Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Költözünk Franciaországba - 1. rész

eszpee cikke a Blog rovatból, 2007. december 3. hétfő, 22:19 | 26 hozzászólás

irány

Az van, hogy francia barátnőmmel, Nathalieval abban maradtunk még 2003 elején, hogy mielőtt eldöntenénk, hol maradunk hosszútávon, kipróbáljuk egy picit Magyarországot és Franciaországot is. Az elsővel lassan már tényleg végzünk, 2008 elején pedig belekezdünk a másodikba. Ez még csak felületesen belegondolva is rengeteg teendővel jár, amik nagy részét még sose csináltuk, így egyrészt talán érdekes lesz dokumentálni, hogy is zajlik egy ilyen folyamat - másrészt meg hátha a Kispad sokmindenre kész közössége még ötletekkel is tud majd szolgálni, mit ne szúrjunk el. Klasszikus énblog műfaj következik tehát mostantól, terveim szerint heti egy bejegyzésben. Kezdünk.

Egyelőre a lehető legfontosabb teendővel nagyjából kész vagyunk: csináltunk egy projekttervet! Nem kell megijedni, semmi Microsoft Project, sőt, gépnek közelébe se kerültünk, papír, toll, sok áthúzás, és kész, amennyire ma látjuk.

Hetekre osztottuk a teendőket, az első hétre, mostanra tehát a következők vannak: álláskeresés megkezdése és repülőjegy Nathalienak (ő előbb indul), költöztető megoldás keresése a cuccaink egy részének, és raktár keresése a másiknak. A héten ez utóbbi kettő gyakorlatilag a kapcsolati háló megbombázását jelenti: kinek van költöztető, raktározó cégnél kapcsolata, tapasztalata, bármi.

Őtletek, segítség jöhet a kommentek közé, vagy az eszpee kukac gmail pont com címre.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (26)

1

Author Profile Page lipilee, 2007. december 3. hétfő, 23:03 (#)

hehe, ha 2 hónapja kérdeztél volna... :)

2

gyp, 2007. december 3. hétfő, 23:15 (#)

heh, en meg amikor olvastam, tudtam, hogy ez lesz lipilee elso kommentje :)

nekem egy noverem van par ismerossel a svajci (ha jol latom, arra a kornyekre mutat a nyil), es parizsi akademiai/egyetemi szferabol, ha ez esetleg segithet, bar ketlem :)

3

ant, 2007. december 4. kedd, 00:14 (#)

Bon chance!

4

Penálen, 2007. december 4. kedd, 00:25 (#)

"srészt meg hátha a Kispad sokmindenre kész közössége még ötletekkel is tud majd szolgálni, mit ne szúrjunk el."

A kapcsolatotokat... Nekem most valahogy ez jutott az eszembe...

5

phnb, 2007. december 4. kedd, 10:04 (#)

Ja, nekem is. De gondolom, ennyire azért nem énblog ez. :)

6

Zs, 2007. december 4. kedd, 10:06 (#)

A nyíl a térképen a leendő lakhelyetekre helyére utal?

7

Zuzu, 2007. december 4. kedd, 12:26 (#)

eszpee, e-mail ment.

8

pblue, 2007. december 4. kedd, 13:39 (#)

vigyetek fejenkent egy borondot, tobbit hagyjatok itthon. serius!

ja es mindenkeppen intezzetek el mindenfele kozmuszart mielott elmentek. marmint telefon internet gaz villany kozoskoltseg viz stb. nemis gondolna az ember, hogy mennyire faraszto kintrol faxolgatni (merthogy a legtobb dolgot csak faxon lehet intezni).

9

pblue, 2007. december 4. kedd, 13:42 (#)

+o

10

Author Profile Page eszpee, 2007. december 4. kedd, 15:09 (#)

Penálen, phnb, igyekszünk.

Zs, igen.

Zuzu, köszi!

pblue, két bőröndnél azért jóval több cuccunk van, amiknek egy részét kint is szeretnénk magunk körül, másik részét meg itthon biztonságban tudni. közműves tippeket köszi, de mire gondolsz konkrétan?

11

pblue, 2007. december 4. kedd, 15:18 (#)

hat hogy akartok e villanyszamlat gazszamlat adslszamlat es matavszamlat fizetni? meghogy hogyfizetitek a kozoskoltseget, honnan tudjatok hogy jott-e csekk, eshogy mennyi az uj tarifa. stb. nekem kulfoldrol kellett felmondanom a matavot es az adslt, illetve bejelenteni az oraallasokat es szamlat kerni roluk. nehez volt. aprosag, nem egy nagy tanacs, de eppezert konnyen elfelejtheto.

12

Author Profile Page eszpee, 2007. december 4. kedd, 15:23 (#)

ja, értem. mi mindenképpen kiadjuk a lakást (részletek a következő részben!), tehát ezek szerintem nem lesznek szempontok, mindig lesz itt valaki, vagy itthonról lesz aki intézi ezeket.

mondjuk meghatalmazásokat fog kelleni majd gyártani valószínűleg.

13

Zs, 2007. december 4. kedd, 17:14 (#)

#10 nyáron azért Beziers környékére szerezzetek egy nyárilakot:)

14

Author Profile Page NagyGa1, 2007. december 5. szerda, 08:46 (#)

A tavaszi bringatúrát el ne felejtsétek!

15

Author Profile Page eszpee, 2007. december 5. szerda, 09:26 (#)

Semmiképpen! :)

16

pblue, 2007. december 5. szerda, 11:29 (#)

eszpee (#12), ja akkor nemszoltam. akkor csak annyi, hogy ne adjatok ki kulfoldinek a lakast, mert baromi nehez tavolrol neki segiteni dolgokat intezni. az en olaszom egy nagyon rendes es talpraesett srac, aki raadasul meg jol is beszel angolul, de igyis szarban vagyok neha. na bocs az offert...

17

Author Profile Page eszpee, 2007. december 5. szerda, 11:38 (#)

nem off, sőt, köszi. viszont ha minden igaz, akkor lesz itthon valaki, aki intézi helyettünk a lakás ügyeit.

18

geri, 2007. december 5. szerda, 12:03 (#)

Attól tartok, kint fogtok ragadni. :D

Óvakodj az andouillette-től.

19

sic, 2007. december 5. szerda, 13:31 (#)

Ha nem tanulsz és nem vagy tudos akkor azt hiszem àtmenetileg kell neked is egy "titre de séjour" - gondolom az ideiglenessel kezded, az 1 évig érvényes, a tartozkodàsi 10 évig, de az àtmeneti idoszak 2011-én jàr le, talàn egyszerubb 3 ideiglenes, mindezt a préfecture-on eleg rendesen és gyorsan le szoktak kezelni.

Talàn érdemes magad ossze pakszolni (pacs = pacte de solidarité civile) Nathalie-val, elonye sok van, és egyszeru "herotom van" jellegu levéllel fel lehet bontani, tehàt még hàzasàgklausztrofobiàsoknak is megfelel. Elonyok kozé tartozik, hogy eleinte talàn neked nem lesz helyi munkaadod, igy viszont Nathalie Sec Soc-jàt kérheted magadnak is. Nem tudom potosan hogy mi a folyamat, hol stb, de ha van rà alkalmam ràkérdezek.
A pakszolàs birosàgon torténik, aszerint hogy milyen hosszu a sor, van ahol 6 honapig kel vàrni, van ahol egy hét alatt megvan. Az hogy melyik birosàghoz tartoztok a lakhelyetektol fugg, de siessetek mert a gnom egy jo részuket be akarja zàrni.

Ugyanott ahol a tartozkodàsi engedélyeket intézed, kérdezz rà hogy mi a helyzet a jogsival, ugy hiszem màr meg lehet tartani a magyart, de régebben volt rà egy éved hogy lecseréld. Talàn a magyar jobb, nincs pontja, viszont a franciàt megoregedve suketen és félvakon is hasznàlhatod. Ha az elotted levo kiskocsiban a bàcsi fején casquette van, és nénike mellette ul, akkor ovakodj.

Vigyél magaddal mindenféle diplomàt, anyakonyvi kivonatot, tobbet is, és a kovetségen a forditàsuk hitelesitésére létezik egy pecsét, azt kérd ràjuk. Hacsak valamiért most màr ez nem szukséges, de ha ezt àllitjàk, akkor akarj alapos magyaràzatot.

Hirtelen màs nem jut eszembe, ha igen viszajovok.
Bizzes et bonne chance!

20

Author Profile Page eszpee, 2007. december 5. szerda, 13:53 (#)

Köszi szépen, sic!

21

pblue, 2007. december 6. csütörtök, 00:02 (#)

gnom lol

22

Pocakos, 2007. december 11. kedd, 13:11 (#)

sic-hez csatlakozom, hasonló gondolataim vannak/voltak, hiszen jónéhány országban és földrészen éltem. (koromnál fogva, de attól függetlenül is!)Mindenhol a legfontosabb - számomra - az egészségügyi ellátás, az orvosi, kórházi kezelés. Sok helyen ez nem olyan egyszerű, nem automatikus - és legtöbb helyen a szoc. ellátás, kártya, kód, szám stb. része. Én például mindenhol magánbiztosítós voltam (amíg nem kerültem be a "rendszerbe"). Van, ahol a bejelentkezés, az első havi részlet befizetése után egy-két-három hónap mulva lehet csak az orvosi ellátást igénybe venni (már mint, hogy azt részben v. egészben fizessék) - ezért ajánlatos még odaérkezésed előtt belépni, lejelentkezni. Amíg (ottani) státuszod nem tisztázódik, rendeződik, addig EU ide és oda, könnyen mondhatják, hogy fizesse a magyar fél...... az viszont....

23

attacs, 2007. december 11. kedd, 22:09 (#)

Álláskeresés: mármint melyikőtöké? Eszpee: én nem tudom te pontosan mit dolgozol, de azt erősen valószínűsítem, hogy van annyi webes tapasztalatod, hogy működjön nálad az "ID, kreditkártya, törülköző, fogkefe, laptop, meló" életforma bárhonnan a világon. Vagy olyan munkahelyet szeretnél, ahova be kell menni?

24

Author Profile Page eszpee, 2007. december 11. kedd, 22:12 (#)

attacs, köszi, remélem igazad lesz, mert én ezt tervezem, nem a napi 8 órát - Nathalie viszont állást keres ott kint.

25

Dani, 2007. december 12. szerda, 14:24 (#)

Van már cég akivel költöztök?
Én velük már költöztem korábban: http://www.szallitmanyozas.hu/nemzetkozi_koltoztetes.html

26

Dimi, 2007. december 13. csütörtök, 15:30 (#)

Welcome to the club!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork