Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


ADSL: should I stay or should I go?

ervin cikke a Blog rovatból, 2007. november 15. csütörtök, 17:50 | 36 hozzászólás

Jön az év vége, lejár a hűségnyilatkozatom; itt az ideje, hogy ismét kikérjem bölcs véleményeteket váltás/maradás ügyben.

1. Státusz

Az elmúlt esztendőt Yoneked-ügyfélként harcoltam végig, internet+telefon együtt, panaszok nélkül, nem bántam meg, hogy otthagytam a T-Rexet. Minőségi problémák tehát nem indokolnak szolgáltatócserét.

Érdekes azonban, hogy a folytatás kapcsán mi a cég hozzáállása. Az ügyfélszolgálat udvarias munkatársával folytatott beszélgetésem alapján a következő lehetőségek közül választhatok:

a) Hosszabbítok még egy évre változatlan sávszélességen. Ekkor kapok egy ingyen hónapot jutalmul. Nice.

b) Elégedett vásárlóként úgy döntök, hogy az újabb hűségnyilatkozattal együtt bővítem a sávszélességet is, azaz mostantól havonta többet szeretnék fizetni nekik. Furcsa módon ekkor nincs ajándékhónap, sőt még rám is vernek 6000 forintot módosítási díj címén. WTF? Nem elsősorban az összeg az érdekes persze (bár 4 megás csomagra váltás esetén 10 ezer forint fölötti a bukta), hanem az elv. Megbüntetnek, amiért többet akarok vásárolni?

Ha van közöttetek, aki érti ezt, netán a Datanetnek dolgozik, legyen olyan kedves és magyarázza el nekem, hogy mi ebben a logika, mert felteszem, hogy van benne, csak nem értem.

2. Váltási lehetőségek

Ahogy nézegettem, nincs sok, mert szeretném megtartani a havidíj nélküli telefonálást mint opciót. Alig használom a vezetékes telefont, de ha nem kell érte havidíjat fizetni, akkor jó, ha megmarad, főleg a fax miatt.

A kisebb szolgáltatók meg a Chello nem elérhető a XV. kerület felénk eső részén. Első blikkre az Invitel lehet reális váltás. Az árak nagyjából ugyanott, mint a Yoneked esetében, de legalább - a honlap szerint - nem kell fizetnem azért, ha többet akarok költeni, meg adnak két hónapot ingyen, azaz négy megás csomag esetében egy évre vetítve 18000 forintot lehet spórolni a váltással, ami havi szinten nagyjából 20%-os díjcsökkentést eredményez.

Viszont nem tudok róluk semmit. Van valakinek tapasztalata velük, aki hozzám hasonlóan T-Com területen lakik, és ott veszi igénybe a szolgáltatásaikat? Ha igen, ossza meg a tapasztalatait.

UPDATE: szóba jöhet még a T-Kábel internet-szolgáltatása is, úgyhogy róluk is jöhet bármilyen infó.

3. Mire nem gondoltam?

Ha van ilyen, és miért ne lenne, akkor is szóljatok hozzá, szívesen fogadok minden tippet. Szűk egy hetem van eldönteni, hogy mit csináljak. Köszi a segítséget előre is!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (36)

1

Dr. Minorka, 2007. november 15. csütörtök, 18:26 (#)

Hm, én chello-val vagyok így, váltás vagy maradás a kérdés. Én az Actelt fontolgatom. Van egyébként a XVII. kerületben is, a legkülönfélébb csomagokban.
------------------------
Nem tudja valaki, hogy van-e olyan szolgáltató, amelyik usenet hozzáférést is ad (leszámítva a chellot)?

2

Dr. Minorka, 2007. november 15. csütörtök, 18:46 (#)

Zavaros a dolog, hogy tényleg elérhető-e. Itt lehet pontosabban megtudni:
http://onlineszerzodes.actel.hu/pages/ServiceSearcher.aspx

3

EdBoyWW, 2007. november 15. csütörtök, 19:22 (#)

Izé, nekem ugyan az Invitellel kapcsolatban csak a zsigeri gyűlölet jut eszembe, de ha ők a másik lehetőség, akkor maradj az elsőnél. Diszklémer: ezt tényleg zsigerből írtam.

4

nyelv-ész, 2007. november 15. csütörtök, 20:03 (#)

3G?

5

Author Profile Page lipilee, 2007. november 15. csütörtök, 20:29 (#)

nyelv-ésszel értek egyet: ha én ma állnék ilyen döntéshelyzet előtt, gondolkodás nélkül lemondanám a DSL-t. vettem (reklámhelye) Voda 3G netet, flottul működik, és havi 5000-ért van egy olyan korlátlan netkapcsolatod a laptopodhoz (is), ami Budapesten mindenhol gyors, és vidéken is viszonylag jó.
ÉS ÉS ÉS még SMS-t is lehet vele küldeni!!!!!!11 :)

ja, egyetlen hátránya (ha te *olyan* vagy): Bittorrentezés esetén a korlátlanság 5 GB-os korlátra változik. de hát mi nem torrentezünk sose. (annyit.)

6

Author Profile Page eszpee, 2007. november 15. csütörtök, 20:42 (#)

Ez milyen korlátlanság, ami egyszer csak korlátolt lesz?

7

Schmidi, 2007. november 15. csütörtök, 22:06 (#)

Invitellel rengeteg gondom volt még anno betárcsázós és utána ADSL-es megoldásokban is mind saját, mind ismerősök előfizetéseinél. Ha van más lehetőség, azt mondom őket jobb elkerülni.

8

Author Profile Page ervin, 2007. november 15. csütörtök, 22:21 (#)

lipilee, és addig az 5 gigáig korrektül tudsz torrentezni vele, szoftverek használhatók rendben? mert afölé én se megyek, viszont valamennyit töltök azért.

a másik kérdésem pedig meg az, hátha tudod a választ, hogy tudom-e osztani valahogyan ezt a mobil kapcsolatot több gép között (én még csak egy laptopon próbáltam azt a vodás kütyüt). jelenleg 2-3 gépem van a neten egy routeren keresztül, és várhatóan ez marad a felállás, úgyhogy ez is feltétel.

9

joco, 2007. november 15. csütörtök, 23:50 (#)

Segíteni nem tudok, de én is éppen valami olcsóbb megoldást szeretnék keresni, éshát el vagyok csodálkozva, hogy adott szolgáltatónál szolgáltatóváltás esetében drágább az egy éves hűség, mintha új előfizető lennék. Miért drágább? Miért van egyáltalán árkülönbség? Valahogy ellenkezik az egész a józan ésszel, gondolom a matáv húzza le őket valahogy ilyen-olyan adminisztratív költségekre, és ezt beépítik az árba - persze mindjárt nincs kedved annyit ugrálni.
Idén egyébként nem lesz sávszél-növelés? Szép hagyomány volt ez az elmúlt években.

10

Boca, 2007. november 16. péntek, 00:11 (#)

Joco, a Yo-neked már teljesen matáv-független. A logika mögötte az lehet, hogy amíg nem vagy előfizető, addig csábítani kell, utána meg csak akkor váltasz úgyis, ha érzékelhető megtakarítást érsz el.

Lipilee, a torrentet mi alapján szűrik? Portok vagy csomagok tartalma?

11

Dr. Minorka, 2007. november 16. péntek, 01:06 (#)

re: Boca
"Matching bit patterns of data to those of known protocols is a simple, yet widely-used technique. An example to match the BitTorrent Protocol Handshaking phase would be a simple check to see if a packet began with character 19 which was then followed by the 19-byte string 'BitTorrent protocol'."
http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_shaping
Bár szerintem a portot is nézik.

12

Dr. Minorka, 2007. november 16. péntek, 01:13 (#)

(Rákattintottam az aktuális hirdetésre felül: UPC business internet (yeah)
6Mbit/s le/fel garantálva: havi 120 ezer. Vesd össze: Tokióban 100Mb/s le/fel garantálva (üvegszál-kábeles internet). kb. 10-15 ezer forintnak megfelelő összeg...)

13

gabesas, 2007. november 16. péntek, 02:02 (#)

ervin, en azert ovatos lennek a voda3g-vel (sot barmelyikkel egyelore).
nyaron siofokon alig-alig ment a voda 3g, nyiregyhazan pedig meg most sincs, nemtudom pesten mennyire stabil, en kiprobalnam elotte.
raadasul a technologia sajatossagaibol kovetkezoen nem nagyon lehet normalis garantalt savszelessegeket elerni, nagyon az adott torony aktualis terheltsegere vagy hagyatva.
en pl. utalom ha szakadnak az sshkonnektjeim, az pedig siman elofordulhat.
egyebkent a torrent (es egyeb p2p)korlat kikerulesere remek lehet egy remote szerver amin torrentezel, es ftp-n lehuzni a letoltodott dolgokat.

egyebkent pcmcia vagy usb-s modemet tudsz hozza venni, kerdes van.e olyan eszkozod amibe ezt beledugod, es az az eszkoz tud.e netet osztani (router vagy masik pc).

14

karma, 2007. november 16. péntek, 02:18 (#)

3G-t csak akkor ajánlanám, ha egészen biztos vagy benne, hogy stabilan és gyorsan megy, minden neked fontos napszakban. Jó lenne ha tudnál szerezni kölcsönbe egy előfizut, vagy legalább egy modemet és csinálnál egy egyhetes test drive-ot. Ha ez nem megy, akkor ne erőltesd egyelőre - zsákbamacska, nagyon kevés gép fér el egy cellában normálisan. Azonkívül routerre rákötni, hát...

Invitelről annyit tudok, hogy "szülőhazámban" az Invitel (volt) a monopolszolgáltató, és az emberek megváltóként várták a liberalizációt, mert végre végre jön a Matáv és lesz rendes net (!!!) Azóta persze változhattak a viszonyok, de én zsigerből nemet mondanék.

15

Jano, 2007. november 16. péntek, 05:23 (#)

Lehet ha úgy adod elő nekik, hogy vagy nulla forintért engednek váltani, vagy átmész máshoz akkor meggondolják a dolgot.
A szolgáltató váltás meg elég sok macerával, kieséssel, szervezéssel, idegességgel jár így bizonyos összeg különbsgé felett éri meg.

16

deejayy, 2007. november 16. péntek, 07:40 (#)

Az invitelről még nem hallottam jót. Ebből következik, hogy nem ajánlom (ismerősök csak szidták...).

17

nyelv-ész, 2007. november 16. péntek, 08:14 (#)

A Vodával én is küzdöttem: rokonom Sashalmon lakik, és nála elég gyengén muzsikál (nem panelház). Pedig az USB modemet még ki is raktuk az erkélyre, de 7-800 kbit fölé csak az éjszakai, hajnali órákban megy.

Munkaügyből kifolyólag teszteltem szeptember-október folyamán a Pannon 3G hálózatát egy Globetrotter PCMCIA kártyával. Főleg Bp-en és környékén, nagyrészt az észak-budai agglomerációban, de volt néhány szegedi és miskolci út is.

Folyamatosan működött, soha nem volt kihagyás. A sávszélesség változó, de 1 Mbit/s alá csak olyan területeken ment, ahol nem volt 3G lefedettség. A Voda hálózatával ellentétben mindenhol találtam legalább EDGE lefedettséget, itt 150-200 kbit-es sebességgel működött. (A Voda ugyebár a 3G híján csak GPRS-t nyújt, az viszont katasztrófa: 20-40 kbit körül mozog.)

Megosztás: eddig egy eszközről tudok, a Linksys gyárt olyan routert, amelyikbe bedugható 3G PCMCIA kártya, és akár kábellel, akár wireless megosztható a hálózat.

18

freak, 2007. november 16. péntek, 09:10 (#)

Invitellel nagyon rossz tapasztalataim vannak, azt csakis legvegso esetben ajanlom... T-Kabelem van most (8 honapja), eddig semmi problema nem volt veluk.

19

poTomek, 2007. november 16. péntek, 12:26 (#)

Ha már mobilnet, akkor ezek alapján nem kapkodnék nagyon a Vodafone-ért:
http://index.hu/tech/mobil/hsdpa1005/
http://index.hu/tech/hsdpatura/

20

broder, 2007. november 16. péntek, 12:47 (#)

Saját tapasztalat alapján, bár ez primer körzet, az Invitel
ADSL szolgáltatásával az elmult 4 évben mióta elérhető számomra, semmi de semmi probléma nem volt.
Ha modem megment, szerelő másnapra cserélte pedig a térképen se vagyunk rajta.
Szélsávhoz a környéken három szolgáltatótól lehet hozzájutni, ezek közül az Invitel az egyetlen amit begbízhatónak és elfogadható szinten ügyfélbarátnak lehet nevezni. Ez konkrét tapasztalat és nem ismerősöktől "hallottam"
Természetesen ettől még más körzetben lehetnek katasztofálisak de azért lássuk be, minden szolgáltatónak meg van a fikafóruma ahol a megbántott felhasználóik lúgozzák őket. Azért 18 ropi elgondolkodtató.

21

Dr. Minorka, 2007. november 16. péntek, 18:47 (#)

Megkérdeztem az akadémiai hálózat egyik emberét, hogy mi tud az Invitelről. Azt mondta, hogy egy konglomerátum. Bizonyos részei (a régi Invitel) problémásak, a csatolt részek viszont dinamikus cégek.

22

Ply, 2007. november 16. péntek, 18:57 (#)

A Voda 3G elfogadható szolgáltatás, habár az utóbbi hónapot leszámítva szokása volt hetente többször szakadni úgy, hogy csak modem kihúzása-bedugása segített. A sebesség viszont átlagban 768 Kbit/s, de mostanában éjszakánként a 2 Mbit/s-et is megütöm. Szóval lutri, vásárlás előtt mindenképpen ki kell próbálni.

Megosztani simán lehet, nálam is van háromfele, de a modem USB-n csatlakozik, tehát gép a router. Én bevallom töredelmesen, most fogok ADSL-t kiépíttetni, még ha meg is kell fizetnem a T-sarcot, mert távoli adminisztráláshoz ez a kapcsolat elég soványka. Gondolkodtam a Yonekeden is, de inaktív vonalra 120 napos kiépítést ígértek, és alig olcsóbb a 8 Mbit/s-os csomagjuk.

Nem tudom, hogy egyik hurokhordozós szolgáltatásról másikra mennyire macera a váltás, de én maradnék, oszt rábeszélném az ismerőseimet is, és zsebre tenném az értük járó fejpénzt, alias "a barátság sokat ér". :-)

23

Author Profile Page ervin, 2007. november 16. péntek, 19:53 (#)

Ply, jó, hogy mondod!

Tegnap megjött a havi Yoneked-számlám, 400 forintról. Nézem, vajon mit szúrhattak el, mire kiderült, hogy kaptam egy barátság-sokat-ér kedvezményt (kívülállóknak: ilyenkor elengedik a havidíjat). ezek szerint valaki rám hivatkozott az előfizetésénél.

Fogalmam sincs, ki volt az, minthogy én nem is tudtam az akcióról, tehát nem is kérhettem rá senkit. mindenesetre köszönöm neki :)

24

Ply, 2007. november 17. szombat, 14:37 (#)

No, akkor most jön az a rész, hogy aprópénzre váltod az ismertségedet, és egy évig ingyen internetezel. :-)))

25

Dr. Minorka, 2007. november 19. hétfő, 18:38 (#)

Az árak összehasonlításhoz:
http://tantusz.nhh.hu/

26

dezső, 2007. november 19. hétfő, 18:47 (#)

Egyet ne felejtsetek el előtérbe helyezni és utána eltünődni: ha vezetékes (telefonos) neted van budapesten akkor mindegyik szolgáltató a T-rex-től béreli le az érpárat. Szar érpár=alacsony sávszél.
Én a kábelszolgáltatókat választanám.

27

Author Profile Page ervin, 2007. november 19. hétfő, 20:27 (#)

dezső, szót fogadtam, íme az eredmény: nálam a viszonylag rendszeres méréseim szerint általában a névleges teljesítmény *fölött* van a Yoneked által biztosított szolgáltatás, tehát ez a szempont negatív oldalon jelenleg nem releváns. arról nem is beszélve, hogy nálunk kábelből is csak a T-Rexes elérhető. :)

28

srác, 2007. november 21. szerda, 10:38 (#)

XV. kerület? Digitévé! 20/20MB hűségrabság nélkül korlátlan, és korlátlanul megosztható 4500/hó :D + havidíj nélküli telefon. persze asszem csak panelházakban... http://www.digikabel.hu/Internet.html

29

Author Profile Page ervin, 2007. november 21. szerda, 11:00 (#)

srác, köszi, igen, ez csak a paneles rész lesz Újpalotán, mi meg nem ott lakunk.

30

gabort, 2007. december 3. hétfő, 00:00 (#)

Hali! Aki Tokióval példálózik tegye már meg, hogy összeveti a népsűrűséget is, mert nem teljesen mindegy. Persze a piacméret, meg érettség sem összevethető.

A 3G-től én mindenkit óva intenék. Übervaporware szaga van a dolognak. Különösen amiatt, hogy várhatóan 2008 lesz az az év, amikor a fejlett világban megkezdi hódítását a 3G router. Ez az a kb. ADSL modem méretű izéke, amelyre a házon belül található 3G modulok fel tudnak csatlakozni (öngól lenne, ha nem lenne rajta WiFi, tehát eleinte nem lesz). Kizárólagos haszna az, hogy a beltérben használhatatlan 3G-t megkerülve a WLAN hálózatra köti ezeket az eszközöket ADSL, vagy kábel segítségével. Fejlettebb piacokon valószínű, hogy az IP telefónia is megengedett lesz ezen az "új" csatornán keresztül.

Arra gondolni sem szeretnék, hogy egy lakó övezetben, csúcsidőben milyen "sávszélességet" érhet el, bár az is lehet, hogy tévedek. Ma még valószínüleg nem telítettek a tornyok. Még...

PS: Én T-kábellel nyomom már jópár éve. Megbízhatóan működik, bár nem a legolcsóbb megoldás.

31

Dr. Minorka, 2007. december 3. hétfő, 02:44 (#)

Hogy a búbánatba jön ide a népsűrűség? Stockholmban mennyi a népsűrűség? Amszterdamban? Bécsben? Stockholmban és környékén csaknem 10 éve működteti a városi tanács az optikai hálózatot (Fiber-To-The-Home). Amszterdamban most kezdik kiépíteni, Bécsben detto (miden házba!). A hasonló francia kezdeményezések listája vagy 20 oldalnyi.
Ezek a japán adatok:
2005 2006 2007
FTTH 2,896,936 5,457,697 8,803,898
DSL 13,675,840 14,517,859 14,013,248
CATV 2,959,712 3,309,481 3,609,625 (kábeltévés Internet)

Fentebb említették a Digitévét. Azt mutatja, hogy nálunk is lehet(ne) olcsón, nagy teljesítményt adni.

32

Author Profile Page ervin, 2007. december 3. hétfő, 09:39 (#)

Dr. Minorka, a népsűrűség teljesen reális szempont. Dél-Korea a világ legjobban beszélessávozott országa, és ez csak szerinted nincs összefüggésben azzal, hogy az ország jó része lakótelepeken lakik. :)

Vagy nézd meg az általad is felhozott Digitévét. Szerinted véletlen, hogy csak Rákospalota lakótelepi részén működnek, vagyis ott, ahol a legnagyobb a népsűrűség?

Azt persze valószínűnek tartom, hogy ebben az esetben nem a földrajzi/demográfiai értelemben vett népsűrűség az érdekes, hanem igazából a lakások egymáshoz való közelsége, de az érv ettől még érthető.

33

Dr. Minorka, 2007. december 3. hétfő, 10:20 (#)

Ervin!
Szintem Tokió Japánban van. Dél-Koreáról nem volt szó. Nem mintha nem lehetne: Tudniillik nem a lakótelepekkel van összefüggésben a dolog, hanem azzal a tudatos állami politikával, amelyik az ország fejlődésének alapvető feltételének tekinti az információs társadalom és az annak alapjául szolgáló infrastruktúra megteremtését. Egyébként népsűrűséget tekintve milyen döntő különbség van Szöul és Budapest között, vagy Szöul és New York között (az amerikaiak is le vannak maradva történetesen, bár messze nem annyira, mint mi)?
Akkor megismételném: Népsűrűség tekintetében mi a különbség Stockholm, Bécs, Amszterdam és Budapest között? Skandinávában már öt évvel ezelőtt elérhető áron kaphattál 100 Mbit/s le/fel. Skandinávia is sűrűn van lakva? Esetleg ahhoz van köze, hogy mondjuk a svéd kormány ahelyett, hogy autisztikusan azt ismételgette, hogy "majd a piac", a saját állami telefontársaságával szemben még országos üvegszálas hálózatot hozott létre (egyet a svéd állami vasút, egyet a svéd állam áramelosztó hálózat alapján)? A stockholmi régió mennyire van sűrűn lakva? "Stokab’s core tasks are to build, operate and maintain the fiber optic communication network in the Stockholm region and to lease fiber optic connections. The company is competition-neutral and provides a network that is open to all players on equal terms." http://www.stokab.se/templates/StandardPage.aspx?id=306
Neoliberális lelkületűeknek: Angliában a szabályozó hatóság, erélyesen beleavatkozva az ottani Matáv dolgaiba, jogi eszközökkel teremtette meg a jobb versenyfeltételeket, elérve azt, hogy a cég nagykereskedelmi osztálya piaci alapon működik (nem részesíti előnyben a saját kiskereskedelmi osztályát).
Nyilván van jelentősége népsűrűségnek, csak a fenti példák szerint nem döntő.

34

gabort, 2007. december 3. hétfő, 12:39 (#)

Dr. Minorka, igazad van abban, hogy nagyon sokat számít az állam. Ez mind Japánban, mind pedig Dél Koreában egy rendkívül paternalisztikus, és felülről vezérelt államot jelent, amely igen erősen hajaz a régi tervgazdálkodásra. Ebbe pont belefér, hogy az állam nagy beruházásokat indítson nemes célokért (közben persze "néha" túlszámláznak), majd erre ráengedje a szolgáltatókat. Ha ez nem lenne, akkor kénytelenek lennének tovább betonozni a teljes japán partokat...

Ez komolyan eltér az európai modelltől, és még sokkal jobban a magyar modelltől. Nálunk a gerinc hálózat kb. úgy épült ki, mint az M5-ös (garantált profit, használattól függetlenül...). Volt egy Matáv, aki egy nagyon komoly hálózattal rendelkezett. Persze részben elavult, és fejleszteni kell, de nála voltak a végpontok, az országból kilépő hálózatok, stb. Ezt szépen elmutyizták a T-be. Ez egyrészt NAGYON meg nehezítette a konkurencia dolgát, másrészt mi sem dönthetünk igazán szabadon, hogy melyik szolgáltatót vesszük igénybe, mert előbb szerencsétlennek meg kell jelennie a területen (értsd komoly beruházások, vagy lelkének elárverezése révén).

A "népsűrűség" azért fontos, mert nem mindegy, hogy egy előfizető eléréséhez hány méter kábel (és ez TELEPÍTETT, általában földmunkával fűszerezett projektben, engedélyezéssel, miegymással együtt értendő, igen költséges dolog). A kiépítés költsége (vagy az idegen hálózat bérleti díja) az egyik oldalon, a szorgos kis internetezők pedig a mérleg másik oldalán lóbálják lábukat. Könnyen belátható, hogy nem mindegy, hányan, mennyi lábat lóbálnak. Ezt piaci alapon csak így lehet megközelíteni. Minden más már állami intervenció, ami nehezen jósolható, meglehetősen kaotikusan és öntörvényűen működik minden országban.

A hálózatok közös tulajdonlását egyébként nagyon jó dolognak tartom. Nem ismerem pontosan a Skandináv modellt, de igen valószínű, hogy éppen a nagy távolságok miatt az állam nem kis összeggel támogatta a fejlesztést. Többek között azért, mert piaci alapon lehet, hogy a Saudi Al Ubailah-val egy időben lesz behálózva... Ez egyben magyarázza az USA elmaradását is, ahol azért van némi távolság az egyenletben...

35

Dr. Minorka, 2007. december 3. hétfő, 13:09 (#)

"Könnyen belátható, hogy nem mindegy, hányan, mennyi lábat lóbálnak. Ezt piaci alapon csak így lehet megközelíteni. Minden más már állami intervenció, ami nehezen jósolható, meglehetősen kaotikusan és öntörvényűen működik minden országban."
Minőségi különösebb különbség nincs az egy négyzetméteren lóbált lábak számát tekintve Szöul, Tokió, New York/Boston, Budapest, Bécs, stb. között.

Az állami beavatkozás pontosan a piaci verseny megteremtésére irányult. Monopolszolgáltató: nincs verseny, nyílt hozzáférésű hálózat(tulaj nem szolgáltat): van verseny.

Ami Japánt illeti: Az állam nem ruházott be, hanem koordinált. Nincs túlszámlázás, öldöklő verseny van. A bebetonozott tengerpart egy másik ügy, a stagnáló gazdaság számára próbáltak keresletet teremteni.
Létezik a józan gazdasági kalkuláció: ha az egész ország erőforrásait mozgósítom egy olyan célért, ami a jövendő versenyképesség megalapozását szolgálja, akkor a versenyképességét megnövelő gazdaság sokszorosan hozza vissza a befektetett összegeket (Dél-Korea)

Mind a skandináv, mind a mostani amszterdami példa (ez utóbbi már egészen szigorú uniós ellenőrzés mellett) kifejezetten piaci alapon történik, bár a szereplők köztulajdonú cégek. Nem is történhet másképpen, mert akkor szubvenciónak minősülne.

36

gabort, 2007. december 3. hétfő, 22:11 (#)

Szerintem nem beszélünk túlságosan el egymás mellett, bár azért szerintem, a fent felsorolt országoknak csak egyikében mérik a lakó ingatlanokat "tatamiban".

Tengerparti betonozás, túlszámlázás, illetve "hatékony" gazdaságszervezés témájában javaslom elolvasni: Ferber Katalin : A siker ára (László és Társa Könyvkiadó, 1998).


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork