Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Európa XII: erényöv - Indonézia XXI: bugyilakat

ervin cikke a Blog rovatból, 2008. április 5. szombat, 06:31 | 10 hozzászólás

Azért annyira mi sem lehetünk büszkék. A XII. századot csak a kontraszt kedvéért választottam, valójában több száz évvel később is azon küzdöttek még a derék európai férfiak, hogy bizarr nehézipari termékekkel ösztönözzék feleségeik szexuális hűségét.

Az indonézek viszont a jelenben próbálkoznak lényegében ugyanezzel a technikával, bár a rendelkezésre álló cikk és az elég keveset mondó ábra alapján erőtlennek tűnik a megoldás.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

ant, 2008. április 5. szombat, 17:04 (#)

Kozelitetek a Blikk fele...

2

Dr. Minorka, 2008. április 5. szombat, 17:21 (#)

Ami azt illeti némely "fejlettek" sem hagyták abba, ezt a gyakorlatot, csak az eszköz finomodott, és a hangsúly áttevődött a lelki "eszközökre".
http://en.wikipedia.org/wiki/Chastity_ring
Students of Virginity
http://www.nytimes.com/2008/03/30/magazine/30Chastity-t.html?_r=1&oref=slogin

3

inscius, 2008. április 5. szombat, 20:16 (#)

az erényöv csak urban legend, ugyanúgy, mint az első éjszaka joga, meg a többi ökörség, amit a felvilágosodás korában találtak ki a "sötét középkorról".

5

Dr. Minorka, 2008. április 5. szombat, 22:40 (#)

Ezt történetesen nem a felvilágosodás korában találták ki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Droit_de_seigneur

6

inscius, 2008. április 5. szombat, 23:50 (#)

eszpee:
"There is, however, no evidence of the existence of chastity belts until the 15th century [...] The actual use, if any, of medieval chastity belts would have been very limited, as the metalworking of the times would have made it difficult to fashion a belt safe for long-term wear."
ez az általad hivatkozott wiki cikkből van. Jó, a 15. század még középkor, de a cikk szerint abból az időből is csak 1 db leírás van róla, ami elég ingatag bizonyíték.

Dr.Minorka:
ez ugyanaz, mint az első éjszaka joga. Az első ilyen tartalmú értelmezés ha nem is felvilágosodáskori, de már határozottan újkori.

7

Dr. Minorka, 2008. április 6. vasárnap, 01:05 (#)

"In the later Middle Ages, from the fourteenth century onwards, the idea of the right of the first night became very popular in literature."
http://www.fibri.de/jus/arthbes.htm

8

inscius, 2008. április 6. vasárnap, 09:37 (#)

rendben, ebből kiderül, hogy kevés számú középkori irodalmi szövegben is van rá utalás, de a mennyiség alapján vitatnám, hogy már ekkor "very popular" lett volna.

9

Dr. Minorka, 2008. április 6. vasárnap, 10:56 (#)

A hivatkozott tanulmány az irodalmi utalásokat, mint egy elterjedt népi vélemény kifejeződéseit tekinti, amelyek olyan jogszokásokra támaszkodnak, amelyeket több ország írott jogforrásai támasztanak alá. Egyebek mellet Katalóniában paraszti forradalom kirobbantója volt a ius primae noctis (részben). Megállapíthatatlan (meg a vita szempontjából mindegy is) hogy valójában gyakorolták-e ezt a jogot, vagy csak az volt a funkciója, hogy a földesurak hatalmát jelezze a parasztok felett.
Akkor vissza az indonéz kézimunkás hölgyekhez.

10

Author Profile Page ervin, 2008. április 6. vasárnap, 11:09 (#)

nekem kifejezetten tetszene, ha mind az erényöv, mind pedig az első éjszaka joga csak egy jól sikerült régi médiahack lenne, amivel megetettek bennünket, az utókort. (hasonlóan kedves poén lenne, ha a barlangrajzokról derülne ki ugyanez: hogy az ősemberek egyszerűen csak szórakoztak.)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork