Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A föld napja

stsmork cikke a Blog rovatból, 2008. április 20. vasárnap, 08:04 | 2 hozzászólás

Ötéves kislányommal dínókat tanulmányozunk a National Geographic egy régebbi számában. Az olvasók okulása végett a cikk közöl egy diagramot is, rajta a földtörténeti korok, külön megjelölve az a szakasz, amelyben a dinoszauruszok éltek. Próbálom az ábrát magyarázni:

– Látod, ezek itt a földtörténeti korok. Ahogy az ember életét is korokra osztjuk – van gyerekkor, fiatalkor, középkor, öregkor – ugyanúgy a földnek is vannak korai, csak sokkal több, mint nekünk. Olyan hangzatos neveik vannak, mint hogy triász, jura vagy kréta. Akkor éltek a a dinoszauruszok.

– ...És van a földnek szülinapja?

– Nem, nincs. Senki sem tudja pontosan, hogy hogyan és mikor született.

Ezen kicsit ráncolja a homlokát (ami azt jelenti, hogy odabent pörögnek a fogaskerekek), majd felcsillanó szemmel közli velem:

– Apa! Persze, hogy a földnek nincs szülinapja! Nem is tudná kibontani az ajándékokat!!!

Szó szerinti értelemben vett szülinap csakugyan nincsen, jelképes születésnap viszont van kettő is, az egyiket a tavaszi napéjegyenlőség napján (idén ez március huszadikára esett), a másikat egységesen április 22-én tartják. Ez kiváló alkalom arra, hogy elgondolkozzunk rajta, amit mi civilizáció címén a földdel művelük, azzal legjobb úton haladunk a saját kipusztításunk felé, de legalább is jól megszopatjuk vele az utánunk jövő generációkat. Ha ettől lelkiismeretfurdalásunk támad, akkor ültessünk fákat, szedjük össze a szemetet az erdőben, menjünk el kerékpáros felvonulásra, nézzünk természetfilmeket a moziban, hogy azután megkönnyebbülve másnap ugyanúgy élhessünk tovább, ahogy eddig.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

zhaoman, 2008. április 20. vasárnap, 03:38 (#)

április 22.

Én elektromos fogyasztók (jellemzően égők) felesleges használata miatt veszekszem lakótársakkal, barátokkal, rokonokkal.
Kis lépés egy embernek, de egy kicsit nagyobb az emberiségnek.

2

Zs, 2008. április 21. hétfő, 09:48 (#)

inkább a melegvíz használattal, fűtéssel veszekedj sokkal hatékonyabb energiaspórolás. persze el kell kezdeni valahol.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork