Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Börtönnel fenyeget az Index a reklámjainak kikerüléséért

ervin cikke a Blog rovatból, 2007. augusztus 23. csütörtök, 09:13 | 67 hozzászólás

BilincsTulajdonképpen paródiának is tekinthetnénk, hogy ennek a cikknek a címe pont annyira hatásvadász, mint amilyenre az Index hangszereli egy ideje a saját címeit. Fontos különbség azonban, hogy esetünkben a kattintás után nem az fog kiderülni, hogy az újságíró tréfásan túlzott, hanem az, hogy a cím pontosan fedi a valóságot.

Amikor elolvastam az üzenő füzetünkbe beküldött linket, az első gondolatom az volt, hogy hoaxról van szó: nem létezik, hogy az egyik legnagyobb magyar portál, amelyik ráadásul felvállaltan jópofizós, viccelős, baráti hangnemben igyekszik kommunikálni az olvasóival, ilyesmire vetemedjen.

KalodaA jelek szerint viszont komoly a dolog. Az Index ügyvédje tegnap levelet küldött egy magyar weboldal üzemeltetőjének, amelyben bűncselekménnyel vádolja őt, és ennek megfelelően perrel és börtönnel fenyegeti.

A jogi doktor szerint az elkövető vétke az, hogy egy listával, azaz egy sima text fájllal segíti a Firefox Adblock Plus nevű plug-injének a működését - lehetővé téve többek között azt, hogy a Firefox böngészőt használók reklámok nélkül nézzék az Index oldalait. Persze csak akkor, ha a felhasználók úgy akarják, hiszen - mondanom se kell - mind a böngésző, mind a plug-in, mind a lista használata önkéntes.

A belinkelt levélben érdemes elolvasni, hogy pontosan mekkora bűncselekmény a fenti cselekedet az Index szerint. Igen, az Index szerint - az ügyvéd ugyanis a hivatalos jogi képviselőjükként szignálta a levelet, tehát fogadjuk el, és ízlelgessük, hogy ez a portál hivatalos álláspontja.

A rajtakapott elvetemült bűnöző, akit egyébként Koszti Lajosnak hívnak, azóta választ is írt az Indexnek. Itt áll most a történet, adott esetben tudósítunk majd a fejleményekről, de addigra valószínűleg sok helyen lehet majd róla olvasni.

eszpee: Azt hiszem az a legjobb, ha egy disclaimerrel kezdek: egy ideje elég sokat dolgozom az index tulajdonában álló inda csapatnak, így némi közöm van hozzájuk - persze nem az újsághoz, és pláne nem a jogi osztályhoz. Ez esetleg befolyásolhatja a véleményem, aki gondolja, vonjon gyököt belőle, vagy ne is olvasson tovább.

Amit a konkrét esetről gondolok: nem értem. Annyira nem értem, hogy nekem is az fordult meg először a fejemben, hogy hoax az egész - de ha az lenne, miért nem cáfol az index?

Ez az egész még csak nem is olyan, mint amikor 2003 környékén a nagy tévétársaságok elkezdték a ReplayTV-t perelni, mert az egy gombnyomásra áttekerhetővé tette a reklámokat, hiszen itt nem a Firefoxot, de még csak nem is az AdBlock plugint fenyegeti az index. Hanem azt a magánembert, aki a fenti analógiában mondjuk leírta a weboldalán, melyik gombot kell lenyomni a távkapcsolón a reklámok átugrásához. (Vicces mellékszál, hogy anno a TiVo úgy úszta meg ezt a kört, hogy nem dokumentált feature volt a reklámátugrás.)

Nem is hiszem, hogy jogilag megállna a dolog: egy weboldal _lokális_másolatán_ végzett módosításokra szolgáló eszköz beállítási paramétereit tartalmazó leírásról beszélünk. Ha én hetente leírom, hogy a Pesti Est melyik duplaoldalait lehet kitépni tartalomvesztés nélkül, mehetek börtönbe? Meglepne.

Nem értem az index oldaláról sem a dolgot, de ezt ervin nagyjából leírta: egyáltalán nem passzol az imidzsbe, és életveszélyes is, ahogy Konrád írja: nagyobb lesz a reklámértéke, mint az elrettentő ereje.

Azt gondolom egyébként, hogy az a felhasználó, aki már blokkolná a reklámokat, a hirdető számára egyébként is elveszett közönség. Ha X PI-nek a 10%-a reklámmentes, akkor a maradék 90%-ot kell csak értékesíteni, ennyivel magasabb áron, hiszen szűkebb a kínálat, a kereslet pedig változatlan.

Persze nem vagyok online sales guru, de azt kizártnak tartom, hogy a leggyengébb láncszemek fenyegetése lenne a megoldás. Szarul esne, ha az index lenne a nagymamákat feljelentgető RIAA magyar verziója.

(Képek: index.hu, kopes.com, MEK)

Update 2007.08.23 17:58: Meghülyült az Index, de elnézést kér érte.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (67)

1

Dagenham, 2007. augusztus 23. csütörtök, 09:53 (#)

Viccnek egy pöttyet durva, viszont ha nem vicc, az tényleg nagyon durva.

Mindenesetre a legegyszerűbb, ha senki nem látogatja a kérdéses oldalt, vagy ha nagyon muszáj, akkor is csak feederen keresztül.

Egyébként meg (ide mindenki helyettesítsen be egy olyan irgalmatlan gyalázást, aminek csak a szelétől kihal egy kikötői kocsma törzsközönsége).

2

csaba.holman, 2007. augusztus 23. csütörtök, 10:07 (#)

koszi a tippet, mar hozza is adtam a tobbi adblock plus filterset-hez az ajnasz cuccot

3

nyelv-ész, 2007. augusztus 23. csütörtök, 10:19 (#)

Az index amúgy is annyira elkurvult az utóbbi időben, hogy fájdalom nélkül távolítom el a könyvjelzők közül. Az új "dizájn" amúgy is kicsapta már nálam a biztosítékot, hiszen nem más, mint egy bulvárömleny.
A szellemi színvonalukat jól tükrözi ez a cirkusz.

4

nyelv-ész, 2007. augusztus 23. csütörtök, 10:24 (#)

Azért szépek a hozzászólások is, amikor azon vitatkoznak hosszasan, hogy akkor most a text file az szoftver-e avagy sem. Biztos ezek is jogászok :-)

5

Author Profile Page NagyGa1, 2007. augusztus 23. csütörtök, 10:25 (#)

Egy párszor már annyira felidegesítettek a hatásvadász címeikkel, hogy többször megfontoltam az egész index.hu Adblockra tételét. (Reklámokat már eddig sem láttam rajta.)
Aztán rá kellett jöjjek, hogy magyarországi tájékozódási pontnak sajnos eléggé megkerülhetetlen.

6

Trofimov, 2007. augusztus 23. csütörtök, 10:38 (#)

És mi van azzal a greasemonkey scriptel, ami módosítja az index.hu kinézetét - többek között a reklámokat is leszedi róla. /"Indexközeli" blog kommentjében volt linkelve :)/

7

gargoyle, 2007. augusztus 23. csütörtök, 10:55 (#)

en mondjuk azt nem ertem ki az aki felismerte a firefox, az adblock es a reklamok eltavolitasanak modjat/szuksegesseget, majd magatol keptelen kivalasztani az adblock listajabol 1 perc alatt a szukseges 12 wildcardot es esetleg 2 hetente ranezni ujabb 5 secre. minek ehhez textfile? :o

az index jogasza meg egy siiiiiiip. eszpee ha valamire akarnad hasznalni a bennfentessegedet, interjuvolj mar meg par embert az indexben ok hogy latjak ezt, hatha egy jogi iroda csere kisul a dologbol :P (amellett hogy erdekelne hogy magyarazzak ezt a marhasagot)

8

bb, 2007. augusztus 23. csütörtök, 10:55 (#)

azt hiszem, a legnagyobb butaság az egészben, hogy ennek köszönhetően A) igen rossz képet alakít ki magáról az index B) olyan emberekhez is eljut az info, akik eddig nem ismerték a fenti lehetőséget (pl. én) és akik fenti post (és még néhány hasonló) elolvasása után alkalmazni is fogják ezt a most megismert lehetőséget.
akarattal sem sikerült volna jobban reklámozni a adblock-lista használatát...

9

opera11, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:03 (#)

"nagyobb lesz a reklámértéke, mint az elrettentő ereje"
Hát valószínűleg igen, pl tudtátok, hogy az Opera böngészővel úgy lehet eltüntetni az összes indexes reklámot, hogy a jobb katt tartalomletiltásba beírjátok ezt a pár betüt: *rehs* (régebben *sher* volt) De az etargetnetes reklámokat is simán ki lehet "szedni" a weboldalakból az Operával(http://hu.search.etargetnet.com/generic/context_ad/*)
Ja itt egy cikk hasonló témában: http://opera.extra.hu/news.php?item.7 Max én és az Opera Software ASA is kap levelet :)

10

methan, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:05 (#)

az index 7 hónapja van indexen nálam. nem érzem magam tájékozatlanabbnak azóta.

11

mira, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:11 (#)

Ha jól látom vita arról nincs, hogy a textfile szoftver-e. Csak volt egy okoskatörp aki beírta , hogy az :-))

12

Author Profile Page NagyGa1, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:16 (#)

Methan, és mit olvasol helyette?

13

Boca, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:30 (#)

Ezt még most sem akarom elhinni h így van. Van hasonlóra egyáltalán példa globálisan? Nem hallottam róla. Sztm ez kurva nagy öngól, nem csodálkoznék ha hamarabb repülne az a jogász az indextől, minthogy ebből per legyen.
Nem vagyok jogász, de nehezen tudom elhinni h az index megnyerné a pert.
Magam is sokszor megvalósítottam számítógépes adatok elleni büncselekményt. Múltkor egy egész adatbázis táblát töröltem egy mozdulattal, a síró-könyörgő kiszolgáltatott adatocskák ellenére.
Ha az index azt szeretné h ne blokkolják a reklámjait, akkor javaslom h 1 oldalon 1 animált gagyinál több ne legyen az oldalon, a többi reklám legyen statikus kép vagy szöveg. A sok animált szartól egyszerűen olvashatatlan az oldal, fárasztja a szemet, tehát az adblock használatát lassan a körzeti orvosoknak kéne receptre felírni.

14

dolphin, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:32 (#)

Szerinetm nem csak a cimekkel van baj, en gyakran a leadektol is a falnak tudok menni, kulonosen, ha azok szakmamba vago hirrol szolnak.

15

Author Profile Page NagyGa1, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:34 (#)

Igen, a Tour közben írt olyan cikkeket az egyik idióta, hogy azt konkrétan meg tudtam volna verni.

16

pblue, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:43 (#)

szerintem nagyon valoszinu, hogy egy tulbuzgo jogiosztalyos faszrol van szo, es a szerkesztoseg meg egyemberkent fogja a fejet. nem lennek most indexes ujsagiro helyeben

17

Boca, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:48 (#)

Az indexes ügyvédnek javaslom a következőket is perbe fogni:
- proxy szoftverek gyártói (mert azok is szűrnek)
- böngészőgyártok (legalábbis azokat, amikben van alapból popup blocker)
- azt az indexes kollégát, aki az index RSS feedjét fejlesztette

Egyébként meg azt hiszem onnantól kezdve h az adatok lecsorogtak a gépemre, senkinek semmi köze hozzá h én magam tudatosan mit csinálok velük.

18

Boca, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:51 (#)

Ja és ez már nem az indexnek, hanem a vírusok és spyware-ek íróinak ajánlott lépés: pereljék a vírusírtókat, mert ők akadályozzák szellemi tulajdonuk szabad terjedését, egyértelműen megvalósítva a hivatkozott paragrafusban foglalt tényállást.

19

Author Profile Page eszpee, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:54 (#)

hm, ezzel vajon mi a helyzet? :)

http://index.hu/vakbarat/

20

Penálen, 2007. augusztus 23. csütörtök, 11:57 (#)

Annak, aki csak tájékozódni jár(t) az Indexre, valóban megfontolandó ötlet felhagyni ezzel. Azonban nem kevesen vagyunk, akik a fórumokba járunk, és azért, mert olyan ott a társaság - legalábbis az általunk látogatott topikokban - ami miatt szeretünk ott lenni. Mi nem fogjuk otthagyni csak azért, mert a hír kategóriában (valóban) pocsékok.

21

Asszem, 2007. augusztus 23. csütörtök, 12:04 (#)

Szeretném kifejezni köszönetemet az Index ügyvédjének, aki nélkül ez a poszt nem született volna meg, ami nélkül nem találtam volna el Ajnász oldalára és ami nélkül nem tudtam volna importálni a listát, aminek következményében az Index kezdőlapjának gyomlálása legalább harminc-harmincöt másodperccel tovább tartott volna.

Hiába, az idő pénz.

Egyébként meg csináljanak célzott és releváns szöveges hirdetéseket, vagy burkoltan építsék be a reklámokat a cikkekbe, azt nem lehet adblockolni :)

22

akakij, 2007. augusztus 23. csütörtök, 12:17 (#)

Ez annyira szánalmas, hogy kedvem sincs egyenként leírni, hogy miért baromság.
A jogász nyilván nem magán akció keretében fogalmazta meg ezt a levelet, nem az ő hibája, hogy valami hülye megkérte rá...
Index, tegyél fel egy jó nagy discalimert, hogy milyen böngészővel milyen beállításokkal lehet ingyen nézni a lapjaidat, és ha ettől eltér a kedves látogató, akkor uszítsd rá a jogászaidat!

23

royaljerry, 2007. augusztus 23. csütörtök, 12:40 (#)

Nem bírtam ki, írtam róla... bocs, hazalink. http://royaljerry.wordpress.com/2007/08/23/adblock-index/

24

Csacsa, 2007. augusztus 23. csütörtök, 13:01 (#)

Marketinges közhely, hogy a reklámra fordított kiadások fele kidobott pénz. Ezt az arányt rontotta kissé a szóban forgó (ex?)ügyvéd. Hogy az index semmilyen módon nem reagál, az is érthető: minden, a témában leírt mondat tovább rontja a renomét és növeli az Operás/adblock(plus)os közönséget.

25

Author Profile Page mami, 2007. augusztus 23. csütörtök, 13:11 (#)

#10 methan: nálam dettó. Nem olvasok Indexet egy ideje, mint ahogyan a Blikkre se fizetek elő. Egyik sem számottevő veszteség. Azért az közepesen érdekel, hogy miért érzitek néhányan kikerülhetetlennek ezt az oldalt.

26

Asszem, 2007. augusztus 23. csütörtök, 13:14 (#)

Én nem érzem kikerülhetetlennek, pusztán szeretem olvasni. Még akkor is, ha néha a cikkek színvonala gyengébb az általam preferáltnál.

27

gargoyle, 2007. augusztus 23. csütörtök, 13:19 (#)

nyilvan nem kikerulhetetlen teljesen, csak megszoktuk. inkabb arrol nyomjatok az infot melyik portalt/hiroldalt olvassatok kishazankban. nem vagyok se nacionalista se nyelv nem tudo, de reggelente begyogyult szemmel azert nem forditgatnek nemzetkozi politikai szakcikkeket a bbc.comrol ha nem muszaj.

28

Boca, 2007. augusztus 23. csütörtök, 14:07 (#)

Biztos lesz vmi disclaimer, csak egy nagy gépezetnél időbe kerül a végleges megfogalmazása. Ha nem lenne mégsem, az csak egy újabb rossz döntés lenne és túlsokáig csámcsogna rajta a blogos közösség.

29

Author Profile Page stsmork, 2007. augusztus 23. csütörtök, 14:12 (#)

Szerintem tuti, hogy hoax az egész. Pár nappal ezelőtt volt egy hasonló cikk a Guardianban "Ad blocking is theft, so block Firefox instead" címmel, ami ezt a témát elemezte:

http://blogs.guardian.co.uk/technology/archives/2007/08/19/ad_blocking_is_theft_so_block_firefox_instead.html

Mármost, feltételezem hogy a Guardiant az indexnél is olvassák és onnan jött az ötlet, hogy meg kellene tesztelni az internetes közvélemény magyarul beszélő részét, hogy mi a véleményük erről a kérdésről. Ha így volt, arra meglehetősen rendhagyó módot választottak.

Egyébként én magam sok éve messzire elkerülöm az indexet, nagyjából azóta, amióta bevezették az oldalról beúszó reklámokat, de nem ez volt a fő ok, hanem hogy arculatot váltottak és elmentek bulvár irányba. (Ami gazdaságilag teljesen racionális döntés volt, de ezzel pont azok a típusú cikkek vesztek el, amelyek miatt szerettem őket olvasni.)

NagyGa1: Mit érdekel téged Szingapúrban, hogy idehaza mi folyik? :-) De komolyra fordítva a szót, próbáld pár napig az origo.hu-t nézni, szerintem korrekt szájt, én is hozzájuk szoktam járni, ha végképp kíváncsi vagyok valamilyen belpolitikai hírre.

30

spamdog, 2007. augusztus 23. csütörtök, 14:30 (#)

http://subba.blog.hu/2007/08/23/es_a_mai_faszkorbacs_nyertese

31

Boca, 2007. augusztus 23. csütörtök, 14:35 (#)

Ha hoax, annak kicsit erős, mert nem úgy általában etették a népet vmi baromsággal, hanem konkrét személyt paráztatnak vele, ami elég durva lenne.

32

sajtmano, 2007. augusztus 23. csütörtök, 14:37 (#)

Mikor perelik be a pornolize.com oldalt?

33

G Zoli, 2007. augusztus 23. csütörtök, 15:04 (#)

Ha nem hoax, akkor mindenesetre nagy csalódás ez az Indextől...

34

Author Profile Page NagyGa1, 2007. augusztus 23. csütörtök, 15:07 (#)

stsmork, kösz, pár napig kipróbálom.

Régen nem jött be, de azóta kicsit öregedtem. :)

Egyébként egyre ijesztőbb, ami otthon folyik.

35

varanusz, 2007. augusztus 23. csütörtök, 15:08 (#)

Nem olvasok indexet, sőt, semmilyen általános portált. Ha valami érdekes történik, valamelyik spanom úgyis szól.

Viszont használok adblockot. Sőt, a tévét is lehalkítom, sőt, elkapcsolok, ha reklám jön. Ez van, ezzel kell a médiának együttélnie.

36

Adi, 2007. augusztus 23. csütörtök, 15:25 (#)

A hufiltert készítő srácot is megfenyegették, nem csak Ajnászt:

http://hup.hu/node/43751

Bodolai László ügyvéd a fenyegetőzésekkel nagyüzemben égeti ronggyá a munkaadóját. :)))

37

Nyomek, 2007. augusztus 23. csütörtök, 15:32 (#)


Szerintem ez az index problémája:

http://ajnasz.hu/files/adblock-without-adblock.png

38

nak, 2007. augusztus 23. csütörtök, 16:08 (#)

annyit tennék hozzá csak, hogy nem Bodolai doktor a hunyó, hanem az értékesítési részleg vezetői

39

nyelv-ész, 2007. augusztus 23. csütörtök, 16:43 (#)

Ó, a saleseket még a jogászoknál is jobban kedveljük! Ők aztán tényleg mindenhez értenek... illetve jobban értenek.

40

Balazs, 2007. augusztus 23. csütörtök, 16:55 (#)

Ertenek, ja.. vagy inkabb artanak.. :>

41

Author Profile Page eszpee, 2007. augusztus 23. csütörtök, 16:57 (#)

Az nagy általános sales-fikázásban azt szokták általában elfelejteni a népek, hogy azért a pénzt (amikből a fizetések lesznek ugye) ők hozzák be.

Na de ha szabad kérnem, maradjunk a témánál. Köszi!

42

nzanga mobutu junior, 2007. augusztus 23. csütörtök, 17:06 (#)

h mint hozzak be. :) az mindigis egy nagy kerdes volt, h a vallalati ertekteremtes lancolataban ki es mit hoz be, en azer nem tennem le a voksot egyertelmuen egy darab lancszem mellett s.k.

43

Zuzu, 2007. augusztus 23. csütörtök, 17:48 (#)

Én nem tudom blokkolni a hirdetéseket. Operát használok, de hiába kattintok a hirdetésekre a megadott módszer szerint, ha frissítek megint ott van mindegyik.

44

Author Profile Page eszpee, 2007. augusztus 23. csütörtök, 17:58 (#)

Update, ezt berakom a cikkbe is, de addig is: elnézést kér az index: http://index.hu/velemeny/jegyzet/adblocker/

45

pblue, 2007. augusztus 23. csütörtök, 18:16 (#)

eszpee, ennyi erovel a konyvelok hozzak be

46

akakij, 2007. augusztus 23. csütörtök, 19:36 (#)

Korrekt.

Egyébként tényleg visszafogottabb az oldal. Ma délutántól mindenképpen, kérdés, hogy hol lesz majd az egyensúly...

47

nyelv-ész, 2007. augusztus 23. csütörtök, 21:28 (#)

OFF:

#41: ezt nem hagyhatom szó nélkül :-)
A sales azt tudja eladni, amit a kezébe nyomnak. Ha nincs mögötte egy termék, egy megbízható szolgáltatás, akkor a sales nem hoz be egy vasat se.
Tehát próbáljuk megtalálni a sales jól behatárolt helyét a világegyetemben, különben identitászavarában f#szságokat csinál. Például kikiáltja az adblockereket a legfőbb közellenségnek...

ON:

Az index reakciója azért bármilyen jópofi akar lenni, mégiscsak egy gusztustalan marketingduma. Az, hogy a reklámokért cserébe húdefasza lesz a zindex, ellenkező esetben meg nézheti mindenki a nagy fehér foltot - ezt azért már mégsem kéne...

48

Ply, 2007. augusztus 23. csütörtök, 22:06 (#)

Igazából nem olyan meglepő ez a bocsánatkérés, mert valszeg a szerkesztőség nagy része is érezhette, hogy nincs esélyük jól kijönni az ügyből, ha kiállnak az ügyvéd mellett. Ráadásul simán el tudom képzelni, hogy az Indexesek túlnyomó része is blokkolja a reklámokat böngészés közben, kivéve, amikor elhelyezik őket. :-)

Nekem mindenesetre az az érzésem, hogy lehetett némi ordítozás a szerkesztőségben, mivel a bocsánatkérés Indexes mértékkel is penetráns koncentrációban tartalmaz jópofának szánt benyögéseket. Mintha úgy gondolnák, hogy ha a kutyaszart kellően megcukrozzák, akkor majd finom lesz. Én komolyabban vettem volna egy egybekezdéses poénmentes válaszcikket.

49

Penálen, 2007. augusztus 23. csütörtök, 22:44 (#)

" a bocsánatkérés Indexes mértékkel is penetráns koncentrációban tartalmaz jópofának szánt benyögéseket."

De legalább egy kicsit viccesek lennének...

"Hibázott az Index, nagyobbat, mint Szekeres Imre egyéni rekordja gerelyhajításban."

"Az egyik érintett azonnal kirakta a levelet a blogjába, a téma pedig - bebizonyítva, hogy a magyar internetezők sokan vannak, és jól csinálják - órák alatt bejárta a hazai netet. Ha nem jártunk volna egyházi iskolába, azt is ki mernénk mondani, hogy futótűzként terjedve."

Édes istenem...

50

csak én, 2007. augusztus 24. péntek, 00:10 (#)

Eddig úgy voltam vele, hogy a nagyon zavaró reklámokat igyekeztem blokkolni. Ezentúl viszont az index minden reklámját megpróbálom kiírtani, egyet se lássak. Amúgy is kerültem a hányadék nyitóoldalukat a designváltás óta, és azt hiszem ezentúl csak rss olvasóval fogom a híreiket nézni.

Pereljenek be.

Én meg beperlem őket, hogy az én hozzáférésemet használják, és kiszámolom mennyi esik havi díjból az ő hírdetéseikre. Fizessék ki, ha használni akarják a hozzáférésemet.
Sőt, kiváltom az ipart, reklámnézésre és azt is leszámlázom nekik jó magas órabérrel.

51

Csakazértis, 2007. augusztus 24. péntek, 03:29 (#)

Csakazértis

Csakazértis elolvastam az indeksz.hu cikkét.

Csakazértis rákerestem az egész AdBlock ügyre, mi a rák is ez.

Csakazértis megtaláltam mindent róla.

Csakazértis feltettem az AdBlockot, meg a szűrőt.

Csakazértis így fogok böngészni életem végéig.

Csakazértis szervezkedni fogok a ziwiwen, hogy minél többen cselekedjenek úgy, mint én!

52

Author Profile Page pala, 2007. augusztus 24. péntek, 09:07 (#)

Ezt rendesen elhibazta az index, mostmar johetnek ilyan vagy olyan bocsanatkero levellel, mar nem segit. Ekkora hibat nem engedhetne meg maganak egy ilyen portal, nagyon kivancsi leszek, h ebbol hogyan fognak hosszu tavon kimaszni.
Jo reklamot csaptak az adblock-nak, sokakhoz eljutott es ok minden bizonnyal fel is telepitettek - en is igy cselekedtem (-:

53

Adi, 2007. augusztus 24. péntek, 10:06 (#)

Én a hirdetőszerverük statisztikáit szeretném látni az eksön indulása óta, és mondjuk még pár hétig, amíg a hírek körbejárnak a magyar neten, jópár embert rábírva, hogy telepítse magának az Adblockot. :)

54

opera11, 2007. augusztus 24. péntek, 10:45 (#)

Zuzu 43; Csináld ezt az Opera böngészővel: Eszközök/Beállítások/Haladó/Tartalom/Letiltott tartalom, katt a hozzáadásra: És írd be ezeket:*sher*, illetve külön a *rehs*-t
(A sok különböző indexes flasht, amit letiltottál nyugodtan törölheted, elég ez a két szó)
Ha más oldalt is reklámtalanítani akarsz, akkor olvasd le ezt: http://opera.extra.hu/news.php?item.7
(Lebuktál, mert a 9.kommentet tuti nem olvastad el :) )

55

pblue, 2007. augusztus 24. péntek, 14:06 (#)

szerintem mindenki vegye be a xanaxat, az egesz nemer annyit hogy itt kivont fasszal hoborogjunk. vagy akit ez ennyire felbasz, annak tenyleg szivugye az index ;) mondjuk szerintem korrekt hogy bocsanatot kernek, tok karakan, meg nagyon ritka az ilyesmi itthon (utoljara a tilosra emlekszem a barango ugy utan). de maga a cikk az tenyleg szornyu, foleghogy arra kernek, hogy legyek jofej es inkabb nezzem a reklamokat, mert kulonben szarlesz nekem hogy nemlesz index. ez egy blognal tokjo szoveg, csak ok eppen egy bekezdessel elotte fejtegettek, hogy ok a piacon probalnak megelni, tehat piaci szereplok. innentol nekem az index nem egy kedves kis dolog az eletemben, szivugy mint pl a kispad vagy a tilos radio, hanem egy szolgaltato. tiszta vicc!

(remelem kibasztak azt a salesest, meraz teljesen alkalmatlan.)

56

Penálen, 2007. augusztus 24. péntek, 14:24 (#)

pblue,
igazad van, de sztem azért szenteket se csináljunk belőlük...

57

sic, 2007. augusztus 24. péntek, 15:53 (#)

Szukségszeruen a reklàm is àt fog alakulni, egyenlore meg van még ugyanaz az archaikus vonulata ami interneten kivul alakult ki évtezedeken àt, és a fogyaszto hozzààllàsa is ugyanaz. A kitettség helyett klikket mérnek, pontosabb és olcsobb, de durvàn ugyanaz.

Amugy jo jel hogy ennyi heves vélemény van az index uj arculatàrol, àltalàban minden végfelhasznàlo utàlja a hozzà kozel eso dolgokon a vàltozàst.

58

atleta, 2007. augusztus 24. péntek, 18:37 (#)

Je... ugyanazok az emberek jarkalnak korbe, es minden blogba beirjak ugyanazt a velemenyt. :)

sic: jaja. Esetleg nem csak a reklam alakul at, hanem a tartalomszolgaltatok beveteli forrasai is. Mondjuk elkezdunk (keveset) fizetni a tartalomert (sokan). Vagy kozvetlenul, vagy a netszolgaltaton keresztul. Ahogy ezt mar jo 5-6 eve megjosoltak. De ez csak akkor indulhat be, ha a jelenlegi (reklamos, banneres) rendszer mar nem fog mukodni. Elotte viszont lesz meg egy par ilyen eszetlen probalkozas.

59

sic, 2007. augusztus 24. péntek, 19:12 (#)

#58 - atleta "Mondjuk elkezdunk (keveset) fizetni a tartalomert (sokan)."

Nem tudom mennyire életképes ez a modell, szerintem még ez is egy régi olvaso-elofizeto strukturàt idéz. Egy globàlisabb (beleértve a kozosségi kotodést) vonal valoszinubbnek tunik.

"Je... ugyanazok az emberek jarkalnak korbe, es minden blogba beirjak ugyanazt a velemenyt."

Pedig szerencsére vannak itt eltéro hozzààllàsok.

60

Penálen, 2007. augusztus 24. péntek, 20:49 (#)

atleta,
téged se sokszor láttunk még errefelé... :D

61

Guczó, 2007. augusztus 25. szombat, 23:47 (#)

Nem elég egy bocsánatkérő cikkecske ahhoz mérten, hogy az index gyakorlatilag BTK szerinti bűncselekménnyé próbálta minősíteni az információközlést (mert itt szigorúan véve csupán erről volt szó).
Börtönnel fenyegetőzésre nem válasz az hogy "nézzétek a reklámokat mert egyébként nem lesz tartalom". Milyen kár, van/lesz másik.
Simán vissza kéne perelni őket - nem vagyok jogász, de abban biztos vagyok hogy több törvényhelyet sérthet a megkeresésük.
Hiba lenne ezt szó nélkül hagyni, terelődjön valami hivatalos fórumra a dolog, keletkezzen állásfoglalás, joghely.

62

Boca, 2007. augusztus 28. kedd, 12:15 (#)

A bocsi cikk ahhoz képest valóban jó h mekkorát hibáztak. De vissza nem csinálhatta.
Ha BTKba ütközőt állít írásban valaki, az mikortól hamis vád? Csak ha feljelent vagy már a levél is kimerítheti?
Mindenesetre az eset arra legalább jó h elvegye a hasonló kezdeményezésektől a kedvet a jövőben.

63

methan, 2007. augusztus 29. szerda, 22:46 (#)

nagyga1 #12 (kicsit elaludtam): ziccer lenne azt mondanom, hogy a kispadot, csak az a helyzet, hogy igaz. komolyan: miért kellene bármit is olvasnom helyette (gargoyle kérésére az economistot és társait hanyagoljuk)? évekig napi- és hetilapfüggő voltam, 3-4 éve nem vagyok, és azóta is mindenről tudok, ami fontos (ez fogalmilag kicsit körbenforgó, de pont ez a lényeg).

64

Penálen, 2007. augusztus 30. csütörtök, 00:27 (#)

methan,
ha nem olvasol, akkor honnan tudod, hogy mindenről tudsz?

65

methan, 2007. szeptember 2. vasárnap, 10:16 (#)

penálen, visszakérdezek: te olvasol?

66

Penálen, 2007. szeptember 2. vasárnap, 16:09 (#)

Néha.

67

harrybottler, 2008. december 27. szombat, 05:28 (#)

Jó későn, tök véletlenül találtam meg, és most azt kell mondanom, h ez a dolog pontosan illeszkedik a trendbe: az internet úttörőjéből profithajhász mamut lett, ahogy az OnLeányból szaros bulvár, a Tótából, meg egy nagypofájú hülye, aki napról napra megmondja, csak perkálj sokat, és ő bármit megmond. Ez a trend: a profit maximalizálása. Most éppen azzal maximalizálnak, h a bloggerekkel termeltetnek maguknak tartalmat, látogatottságot, és keményen rájuk kényszerítik a saját reklámjaikat. Nem más manapság az index, mint a magyar webtartalom egyik arcátlan monopóliuma.
Nézzük az üres képernyőt? Nézze, aki akarja, én biztosan találok magamnak néznivalót, ha ők nincsenek akkor is! Én élek belőlük? Ez a stílus nagyjából a mikrofos marketingjét idézi nekem, és ha nem változtatnak, odajutnak, ahová azok: évek óta magyarázhatják a bizonyítványt, és lobby, korrupció nélkül képtelenek fennmaradni. Ha nincs index, esetleg kevesebb helyesírási hibával, elírással, slendrián írással tarkított szöveget olvasok majd... huh-huh! Biztosan beledöglök. És aszondja nézzem a reklámokat... nézze a fszom... nézd te, wazze, vegyél fel embereket, akik kattintgatnak, fizess anydnak, h letöltse őket és kattintgasson, idióta, esetleg vegyél mókusokat, hülye!
Szal kib. arrogáns volt az a válasz. Minősíthetetlen...
Normális helyen ilyenkor pár ember utcára kerül, ez akkora baki. Pont azokba rúgtak bele, akik eltartják őket, mert nem kíváncsiak a retkes reklámjaikra. Én nem kedvelem, ha rúgdosnak...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork