Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A 10 legjobb dolog Magyarországon - 1. rész

eszpee cikke a Blog rovatból, 2007. szeptember 24. hétfő, 20:43 | 29 hozzászólás

Nehéz kérdés, de bő két hónapja eszembe jutott, hogyan lehetne egy érdekes választ kapni rá: kérdezzük meg huzamosabb ideje külföldön élő honfitársainkat, mi hiányzik nekik itthonról? El is kezdtünk kutatni, majd a jelentkezőknek elküldtük a következőket:

Egy dologra lennénk kíváncsiak: mi hiányzik neked legjobban Magyarországról? Legyen az bármi: valami konkrét dologtól kezdve egy érzésig, színig, illatig vagy hangulatig. Minden érdekel bennünket.

Maximum 10 dolgot írj össze, "fontossági" sorrendben, de ha csak egy dolog van, ami nagyon, akkor az is elég.

A kérdezősködéssel az a célunk, hogy egy "Mi a legjobb Magyarországon?" témájú top 10 listát állítsunk össze a tartósan kint élő magyarok véleménye alapján. Elvégre ti tényleg távol(abb) vagytok a dolgoktól, és lehet, hogy olyasmi is hiányzik, amire mi a napi ittlét miatt nem is gondolnánk.

35 ember jelentkezett a felhívásunkra, ebből 25 válaszolt is, miután szembesült a kérdéssel, szerintem teljesen jó arány, köszönjük szépen! Válaszok és pár egyéb adat odabent.

A módszertanunk mindössze annyi volt, hogy az első helyen említett vágy tárgya 10 pontot kapott, a második 9-et, és így tovább, egészen 1 pontig. Ha valaki csak kettőt említett, akkor azok 10 és 9 pontot kaptak értelemszerűen. A végén összeadtuk a pontokat, az egy kategóriába tartozó dolgokat összevontuk, és íme, az eredmény, ezek hiányoznak külföldön élő honfitársainknak leginkább:

1. Ételek (158 pont). Ebben benne van minden a Túró Ruditól kezdve a pirospaprikáig.
2. Barátok (114 pont). Ha nem lettek volna összevonások, toronymagasan ez lett volna az első.
3. Hangulatok (68 pont). Itt is sokminden volt a "nyárutó fíling"-től kezdve az "ahogy az alföldi tanyavilágban mezítláb sétálok a homokban és
megszúr a bogáncs"-ig.
4. Család (55 pont). A barátok több, mint kétszeres pontszámát majd mindenki magyarázza el otthon.
5.-6. Vendéglátóhelyek (49 pont). Romkocsmák főleg, pedig azok már lassan nekünk is hiányoznak.
5.-6. Budapest (49 pont). Ha az összes földrajzi helyet összevontuk volna, 107 ponttal meglett volna a harmadik hely is.
7. Érzelmek, viselkedés (43 pont). Így utólag elég görcs kategória, de ez lett. Közvetlenség, képmutatás hiánya, ilyenek.
8. Irodalom, könyvek (42 pont). Pedig még ez tűnik nekem a leginkább exportálhatónak.
9. Színház, mozi (39 pont). Na ezek után tessék temetni a magyar filmet!
10. Időjárás (36 pont). Mostanában tényleg kezd egész elviselhető lenni.

Ez a top10, lecsúsztak olyanok, mint maga a magyar nyelv (35 pont, 11. hely), a Balaton (34 pont, 12. hely), a magyar nők (19 pont, 15. hely) és például a trafik, mint olyan (4 pont, 31. hely). A válaszadóktól még három adatot is elkértünk, ezek alapján:

  • kérdéseinkre 5 lány és 20 fiú válaszolt (20%-80%);
  • átlagéletkoruk 31 év;
  • átlag 7(!) éve élnek külföldön.

Ez volt az első rész, kedves kifele kacsintgató magyarok, lehet mérlegelni, ezek fognak valószínűleg nektek is hiányozni, az itthonmaradottak meg igyekezzenek megbecsülni ami van. A következő részben a válaszok kifejtős részeiből idézgetünk, szigorúan név nélkül, reményeink szerint beazonosíthatatlanul.

Még egy fontos, aktuális közlemény: 2007. szeptember 25-én kedd reggel (ha gyorsak vagytok, akkor holnap, ha nem, akkor valószínűleg már mindegy) 7 és 10 között a Tilos Rádióban sokadszor futunk neki a közösségi rádiózás műfajának, ezúttal a sokak által hardcorenak titulált reggeli sávban, és egyik témánk ez a felmérés lesz. Hallgassatok ránk!

Update: lement az adás, van felvétel is, részletek az erről szóló cikkben.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (29)

1

pblue, 2007. szeptember 24. hétfő, 21:00 (#)

a "semmi" valasz hanyadik lett? ;)

2

Author Profile Page eszpee, 2007. szeptember 24. hétfő, 21:01 (#)

pblue, egy valaki írta, így 10 ponttal 20. lett volna. :)

3

sic, 2007. szeptember 24. hétfő, 21:07 (#)

Ez igy kàbé bàrmely orszàg elszàrmazottjànak lehetne listàja, a trafikot leszàmitva.
A propos, mi van egy trafikban hogy hiànyozzon? Golyoràgo?

4

Guczó, 2007. szeptember 24. hétfő, 21:25 (#)

#3: nem biztos. Az hogy a hazai kaja ilyen toronymagasan vezet, valamennyire hungaricum - mondjuk osszehasonlitasi alap hijan ezt csak ugy hasrautesre, meg a tobbi, mas nemzetisegu kulfoldon elo haverom velemenyere alapozva tippelem.
(egyebkent az iwiw interjusorozatabol is ez tunik vezetonek).

5

Krisztián, 2007. szeptember 24. hétfő, 21:25 (#)

nem gondoltam volna, hogy a nyelv így lemarad. érdekes lenne látni egy ilyen listát más országok expatjaitól is.
ja, szept. 24. ma van:)

6

Author Profile Page eszpee, 2007. szeptember 24. hétfő, 21:28 (#)

Krisztián, köszi, dátumot javítottam...

7

Boca, 2007. szeptember 24. hétfő, 22:06 (#)

A család valszeg azért nem hiányzik annyira, mert az is exportálva lett. A barátokat nem lehet mind exportálni, de szűk családot igen.
Érdemes lenne a meglévő mintán a Mi nem hiányzik listát is bekérni, amit fordíthatunk úgy is, hogy mi az ami kint jobb. Erre is biztos mindenki rá tud vágni ezt-azt, de egy ilyen méretű mintán még sosem láttam mérve.

8

zhaoman, 2007. szeptember 24. hétfő, 22:22 (#)

A magyar nyelv kisebb hiányoltságát talán azzal is lehet magyarázni, hogy a napi (!) kapcsolattartásra - barátokkal, családddal - ott a Skype.

Minden nap lehet magyar nyelvű tartalmat olvasni, videót (youtube), tv-t nézni. Ennél több nem is nagyon muszáj.

9

alex, 2007. szeptember 24. hétfő, 22:36 (#)

Persze, ha mindenki elkoltozik, akkor elobb utobb kikopik a magyar nyelv a Youtube, Index, stbrol is :)

10

Guczó, 2007. szeptember 24. hétfő, 22:36 (#)

#7 Boca: pontosan ezt javasoltam en is (es ezzel gondolom nem voltam egyedul a megkerdezettek kozott), gyanitom hogy ez lesz a kovetkezo felmeres targya.

11

akakij, 2007. szeptember 25. kedd, 01:15 (#)

A sok általánosítás, meg kategorizálás nem tett jót ennek a listának. Vagy tényleg ennyire általános válaszokat kaptatok? Az egyes válaszok (anonym) érdekesebbek lennének.

12

phnb, 2007. szeptember 25. kedd, 12:27 (#)

Saját tapasztalatok alapján megosztott első a család/barátok, második a kaja. Az "érzelmek / viselkedés" viszont az, ami a nem hiányzó dolgok listáján lenne nálam toronymagasan az első ebben a tapló országban.

13

Author Profile Page eszpee, 2007. szeptember 25. kedd, 13:02 (#)

akakij, nem egész konkrét válaszokat is kaptunk, ezekből fog szemezgetni a következő rész.

14

szilvus, 2007. szeptember 25. kedd, 15:42 (#)

meglep h a top10-be nem kerultek bele a magyar borok es egyeb alkoholos italok. bar lehet h csak en jovok tul eszakrol =)

es nekem a sajtos peksutik hianyoznak...

15

nyelv-ész, 2007. szeptember 25. kedd, 20:27 (#)

Én speciel jobban örülnék, ha a magyar nők és Budapest helyet cserélne a toplistán.

16

Penálen, 2007. szeptember 26. szerda, 12:32 (#)

"Én speciel jobban örülnék, ha a magyar nők és Budapest helyet cserélne"

Egyetértek. Én pölö jelenleg éjjel-nappal Budapesten vagyok. Ha éjjel-nappal egy magyar nőn lennék, jobb lenne.

17

sic, 2007. szeptember 26. szerda, 14:20 (#)

#16 :DD En is ebbe az irànyba kalandoztam vona a vàlasszal, pl egy non lakni és egy vàrossal élni, stb. de lelotted elolem.

#4 Azt àllitod, hogy a magyar konyha olyan kulonleges a vilàg maradékàhoz képest, hogy sokkal jobban hiànyzik is egy lambda elszàrmazottnak?

#8 Vagy azért nem hiànyzik mert az ember teljes pontossàggal kifejezi magàt màs nyelveken, a passziv nyelvhasznàlatnak - érdeklodésnek pedig ott a 8.-ik pont.

18

pblue, 2007. szeptember 27. csütörtök, 11:06 (#)

Penalen #16, LOOOL kurvara felrohogtem

19

Penálen, 2007. szeptember 27. csütörtök, 13:50 (#)

sic,
a te verziód sem komolytalan azért :)

pblue,
köszi, igyexik az ember :)

Amnúgy, hogy így is-úgy is on legyek, anno az egyetemen dolgozott egy tanár, aki előtte pár évig Japánban volt, ő pedig soxor mondta, hogy a a jófajta (kelet-)európai humor hiányzott neki nagyon, sütögette el a vicceit és kapta cserébe a fapofákat meg az elgondolkodó, és a humorban is értelmet kereső szemeket :)

20

Guczó, 2007. szeptember 27. csütörtök, 22:35 (#)

#17/#4: Nem hiszem hogy olyan kulonleges lenne (de talan megis :)), inkabb arrol lehet szo hogy pl. a tobbi nyugat-europai orszagban es az USA-ban nalunknal sokkal hamarabb megjelentek az egyeb konyhak, az ottaniak nem ragadtak le a sajat kosztjuknal annyira mint mi. Amiben persze az is beletartozik, hogy en peldaul megpusztulnek rovid idon belul, ha mondjuk holland vagy brit, neadjisten izlandi koszton kene elnem, ugyhogy nyilvan volt oka annak hogy villamgyorsan befogadtak az olasz, gorog, spanyol, stb. konyhakat.
Aztan ugye a nagyobb expat-nepessegre mindenhol kerul elobb-utobb egy nemzeti kocsma ahol megkapjak a hamburgeruket, buckwurstjukat, fish-and-chipsuket vagy borscsukat, de a magyar konyha ertelemszeruen hianyzik a kinalatbol (az meg a jobbik eset ha kerul valahol egy orosz etterem, mint pl. Pekingben).

Maskulonben pedig valamennyire valoban kulonleges a magyar konyha, egy csomo, szamunkra mindennapos es/vagy unnepi etelt a vilag szamos reszen egyszeruen lehetetlen elkesziteni (talan ezert kerul elo igen sokszor a turos csusza vagy a toltott kaposzta, peldanak okaert).

Kapcsolodik: a mult heten meghivtak vendegszakacsnak itt Shanghaiban egy szuletesnapi bulira, Pepitoval olyan gulyaslevest rittyentettunk harminc emberre, hogy a fal adta a masikat. Nemzeti hovatartozastol fuggetlenul repetaztak es konyorogtek a knowhowert (ami ugye nincs, mert mi erzesre dobaljuk bele a cuccot, raadasul nokedli Pepito nelkul nincs, mert azt en nem tudom kikeverni). A volt fonokom a sorben sult csulkomet emlegeti a mai napig (amit nehez suto nelkul eloallitani ugye, es az itt a legritkabb esetben all rendelkezesre), az olasz haveromnak meg mindig birkaporkoltet kell csinalnom.

21

Penálen, 2007. szeptember 28. péntek, 10:05 (#)

"konyorogtek a knowhowert (ami ugye nincs, mert mi erzesre dobaljuk bele a cuccot,"

Nemtom, mennyire vagy képben a magyarországi televíziózásról, mindenesetre van itt egy TV Paprika nevű főzős csatorna (sztem igencsak nézhető műsorokkal), nos ott néha igazi falusi nénikék mondanak helyi recepteket - annyira jó, ahogy látszik/érződik az erőlködés, hogy valahogy mennyiségeket társítsanak a hozzávalókhoz, mert ők is nyilvánvalóan érzésre/rutinból dobá
lnak bele mindent - hogy pontosan mennyi volt ez a liszt/az a víz? Ki tudja... :)

22

stephen fry, 2007. szeptember 28. péntek, 18:07 (#)

Egy par gondolat egy 17 eve kulfoldon elo magyartol:

nekem az hianyzik, hogy ha bemondom a nevem akkor ne mondja valaki, hogy haaaaa???

nekem a gyokerek hianyoznak. magyarorszagot a sajatomnak erzem. az oseim (kulonbozo nemetbol, zsidobol, szlovakbol, satobbibol ett magyar) epitettek, szenvedtek erte, harcoltak erte. itt ez az erzesem nincs, pedig jol megvagyunk.

es akkor persze mindaz amit mar elmondtak. pest, balaton, baratok es mindenek folott a konyha. en rengeteg fele, sokszor egzotikus konyhat kostoltam mar meg, de a magyar tenyleg klassz. vetrece, szalontudo, somloi stb, stb.

ja, es itt nincs magyar ecet, pedig most mar van rendes turo hala a lengyeleknek.

23

Guczó, 2007. szeptember 29. szombat, 23:38 (#)

#21: Nem vagyok képben, de ez nagyon tetszik :)

Amúgy amikor először egyáltalán kezembe mertem venni a fakanalat akkor én is grammra lemértem mindent és szigorúan recept szerint készítettem a förtelmesebbnél förtelmesebb eledeleket. Igazából a Schönherzben tanultam meg milyen érzés után főzni, amikor először voltam kuktasegéd egy száz főre készült bográcsos lecsónál Slezsi mellett.

Mindenesetre ezek jó dolgok. A fentebb emlegetett gulyásról pl. az egyik hongkongi csaj (aki már főzött recept alapján gulyáslevest!) azt akarta megtudni erősen hogy mitől lett olyan vastag a leve. Mondom véletlenül kicsit korán került bele a krumpli és szétfőtt (nagyon), bocsánat érte, de nem olyan nagy baj az egyébként. "És ezt mennyi ideig kell csinálni?"

24

Guczó, 2007. szeptember 30. vasárnap, 00:20 (#)

#5: nekem konkrétan hiányzott kicsit a nyelv eleinte amikor golyóstollal rizspapírra írtam a leveleimet haza, de egy-két évvel landolás után megjelent az Internet és akinek azóta problémái vannak a nyelv követésével az magára vessen (bár engem legutóbb meg tudtak lepni a "Nefürgyélle" dologgal, több hónapos késéssel jutott el hozzám - ami mondjuk nem biztos hogy baj).

25

methan, 2007. szeptember 30. vasárnap, 17:27 (#)

guczó, engem még most is meg tudtál lepni ezzel a nefürgyélle dologgal, rá kellett keresnem. most már tudom. a több hónapos késés ezesetben egész biztos, hogy nem baj.

26

cincike, 2007. december 28. péntek, 02:04 (#)

Sziasztok !
Mink akik tul a nagy pocsoljan keresztul elunk, retentesen hianyzik a MAGYAR KAJA itt utanozni vagy meg
kozelrol is hasonlitson HAT, NEM IGEN mondhassuk ! :O(
A csaladunk es a JO baratok "remesen hianyoznak" ! Az itteni baratsagok ? Abszolut nem oszintek, IGY aztan semi jelentosege nalunk is ! Meg bizni SENKIBEN nem lehet ! Igereteik az ITTENIEKNEK = a NULAVAL ! Rengeteget hazudnak es nagyzolnak ! hencegnek avval is am nincs es OROKE VIGYOROGNAK OK NELKUL IS mint valami "elme beteg videki p...cs....a :O) Hianyzik a hazank, a szo kimondo emberek, a csalad es baratok tesveri melegse ! Aztan meg lehetne SOROLNI hogy menyi minden UNDORITO dolgok vannak amittol a magyarnak hanyingere van PLANE mezi-mazi orszagtol ahol az ALVILAGI kultura a NORMA ! Oruljetek annak hogy OTHON maradtatok ! ITT se nincs kolbaszbol a kerites, ITT IS vizzel fozzunk !

27

Kovacs Zsolt, 2008. augusztus 30. szombat, 17:13 (#)

Nagyon hianyzot minden es mindenki adig mig nem volt a nepem enyire nyalis kulfold fele, a magyar nyelvet esviselkedest lenyaljak rengetegen othon az amcsiktol meg mas nyugati orszagoktol ! Egy par nem magyarral beszeltem akik hazankban jartak a 60-as evek kozepen es most nem regen, ezt mondtak: Magyarorszagi emberek kellemesek voltak, aranyosak es jol ereztek akor magukat. Most ? utanoznak mindent es mindenkit ! Nagyon csalodtak ! 2 hetre mentek hazankban nyaralni es 3 napnal nem maradtak tovab. Szerintuk a kellemes magyarorszag, a kulturaltan viselkedo embereknek mar nyoma sincs, mintha a neveletlen nagy pofaju amerikajakat hallanak es az oltozekuk is pont oljan ami nem a magyar emberek dicsosegere valik ! EN jo magam ? Mar nem jarok haza, hiszen minden II-ik szo a gusztustalan angol amittol sokan meg akarnak szabadulni. Gondolom elmult a magyar buszkeseg ! Nyugatnak hajbokolni, nyalni nepunket tagadni maradt hatra ? Minden tarsam velem egyut azt mondja : Azzok a magyarok akik huek maradtak a magyarsagukhoz ? Minden respektunk az oveke !

28

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 31. vasárnap, 01:10 (#)

Kedves Kovacs Zsolt,

Szerintem gyűjtse össze a bátorságot, és látogasson haza. Meg fog döbbenni, hogy mennyire nem volt fogalma a valóságról. És akkor, utólag majd hálás lesz ezért a javaslatért.

29

katmandu, 2008. augusztus 31. vasárnap, 01:42 (#)

Ervin és Zsolt:

Nem lehet általánosítani így.

Zsolt a 60-as éveket említi, akkoriban Magyarország jóval zártabb ország volt, ha úgy tetszik, még nem szivárgott be a nagyvilág sok ordenárésága, de az izolált állapotot csak belülről hazudták normálisnak.

Ervin a valóságról beszél, ami szintén definiálhatatlan ebben az értelemben. Magyarországon (ugyanúgy mint másutt) lehet találni a Nyugat előtt elvtelenül hajbókoló, világnézetükben, állásfoglalásukban stréber embereket, politikusokat, lehet találni eszmékben hívő, maradi, ostoba fanatikusokat (különféle politikai előjelekkel),

és lehet találni értelmes embereket is, akik a magyarságukat vagy más jellemzőjüket nem tekintik sem különleges adottságnak, sem szégyellni valónak, hanem annak, ami: adottságnak. Az értelmes gondolkozás, a kulturáltság nem függ a nemzetiségtől és a vendégszeretet még mindig hagyomány (ez keleti örökségünk, ha valaki nem tudná).

Öltözni pedig mindenki őgy öltözik, ahogy akar vagy ahogy tud. Nincs jelentősége, hálistennek.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork