Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Költözünk Franciaországba - 4. rész

eszpee cikke a Blog rovatból, 2008. január 8. kedd, 18:32 | 32 hozzászólás

Bár az előző részben beharangozottak közül nem sok mindent végeztünk el (szokás szerint), azért elég rendesen haladtunk az elmúlt napokban. Cuccunk nagy része már dobozokban, hatalmas geekség van, mert Google Spreadsheetsben vezetjük szépen, hogy mi van az egyes dobozokban, és hova kerülnek (raktár vagy visszük). Előkerült a költöztető is egy nagyon baráti ajánlattal, mindennel együtt nagyságrendileg 150-170.000 forint körüli összegért fogunk tudni kijutni, velem az anyósülésen, valamikor február végén.

Megpróbáltuk Nathalie OTP számlájának majdani lemondását is elintézni, eredeti tervünk az volt, hogy mivel kint még lehet, hogy szüksége lesz a kártyájára, majd én szűntetem meg a számlát egy tőle kapott meghatalmazással, mielőtt én is lelépnék. Ezt megbeszélendő besétáltunk egy OTP fiókba, ahol rövid (tényleg) sorbanállás után máris a szimpatikus ügyintézőnek szegesztük a lehető legegyszerűbb formában megfogalmazott kérdést: "Mi a teendő akkor, ha egy számlát nem a tulajdonosa akar megszűntetni?"

Először kaptunk pár kitérő választ, majd inkább segítségért szaladt a hölgy, ahonnan rövid idő múlva a következő válasszal tért vissza: Le kell írni a számlatulajdonosnak egy levélben pontosan mindent, anyja nevétől születési helyéig, meg hogy miért akarja megszűntetni a számlát, és kinek lehet odaadni a maradék pénzt a számláról. Ezt a levelet az érvényes bankkártyával együtt postán el kell küldenie nekem, és én ezzekkel besétálva el tudok intézni majd mindent.

Azt hagyjuk is, hogy ilyen felvezetéssel szinte biztos, hogy lesz egy hiányzó adat abban a levélben, amin én teljesen kiakadtam, az az érvényes bankkártya postai levélben való küldözgetésére történő felszólítás. Próbáltam más oldalról megközelíteni: "Mi van, ha elveszett a bankkártya?" Hát, akkor nem tudják megszűntetni a számlát. Vicc, abban maradtunk, hogy majd bankszámlanyitással kezd kint Nathalie, mi meg menekülünk az OTPtől amíg még itthon van, nem kavarunk.

Volt még egy szórakoztató vasárnapi szerverhalálunk is, ami némileg lassította a tervezett ügymenetet, de a deja.hu rettenthetetlen konzolhuszárainak hála visszajöttünk, illetve van egy olyan fejlemény lakásfronton, amit nem akarok még elkiabálni, úgyhogy egyelőre ennyi, zajlanak az események, drukkoljatok!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (32)

1

kereszt, 2008. január 8. kedd, 19:01 (#)

mi történik ha félbevágva (esetleg kilyukasztva) postázzátok és adjátok le az amúgy érvényes bankkártyát? ők is ezt teszik vele miután leadtátok.

2

Author Profile Page eszpee, 2008. január 8. kedd, 19:42 (#)

Jó, hogy mondod, kérdeztük ezt is: "az nem jó, mert a kártya alapján tudjuk azonosítani."

WTF LOL tényleg. nyilván nem hiszem, hogy ez a hivatalos megoldás, de ezek után nincs kedvem küzdeni velük...

3

Alex, 2008. január 8. kedd, 20:12 (#)

Meg lehet kartya nelkul is szuntetni, csak ki kell fizetni a letiltasi dijat. Bejelented, hogy elveszett. De manapsasg semelyik banknal semelyik alkalmazott nem hajlando dolgozni, rosszabb, mint egy hivatalban.

4

Alex, 2008. január 8. kedd, 20:46 (#)

Egyebkent meg adott bank fiokja kozott is ORIASI kulonbsegek vannak, ugyhogy menjetek be egy masik fiokba, hatha ott baratsagosabbak.

Ez tapasztalat, pl egy adott bank aminek az ugyfele vagyok, az Oktogonon levo fiokjaban nem tudnak semmit elintezni, ahhoz is flegma arcokat vagnak, mig a Moszkva teren levo fiokban mosolygosan ot perc alatt mindent el tudok intezni.

5

zs, 2008. január 9. szerda, 01:47 (#)

kártya letilt, szamla levélben letilt. Esetleg vidd be a kártyát hogy az utcan találtad

6

Schmidi, 2008. január 9. szerda, 11:07 (#)

2: vicces, de tényleg így van.
December elején mentem be a fiókba, hogy meg akarom szüntetni a számlát. Általános iskolai osztálytársam az ügyintéző, kérdeztem mit adjak. Azt mondta igazolvány nem kell, elhiszi hogy én vagyok, de a kártyát elkérte, lehúzta, és az alapján azonosított a számítógép.

Ezek után a kezembe nyomott egy papírt, hogy a kártyát letiltották, majd még egyet, hogy a számlát megszüntették.

Mondanom sem kell, hogy a héten megjött a rendszeres havi kivonatom. Az elszámolási időszak vége a megszüntetés után kb. egy héttel van, és a kivonaton nem szerepel, hogy ez lezárés lenne. Sima kivonat, mintha minden menne tovább.

Tehát ha sikerül is megszüntetni a számlát, arra figyeljetek (vagy maradjon itthon valaki aki figyelni tud rá), hogy ne küldözgessék tovább a kivonatokat, ismerőstől még ezek után követelték a folytatólagos havi számlavezetési díjakat, amíg be nem ment asztalt borogatni.

7

Author Profile Page eszpee, 2008. január 9. szerda, 11:59 (#)

Köszi a tippet, érdekes lesz ez, az már látszik! :)

8

Schmidi, 2008. január 9. szerda, 12:42 (#)

Újabb infómorzsa, most hogy eszembe juttattátok én is felhívtam őket. Azt mondták, hogy a megszüntetést követően 30 nap a felmondási idő, addig él a számla, vonják a díjat, küldik a kivonatot. Tehát a felmondást követő második kivonat lesz a záró.

Az esetlegesen a számlán maradó pénzt kipostázzák, mondta a telefonban az úr. Nekem a fiókban azt mondták, hogy 500 Ft alatti összeget nem tudnak kifizetni, úgyhogy azt buktam, erre azt mondta ilyen szabályzatról nem tud...

9

Author Profile Page eszpee, 2008. január 9. szerda, 13:01 (#)

Az infót meg pláne köszi!

10

pblue, 2008. január 9. szerda, 14:05 (#)

en eletem elso bankszamlajat - amugy a k&h-nal - ugy "szuntettem meg", hogy nem hasznaltam es elfelejtettem hogy van. a cimrol, ahova a kivonatok jottek, elkoltoztem. par ev mulva probaltam a kartyat, de lattam hogy lejart. soha nem kerestek kesobb. szoval szerintem jelentsetek be a banknal hogy megvaltozott a levelezesi cim es hagyjatok a picsaba az egeszet.

11

Author Profile Page eszpee, 2008. január 9. szerda, 14:15 (#)

pblue, valahogy az ilyen sztorik x év alatt felhalmozott számlavezetési költségekből és kamataiból összejött szép tartozásokká szoktak nőni. vagy legalábbis nőhetnek - inkább lezárjuk.

12

pblue, 2008. január 9. szerda, 16:02 (#)

pont azert irtam ide ezt, mert nem tortent ilyen. valszeg felgyult parezer forint szamlavezetesi dij, de ugylatszik nem kellett nekik a vegen vagy nemtudom.

13

Zs, 2008. január 9. szerda, 16:07 (#)

Én 1x hanyagoltem az otp-nél vezetett bankszámlámat. -5000 ft-nál felhívtak, feldaraboltak, ledaráltak. Majd pár nappal később egy rokonnal közös otp-s bankszámlámról lehívták a kérdéses összeget.

14

Schmidi, 2008. január 9. szerda, 16:11 (#)

Nem éri meg a lehetőséget nyitva hagyni. Ha kint lesznek mindketten, még macerásabb lerendezni egy esetleges "behajtást".

15

Kecske, 2008. január 9. szerda, 18:42 (#)

Nekem csak pozitiv tapasztalatom van mostanában az otp-s alkalmazottakkal. Még az a hülye is kedves volt, aki a legutóbb szerencsétlenkedett egy kicsit.

16

ari, 2008. január 9. szerda, 19:32 (#)

#12, #10 Nem tanácsos "megfeledkezni" a bankszámlákról, mert az összegyűlő kifizetetlen és behajthatatlan számlavezetési díjak miatt BAR listára is fel lehet kerülni, ami igencsak kellemetlenné válhat egy esetleges hiteligénylés esetén. Szerintem amit nem használnak, azt meg kell szüntetni, mert a számlavezetési díjat még üres számla esetén is fizetni kell :(

17

gargoyle, 2008. január 10. csütörtök, 12:42 (#)

biztos van jogasz aki el tudja mondani miert nem jo, de egy ajanlott tertivevenyes level amiben felmondjatok a bankszamlaszerzodest 8/30 nap mulva mennyiben nem megfelelo a banknak? :o ertem hogy o az atyauristen de azert elvben az általános szerződésre vonatkozó szabalyok kicsit ra is vonatkoznak nem? (a penzt meg elozo nap kiveszed a szamlarol, hagysz rajta mittomen 1500Ftot koltsegekre a maradekot meg utaljak az arvaknak vagy barmi.)

18

Zs, 2008. január 10. csütörtök, 13:43 (#)

#12 azért mondjuk -5000 ft -ért menjenek a manóba a BAR listával. Pláne, hogy a számlazárási díjból jött össze....

19

Author Profile Page gergoke, 2008. január 10. csütörtök, 17:23 (#)

OFF

Félre ne értsetek és távol áll tőlem Grétsy László tudása is, de engem nagyon zavar a fenti írásban a következő szófordulat, ami sajnos egyre inkább befészkeli magát a magyar nyelvbe.

"fogunk tudni kijutni"

Sajnos már láttam ilyet újságban főcímként is.

20

Penálen, 2008. január 10. csütörtök, 21:28 (#)

A nyelvben az a szép, hogy nem lehet tudni, hogyan változik. A változások nem kis része pedig ehhez hasonló "stílustalanságként", "pongyolaságként", stb. kezdi.
Én, mint megátalkodott deskriptivista, nem törnék pálcát egy szófordulat felett, csak, mert azt valaki valamikor helytelennek bélyegezte (Tleg, gergoke, te tudod, hogy ez a szófordulat miért nem helyes - hogy téged miért zavar?). Ha úgy vesszük, ettől még gazdagabb is a nyelv... Amúgy meg tökéletesen érthető, nem idegen behatás (bár azzal sem lenne feltétlen baj, a nyelvünk jóval nagyobb része idegen behatás eredménye, mint azt az átlagember gondolná), engem nem zavar.

Persze, ettől mást még nyugodtan zavarhat :)

21

ant, 2008. január 10. csütörtök, 22:20 (#)

"szegesztük"?! Jajjj!

22

Boca, 2008. január 10. csütörtök, 23:36 (#)

Ilyen OTP-s sztorik évek óta vannak, komolyan nem értem miért oda mentetek anno.
5000 Ft miatt egyébként nem lehet BAR listára kerülni. Azt hiszem legalább minimálbérnyivel kell tartozni, hogy ez bekövetkezzen. Ezzel együtt jobb lemondani, de nem hiszem, hogy jogilag ne lenne elég egy aláírt nyilatkozat ennek kinyilvánítására.

23

Author Profile Page eszpee, 2008. január 11. péntek, 10:10 (#)

Boca, CIB-be akartunk menni, de 100 dollárt akartak kérni Nathalietól költségként, mert külföldi. Balhéztunk rendesen, de egyszerűen nem tudtak alternatívát, nekem meg más bankkal nem volt tapasztalatom, így lett az OTP.

24

pblue, 2008. január 11. péntek, 12:05 (#)

erdekes, enis ugymond kulfoldi vagyok, megis tudtam szamlat nyitni a cibnel. mondjuk itt kevesbe szamit az allampolgarsag es inkabb az hogy "deviza-belfoldi" e. Nathalie az? illetve van-e neki magyar szemelyije?

25

pblue, 2008. január 11. péntek, 12:09 (#)

(mondjuk valszeg senkit nem erdekel, de nemtudom megallni hogy ne meseljem el hogy londonban a harmadik napomon besetaltam az hsbc-hez, es egy szal lengyel utlevellel nyitottam egy bankszamlat, ugy hogy nem volt se allando lakcimem, se igazalasom arrol hogy dolgozom, van jovedelmem, meg semmim se, es nem kerult egy fillerembe se. majd 5 honap itt tartozkodas utan a kicsit korlatozott passport account-omat atkonvertaltak _bemondasra_ bank account plus szolgaltatassa, amivel jar 300 font hitelkeret, ingyenes atm hasznalat az egesz vilagon barmilyen atmnel, es kedvezo szemelyi hitel lehetosegek. soha nem kertek tolem az utlevelen kivul semmilyen papirt, igazolast, pecsetet, lofaszt.)

26

Zs, 2008. január 11. péntek, 12:33 (#)

#25 Angol hülyék, hülye angolok:) Nem jöttek még rá, hogy +100.000 embernek lehetne munkát adni a felesleges bürökrácia növelésével.

27

Boca, 2008. január 11. péntek, 12:53 (#)

Eszpee, hm, hát ez a 100 dolláros húzás tényleg elég tróger dolog a CIB részéről, tehát azt a részét megértem, hogy nem oda mentetek. Ha nem néztetek jobban körül, akkor végülis ennek most fizetitek az árát, de nem akarom forgatni benned a kést :)

28

Author Profile Page eszpee, 2008. január 11. péntek, 13:14 (#)

pblue, persze, deviza bel/külföldiségre gondoltam, és nincs személyije Nathnak. Tartózkodási engedélye, munkavállalási engedélye, és így a CIB bénázása után inkább az OTPbe rendszeresen utalt, adózott jövedelme az van bezzeg, de ez kevés volt a CIBnek. Így jártak.

Boca, azért a késforgatás nem olyan tragikus, bemegyünk, megszűntetjük a számlát, és kész.

29

Petyesz, 2008. január 16. szerda, 12:53 (#)

Sziasztok!

Véletlenül kerültem ide, de ha már itt vagyok: van olyan, hogy OTP Meglepetés kártya. Ez hagyományos Maestro kártya, tehát csak azokon a pontokon alkalmas vásárlásra, ahol van elektronikus összeköttetés a bankkal, viszont minden ATM-ben használható készpénzfelvételre.
Miért ezt javaslom?
1) külföldön is használható
2) MINDEN ATM-BŐL KÜLFÖLDÖN IS INGYENESEN és HAVIDÍJ-MENTESEN használható, emellett persze vásárlásra is alkalmas!
3) SZÁMLASZERZŐDÉS NÉLKÜL használható, ún. prepaid kártya, ami azt jelenti, hogy csak azt tudod elkölteni vele a kártya két éves időtartama alatt, amit a nyitáskor befizettél rá, utána befizetés, jóváírás arra a kártyára nem lehetséges, és vagy a pénz elfogyása után, vagy a 2 év lejárta után a kártya és a számla visszavonhatatlanul megszűnik (ha marad rajta pénz két év után, az az OTP fiókban felvehető), tehát nem fog jönni "üres számlakivonat", amikor már megszűnt (apró betűs rész: 1.000 Ft egyenleg ALATT elkezd az éppen aktuális most 290 Ft-os havidíj ketyegni, és ha az elfogyasztja az egyenleget, a számla megszűnik, TARTOZÁS NEM LEHETSÉGES),
4) a kártyán NINCS NÉV, így tökmindegy, hogy ki használja! Azért Meglepetés kártya, mert pénzt lehet rajta ajándékozni valakinek, de magadnak is kiválthatod.
5) a kártyára legfeljebb 250.000 Ft-ot fizethetsz be, ami mégsem kevés, ezért természetesen a kártya a hagyományos módon letiltható annak elvesztése esetén, vagyis a pénzed nem vész el,
6) a telefongépen és az interneten nyomon követhető az egyenleg,
7) a kártyához nem tartozik számlakivonat, nem küldenek SEMMIT és nem kell a számlát külön MEGSZÜNTETNI, a fenti feltételek beállása esetén az automatikusan megszűnik, vagyis kiváltod a kártyát, elköltöd a nyitáskor befizetett pénzt és utána ELDOBOD!
8) az elköltendő összegtől függően 1.200-2.500 Ft közötti egyszeri díjat fizetsz a nyitáskor, a továbbiakban SEMMILYEN DÍJ nincs a kártya használatakor, akárhol használod, beleértve az évesd díjat, az esetleges letiltást és a havidíjat is (havidíj 1.000 Ft egyenleg alatt van csak). Namost, ha ezt a max. 2500 Ft-os ráfordítást nézzük, más bankkártyánál ebbe a nagyságrendbe esik az éves díj, tehát ha más hasonló kártyát váltasz ki, akkor ennyit ott is fizetsz, de ott még van tranzakciós díj, havidíj, egyebek.
+1) Igen, a HÁTRÁNYA, hogy csak a nyitáskor lehet rá befizetni, utána nem. Viszont párhuzamosan több ilyen kártyád is lehet. Én is ezt használom és nagyon hiszek benne. Amióta ilyenekről költöm a pénzem, újra érzem, milyen jó, hogy bárhol felvehetek pénzt, külön díj nélkül.

Hátha segítettem. Sok sikert! :)


Üdvözlettel:

Homa Péter

30

Author Profile Page eszpee, 2008. január 16. szerda, 15:17 (#)

Szia Péter, köszi, ez tényleg jól hangzik, nem is ismertem, bár most nincs szükségem ilyenre.

31

Petyesz, 2008. január 20. vasárnap, 16:32 (#)

Kedves Eszpee!


Elnézést, ha nem voltam egyértelmű: ez alternatíva volt! Nem kell tökölni a megszüntetéssel kintről, meg hogy ki milyen meghatalmazással mit tud elintézni utólag itthon. Ez zsákutca, a nem ezek között kell keresni a megoldást!

Amit én javasoltam, mégis megoldhatja a gondotokat és választ ad az összes problémára!

Tehát: MOST megszünteted a számlát Magyarországon, a pénzt átteszed Nathalie új Meglepetés kártyájára, amivel ő kimegy. Így Neked nem kell ezután megszüntetned semmit, meg neki sem, mert a számla már megszűnt, a pénzetek mégis bankkártyán van, ami jóval biztonságosabb, mint ha készpénzben vinnétek ki. (Mert a készpénz is egy alternatív megoldás, csak nem akartam javasolni, ha van biztonságosabb.) Ezzel a kártyával ráadásul ingyenes a készpénzfelvétel és a vásárlás, nincs havidíj sem, és ha már nem kell, egyszerűen kint eldobjátok! Nem lesz tartozás, nem megy számlakivonat a régi címetekre, stb.

Ha mégsem ez a problémátok, akkor én értettem félre valamit és ne haragudj a zavarásért!

Kellemes költözködést kívánok! :)


Üdvözlettel:

Homa Péter

32

Author Profile Page eszpee, 2008. január 20. vasárnap, 16:59 (#)

Péter, mindent értettem, köszi, csak OTP számla már lezárva, Nathalie már kint készpénzestül, tehát, mint említettem, már nincs szükségünk erre.

Ha újracsinálnánk, lehet, hogy a pénz egy részét így vinnénk ki, szóval köszi mégegyszer.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork