Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53930 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Web 2.0 szimpózium

ervin cikke a Blog rovatból, 2008. március 4. kedd, 09:35 | 12 hozzászólás

A szervezők felkérésére az idén én nyitom meg a rendezvényt, nagyjából ezekben a percekben. A kattintás után elolvashatjátok, hogy miről beszélek - legalábbis abban az esetben, ha követem a cikk kedvéért leírt előzetest.

Hölgyeim és uraim!

Sperla Ervin vagyok, a kispad.hu szerkesztője. Tisztelettel üdvözlöm Önöket a Web 2.0 szimpóziumon.

A számítástechnikában nem árt, ha pontosságra törekszik az ember, ezért aztán némi töprengés előzte meg a köszöntő mondatom megfogalmazását. Ez ugye itt a Web 2.0 szimpózium, annak is a 3.0-ás verziója, ami azt jelenti, hogy a teljes név Web 2.0 3.0 lenne, ami kissé nehezen követhető. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az esemény weboldalának címében a szintaktika miatt web23 szerepel, ami egyfelől a szervezők hosszú távú terveire és rendíthetetlen optimizmusára is utalhat, másfelől viszont nem könnyíti meg a nevezéktan szerelmeseinek helyzetét. Ezért a konferencia gondolatával rokonszenvező egyes szoftvergyártók állítólag felvetették, hogy az egyszerűség és átláthatóság kedvéért nevezzük az eseményt Web 2008-nak, és 17 különböző kiadásban dobjuk piacra.

A fejfájás elkerülése végett mégis inkább maradok a sima Web 2-nél, bár azért nem teljesen öncélúan viccelődök az elnevezéssel: az a véleményem, hogy lassan el is hagyhatjuk azt a kettest a Web mögül. A Web 2 név, legalábbis szerintem, már akkor is túlzottan marketing-ízű volt, amikor kitalálták, mára pedig az úgynevezett webkettes elemek nagy része elterjedt, és csendben polgárjogot nyert, így hovatovább már nincs is egyes, amitől a kettessel meg kéne különböztetnünk magunkat.

Ezt az átalakulást tükrözi a szimpózium három éves története is, amelyet most néhány rendkívül érdekes grafikon segítségével szeretnék bemutatni Önöknek.

Az első ábrán a nem blog jellegű tartalom alakulását láthatják a konferencia három éve alatt:

Web 2.0 trendek

Eleinte alig volt olyan programpont, amely mentes lett volna valamilyen blogos aspektustól, mostanra azonban gyakorlatilag megfordult a helyzet. A látszat ellenére azonban ez a trend nem a blog hanyatlását, hanem éppen ellenkezőleg, fényes győzelmét jelenti.. A blog éppen azért szűnt meg érdekesnek lenni, mert mindennapossá vált. A blog jött, látott, és a maga módján győzött is - ez így van jól, nyugodt lelkiismerettel továbbléphetünk.

A következő ábra a szimpózium belépődíjának alakulását mutatja:

Web 2.0 trendek

Amennyire érzékelem, emiatt időről időre kritika éri a rendezvényt, mert ez a trend szemlátomást nincs összhangban "A weben minden/legyen ingyen" szövegű népdallal. Holott egyszerűen csak arról van szó, hogy a szimpózium egyre határozottabban az üzleti közönséget célozza. Az pedig, hogy egy értéket kínáló szolgáltatást pénz ellenében veszünk igénybe, talán nem is annyira radikális gondolat, főleg a ma itt ülő közönség számára.

Végezetül nézzük az utolsó ábránkat. Ezen a grafikonon az előadók és a kerekasztal-résztvevők vállalati pozícióinak hosszát ábrázoltam, leírt karakterben számolva:

Web 2.0 trendek

Ugyanilyen ábrát látnánk akkor is - és ezért azt nem is készítettem el külön - ha ezen személyek pozícióit a vállalati hierarchián belül szeretnénk megragadni.

Egyszerűbben megfogalmazva: az idei szimpózium minden eddiginél inkább az igazgatóké és elnökhelyetteseké. Az üzlet egyre fontosabb szereplő ebben a szférában is. A web kevésbé összeszedett, spontánabb képviselői, akik az első szimpóziumon még nagy számban képviseltették magukat, fokozatosan átadják a helyüket.

Én a saját virtuális blogos sapkámban szintén úgy állok most Önök előtt, mint a közelmúlt egy darabkája. Ideje, hogy én is átadjam a helyemet, mégpedig Karafiáth Orsolyának, a rendezvény immáron hagyományos háziasszonyának, aki minden szempontból minőségi upgrade-et fog jelenteni az elmúlt öt perchez képest.

Hölgyeim és uraim, a rendezvényt megnyitom, érezzék jól magukat a Web 2.0 szimpóziumon. Eredményes konferenciát kívánok!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

Bártházi András, 2008. március 4. kedd, 10:20 (#)

Ámen, jó lett. :D

2

prospero, 2008. március 4. kedd, 11:46 (#)

csak a hely szellemisége kissé gázos...

3

phnb, 2008. március 4. kedd, 11:51 (#)

Milyen leterheltek lehetnek a különböző bullshit generátorok 1-1 ilyen szimpózium előtt...

4

Penálen, 2008. március 4. kedd, 16:32 (#)

Ervin,

bocs, hogy szólok, de a második és a harmadik grafikont felcserélted.

5

Author Profile Page ervin, 2008. március 4. kedd, 16:36 (#)

Update: reggel a vonaton ülve meggondoltam magam, és gyakorlatilag teljesen mást mondtam el. Hja, a weben gyorsan változnak a dolgok. De ez most már itt marad mementónak.

6

Author Profile Page ervin, 2008. március 4. kedd, 16:37 (#)

Penálen, kösz, javítottam.

7

Zs, 2008. március 4. kedd, 17:12 (#)

#5 Ervin és "éles" jobb lett mint ez? Ez a legjobb...

8

eszpee, 2008. március 4. kedd, 17:15 (#)

Ervin, meselj a tavolmaradottaknak! :)

9

Dr. Minorka, 2008. március 4. kedd, 17:32 (#)

Csatlakozom eszpee-hez. Végül mit mondtál?

10

Dr. Minorka, 2008. március 4. kedd, 17:49 (#)

Megnézve a webhelyet: Hát ez elképesztő! Ennyire mindenoldalúan nagy nulla azért már művészet...

11

Dr. Minorka, 2008. március 4. kedd, 18:34 (#)

Beszámoló percről percre, nagyjából:
http://webisztan.blog.hu/2008/03/04/web_2_0_symposium_percrol_percre_kesesekkel

12

Author Profile Page ervin, 2008. március 4. kedd, 23:05 (#)

(8-9), a valóságban idősebb George Bushról beszéltem, aki nálunk járva szintén összetépte az előre odakészített beszédét, és mást mondott helyette, vagy ugyanazt, csak ő sokkal teátrálisabban csinálta, mint én. aztán kicsit lerövidítettem a dolgokat, kihagytam egy-két, reggel már fölöslegesnek gondolt részt, többször említettem meg a kispadot :), egy kicsit megdicsértem magam, de úgy, hogy poénnak tűnjön, asszem, nagyjából ennyi. kiváló volt.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork