Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53894 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tájbringa

stsmork cikke a Blog rovatból, 2007. szeptember 26. szerda, 09:24 | 3 hozzászólás

Kombináljuk két kedvenc erdei időtöltésemet (tájfutás, kerékpározás), kedvenc hegységemmel (Bükk) és időjárási jelenségemmel (vénasszonyok nyara); eredményül a 2007-es Tájkerékpáros Országos Bajnokságot kapjuk. Ez volt az első tájbringaversenyem, így saját tapasztalatok híján másoktól kapott jótanácsokkal felszerelkezve álltam rajthoz.

Képek: Döme

Így persze otthon is hagytam egy csomó hasznos apróságot (többek közt a fényképezőgépemet is). Nem vagyok a technikai sportok komplexitásához szokva, legközelebb listát fogok írni, hogy mit kell hoznom magammal. Első helyen fog szerepelni rajta a tartalék síbérlettartó (ezzel kell a pontérintést igazoló SI dugókát a biciklihez rögzíteni), az enyém ugyanis már jóval a rajt előtt bedöglött, kénytelen voltam egy darab madzaggal odakötni a dugót a kormány alatt futó bowdenekhez. Ami elromolhat, az el is romlik. Szerencsére aznap ez volt a legsúlyosabb műszaki problémám, a hátizsákomban lapuló pumpa és tartalék belső használatlanul utazta végig a versenyt.

20070926_mtbo_3.jpg

A rajt a pályakitűző jóvoltából a környék legmeredekebb hegyoldalának legtetején volt, majdnem le is késtem a rajtomat, olyan sokáig tartott feltolni a biciklit a domb tetejére. Így viszont a verseny lefelé kezdődik, mindjárt össze is szedek egy perc hátrányt, mire óvatosan fékezgetve leérek a domb tövébe. Az útkereszteződésben egy feszület áll, amin kissé meglepődöm, mert a térképen ennek nem látom nyomát. (A verseny után a térképet tanulmányozva végül felfedeztem a szinte csak nagyítóval látható kis kereszt jelet.) A tájkerékpáros térképek szokásainak megfelelően az utakat vastag vonalakkal nyomják, hogy a térképet menet közben könnyebb legyen olvasni, viszont a tájfutó térképeken megszokott tereptárgyakat (mészkemencék, faszénégetők, gödrök) nem jelölik. Verseny közben az utakról letérni tilos, tehát olyan nagyon nincs is szükség ezekre a jelekre, én viszont hasznos támpontokként szoktam használni az utak melletti tereptárgyakat; ettől a lehetőségtől most elesem.

Megvan az egyes pont. Két tanácstalan kiránduló áll előtte és épp azon tanakodik, hogy mi lehet ez a fához kötözött rejtélyes kis dobozka, „sugárveszély!” felirattal az oldalán. Aztán látják, hogy egy pillanatra beledugom a dugókámat, mire a doboz csipog és felvillan egy lámpa a tetején; ebből rájönnek, hogy itt valamiféle verseny folyik, amelyben kulcsszerepet játszanak ezek a dobozkák. Ebben megnyugodva továbbsétálnak.

Eletelik egy kis idő, mire megszokom a térképet, addig inkább a – kissé már megkopott – helyismeretemre támaszkodva navigálok. Ez a sárga folt a térképen alighanem a síugró rétet jelöli, odáig térkép nélkül is eltalálok, a többit majd meglátjuk. Próbálom menet közben is nézni a térképet, de amikor felnézek, többször is előfordul, hogy egy bazi nagy kátyút, követ, vagy egyéb akadályt találok épp az orrom előtt, az utolsó pillanatban sikerül félrerántanom a kormányt és elkerülnöm az esést.

Menet közben próbálok kortyolni a hátamon cipelt víztartályból, amelyből – felettébb praktikus módon – egy cső vezet a hónom alatt egészen a számig. Sajnos azzal nem számoltam, hogy verseny közben a számon át veszem a levegőt, méghozzá elég intenzíven, ezért választhatok: vagy iszom, vagy levegőt veszek, de a kettő együtt nem megy. Legközelebb egy hagyományos vizesüveg is elég lesz.

Közben erősödik bennem a gyanú, hogy én itt valamit rosszul csinálok, mert folyton tolom a biciklit. Azt a tanácsot kaptam, hogy biciklivel sokkal nagyobbakat is érdemes kerülni, mint futva, ha a kerülő jól biciklizhető úton vezet, de ha egy meredek hegyoldal közepén állok, ahonnan, bárhová is indulok, csak egyetlen ösvény vezet, akkor nekem nem egyértelmű, hogy merre is lehetne itt kerülni?


20070926_mtbo_map_1.gif

A kerülés kérdése újfent felmerül a tizenhármas pontál. Itt ketten is utolértek, majd nagy lendülettel elindultak délnyugati irányba, fel a gerincre, ahol az én térképem szerint az ösvény véget ér, és egy jelleghatárba (fekete pontozott vonal) torkollik. Elindulok délkelet felé, hogy az ösvényeken körbe megkerüljem az egész hóbelevancot, de amikor látom, hogy a másik két versenyző eszántan ostromolja a hegyoldalt, gyanút fogok. Újabb pillantás a térképre és a jelleghatáron véget érő ösvényre...Ja, persze! Ezen a térképen a fekete pontozás ösvényt jelent! Teljesen kiment a fejemből. Rükverc, és irány a domboldal. A fekete pontsor a nehezen kerékpározható ösvény jele, ennek megfelelően a lejtős szakaszon ölben viszem le a biciklit. Lehet, hogy mégiscsak gyorsabb lett volna kerülni? Ezt azóta se tudom eldönteni.

20070926_mtbo_2.jpg

Az utolsó néhány pont a falu belterületén van, itt már nincs gond a térkép értelmezésével, csupán egy öreg bácsika próbál engem integetéssel az ellenkező irányba eltéríteni (a női pálya csakugyan arra vezet, de ezt a bácsi nem tudja, vagy én látszom lánynak), de őt rutinosan figyelmen kívül hagyom.

Egyáltalán nem vagyok fáradt, amikor (jó húsz perccel lemaradva a győztes idejétől) beérek a célba. Gyönyörűen süt a nap, idén talán utoljára, ezt nem szabad kihagyni, ezért biciklizem még egy órát a Lófő-tisztás felé. Jól szervezett verseny volt, nagyon szép terepen, ideális időjárási viszonyok mellett; nekem viszont legközelebb sokkal gyorsabban kell tekernem a pedált, ha ebben a sportágban labdába akarok rúgni.

20070926_mtbo_1.jpg

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

inSay, 2007. szeptember 26. szerda, 10:07 (#)

Sajnaltam en is, h nem tudtam most menni :(

Viszont mindenki kiprobalhatja most hetvegen ingyen es bermentve Torokbalinton:

Tájbringából sose elég, így a lelkes szervezők idén még két alkalmat biztosítanak versenyzésre - s az érdeklődőknek a sportág kipróbálására

Dátum: 2007 szeptember 28-29, szombat-vasárnap

Találkozó: Törökbálint-Dióskert
Munkácsy Mihály utca - Felsővár utca sarok http://www.atlas.hu/mtbo/2007/bpb2007k.gif

Terep: Anna-hegy

Mindkét nap

Rajt: 11.00
Utolsó rajt: 13.00
Bontás: 14.00 indul

Előzetes pályaadatok (légvonal / tekerve / szint / pont):

Szombat
F21: 11 / 14 / 450 / 6
N21, F18, F40: 9 / 12 / 350 / 4
N18, N40, OPEN: 5 / 7 / 150 / 4

Vasárnap
F21: 16 / 21 / 650 / 10
N21, F18, F40: 12 / 16 / 500 / 8
N18, N40, OPEN: 7 / 10 / 250 / 6

Pontfelszerelés: Sportident (dugókák helyszínen kölcsönözhetőek)

Nevezés: Előnevezés nem kötelező - de nagyban segíti a Rendezőség munkáját, és tiszta térképet biztosít.

Nevezési díj: Nincs - köszönet a BTFSz támogatásának és az önkéntes rendezők lelkesedésének!

Egyéb szolgáltatások:
- Biciklis térképtartót korlátozott számban lehet kölcsönözni.
- A Célban csomagmegörzést biztosítunk.

Biztonsági előírások:
- Bukósisak használata kötelező. Akinek nincs sisakja, az nem kap térképet!
- A pályák közúton is haladnak, ahol a KRESz előírásai kötelezőek.

Mindenkit szeretettel várunk!

2

sutam, 2008. június 3. kedd, 12:39 (#)

Tetszik ez a leírás. Eddig táj.túristaversenyeken voltam csak, és ahogy látom, ennek más a stílusa, még tájoló sem kell, ami bringán azért nagy felszabadulás.
Kár hogy nem szabad (és sokszopr lehet) átvágni bárhol (tájfutásnál sem szokás, ha jól tudom, csak a túraversenyeknél, ha nincs nagy dzsumbuj).
Remélem mihamarább ki tudom próbálni... .

Isti

3

Author Profile Page stsmork, 2008. június 3. kedd, 14:35 (#)

Nincs értelme átvágni, mert a bozótban úgyis sokkal lassabban haladsz. Egyébként nem is ellenőrzi senki, hogy az utakon mész-e, maga a pálya vonalvezetése olyan, hogy nem éri meg letérni az ösvényekről.

Itt megtalálod a tájbringás versenytaptárt: http://atlas.hu/mtbo/

Csütörtök délutánonként szoktak Budapest környékén edzőversenyeket rendezni, nem szükséges előre nevezni és térképtartót is lehet (korlátozott számban) kölcsönözni a helyszínen. Lesz nyáron egy ötnapos tájfutóverseny-sorozat (Hungária kupa) Tatán, ott ha jól emlékszem, két tájbringa verseny is lesz. Egyébként figyeld a versenynaptárt (folyamatosan frissítik), előbb vagy utóbb biztos lesz tájbringa verseny a környékeden :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork