Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Wikilánc: közelkeleti dubtól Kolozsvárig

eszpee cikke a Blog rovatból, 2007. június 29. péntek, 01:11 | 3 hozzászólás

A Wikilánc az a jelenség, amikor elkezdesz valamit keresgélni a Wikipédiában, és egyszer csak filmszakadás, majd azon veszed észre magad, hogy valami egészen újat olvasol, és egyáltalán nem emlékszel, hogy kerültél ide, és mit is akartál eredetileg. (A suta megfogalmazásnál a már itt is megénekelt xkcd rajza ezerszer találóbb egyébként.)

Ezek a láncok szerintem dokumentálásra is érdemesek lehetnek, legalábbis most megpróbálkozom egy ilyennel, némileg Hírbehozó öt klikkjétől ihletve.

Az egész onnan indult, hogy a last.fm "Similar music to DJ/Rupture" csatornája kidobott egy Badawi számot, ami megtetszett, így ránéztem Wikipédián, mit lehet tudni róla.

1. Reuel "Raz" Mesinai, egy nálam pár évvel idősebb zeneszerző, aki Badawi néven publikálja közelkeleti és dub keverék zenéjét - de dolgozott egyébként Zornnal is.

2. Tinédzser korának elejét egy ortodox közösségben töltötte, ahol - mielőtt 1-2 év múlva a zene miatt otthagyta volna az egészet - a Neutrei Karta anarchista hasszid szektával is szimpatizálni kezdett, akik azzal együtt, hogy ultraortodoxok, ellenzik a cionizmus minden fotmáját és Izrael állam létét, mondván a zsidóknak nem szabad saját államuk legyen, amíg el nem jő a Messiás.

3. Van egy másik nagyjából hasonlóan gondolkozó ortodox zsidó közösség is, a Szatmári zsidók, akik persze a második világháborúban menekültek el innen, már akik tehették.

4. Azon kevesek, akik igen, azok - köztük Joel Teitelbaum rebbével - leginkább a Kasztner vonaton menekültek meg, az Eichmannál kialkudott fejenként 1000 dollárért, Kasztner Rezső vezetésével, épp holnap 63 éve.

5. Aki egyébként tág családját és barátait is feljuttatta a vonatra, saját elmondása szerint azért, hogy meggyőzze a többieket, nem Auschwitzba indulnak. Így menekült meg 388 kolozsvári zsidó is.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

Dr. Minorka, 2007. június 29. péntek, 02:34 (#)

Helyesírásilag ez a "Szatmári zsidók" szerintem nem stimmel.
"Szatmár-zsidó" írja Berend T. Iván
hasszid Szatmár szekta? más valaki megfogalmazása
Mindenesetre itt egy érdekes magyar leírás (benne a vészkorszak is):
Szerdócz József Ervin, rabbi-helyettes szak, III. évf.:
SZATMÁR, EMLÉKEK ÉS REMÉNY VÁROSA
http://or-zse.hu/resp/hallgatoi/szerdoc-szatmar2006.htm
Nem emlékszem a nevére de egy amerikai filmrendezőnő csinált egy filmet a szektáról (maga is ebben nőtt fel). Kiderült, hogy évente kétszer ma is Magyarországra járnak, Debrecenben szoktak az Arany Bikában összegyűlni - zártkörűleg.

2

Dr. Minorka, 2007. június 29. péntek, 02:49 (#)

Akkor vigyük tovább a wikilánc fáklyáját:
http://horinca.blogspot.com/2006/12/satmar-in-williamsburg-brooklyn.html
A szatmáriak az Újvilágban a Dumneazu nevű blogról, ami egy népzenei és evészeti blog a vidékünkről (is) - Ethnomusicological Eating East of Everywhere.

3

spityu zu, 2007. június 30. szombat, 18:03 (#)

1
A film cimere en sem emlekszem, par eve jatszottak a Titanicon.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork