Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53876 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Stop Smog gyalogos demonstráció vasárnap délután

eszpee cikke a Blog rovatból, 2008. február 12. kedd, 10:27 | 34 hozzászólás

Bár kevés dolog van, ami miatt hajlandó vagyok utcára menni, a Critical Mass tekerései általában közéjük tartoznak. Most mégsem saját dologra hívok, hanem egy több szervezet által meghirdetett közös demonstrációra most vasárnap kettőtől a városháza elől. Kis séta, kis tömegmutatás, talán van valami értelme, mert manapság már tényleg mindennaposak az ilyen ábrák:

ez itt most ilyen

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (34)

1

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 12. kedd, 10:53 (#)

Jó ez a térkép, meg szép hogy így be van pirosítva, de azért némi gyanúval élnék elfogultságilag: na nehogy már Magyarország ekkora nagy részén ilyen rossz legyen a levegő, vidéket meg az alföld nagyrészét is beleértve.

Minimum az, hogy igen nagy érzékenységgel színeztek (kis értékkészletet kiválasztva és átfogva).

2

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 12. kedd, 11:00 (#)

Kicsit utánanéztem, az idokep.hu weblapjáról:

"A színezés mindig az adott mérőpont legmagasabb értékének megfelelő színnel kerül kifestésre."

Hja, akkor a piros abszolút értékben semmit sem jelent, csak annyit, hogy közel van a magyarországi maximumhoz.

Tehát ez csak egy relatív térkép, magyarország területén viszonyítja saját magához a szennyezettséget.

A skálán feltüntetett "erősen szennyezett" és társai totál félrevezetőek.

3

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 12. kedd, 11:02 (#)

Most épp nincs időm tovább keresgélni, te érdemes lenne összevetni a Budapesti mostani értékeket mondjuk egy Nyugat-Európai szabvánnyal vagy WHO ajánlással (ha van ilyen).

Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy nem is olyan rossz Budapesten a levegő.

4

Author Profile Page lipilee, 2008. február 12. kedd, 11:05 (#)

és sejtheted, hogy Szolnokon sem ilyen tiszta a levegő, biztos a műszer gyászolt be. (vagy mindenhol tiszta a levegő, csak Szolnok kivételével mindenhol gyászban van a ketye.)

5

Author Profile Page eszpee, 2008. február 12. kedd, 11:06 (#)

Meg kéne tényleg nézni, érdemes lehet. Viszont az utóbbi pár hónapban észrevehetően rosszabb lett a levegő szerintem - bár lehet, hogy csak nekem tűnik úgy.

6

qnadam, 2008. február 12. kedd, 11:08 (#)

az a nox érték valóban elég ijesztően jelzi a közízlés állapotát :)))

7

Dr. Minorka, 2008. február 12. kedd, 11:32 (#)

NagyGa1!
Nézd meg mégeccer azt a térképet!
Éppen azt olvashatod rajta, hogy NOX:305%. Ez azt jelenti, hogy nitrogén-monoxid értéke a megengedettnél háromszor nagyobb. Én mostanság óránként nézem ezt, mert érezhetően rosszabb a levegő, ráadásul én meg Buda központjában élek. Vasárnap hajnalra csökken csak úgy 145%-körüli értékre. Gyakorlatilag egy hónapban csaknem minden nap szmogriadót kéne elrendelni. Na azt várhatjuk, hogy ezek bármit csinálnak... Emlékezzünk arra a kreténre, aki be akarta tiltani az utcai futóversenyeket, mert akadályozza az autósokat.+ A kerület éppen most megy perre a fővárosi méltóságokkal, mert elvonták tőle a forgalomszabályozás jogát, Értsd a fővárosnak ebből pénze van (engedélyek teherautók számára), és nem azt akarja, hogy csökkenjen a forgalom.
Lásd még:
"a Fővárosi Önkormányzat azzal vádolta meg a civil szervezeteket, hogy alaptalanul riogatják a lakosságot. A civilek ezt cáfoló válaszlevelét követően pedig az önkormányzat illetékese arra hivatkozott, hogy a szükséges intézkedések megtétele nem tartozik a hatáskörükbe. A Levegő Munkacsoport levélben érdeklődött a főpolgármesternél, hogy vajon kinek a hatásköre a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Levegőtisztaság-védelmi Program és Környezetvédelmi Program végrehajtása."

By common sense: ""A színezés mindig az adott mérőpont legmagasabb értékének megfelelő színnel kerül kifestésre." Szerintem ez egyszerűen ezt jelenti: egy óra (időtartam) adatai alapján.

8

Dr. Minorka, 2008. február 12. kedd, 11:33 (#)

Ez kimaradt:
http://www.levego.hu/lelegzetnyi/0802.htm

9

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 12. kedd, 11:40 (#)

Csak tényszerűen, aztán rohanok:

- a térképen a bordó csak annyit jelent, hogy az a magyarországi maximum, abszolút értékben önmagában semmit sem (mert lehet tök harmatos a levegő mindenütt, ez a térkép akkor tök bordó lesz mindenütt.)

- ehhez képest a skálán feltüntetett abszolút kategóriákat nem szabadna odaírni, mert félrevezetőek és hibásak is.
(Nem tudom elképzelni, hogy hozzáértő _véletlenül_ vétene ilyen hibát)

- a skálából az is kiderül, hogy Budapesten annyival azért nem sokkal roszabb a levegő, mint mondjuk a vidék nagyrészén. Ha a skála alját 0-nak veszem, a tetejét meg Budapestnek, akkor van mondjuk 25%-al több cucc a levegőben, ami légszennyezés esetében bakfitty különbség.

(
A szubjektív rész, de ezt csak zárójelben:

A Magyarországon illetve Európában élők elsöprő többségétől eltérően volt szerencsém látni már szmogot, amit Budapesten annak hívnak az friss üde hegyi levegő.

A szmog az olyan, mint a köd.
)

10

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 12. kedd, 11:41 (#)

(((Ja, és a skálán nincs is rajta a bordó...)))

11

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 12. kedd, 11:44 (#)

A NOX-al meg majd megnézem mi a helyzet, de az egyrészt csak egy (ok, 2) szennyező anyag, amit az idokep.hu szerint a járművek bocsájtanak ki, és ami a térkép szerint kb 25%-al van csak több budapesten, mint a járművektől csak elhanyagolhatóan szennyezett pirosas vidéki helyeken.

Na sziasztok, jó tüntetést.

12

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 12. kedd, 11:45 (#)

((((Ja, és ha 25%-al van több az autók miatt, akkor 80% nem az autók miatt van NOXból. ;))))

13

Author Profile Page eszpee, 2008. február 12. kedd, 11:46 (#)

NagyGa1, csak a szubjektív részre: azért, mert máshol hihetetlenül nagyon szar, attól itt még lehetne jobb. Avagy azt oldják meg ők.

14

Dr. Minorka, 2008. február 12. kedd, 12:02 (#)

Ezek szerint neked nem tünt fel, hogy az ország közlekedési hálózata sugaras szerkezetű. A forgalom jelentős része Budapesten megy keresztül. Ez konkrétan Boda középső részén egyébként 3 utcát jelent, beleértve a parti részeket is, és ebből az egyik egy szűk völgy.
Én történetesen tegnap Pestről Budára villamosozva alig láttam a hegyeket. Készséggel elismerem, hogy ez smafu a pekingi szmoghoz képest. Meg a nyári budapesti fotokémiai szmoghoz képest is. De én konkrétan itt leszek beteg ettől a levegőtől. Azért azt jelzném, hogy emlékeim szerint a frankfurti utcai levegő markánsan tisztább volt a pestinél.

15

Levegő Munkacsoport, 2008. február 12. kedd, 13:13 (#)

Az idokep.hu térképe valóban kicsit csalókának tűnik, hiszen főleg vidéki városokban mér, és aszerint színezi ki az egész országot. Azonban van háttér állomás is, nemzeti parkban, szennyezőktől távol (pl. Sarród), ahol néha mégis magas értékekeket mérnek. Ez az ország medence fekvéséből és mindennapi légszennyezéseinkből ered (ipar, fűtés, közlekedés, avarégetés). A vasárnapi demonstráción igazából valamennyi szennyezés ellen demonstrálunk, hiszen minden területen lenne mit tenni. Egy azonban kétségtelen, Budapesten a közlekedés okozza a légszennyezés legnagyobb részét, különösen olyan anyagok tekintetében, melyek rendkívül károsak az egészségre (PM2,5, benz-a-pirén, benzol, ózon, NO2). Pontos adataink vannak ennek egészségkárosító hatásairól (lásd APHEIS és CAFE tanulmányok, jelentések), és akiknek törvényi kötelessége lenne ez ellen fellépni, nem tesznek semmit. Ha pedig mégis történik valami, csak tovább fokozza a levegő szennyezettségét. Például Euro 2-es használt buszok Budapestre hozatala az ígért Euro 5 helyett, a fővárosi erdők forgalomképessé tétele (kiirthatóvá tétele), parkolás ingyenessé tétele a legszennyezettebb, ünnepek előtti napokban, hogy csak néhányat soroljunk. Ezek minden józanul gondolkodó ember vérnyomását felküldik az égbe. Még szép, hogy kiveri a biztosítékot.

16

Dr. Minorka, 2008. február 12. kedd, 13:48 (#)

Budapest aktuális levegőegészségügyi helyzetének értékelése
2008. február 12.
http://efrirk.antsz.hu/oki/levego/Bp_LHI.htm
A település neve:
Budapest, Az értékelt időszak: 2008. február 11. 8:00 – 12. 7:00
Az értékelés időpontja: 2007. február 12. 9:00 – 10:00
Levegőhigiénés Index (LHI): 3. fokozat
Domináns légszennyező anyag: szálló por 10µm-nél kisebb frakciója (PM10), nitrogén-dioxid (NO2)
Levegőminőség: EGÉSZSÉGTELEN
Célcsoportok: Keringési betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek.
Egészségi hatás: Az alábbi panaszok fordulhatnak elő:
Köhögés, enyhe légzési tünetek. Az idősek, a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai súlyosbodhatnak.

Egészségi tanács
Az érzékeny és beteg embereknek szükség lehet az egyéni védekezésre (pl. inhalátor használata asztmásoknál) és lehetőleg kerüljék a szabadban történő tartózkodást, az aktív testmozgást.
Az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet.
A gyermekeket óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől.
A szálló por (PM10) koncentráció növekedése miatt az elmúlt 24 órában jelentősen romlott a levegőminőség. Kockázatmentes levegőkörnyezet csak Pesthidegkút térségében alakult ki.

A Nagytétényen működő mérőállomás környezetének szálló por(PM10) expozíciója nagyobb a városi átlagos terhelésnél. A Levegő-higiénés Index a VESZÉLYES kategóriába esik. Ezért az itt élők, különösen a feltüntetett célcsoportba tartozók még inkább számíthatnak arra, hogy egészségi panaszaik fokozódhatnak. Javasoljuk a fenti ajánlások betartását.

17

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 12. kedd, 14:03 (#)

#13 eszpee: Igen, teljesen így van.

#15 Levegő Munkacsoport: Nekem igazából csak a térkép szúrt szemet, a témában nem vagyok otthon egyáltalán.

18

Boca, 2008. február 12. kedd, 14:58 (#)

Sztm Szolnokon bekapcsolva felejthettek vmi ipari porszívót, ez lehet a jó eredmény oka.

19

Mostly Harmless, 2008. február 13. szerda, 10:50 (#)

a fenét, simán elromlott a mérő, és 0-t mér.

20

Nessima, 2008. február 13. szerda, 15:01 (#)

http://www.airqualitynow.eu/comparing_home.php

Budapest nincs benne

21

Author Profile Page eszpee, 2008. február 13. szerda, 16:02 (#)

Szolnok megjavult, és épp most Budapest is viccesen néz ki:

http://www.idokep.hu/?oldal=legszenny

22

Dr. Minorka, 2008. február 13. szerda, 16:19 (#)

úgy emlékszem, hogy a mérőket előrelátóan 2 méteres magasságban helyezték el. Vagyis a tényleges helyzet még ennél is rosszabb.

23

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 14. csütörtök, 00:41 (#)

Most éppen Miskolcon halálos a levegő, ott maximális a PM10, 258%.

24

AproV, 2008. február 14. csütörtök, 21:46 (#)

Vazze ez döbbenetes...

El kell menni tüntetni, mielőtt mindannyian megfulladunk.

[spam törölve - eszpee]

25

Dr. Minorka, 2008. február 16. szombat, 11:24 (#)

Szombat, délelőtt 10: Budapesten jó a levegő, nincs piros szín, sárga se, csak zöld és kék, a legrosszabb érték (szálló por): 61%. Miután a térkép egész héten vörösben úszott, ez egészen megdöbbentő.

26

nyelv-ész, 2008. február 16. szombat, 11:36 (#)

Doktor, honnan írsz? A budapesti 100 km/órás szél miatt én nem vagyok annyira meglepve a javuló levegőminőségi értékek miatt :-))

27

Dr. Minorka, 2008. február 16. szombat, 13:35 (#)

Közel vagyok a Széna téren lévő mérőállomáshoz.

28

Dr. Minorka, 2008. február 16. szombat, 13:38 (#)

Nem akkora a szélsebesség, azt hiszem. Az Ubuntuba épített kisizé szerint: 33,3 Km/óra, a Google egyéni főoldalba épített hasonló nyavalya szerint 21 km/ó. Mindegy, az a fontos, hogy kizöldültünk.

29

joco, 2008. február 16. szombat, 18:31 (#)

Összedobtam egy shell scriptet, ami videót generál az óránként frissülő térképekből. A címe egyelőre nem igaz, mert csak tegnap délelőtt kezdtem leszedni a képeket, de itt van, a tegnapi szeles idő miatti tisztulás nagyon szépen látszik:
http://rambutan.hu/idokep

30

Dr. Minorka, 2008. február 16. szombat, 18:51 (#)

Most viszont én kérdezem, hogy mit is látunk (nem joco igazán szép munkája nyomán). Tegnapig végig vörösben, a kiírt érték a porra vonatkozik. Ma végig zöldben/kékben, a kiírt érték viszont nem a porra vonatkozik, hanem az ózónra. Holnap tüntetés:)

31

joco, 2008. február 16. szombat, 19:11 (#)

Nekem az a tippem, hogy mindíg az a hely és mérőszám van kiírva, ami a legmagasabb eredményt produkálja. Ha mondjuk Miskolcon 10% a PM10 és 20% a CO, Komlón meg 15% és 21%, akkor az lesz ott: "Max: CO 21% Komló"

32

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 18. hétfő, 04:54 (#)

Minor, azt azért tegyük hozzá, hogy ezen a térképen ahhoz, hogy Budapest kizöldüljön, bőven elég, ha valahol máshol jól felmegy a szennyezettség, ergo máshol lesz a maximum (bordó).

Ezt a térképet kár is nézni, teljesen inkorrekt.

(Ha csak szürkeárnyalatos lenne, és nem kötne abszolút kategóriákat a relatív adatokhoz, akkor esetleg lenne értelme, de így csak egy félrevezető, inkorrekt valami.

Ezen a térképen akkor is lesz egy "erősen szennyezett" rész, ha mindenütt tök tiszta minden. Sőt, ha mindenütt tök tiszta minden, akkor ez a térkép az egész országot be fogja pirosítani, és közli hogy minden erősen szennyezett.)

33

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 18. hétfő, 04:57 (#)

Haha, mire leírtam mintha kijavították volna: "A színezés mindig az adott mérőpont legmagasabb értékének megfelelő színnel kerül kifestésre."

Így már egészen más: zöld meg kék az egész ország, budán van egy kis sárga.

========================
= Gratulálok az illetékeseknek a gyors korrekcióhoz!
========================

34

Author Profile Page NagyGa1, 2008. február 18. hétfő, 07:45 (#)

Nem értem. A http://rambutan.hu/idokep/ videón látszik a változás, viszont nem ugrásszerű, ahogy egy bugfixtől várná az ember, hanem folyamatos. :|


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork