Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Űrvécé

stsmork cikke a Blog rovatból, 2007. május 10. csütörtök, 15:01 | 12 hozzászólás

Végre! Általános iskolás korom óta azon gondolkozom, hogy pontosan hová is mennek az űrhajósok vécére? Tán csak nincs egy fából eszkábált bodega az űrállomás mögött a kertben? Fülöp herceget is izgatta a kérdés, és az amerikai űrkutatási központban tett látogatása során rá is kérdezett, hogy how do astronauts deal with natural functions?

A BBC jóvoltából itt a megoldás, tovább nem is részletezném. Van azonban egy másik, kevésbé izgalmas, de fogósabb kérdés a "hogy csinálják az űrhajósok" témakörben. Hogyan mérik meg a testsúlyukat a súlytalanság állapotában?

Nyolcadik osztályos voltam, amikor Farkas Bercit fellőtték az űrbe, és így telibe kaptam az ezt követő űrkutatási lázat. A természettudományos tanulmányi versenyen szinte nem is esett szó másról. Csillagászok és más szakértők jártak hozzánk az iskolába előadásokat tartani. Az egyik ilyen tudós bácsinak fel is tettük a fenti kérdést, mert az elég triviális, hogy az űrhajósoknak figyelniük kell a testsúlyukat, az egészségi állapot folyamatos ellenőrzésének részeként. A bácsi levágott egy több perces hantát, aminek a végén azt dünnyögte, hogy hát, vannak ott biztosan különféle módszerek. (Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha azt mondja, hogy dunsztom sincs gyerekek, ne haragudjatok! Na mindegy.)

Ettől a naptól kezdve heteken át agyaltunk rajta, több felnőttet is megkérdeztünk, de senkinek sem volt használható ötlete. A földi mérlegek mind a gravitációt használják, tehát az űrállomáson esélyük sincs. Végül aztán megoldódott a rejtély, méghozzá a legkompetensebb személy oldotta meg nekünk a gordiuszi csomót. Ünnepelt ürhajósunk, népünk szeme fénye, városunkba látogatott. (A médiából áradó hype miatt addigra már mindenki sugárban hányt szegény Bercitől, több vicc is közszájon forgott róla. Ilyen előítéletekkel mentünk el az előadásra, ahol egy szerény, szimpatikus fiatalembert találtunk.) Fel is tettük neki a testsúlyméréssel kapcsolatos kérdést, és titokban azt vártuk, hogy most ő is elkezd hamukázni. Ehelyett megkaptuk a világos és érthető választ, amire mi ugyan magunktól nem jöttünk volna rá, de ha műszaki végzettségű felnőtteknek elmondtuk, azok mind azt mondták, hogy ja, tényleg. Ti tudjátok?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

sic, 2007. május 10. csütörtök, 15:38 (#)

Kiszoritjàk magukat a vizbol? :D
Noiesen, bele kell férni a 15 évvel ezelotti farmerba és akkor minden rendben van?

A vécé dolgot ismertem, ugyanis anno kezdoként épp felgyumoszkoltem magamra a buvàrruhàt és megkérdeztem vécére akkor most hogy? amire azt vàlaszoltàk, ahogy az urhajosok.

2

spamdog, 2007. május 10. csütörtök, 15:44 (#)

http://www.phy6.org/stargaze/Sskylab.htm

3

spamdog, 2007. május 10. csütörtök, 15:48 (#)

Ez a jó link:
http://www.phy6.org/stargaze/Smass.htm

4

sic, 2007. május 10. csütörtök, 15:51 (#)

#2 Grrrr... igy elloni a megoldàst!
Pedig épp kitalàltam egy ujabb technikàt, a delikvens tiszta erobol nekifut a falnak és ha a becsapodàs helye màsodszorra màr kissebb akkor kozben lefogyott.

Kéne màr valami kviz.

5

gyp, 2007. május 10. csütörtök, 16:00 (#)

#2 elolvasása nélkül: dehát ez triviális, mi erre anno középiskolában fizika fakultáción kitaláltunk egy rakat megoldást :) az űrhajósnak a tömegét kell mérni nyilván, nem a súlyát, tömege meg persze van kint is :)

Innentől kezdve csak találni kell egy olyan egyszerűen mérhető fizikai folyamatot, ami a tömegtől függ. Az egyik legtriviálisabb választás mondjuk a kényszererő egy forgásnál, ami a sebességtől és a tömegtől függ: rákötözöd az űrhajtóst egy erőmérőre, megforgatod, a szügsebességet meg a felmerült erőt nevetségesen könnyen leméred, tadááám, ott a tömeg egy osztással. A másik, kicsit nehezebben számolható (legalábbis nem ugrik be most jópár évvel később az összefüggés :)), de az alanynak a pörgetésnél némileg kellemesebb meg kevesebb helyet igénylő megoldás az egy rugó csillapításának a vizsgálata. Rárakod egy nagy rugózó székre, kitéríted meghatározott mértékben, aztán vizsgálod a csillapítást, amplitúdót meg ilyeneket, hogy mennyire térnek el attól, amikor üres a szék. Ez is csak a tömegtől függ, nem kell hozzá gravitáció...

6

kfgyk, 2007. május 10. csütörtök, 18:04 (#)

Ugye mindenki latta az Égi Rovar* -t?
Nekem rögtön a futópad és a szerszamoskeszlet a garazsbol ugrott be, el tudom kepzelni, hogy a MIR -en valami hasonloan lelemenyes megoldassal mertek egymas tomeget. Mondjuk valami gumiszalagot kotottek a mérendő delikvens labara, aztan megloktek adott erovel es neztek, hogy a falon hanyadik reckat(kg skála) tudja elerni. Szorakozasnak sem utolso. :)

* aki netan megsem ismeri, korabeli hackerek raalltak a MIR es Bajkonur kozotti videocsatornara a kerti sufnibol es szalagra vettek a az allomas hetkoznapjait unatkozo, magukat produkalo, foldieket szorakoztato asztronautakkal. ezt aztan vagtak, kevertek, az eredmennyel meg dijat is nyertek. hosszabban iras a filmvilagban http://www.c3.hu/scripta/filmvilag/0101/daniel.htm
usgyi potolni, ingye van: http://gyk.myip.hu/flash/Egi.rovar.avi
7+, ha szabad sugallnom.

7

b., 2007. május 10. csütörtök, 23:36 (#)

jobb kérdés: azt tudja valaki, h szerencsétlen Armstrongék hogy vizeltek a Gemeni/Apollo programok alatt?

8

korim, 2007. május 11. péntek, 09:55 (#)

b., hát a filmstúdió folyosóján volt a vécé.;)

9

xab, 2007. május 11. péntek, 12:39 (#)

A kozmonauták szexuális szokásairól lesz poszt? Az se lehet utolsó. Az egyébként megvan, amikor 89-ben fönnmaradt egy űrhajós a MIR-en vmi 300+ napig, mert nem értek rá vele foglalkozni. Mondjuk ő, ha jól emlékszem egyedül volt.

10

a_petri, 2007. május 12. szombat, 10:15 (#)

#7: tessék elolvasni Tom Wolfe-tól 'Az igazak' (The Right Stuff) című könyvet, ott leírja elég részletesen, hogy hogyan oldotta meg Alan Shepard az első Mercury-repülésnél. További rövid történeti összefoglaló itt:

http://www.abc.net.au/science/k2/moments/s348188.htm

11

b., 2007. május 12. szombat, 21:32 (#)

a_petri, köszi én tudom (Andrew Smith: Moondust)

12

kfgyk, 2007. május 18. péntek, 15:28 (#)

Az Égi Rovar szomorú aktualitása, hogy tegnap elhunyt Artner Iván, az említett hacker. Nem is tudtam, hogy ilyen sok koze volt a Tiloshoz, annak bujkalos idejeben. Az űrhöz visszakanyarodasul pedig erdeklodnek, hogy tud e valaki valamit a Mir Story cimu cd-rol, amit talan szinten Barcs Mikivel csinaltak?
A google semmit.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork