tensor fasciate latae" fájhat. Tulajdonképpen nem szokott nekem ilyenem lenni, csak most a hülyeségem miatt kicsit megduzzadhatott.

Köszönöm mégegyszer, megyek dokihoz gyulladáscsökkentőért, meg a maradék pár napból gyorsúszással töltök majd néhányat.

6

Dr. Minorka, 2007. április 23. hétfő, 02:47 (#)

Khm, a fenti wikipédia cikk szerint:
"Rest while treating the problem; no running, jumping, hiking (especially running or hiking hills)... Slowly progress back into jogging once you are symptom-free...Conservative measures generally resolve the problem in 6 to 8 weeks." Ebből nem az következik, amit a "maradék" jelző sugall (maradék napok a félmaratonig).

7

Author Profile Page stsmork, 2007. április 23. hétfő, 07:58 (#)

NagyGa1, a futanet.hu-n van egy sportorvos fórum, ott nézz szét, hogy mások mit írnak erről, és esetleg írj be te is. A flector kenőcs kutyagumit nem ér (ez személyes tapasztalat), esetleg próbálj meg úszni, de ne erőből, hanem csak úgy nagymamásan, az segít ellazítani. Hosszú távon gondolkozz el rajta, hogy nem volna-e érdemes változtatni a futóstílusodon, illetve ha elmúltál harminc és még nem kezdtél el rendszeresen jógázni, akkor lassan annak is itt az ideje.

8

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 23. hétfő, 08:56 (#)

Voltam dokinál, de sajnos a megszokott orvosom szabin van jövő hétig, ezért egy idősebb kínai kolleginánál. Ő famotidine-t írt fel, amit nem nagyon értek, mert ez emésztési panaszokra való, amit mondott is, de akkor sem értettem hogy miért írja fel.
Csípőmet megfeszegette, nem nagyon látszódott semmi, mert annyira nem komoly a helyzet.
Kaptam tőle egy Voren nevű kenőcsöt, ami az otthoni Diclofenac megfelelője, aminek megint csak nem nagyon örülök, mert
- kenőcsöt nehéz az embernek a farizom miatt a megfelelő helyre juttatni
- diclofenaccal nagyot szívtam már régen. Achillesem volt gyulladt, azt kezelgettem vele, mellette futottam is, mert a fájdalom nem volt vészes - persze, mert a diclofenac fájdalomcsillapítő hatása elfedte. Fél évig futottam vele, még rekortánon szögesben sprinteletm is. A végén 2 centi átmérőjű volt az achillesem... Mákom volt, hogy nem szaggattam el (csak részlegesen).

Minorka, azért merem a hétvégét bevállalni, mert nem olyan vészes egyenlőre a sérülés, és ha a gyulladást sikerül megszüntetni akkor ki fogom bírni - főleg ha az okra is sikerül hatni a nyújtással.

A történethez tartozik, hogy két évvel ezelőtt ingyenes masszázst kaptam ortopédiát tanuló gyógytornásztanoncoktól, és ők szörnyülködtek, hogy a combom külsején az egyik ín (talán ugyan ez) mennyire merev. Tanácsolták, hogy nyújtsam ülő helyzetben térden keresztbe tett lábfejjel.

stsmork, köszi, nem ismertem, nézem.

9

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 23. hétfő, 10:00 (#)

Az úszás mellett úgy néz ki sakkozni is fogok, hátha segít.
Persze csak hátonfekve. :)

10

DA, 2007. április 23. hétfő, 12:58 (#)

Na. Hamár elkezdtem. A famotidine (savcsökkentő) azért kell, mert a szájon át szedett fájdalomcsillapítóktól jókis fekélyt lehet kapni. Így nem annyira. Most _mindenképp_ pihenni kellene, úszás az jó. A félmaratonit felejtsd el. Egyébként meg el kellene menni egy fizoterapeutához, ki kéne találni, h hogy nyújts futás előtt. Nem az a cél, h rekreációs sporttal nyomorékra sportold magad.

11

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 23. hétfő, 14:59 (#)

Köszönöm szépen.

A doktornéni egyébként eléggé biztosra ment, még a diclofenacot is kenőcsként írta fel. :)

12

DA, 2007. április 23. hétfő, 16:46 (#)

Naja. Bár elvileg ezeknek (NSAID) nemcsak helyi, hanem szisztémás hatása is van, tehát pont ahogy felszívódva a fájdalom helyén és máshol is hat, ugyanúgy a gyomornyálkahártyát így is károsít(hat)ja. De mondjuk nem vsz...:)

13

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 23. hétfő, 17:00 (#)

A wikipédia linkről amit küldtél elérhető ez a pdf: http://iach.amedd.army.mil/sections/clinics/physicalTherapy/pdf/SNAPPING%20HIP%20SYNDROME.pdf

Tök jó, a hip/piriforis stretcheknél elég jól érzem hogy pont azt húzza ami kicsit gyulladt, úgyhogy azt hiszem mostantól ez is benne lesz az edzés előtti meg utáni strecthingemben. Az achilles miatt már így is elég sok minden benne van. :)

Az utolsó képen a hip flexor stretch amit a néni mutat be viszont nem praktikus szvsz, mert a lábszára normál embernek nem ennyire laza, úgyhogy ott nyújtana és nem a csípőnél. A hátra lábat kézzel felhúzás nekem jobban bejön, persze a nagymamámnak inkább a képen látható. :)

14

DA, 2007. április 23. hétfő, 19:33 (#)

Ja,az sztem is tök jó, meg is lepődtem, h a wiki mennyire jó. De azért egy csípő-rtg nem árt, biztonságképpen.

15

Author Profile Page stsmork, 2007. április 24. kedd, 07:59 (#)

DA, a térdkattogásról nincs valami hasonlóan informatív linked? :) A sportorvosnak mutattam, de ő csak hümmögött.

16

gargoyle, 2007. április 24. kedd, 09:35 (#)

nekem 29 evesen minden izuletem recseg szinte especially a nyakam, de mint a rambo3e csata elott. ez normalis? (:

vizitdijat hol fizetunk DAnak? (:

17

DA, 2007. április 24. kedd, 12:53 (#)

Hello. Na. A térdkattogás nem túl jó, de ha nem akad be, nem cseszegetném. A többi ízület is hát....nekem is recseg mindenem 25év betonbon való focizás után. (30 vagyok)
De. Én nem vagyok sportorvos, javaslom a
sportssurgery.blogspot.com-ot, az egyik haveromé, ott kérdezzetek.
A vizitdíjat pedig úgy lehet fizetni, ha a blogomon (http://billrothharom.blogspot.com) kattintgattok a google ad-sense-eken :))
DA

18

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 27. péntek, 17:55 (#)

DA, azért mondhattad volna, hogy az aszpirin is NSAID, sőt... :)

19

DA, 2007. április 27. péntek, 18:43 (#)

Hátja. De kérdezni kell, akkor megmondom.
Mér mi lett? Fekete széklet? Gyomorfájás?

20

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 27. péntek, 18:58 (#)

Másfél napja nem kentem diclofenacot, hogy érezzem a helyzetet.

Ma mentem futni először a diagnózis óta, csak egy rövid 9 perces átmozgató kört. Közben éreztem, hogy van a faromban valami, utána ez kicsit erősödött.

Holnapi terv egy hasonló rövid átmozgató a vasárnapi félmaraton előtt. (Ne haragudj, nem ellenkezni akarok, nagyon köszönöm a tudást, amit megosztottál.)

Most vettem be 500mg aszpirint, szombat estig mondjuk 4 óránként tervezek 500mg-t, és diclofenacot is kenek, de vasárnapra már szeretném, ha nem fedné el, ha fáj. Anyám belémdiktált még glükozamin + kondroitin + lignisul kombót, nem hiszem, hogy használ, de ártani csak nem fog. :) (A glükozamint már ismerem achilles okokból)

Tudom, hogy gázos ilyen betegnek bármit is mondani, tényleg ne haragudj.

21

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 27. péntek, 19:04 (#)

Azért merek nekiindulni, mert - eddigi achilleses íntapasztalataim alapján - futás közben valószínűleg nem fog fájni, utána meg leállok a tünetmentességig - vagy elmegyek egy sportorvoshoz ha 1-2 hét alatt nem javul a helyzet.
És bízom benne hogy nem lesznek abnormális struktúráim. :)

22

Dr. Minorka, 2007. április 27. péntek, 19:14 (#)

Van valami készítmény, amit ajánlanak Aszprinnal együtt bevenni, mert védi a gyomrot.

23

DA, 2007. április 27. péntek, 22:00 (#)

Hello
Ún PPI-t kellene vele szedni.
Losec, Controloc, Nexium, Pantoloc stb.
Proton-pump Inhibitors; ATC:A02BC05

24

DA, 2007. április 27. péntek, 22:03 (#)

Egyébként nekem nincsenek illúzióim a betegekkel kapcsolatban, tudom, h csak az a betegség gyógyul meg, amiben a betegnek nem kell hozzátenni a maga részét :)

25

Author Profile Page stsmork, 2007. április 28. szombat, 10:22 (#)

Mi köze a glükozaminnak az achillesedhez? Én eddig úgy tudtam, hogy ezt az ízületekre adják...

26

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 28. szombat, 10:44 (#)

A kérdést nem merem megválaszolni. :)

27

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 29. vasárnap, 08:51 (#)

Kicsit bővebben: van egy futó kollégám, aki valamilyen okból kvázi csodaszerként kezeli, gyakorlatilag mindenre glükozamint szed / ken, ráadásul kicsit erőszakos is. Belémdiktált egy jó adagot tavaly, amikor éppen gyulladt volt az achillesem.
A múlt héten a csípőproblémámra is is rámtukmált egy tubus krémet, aztán naponta kérdezgetett az eredményről.

28

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 30. hétfő, 06:30 (#)

Update:
Esemény megvolt, túléltem. Sőt, a szombati kúra olyan hatékony volt, hogy nem is éreztem a csípőmet egyáltalán. (Szombat este abbahagytam az aszpirint is meg a krémeket is.) Mostanra ez minimálisan változott, de innentől rendes nyújtás és pihenés a teljes gyógyulásig.

Köszönöm mindenkinek!

29

lotta, 2008. augusztus 7. csütörtök, 17:37 (#)

apám keserú izt érez, amikor eszik.Ezért ninbcs kedve enni,gyengül.Kérem segítsen valaki..
nem múlik el minden nap rosszabb.
lotta@freemail.hu ra várom a javaslatokat
köszönöm

30

nyelv-ész, 2008. augusztus 7. csütörtök, 18:36 (#)

lotta, ne várd a javaslatokat, irány az orvos, utána meg a belgyógyászat. Nehogy az legyen, amire gondolok.

31

latinovics95, 2015. április 13. hétfő, 15:19 (#)

Kedves NagyGa1!
Mi lett a csípőddel? Csak mert én is hasonló problémával küzdök és azt mondta már a második orvos, hogy csak műtéti megoldás van rá. Én nem szeretném műttetni, inkább futásról áttérnék az úszásra, ami kevésbé terheli, esetleg megpróbálom nyújtani. Én egyszer nagyon megerőltettem és azóta minden futásom után rettenetesen fáj, sokszor fekvő helyzetben nem tudom megemelni a bal lábamat. A neten olvastam utána sokat, műtéti megoldáson kívül mást sajnos nem találtam, viszont azt tudom, ha lehet ezt elkerülöm, ha kell azzal, hogy lemondok a futásról.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork