Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Játszótéri népművelés

stsmork cikke a Blog rovatból, 2008. április 30. szerda, 07:29 | 8 hozzászólás

20080430_tilos.jpgAz állampolgári kezdeményezésként megvalósított népművelés újabb szép példájára bukkantam, ezúttal egy játszótéri tiltó táblán, amely eredeti formájában a kutyákat tiltotta ki, valaki azonban úgy gondolta, egyértelműbbé kell tenni a kutyatulajdonosok számára, egész pontosan miért is nem vihetik be a játszótérre négylábú kedvenceiket. (A link új ablakban nyílik.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

ant, 2008. április 30. szerda, 20:34 (#)

Az a szomoru, hogy van aki meg ebbol sem ert...

2

katmandu, 2008. május 2. péntek, 05:55 (#)

Azon tűnődöm, hogy ez régen is így volt-e. Anno nekünk, gyerekeknek, a játszótér fontos szerepet vitt a szabadidős rekreációs tevékenységünkben :) és valahogy nem rélmik, hogy az ebeket oda vitték volna üríteni.

Most vagy az van, hogy egyszerűen nem figyeltem oda rendesen, és bizony ez ezelőtt 30 évvel is így volt,
vagy pedig
egy büdös fenét volt így, akkor még rend volt, csak azóta felnőtt több tapló generáció, amelyeknek sehol nem tanították meg a civilizált viselkedés elemi szabályait, és ahogy a mi időnkben az embereknek nem is jutott eszébe, hogy összerondítsák a környezetüket (graffitivel, canis mergával, mindegy), úgy a mostani hazai társadalom jelentős részének eszébe se jut, hogy civilizált módon viselkedjen (környezetkíméléstől a közlekedési konfliktusok higgadt feldolgozásáig).

Mifelénk kevés játszótér akad, de azok bizony ma már be vannak kerítve, és csak adott időszakra vannak nyitva. Régen csak azért volt kerítés, hogy a labda ne guruljon az úttestre. Ma már kerítés kell, holnap már fegyveres őr. Lehet, hogy hülyeség, de én ezt ugyanolyan szégyenteljesnek érzem, mint azt, hogy egy európai főváros belső negyedeiben szégyencölöpökkel kell kirakni a járdaszegélyt, mert különben az aluledukált otromba ütőszerszámok agrárok teleparkolnák a járdát. Mint a "medvekarom" a régi cári egyenruhák kabátujjain -- ha ismered az okokat, helyettük szégyelled magad.

(Bár, ha jobban meggondolom: a minapi post a korabeli gyermekeknek szánt Tudnivalókról, hogy ne köpjünk a szoba padlójára stb. valahol ugyanilyen, balkáni közállapotokról árulkodik. Kompország ez. Európa messze van.)

Jól elkanyarodtam ismét a post témájától, elnézést.
Jó a tábla, alkalmazott backdoor kommunikáció, de a nehezen olvasható festés helyett lehetne sokszorosított nyomtatott fóliákkal is dolgozni. Azonos font esetén meglepően "hivatalosnak" is tűnhetne.

3

katmandu, 2008. május 2. péntek, 06:02 (#)

Kedves काठमांडौ (én), az agrárt vonjam vissza. A városban urbánus ütőszerszámok és népi tejtartó edények parkolnak állat módjára.

4

Penálen, 2008. május 2. péntek, 12:57 (#)

Katmandu,
ez nem kicsit függött attól, hogy hol laktál. A világ akkor sem egyszínű volt, voltak jó helyek, ahol az meberek vigyáztak az ilyen dolgokra és voltak sittes környékek, ahol nem. Én hál istennek normális helyen nőttem fel, ott nem nagyon volt kutyaszar az utcán, de, ha véletlenül a Blaha környékén a dzsungelben jártam, ott viszont volt bőven.

5

zordon, 2008. május 2. péntek, 16:50 (#)

Katmandu!

Ezt a medvekarmot fejtsd ki lécci! Kíváncsivá tettél.

6

monika, 2008. május 2. péntek, 19:35 (#)

Penálen: Ez a kép olyan környéken készült, ahol a lakosság jelentős része német gyártmányú négykerék-meghajtású kocsival közlekedik, és a nappalija ablakából látja Budapest minden hídját. Megnyugtatlak, hogy a kutyájukat ők sem szokták kulturáltan sétáltatni.

7

Penálen, 2008. május 3. szombat, 00:04 (#)

De azért, ha az ember végigmegy ezen a helyen, aztán a nyóckerben, tán mégis van némi különbség :)

Amúgy sejthető volt, hogy ez a kép egy "normálisabb" helyen készült - "sűrű" helyen eszükbe se jutot volna egyáltalán kirakni ilyen táblát :)

8

katmandu, 2008. május 3. szombat, 20:58 (#)

zordon:
ám legyen :) offolás következik:

A saját tudásom szerint:
anno a cári hadseregben az egyszerűbb hadfiak a vaskos posztóköpeny ujjába törölték az orrukat, ami egyáltalán nem nyújtott épületes látványt (sem a művelet, sem a ruha vonatkozásában), és erről a katonák a tiltások dacára sem szoktak le.

Ekkor támadt az ötlet, hogy varrjanak a katonai köpenyek, kabátok ujjára, mandzsettarészére díszes, ám igen érdes anyagú sujtásokat, illetve éles gombokat. Ezeket nevezték medvekaromnak, mert a korábbi beidegzőtött orrbeletörlős mozdulat a madvemancshoz hasonló felhámszaggatást eredményezett -- és a katonák kénytelen-kelletlen felhagytak a korábbi gusztustalan szokással. A ruhaujj-díszítések megmaradtak.
:)

Persze lehet, hogy ez városi legenda, és valójában a harci víváshoz kifejlesztett, kardcsapás-energia-elnyelő, alkarvédő funkcióról volt szó, hasonlóan a huszármenték dús, horizontális zsinórozatához, amelyek keresztülvágása sok energiát emészt fel. De ebben dolmányügyi szakértők lehetnének a kompetensek :)Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork