Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hajrá Peti!

stsmork cikke a Blog rovatból, 2007. május 3. csütörtök, 11:06 | 6 hozzászólás

Tavaly decemberben egy másfél éves kisfiú félrenyelt egy szőlőszemet. A végzetes szőlőszem eldugaszolta a légcsövet, és mire a kiérkező mentősök újraélesztették a kisfiút, az oxigénhiány miatt súlyos idegrendszeri károsodást szenvedett. Azóta nem lát, és alig reagál a külső ingerekre. Az ilyen balesetbe rendszerint bele szoktak halni.

A szülők és a család megmozgatnak minden követ: orvostól orvosig járnak, a szakkönyveket bújják, kipróbálnak minden reményteljes gyógymódot (épp most jöttek haza Kínából, őssejt-terápiás kezelésről), hajrapeti.com néven webszájtot indítottak, május 8-án pedig segélykoncertet tartanak az Almássy Téri Szabadidő Központban. (Csak az arányok kedvéért: egy-egy őssejt-kezelés négymillió forintban van, és a gyógyuláshoz három-négy alkalomra van szükség.)

Figyelemre méltó, ahogy a „Hajrá Peti” szervezői igyekeznek egyensúlyozni: egyfelől nem szeretnék, ha a dolog bekerülne a bulvársajtóba (visszatetsző lenne, ha a kisírt szemű anyukával lennének tele az újságok címlapjai), másrészt az ismertség mégis sokat segítene összegyűjteni a gyógykezeléshez szükséges pénzt.

Nehéz megtalálni a helyes arányt. A hozzászólások oldalon meg is kapják a magukét, valaki beírt nekik, hogy jobban érezné magát, ha előbb látná a gyerek leleteit, mert ki tudja, hogy nem valami szélhámos társasággal áll-e szemben. Ez a feltevés nem is olyan meglepő egy olyan országban, ahol épp most értek milliárdos vám- és áfacsaláson egy jótékonysági szervezetet. (Személyesen ismerem Petit és a családját, és így első kézből tudom, hogy nem kamu a dolog. Bár az lenne...)

Egy másik – névtelen – hozzászóló pedig azt veti a szemükre, hogy szép dolog, hogy Kínába viszik Petit (az édesapa munkahelye kifizette az első kezelés költségeit), meg hogy koncertet szerveznek, és nyomulnak az iwiwen meg az interneten, de nem az övék az egyetlen súlyos beteg kisgyerek, csak a többiek szüleinek nincsnenek ilyen jó kapcsolataik, hol itt az esélyegyenlőség? Nem egészen értem, hol hallotta az illető, hogy esélyegyenlőség van, azt meg végképp nem, hogy miért pont a szerencsétlenül járt Peti szülein kéri ezt számon, mint ahogyan azt sem, hogy vajon mit kellene tenniük? Ha csak azt vesszük, hogy a téma szakirodalmának jelentős része csak angol nyelven hozzáférhető, amit Peti szülei sosem tudtak volna tanulmányozni, ha nem beszélik e nyelvet; most akkor az esélyegyenlőség jegyében felejtsenek el angolul? Vagy tanítsanak meg mindenki mást is?

Eredetileg azt akartam írni, hogy lehetőségeitek szerint adományaitokkal segítsétek Peti gyógyulását, de a fent említett hozzászólásoktól keserű lett a szám íze. Nem, ne küldjetek pénzt, de ha tehetitek, olvassatok bele a Virág naplójába, és szóljatok néhány bátorító szót a fórumon. Még vámot és áfát sem kell rá fizetni.

Hajrá Peti!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

nyelv-ész, 2007. május 3. csütörtök, 17:25 (#)

Egyrészt szomorú, hogy ma Magyarországon így kell küzdeni egy gyógykezelésért, másrészt pedig még szomorúbb, hogy jó alkalom ez a köcsögöknek, akik esélyegyenlőség meg egyéb süket duma örvén juttatják kifejezésre mérhetetlen irigységüket és rosszindulatukat.

Erről nekem mindig az a nemvicc jut eszembe, hogy mi a különbség az amerikai, az orosz, meg a magyar pokol között... Tényleg lehúznánk egymást a szarba...

2

monika, 2007. május 3. csütörtök, 22:26 (#)

Kedveseim! Miután kommentek tucatjaiban aggódtok a magyarság jövője felett, talán segíthetnétek egy magyar kisfiúnak, itt és most.

3

ERIKA, 2007. május 4. péntek, 08:28 (#)

En nem Magyarorszagon elek ebben a pillanatban de mas orszagokban is van ilyen es senki sem kerdezi, hogy miert pont O neki segitsunk csak csinaljak. Ha valaki mer kerni (TV-n Radion stb.) akkor az emberek tudnak segiteni ha akarnak, ha nem kersz nem tud senki rola. En ugy gondolom, mindenkinek van lehetosege valahogy segitseget kerni es miert ne adjunk ha tudunk. Nem kell orvosi bizonyitvanyt kerni probaljunk bizni az emberekben, hogy nem mindenki atvagos es csalo. Sajnos a mai vilagban mindenki a rosszat nezi a masikban eltunt a bizalom egymas irant. Milyen kar. Indiaban is van egy "csoda orvos" akirol hallottam, hogy rakos betegeket gyogyit meg, talan azt is lehetne kiprobalni.

4

wice, 2007. május 4. péntek, 13:38 (#)

afrikaban meg eheznek a gyerekek. amig azt nem oldottuk meg, senki se csinaljon semmit.

5

sic, 2007. május 4. péntek, 15:10 (#)

Monika, ha arra célzol hogy az elozo bejegyzésnél sok komment van itt pedig kevés, ez nem hiszem hogy jelzi az érdeklodés mértékét vagy a jelentoséget. Egyszeruen sutànak érzem magam, hiszen egy csalàd minden oràs kuzdelméhez mit kommentàlhatnék?
Végig olvastam Viràg naplojàt, és még azt is félek mondani hogy megértem mert nincs gyermekem, és soha egyetlen szeretettem élete nem mult a kitartàsomon, pénzen és reményen, tehàt nem, nem tudhatom min megy keresztul, és remélem soha nem tudom meg. Ez nem indifferencia, a fejem nem forditom el, hanem van amire nincs szo, vagy az én szokincsem nem elég bo. A csondbe pedig mindenki azt làt bele amit akar, részemrol ez ilyen csond volt, tiszteletteljes és szivszorito.

6

monika, 2007. május 4. péntek, 20:12 (#)

sic: Nem, ezt a kommentet nem sokkal a cikk megjelenése után, késő éjjel tettem fel, nem arra céloztam, hogy ide senki sem ír. Megértem, hogy nem találsz szavakat.

Képzeld el, mennyivel rosszabb, amikor ismered a családot, tavaly ősszel megcsodáltad, milyen szépen fejlődik a kisfiú, aki együtt viháncolt a te gyerekeddel... és most hónapok óta döbbenten állsz és nem találod a szavakat. Próbáljuk megtenni, amit tudunk, ennek a része ez a cikk is.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork