Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A lázadó rabszolga

ervin cikke a Blog rovatból, 2008. január 5. szombat, 08:16 | 19 hozzászólás

Újabb kis színes a nagyszerű országból, amelynek - ahogy ezt sosem felejtem el megemlíteni - a világ bizalma jeléül odaítélte az idei olimpiát.

A nyugatra dolgozó kínai gyár PR-alapú megközelítéssel igyekezett javítani a munkakörülményeket: a továbbra is hagyományos stílusban kezelt munkásaival kötelező jelleggel betaníttatta, hogy mit kell mondaniuk a nyugati látogatók megjelenésekor.

Aztán egyikük föllázadt, blogot indított, és jöttek az újságírók.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

Author Profile Page SzaboZsee, 2008. január 5. szombat, 09:06 (#)

Egyszerűen nem fér a fejembe az az elképesztő cinizmus és korrumpáltság, amivel a NOB Kínának adta az olimpia rendezésének a jogát.

2

nob:), 2008. január 5. szombat, 09:13 (#)

berlini olimpia...

3

Dr. Minorka, 2008. január 5. szombat, 10:57 (#)

Miért ne kaphatná meg Kína az olimpia rendezési jogát? Egyébként mennyire más ez a kínai gyár mondjuk attól a kaliforniai HP-üzemtől, ahol a munkásokat mindig csak egy napra veszik fel, aztán másnap újra kell jelentkezniük munkáért? Persze mindig csak a kínaiak a hibásak, a VF Corporation soha. Az az ország megkaphatná a rendezés jogát, amelyik dugig vagyon VF Corporationokkal?
Helyesebb lenne kihagyni az odaítélésből a politikát (egy alapvető civilizációs minimum megkövetelésén túl) és az erkölcsi ítélkezést, és annak tekinteni az olimpiát aminek lennie kéne, ti. a világ sportolói összejövetelének.

4

Author Profile Page NagyGa1, 2008. január 5. szombat, 12:35 (#)

Az olimpia már régóta nem ez, hanem egy nagyszerű alkalom mindenféle cégek és termékek promotálására, némi mellékes pátosszal.

(Pár éve még én is hittem benne.)

5

Author Profile Page eszpee, 2008. január 5. szombat, 13:47 (#)

Berlin tényleg jó példa, de 1980-ban Moszkva se volt kimondottan földi paradicsom...

6

Penálen, 2008. január 5. szombat, 14:31 (#)

SzaboZsee,
nekem meg a naivitásod nem fér a fejembe :P

7

Author Profile Page ervin, 2008. január 5. szombat, 15:28 (#)

Dr. Minorka,

"Persze mindig csak a kínaiak a hibásak, a VF Corporation soha." Ezt most te állítod, vagy valaki másnak a szájába próbálod adni?

"Az az ország megkaphatná a rendezés jogát, amelyik dugig vagyon VF Corporationokkal?" Ez most általános hipotetikus kérdés, vagy burkoltan arra utalsz vele, hogy az USA ilyen ország?

Szívesen vitatkoznék veled, erről a témáról lehet is, de amíg úgy fogalmazol, hogy nem látom ki belőle, hogy mi a nyílt/burkolt állítás, és mi a kérdés, addig nem tudok. Egyértelműbben lszi.

8

Dr. Minorka, 2008. január 5. szombat, 19:10 (#)

1. Nem én állítom. Arra céloztam, hogy szerintem nagyon valószínűtlen, hogy ha most történetesen mondjuk Los Angelesben rendeznének olimpiát, akkor valaki is amiatt tiltakozna, hogy egy olyan ország kapta meg a rendezés jogát, amelyik cégei olyan munkahelyi viszonyokat teremtenek külföldön és belföldön, mint pl. a VF Corporation.
2. Nem burkoltan, hanem nyíltan az USA-ról van szó. HP üzeme Kaliforniában, egyértelmű.
Azt állítom, hogy egy civilizációs minimum (aminek a mibenléte persze önmagában is vitatható) megkövetelésén túl nem szabad a politikát belekeverni a sportba, abban az értelemben, hogy valami rendezési jogának elnyerése nem lehet függvénye egy adott ország jutalmazásának (vagy nem elnyerése a büntetésnek):
1. Mert értelmetlen. Azt a harcot, amit a kínaiknak kell megvívniuk nem lehet megspórolni. Lásd A. és B. Sztrugackij: Nehéz istennek lenni.
1.1 A fejlett világ legnagyobb segítsége a fejlődő világnak, ha a saját világában értelmes rendet teremt.
2. Könnyen oda jutnánk, hogy csak néhány skandináv/európai ország jöhet szóba, vagy két mércével fogunk mérni.
Nem a céllal, hanem az eszközzel van problémám.
Ergo a világ nem a bizalma jeleként ítélte oda az olimpiát, hanem ez egyszerűen annak a ténynek a kifejeződése, hogy a.) Kína a világ egyik meghatározó tényezője, b.) nincs racionális ok a rendezési jog megtagadására. Egy minimumot már bőven teljesítenek, hogy a példához visszatérjünk a kínai sajtó leplezte le az ügyet.

9

nyelv-ész, 2008. január 5. szombat, 21:43 (#)

Mi az a VF corporation?

10

Dr. Minorka, 2008. január 5. szombat, 22:38 (#)

A cikkben megadott hivatkozás szerint:
"The "VF Corporation" on Zhenghui's questionnaire appears to refer to the American company known as the VF Group. This is one of the largest clothing companies in the world and owns famous brands such as Wrangler, Hero, The North Face, Nautica, JanSport, Vans, Kipling, Reef, etc." A kínai gyár amerikai megrendelője.

11

Author Profile Page ervin, 2008. január 5. szombat, 22:41 (#)

Dr. Minorka, köszi, ez sokkal jobb.

Első gyors gondolatok, aztán majd még jövök:

- a HP említett horrorüzeme biztos létezik, ha te mondod, de kirívó példa, a kínai cucc viszont sajnos messze nem annyira. ezek alapján egészen más súllyal esne latba a kettő az adott ország megítélésénél.

- nyilván a kínai sajtó nagyobb eséllyel fedezhet föl valamit kínában, ha a nyugatit oda se engedik, meg szinte sehova se. (nota bene, ettől még értem, hogy mire gondolsz: már az is valami, hogy írhatnak róla - csak árnyalni akarom)

- én nem arról beszéltem, hogy "megtagadni" kellett volna az olimpiát kínától: hiszen nemcsak ők pályáztak rá, egyszerűen csak másnak kellett volna adni. de ezzel együtt elfogadom, hogy a sport és politika teljes különválasztása, amit te mondasz, teljesen logikus álláspont.

12

Pocakos, 2008. január 5. szombat, 23:16 (#)

nob #2 és eszpee #5
Berlin rossz példa! Történelmi háttér és valóság: az olimpiát (a megrendezés jogát) 8 azaz nyolc évvel korábban ítélik oda. Ez Németország esetében 1928-ban volt. Akkor még bőven a weimari köztársaság volt. 1933-ban Hitlerék vissza akarták mondani, mert ideológiailag nem felelt meg (minden fajta népség lepje el a fővárost és - esetleg - győzze le a felsőbb rendű nemzetet). Később azonban megváltozott a szemlélet: "csináljunk egy jó kis propagandát, muttassuk meg, hogy mi milyen jók és különbek vagyunk". Visszacsalogatták a már elűzött, (Amerikába) elmenekült zsidó sportolókat (pl. Helene Mayer).
A "komcsik" rendezni akartak egy "ellen-olimpiát" Barcelonában - (1936 spanyol polgárháború). Végül, maradt Berlin rengeteg újítással (pl. azóta van az olimpiai láng, ill. a fáklyás futás és ekkor épült az első olimpiai falu későbbi hasznosításra).

13

dolphin, 2008. január 6. vasárnap, 17:01 (#)

Ha mar Kina es olimpia:
http://href.hu/x/4ca7

(A sorozat elozo 9 resze sem rossz.)

14

Author Profile Page eszpee, 2008. január 6. vasárnap, 20:12 (#)

Pocakos, köszi szépen a javítást és kiegészítést!

15

nob:), 2008. január 7. hétfő, 07:19 (#)

Pobakos, olimpiát rendezési jogát nem lehet visszavenni?

16

Pocakos, 2008. január 7. hétfő, 11:35 (#)

nob #15:
NEM. Politikai okokból nem! Csak akkor, ha a NOB úgy ítéli meg, hogy a város (nem az ország!) nem tudja idöben megtartani. Az olimpiai eszme egyetemes, ott a sportolók jönnek össze, - az ókorban még a háborúkat is "felfüggesztették" erre az időre. Az 1940-es tokiói olimpia sem politikai okokból, hanem a világháború miatt *maradt el* (és nem vették vissza a rendezés jogát) ugyanis "vis major" helyzet alakult ki: a sportolók nem tudtak eljutni a helyszínre. Különben alapelv, hogy város kapja a rendezés jogát (ez volt a polémia Moszkva esetében is)

17

nob:), 2008. január 7. hétfő, 14:18 (#)

#16 viszont ha a politikai semlegességet vesszük akkor nincs mit háborognunk a kinai demokrácia esetleges másságán (szerintem)

18

Pocakos, 2008. január 7. hétfő, 14:52 (#)

#17 Pontosan! Egyetlen dolgot lehet tenni: bojkottálni. Ezt történt Moszkvában és (válaszként) Los Angeles-ben. A különbség a kettő között az volt, hogy a nyugati olimpiai szövetségek a sportágakra, ill. a versenyzőkre bízták a döntéshozatalt. A szoc. táborban viszont "felsőbb utasításra". Persze Berlin (akárcsak München) jó példa a "show must go on" elvre. Ebben a NOB következetes.

(érdekes, Tibet részt vételéről és a körülötte folyt vitákról, mintha a magyar sajtó "megfeledkezett" volna)

19

rof, 2008. január 7. hétfő, 22:17 (#)

Miért van, hogy a cikkben szereplõ összes kínai dolgozót "Ah"-nak hívják? Ez egy gyakori név Kínában, vagy az "elvtárs" kínai megfelelõje?

Az meg milyen biztonsági õr aki nemcsak beengedi a riportereket a gyárba, de még kellemesen el is beszélget velük?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork