Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Üveggyöngyök

eszpee cikke a Blog rovatból, 2007. április 11. szerda, 09:10 | 17 hozzászólás

20 európai és amerikai vállalat (jó, volt szingapúri is) lekavar Kongóba, a világ második legnagyobb esőerdőjéhez, bizniszelni a helyiekkel. 25 év fakitermelési jogait veszik meg, cserébe otthagynak némi sót, macsetéket, bicikliket. Én bár lelkes szabadpiac-hívő vagyok, ilyenkor azért legalábbis kétségeim támadnak a rendszer működőképességével kapcsolatban. Meg kell védeni a helyieket a saját hülyeségüktől? (Most mindegy, mi a hülyeség, az, hogy fillérekért adják el az otthonukat, vagy az, hogy olyan vezetőik vannak, akik.) Ha igen, kiknek? Milyen alapon? És hol a határ a beleszólásban? Másik oldalról meg ki tiltja meg egy cégnek, hogy számára kedvező üzletet kössön? Milyen alapon? És hol a határ?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

gargoyle, 2007. április 11. szerda, 10:06 (#)

jogos kerdesek, speciel a fenti esetben a legeselyesebb hogy ha a helyi lakossag raebred arra hogy csunyan atvagtak (ha egyszer..) akkor fejlett orszagok birosagan jogosan keri a szerzodes felbontasat megtevesztes, aranytalan ertekkulonbseg vagy hasonlo miatt (jogasz kommenteloket kerem ne szedjenek darabokra, en kibicnek is rossz vagyok jogban sajna, inkabb szakszerusitsek/helyesbitsek amit rosszul irtam :)

persze ugye sajat maga elleneben senkit sem lehet megmenteni (lasd meg az ot majdnem megolo ferjet vedelmezo not) szoval amig a bepereles nem tortenik meg felo, hogy csak az onkorlatozas szabalyozza a kizsakmanyolast, az meg meg kozvetlen kozeli esetekben is foghijas, nem hogy egy legkondis europai/amcsi/szingapuri irodabol nezve a statisztikakat a jovedelmezosegrol.

2

Penálen, 2007. április 11. szerda, 11:21 (#)

Hát ezek nagyon jó kérdések...

3

pblue, 2007. április 11. szerda, 11:25 (#)

nem hiszem, hogy a helyi lakosság első lépése az kéne, hogy legyen, hogy a saját jólfelfogott érdekei mentén üzletelő céget perelje egy akármilyen bíróságon, ahelyett, hogy az elvileg őket képviselő, őket csunyán eláruló saját kormányukat zavarnák a gecibe a macsetékkel amiket kaptak. nem akarom feltámasztani az örök vitát erről, de fura lenne, hogy ha az ott élők saját kormánya helyett egy profitorientált vállalkozás vállalna az ott élőkért felelősséget.

4

Penálen, 2007. április 11. szerda, 11:25 (#)

(Hehe, a "macsetéket" helyett "macskaétket"-et olvastam :))) Szar dolog a diszlexia, de legalább humort csempész az életbe :)))

5

Author Profile Page eszpee, 2007. április 11. szerda, 11:28 (#)

pblue, ja, az fel sem merült bennem, hogy a vállalkozásoknak kellene önmérsékletet tanusítaniuk. a kérdés az, h kinek és milyen joga van mérsékelni őket.

6

gargoyle, 2007. április 11. szerda, 11:47 (#)

ahogy pblue is irta

elso korben kormany elzavar, kevesbe korrupt rendszer letrehoz (ez rogton segiti a masodik lepest is, hisz ha elismerik az allamot, kotnek vele jogi egyezmenyeket stb)

masodik lepesben korrumpalo cegek romma perlese

de ha van mas modszer is ami jarhato kivancsi vagyok, bar en irtozom a machetektol (:

7

Author Profile Page ervin, 2007. április 11. szerda, 11:50 (#)

alternatív ötlet: új időszámítás bevezetése átmenetileg, koncessziók lepörgetése, megköszönés, visszaállás.

8

gargoyle, 2007. április 11. szerda, 11:56 (#)

ehhez szerintem legalabb akkora szervezes kell mint egy joizu nemzetkozi perhez (:

9

Author Profile Page ervin, 2007. április 11. szerda, 12:16 (#)

de országon belül megoldható! :)

10

gargoyle, 2007. április 11. szerda, 12:24 (#)

azert afrikaban inkabb a papir alapu naptarak a hasznalatosak szerintem, ott bonyolultabb ez mint a windowsban atallni 2031re 1 napra .))

11

laze, 2007. április 11. szerda, 12:37 (#)

Az önmérséklettel az a baj, hogy nem reálisan elvárható, ugye amíg a szabadpiacon mindenki az extraprofit elérésében érdekelt...

12

gargoyle, 2007. április 11. szerda, 12:48 (#)

azert bizonyos mertekben, kulso kontroll fenyegetettsege eseten elofordul (nem varratunk 9 eves pakisztaniakkal ruhat, mert ha kiderul sokan nem veszik meg, inkabb napi +3 cent koltseggel felnott pakisztaniakkal varratunk, ahhoz senkinek semmi koze) de valoban ez erosen korlatozott eszkoz.

13

pblue, 2007. április 11. szerda, 16:03 (#)

laze, mi az az "extraprofit"?

14

Author Profile Page CsasZ, 2007. április 11. szerda, 16:09 (#)

Ez ugyanaz a probléma, sőt illusztráció a NagyGa féle afrikai éhezők esetére.
Ezért most nem fogok 5 oldalt írni :))

Rezervátum kell, hogy megvédjük magunktól őket. Különben ki lesznek kultúrálisan pusztítva és menetközben kapnak a nyakukba rengeteg gazdasági, környezeti stb. problémát.

15

gargoyle, 2007. április 11. szerda, 16:42 (#)

azert nem biztos hogy a gepfegyver es a machete az ami arra kesztet jelentos mennyisegu arrafele lakot hogy egymast gyilkolja.. szoval ennel kicsit arnyaltabb a helyzet nem? :o

16

Boca, 2007. április 12. csütörtök, 16:55 (#)

Jogilag sztm tök egyszerű a dolog. Ahogy egy gázóraleolvasónak öltözött szélhámost is el lehet itélni, aki kirabolja az öreg néniket, úgy ezeket is. Minden piacgazdaságban vannak ilyen korlátozások. Viszont mit mondd majd a cég arra, ha 5 év múlva elzavarják a kormányt meg őket is? Ők milyen jogra hivatkoznak majd? El fogja bárki ismerni országon belül vagy kívül ezt a 'szerződést'?
Amúgy meg a cégek saját országaiban kell jobban hasznosítani a nyilvánosság nevű intézményt.

17

gargoyle, 2007. április 13. péntek, 10:00 (#)

a jogrendszer csak onmagan beul alkalmas. te se gondolod komolyan hogy egy orszag hagyja hogy az o teruleten belul a nagyreszt o allampolgarai altal elkovetett cselekedetekert mas orszag buntessen (tudom, nemzetkozi torvenyszek stb, de azert a nepirtas inkabb atesik a cselekvesi esemenyhorizonton, mint az adidas labdavarras meg a fakitermeles az emberek fejeben). ok tiltakoznanak uvoltve a leginkabb

sajnos amig helyben nem alakul ki stabil jogrendszer, addig bizony a jobb fizikumu bloki nemz tobb kisebet.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork